Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Andrestyrman

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Andrestyrman

  • Placering
    Kadett
  1. Jag tycker nog det är klokare att låna pengar till en båt än till en bil. Bilen är ju inte värd ett skvatt efter tio år medan båten brukar hålla värdet ganska bra. Själv har jag ett blanco-lån och jag fick samma ränta i stort sett som om jag skulle köpt via en firma. Känns också ganska skönt att det är lätt att sälja båten när jag vill och sen betala tillbaka pengarna om jag vill det.
  2. Okej. Tack för tipsen. Ja, jag har dåliga erfarenheter av värmepistolen då jag blivit lite för het med den. Börjar nog med Damens hårfön tror jag. Så nu ska man stå och föna båten på våren också...
  3. Jag skulle tacksamt ta emot tips på hur man lättast tar bort gamla klistrade märken på båten såsom namn- och registreringsbokstäver. Jag vill helst inte använda värmepistol även om det är effektivt. Finns det något medel?
  4. Kvalitetsmärke: då är det Sailor som är absolut nummer 1. Men ligger också skyhögt när det gäller pris. Icom har väl annars gott rykte?
  5. Jag ska själv segla på ungefär samma sätt, från Göteborg till Kalmar, i månadsskiftet april-maj. Blir det fint väder så är ju sjöbrisen ganska stark den här tiden. Den blåser ju alltid mot land så den går ju alltid att utnyttja. Generellt är det ju så att vinden vrider mot lägre grader desto närmare land man kommer. Dvs på ostkusten ute till havs kan vinden vara 090 grader (ostlig). Närmar man sig land sätter friktionen in och bromsar och vrider vinden och den vrider därför närmare nord.
  6. När du möter passagerarbåtarna, tänk då på att de alltid vill ha ytterkurvan i krökarna. Det betyder att de ibland vill mötas styrbord mot styrbord.
  7. Finns det någon som vet om det finns någon övergång fån traktordrag till kulkoppling? Jag har en båtkärra med traktordrag som jag skulle vilja dra efter min bil som har vanlig kulkoppling. Alla tips är välkomna...
  8. Befälhavare/kapten har fyra streck. Överstyrman tre, andrestyrman två och tredjestyrman ett streck. Nautiker har en fyrkant till skillnad mot militära flottans runda ring och kustartilleriets lök. Maskinister har en trekant. Så för maskinister så har maskinchefen (chiefen) fyra streck, förste maskinisten tre osv Hoppas det hjälper dig...
  9. Har en Yam 265 med en Mercury 6hk fyrtakt. Visst planar den med en person och går som bara.. Men man måste sitta långt fram när den ska upp i planing så jag skulle gärna ha en 8hk, men då blir den ju å andra sidan för tung att lyfta upp på pushpit. Jag har nog inte hittat idealet ännu.
  10. Andrestyrman

    ais info

    Undrar bara hur det skulle se ut en lördagsförmiddag i juli i skärgården om allt fler skaffar sig en AIS-sändare?? Mottagare är ju däremot suveränt.
  11. Ett exempel: Salt är nödvändigt för kroppen och det äter vi väl alla. Men får vi i oss för mycket torkar vi ut och dör. Koppar är ett gift i höga halter!
  12. Med fock går det utmärkt att kryssa med Accenten. Genua 1 kanske kan bli lite otympligt. Det finns faktiskt Accenter med självslående försegel. Ska man köpa nytt segel så kan säkert en segelmakare få till ett riktigt bra och max utnyttjat sånt segel. När jag för några år sen bestämde mig för en Accent efter att gjort en riktig koll på alternativen så var valet självklart. Men det är ju högst personligt med tycke och smak. En Vega är för mig inget alternativ och vad gäller Albin 78 känns den som förstorad liten båt. Accenten är mer en förminskad stor båt med riktig toa, roder med hjärtstock osv
  13. Jo, men även en Kia kan slå en BMW i ett accelerationstest om BMW:n inte lägger i växeln...
×
×
  • Skapa nytt...