Jump to content
Thursday 20 June 2024

jocke31

Medlemmar
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by jocke31

 1. Hej! Vi har kollat på Aquador HT 23/24/25/26/27 och jag skulle gärna vilja höra om era erfarenheter av de motorer som sitter i båtarna. I 23:orna sitter det ju ofta D3:or, och om man läser här så verkar det ju råda lite delade meningar om just denna motor. 24:orna och 25:orna har ju oftast Mercruisers V6:a, och det vore intressant att höra om någon rentutav har erfarenhet av båda. Tänker då både på kvaliteten, men även på förbrukning och inte minst reservdels- och servicepriser. Och förstås hur båten beter sig i sjön med olika motorer. I 26:orna och sitter det väl oftast D6:or, ni som har en sådan båt, vad tycker ni om den motorn? Har även sett Mercruiser TDI i 27:orna - några åsikter eller för-/nackdelar här? Någon som t o m testat båda alternativen? Har även sett vissa båtar med V8:or, är det ens intressant eller bara en pengaslukare? Så om ni har några erfarenheter att dela med er av så är jag mer än tacksam.
 2. Absolut kan det gå att pruta på en ofräsch båt. Men jag har lärt mig lita på magkänslan, och i det här fallet säger den mig att det är en ägare som inte bryr sig, vilket är ett dåligt tecken. En ägare som inte bryr sig kan mycket väl vara en ägare som kört på en sten och tänkt att ”det verkar som om det funkar ändå, så jag behöver inte kolla drev/propeller”. Och att firman som säljer båten inte heller bryr sig är i min värld ett mycket dåligt tecken. Men du har förstås helt rätt i att servicehistorik och noggrann dokumentation är viktigt. Engagemeng hos säljföretaget, provkörning + test av båten samt dokumentation av skador och brister tyder på ett seriöst företag, motsatsen not so much. Den andra båtfirman jag besökte hade BTW just gjort ovanstående kontroller, vilket känns betydligt bättre. Köper helt enkelt hellre en båt av dem än av firma nr 1. 😎 Jodå, jag har också sett en del båtar genom åren där man har försökt skyla över fel och brister genom att göra ett kosmetiskt lyft.
 3. Så kan det visserligen vara. Men i så fall borde mäklaren antingen ha fräschat upp den själv eller ha lagt ut rekonditionering på någon annan. En båt för de pengarna ska helt enkelt inte visas i sånt skick. Och - varför skulle man chansa som köpare på att båten trots allt är välskött? Det finns ju hur många andra båtar som helst att välja på.
 4. Jo, jag förstår det. Men otroligt oproffsig säljare/förmedlare skulle jag säga. Lite som att vara mäklare och visa en skitig lägenhet. Chansen till en affär minskar ju drastiskt när varan inte är fräsch. Men hursomhelst så köper man inte en båt av någon som bryr sig så lite om grejorna. Det säger en hel del om vad man kan förvänta sig av resten av båten, liksom.
 5. Kollade på några 23:or och 25:or idag och konstaterade att en 20 år gammal, sliten båt inte direkt är något som lockar. Även den 2008:a vi såg kändes lite väl sliten, tyckte vi. Det finns dock säkert finare och mer välskötta exemplar därute. Men fick även en ny insikt idag, nämligen att nivån på handlare skiljer sig mycket åt. De nyare och dyrare 25:or vi kollade på skiljde sig mycket åt i intryck. Hur kan man lägga ut en båt för 1,2 Mkr till försäljning och inte bry sig om att ens torka av dynorna, torka ur kylen eller ta bort privat jox ur båten? I min värld diskvalificerar detta såväl tidigare ägare som handlare totalt. Den som bryr sig så lite får inga pengar av oss i alla fall. Hos handlare nr 2 (med fräscha båtar) fanns dessutom betydligt mer detaljerad information om varje båt, inklusive om ev kända fel och brister i båten. Vet helt klart vilken handlare vi kommer återkomma till.
 6. Hej och tack för en massa klok och bra input från er alla. Nu ska vi åka och kolla på några båtar för att få en ännu bättre uppfattning om ålder vs skick och pris och vad man får för pengarna. Man ska inte underskatta magkänslan när man tittar på båt…🙂 Men vi är väl medvetna om att det förstås är långt ifrån billigt med båtliv. Båtlån, värdeminskning, service, reparationer, underhåll, båtplats, försäkring, vinterförvaring, bränsle och en massa andra oförutsedda utgifter ger säkert en kostnad på åtminstone 10 000 - 12 000 kr/mån eller så för den typ av båt vi kollar på. Så frågan är förstås om vi bedömer att det är värt pengarna. Nu ska jag starta en ny tråd för att få lite input kring motorval, utrustning osv.
 7. Man kan kolla på dessa sida för att få mer rättvisande prisstatistik: https://www.sokbat.se/modell/aquador/23-ht https://www.sokbat.se/modell/aquador/24-ht Dessa siffror baseras på verkliga försäljningar och inte fantasipriser på Blocket. Just nu så är marknaden lite rörig, verkar det som. Gissar att det det är många pandemibåtar som nu säljs, och med skenande räntor och tuff ekonomi tror jag många kommer sälja det närmaste året, och med rejält prisdropp. Skulle inte förvåna mig om det blir lite av ett fyndläge framöver.
 8. Det behöver man absolut ta med i beräkningen. Värdeminskningen är ju större de första åren och planar sedan ut med tiden. Inte riktigt lika illa som med bilar, dock. Man ser ju en del båtar som fortfarande säljs för 50% av nypriset eller mer efter 20 år. Här är det förstås viktigt att välja en båt som är lättsåld och har bra andrahandsvärde.
 9. Absolut kommer både diesel och bensin bli allt dyrare framöver. Vi skulle dock inte komma upp i riktigt de siffrorna även om vi använde vår båt en hel del. Möjligen hälften. Det är en av fördelarna med att ha båten så långt ut på fastlandet som möjligt så man har närmare till skärgården. Vi bor i yttersta Nacka, så med en båtplats på t ex Värmdö någonstans så spar man både tid och pengar. Min erfarenhet säger mig att bränslekostnaden trots allt är en mindre del av ekvationen jämfört med andra kostnader för båtägandet. Eftersom vi tittar på lite mindre båtar (23-25 fot) så känns det inte alls lika självklart med en diesel som i en större båt.
 10. Mycket värdefulla tankar och bra input, tycker jag. Och låter som en fullt rimlig kompromiss. Det finns absolut ett stort värde i att lära känna sin båt ingående. Vi har haft och skött ett par mahognybåtar genom åren, och just målning, fernissning osv är ju rätt trevligt. Att tvätta och polera en båt är väl inte heller något vi direkt bangar för. Eller annat småfix samt löpande underhåll av enklare slag. Precis som du beskriver det så är det fr a motorservice där vi saknar kunskaper/talang och intresse. Ska absolut kolla/jämföra även utomhusförvaring när vi kollar vidare.
 11. Intressant med oduglig "fulservice" som kostar skjortan. Här behöver man nog se till att få referenser och omdömen innan man skriver ett avtal. Visst kan man komma undan billigare om man meckar själv, det är jag väl medveten om. Men det kräver både en hel del kompetens och intresse skulle jag säga. När jag var yngre höll jag på och meckade med såväl utombordare som inombordare och pysslade om mahognybåten, men nu vill jag mest åka båt och slippa fixa så mycket. Min jämförelse är egentligen snarast mellan en äldre båt där man behöver leja bort det som ska fixas när något går sönder och en nyare båt med färre potentiella felkällor. Det är här jag tror att det kanske blir billigare med den nyare båten i långa loppet.
 12. Inget som helst fel på snipa och lugn och ro! Har haft båtar som har gått både långsamt och halvfort förut. Förra gången vi hade båt så hade vi en båt som marschade kanske 20-22 knop eller så. Däremot så var det en hel del fix och renoveringar och vi hade båten inne i Stockholm, vilket gör att det tar ganska lång tid samt är en rätt tråkig transportsträcka ut till skärgården varje gång. Och slussningar. Numera bor vi längre ut i Nacka och tänker ha båten längre ut redan från början, eftersom charmen i att åka Sthlm-Vaxholm eller Lindalssundet är högst begränsad när man åkt där några hundra gånger. Fördelen med en lite snabbare båt är väl främst att man kommer hyfsat långt ut i skärgården utan att det tar så lång tid. Vi har blivit lite äldre och bekvämare med åren och känner väl att vi har gjort våra timmar med sjö-/torrsättning, nattvakt på båtklubben, målning, renovering och mekande helt enkelt.
 13. 🙂 1200 nätter á 1000-2000 kr = 1,2 - 2,4 Mkr. Så du har nog gjort en mycket bra affär! Och utsikten från naturhamnen i t ex Lilla Nassa är svår att få på hotell...
 14. Mycket kloka tankar. Nej, det är nog helt sant att varvsskött inte per definition betyder väl skött.
 15. Hej och tack för svar. Jodå, vet förstås att det alltid är lite småfix som behöver göras på en båt och att det är långtifrån gratis. Har t ex renoverat inombordare i vår förra båt för 120 000 kr och bytt både för-/akterdäck, sytt nytt kapell, klätt om dynor för en massa pengar. Tanken är dock att minimera denna typ av kostnader genom att skaffa en nyare och välskött (varvsskött) båt där färre saker går sönder och ”ojdå-hoppsan”-kostnaderna blir lägre. Ekonomistyrning med högre förutsägbarhet helt enkelt. Om man håller en båt i perfekt skick så minskar kostnaderna. Om man slarvar så rasar en båt rätt fort och kostnaderna ökar logaritmiskt enligt min erfarenhet. Vet förstås att det inte är gratis med t ex vinterförvaring inomhus och årlig service, men funderar ändå på om det inte blir billigare i slutändan att skaffa en nyare båt som man sköter mer pedantiskt?
 16. Aha. Jo, det är klart att ekonomin spelar roll. Men min fundering är om det kanske blir lägre kostnad totalt med en nyare båt? Även om finansiering kostar mer för dyrare båt så kan det ju bli så att en reparation eller flera i själva verket kostar mer än merkostnaden för finansiering för den dyrare båten. 2 500-3 000 kr mer/månad blir ju bara 30-35 000 kr på ett år. Om den äldre båten kostar mer än så i service per år så är det ju egentligen billigare att köpa den dyrare båten… Det som vore intressant är lite input kring kostnader från ägare till dessa modeller (Aquador 23/24/25 HT) alltså vilka kostnader de haft, årsmodell på båten och många timmar motorn gått. Hur har båten förvarats, är den varvsskött eller ompysslad av ägaren själv? Så om någon har något att berätta om dessa modeller så är jag nyfiken att få höra! Självklart är jag också mycket intresserad av alla möjliga åsikter från er som har egna erfarenheter om fördelar/nackdelar med dessa båtar, om det är något i utrustningsväg som är bra att prioritera (eller som man kan prioritera bort). Och förstås synpunkter på motorval i båten.
 17. Det är lite så vi tänker också. Det beror förstås en hel del på hur välskött en äldre båt är hur höga reparationskostnaderna blir, men efter en sisådär 10-15 år så verkar många båtar börja rasa en smula, med dryga kostnader som följd. Även om man sköter om sin båt så slits ju saker och ting. Både båt och motor. När man läser om erfarenheter av t ex D-seriedieslarna på detta forum så verkar de vara rejäljt dyra att laga när något händer. Och tycker det verkar finnas oroväckande många som är missnöjda med D3:an som sitter i en del Aquadorbåtar, speciellt 23HT. I 24HT och 25HT verkar MerCruisers V6:a vara vanligare.
 18. Nu blir jag nyfiken. Varför då? Har haft flera båtar av olika slag genom livet och fördelen med att äga en båt är ju att man har tillgång till den närhelst man vill.
 19. Hej! Har med intresse läst en del äldre trådar kring för-/nackdelar med olika ålder på begagnade båtar i forumet och hur man kan tänka. Så här är läget - vi har kikat på och fastnat för Aquador 23, 24 eller 25 HT som ju är snarlika båtar där endast vissa detaljer skiljer sig åt. Om vi köper båt så blir det definitivt en båt som är byggd i Finland, vilket diskvalificerar båtar äldre än 2004. Sedan så är ju frågan om diesel kontra bensinare, och här finns det olika åsikter, men vi lutar nog åt bensinare pga att D-serien som sitter i dessa båtar har fått en hel del kritik (speciellt de tidigare årsmodellerna) och att servicekostnaden verkar bli betydligt högre för diesel- än bensinmotorerna. Dessutom har jag hört många som tycker att D3:an är lite underdimensionerad för båten. Det som är intressant i det här sammanhanget är den totala kostnaden per år och här skulle jag vilja höra hur ni resonerar. Visst är äldre exemplar betydligt billigare (kanske från ca 600 000 kr eller så för en 12-15 år gammal båt) men risken ökar ju också för svindyra reparationer med åren. Vi har erfarenhet av sådana reparationer eftersom vi haft båt förr, och det är inte kul när det händer något och man plötsligt ska punga ut med 50 eller 100 000 kr på ett bräde, och kanske dessutom inte kan använda båten på x antal månader. Så frågan är om det kanske rentutav är smartare att köpa en nyare båt som bara är några få år gammal för att slippa obehagliga serviceöverraskningar. Visst kan saker gå sönder även på nyare båtar, men risken är förstås betydligt lägre. Och dessutom så går det t ex inte att teckna maskinskadeförsäkring på motorer äldre än 10 år. Bortsett från motorn så slits ju även andra delar i båten med åren, t ex träinredning, klädsel, kapell och en massa annat som kanske behöver bytas eller servas för dyra pengar. Vi är för gamla och lata för att vilja mecka och serva en massa själva (been there, done that) så tanken är vinterförvaring i inomhushall + fullservice, vilket behöver vara med i beräkningen. Så frågan är om det kanske i slutändan blir billigare (och roligare) att köpa en betydligt nyare båt (2-3 år gammal) för runt miljonen? Sedan så finns det ju en del bra features på de nya båtarna som saknas på de äldre modellerna, t ex bogpropeller, cruise control, active trim, större badbrygga, dörr till akterdäck, skinnklädsel, vitt skrov m m. Vad tänker ni om det här?
 20. Stort tack för mycket informativt svar om de olika motoralternativen och även skroven. Även bullernivån är mycket intressant, det är något vi också funderat på men som jag glömde skriva i mitt första inlägg ovan. Just nu håller jag på och kollar på olika Princessbåtar och inser att det finns en uppsjö av modeller runt 30 fot som skulle kunna vara intressanta. Jag ska absolut kolla in Sun 33 också.
 21. 27 fot är lite i minsta laget, vill nog helst ha en båt över 30 fot - idealiskt är hur Storebros båtar är upplagda , anser jag. Dvs med separat matplats som går att göra om till extrakojer samt owners cabin längst fram i fören. Och sedan en extra sittplats i styrhytten. Och även hyfsat rymligt kök samt toa. Har insett att det behövs 9-10 meters längd för att detta ska rymmas. Saltö 3100 är ett bra alternativ, den har nästan samma planlösning som en Storebro 31 Biscay. Jo, de lite större Coronetbåtarna är fina. Problemet med dem är att de flesta verkar ha äldre och en smula omoderna och törstiga motorer. Jag har även hittat några mindre Princessvarianter (t ex 35 och 385) som verkar schyssta. Och har även kikat på Forbina, fr a 9002 och 10000-varianterna. Hur är det med detalj- och byggkvalitet på t ex Saltö, Forbina och Princess? Några synpunkter? Och är det någon som har några råd att ge om motorvalet?
 22. Hej igen. Scand 29 Baltic ser ut att vara en fin båt, jag gillar framför allt de lite nyare varianterna med riktig sovkabin. Men vi behöver egentligen ingen akterruff, finns det varianter även utan akterruffen?
 23. Tack - och ja, det är möjligt att jag bör utöka letandet även till båtar med drev. Är egentligen inte så förtjust i drev, men ingen är sämre än att han kan ändra sig… Ska kolla in Scand 29 och Biam 820 också! Så om någon har förslag på båtar med drev som möter övriga kriterier så lovar jag att kolla med öppna ögon. :-)
 24. Hej! Vi har funderat lite på att eventuellt byta till en större båt för att förlänga säsongen och för att få lite mer bekvämligheter än i en mindre dito. Då vi bara är två vuxna så är önskemålet en båt ca 30-36 fot med en rejäl dubbelkoj, företrädesvis i förpiken. Fler kojplatser än så är försås trevligt, men absolut inte nödvändigt. Övriga kriterier som måste uppfyllas för båten: Diesel Rak axel, ej drev Flybridge är helt OK, men inget krav. Det ska vara en kvalitetsbåt med mycket träkänsla. Det ska vara en vacker båt. Vi gillar båda den klassiska Storebro 31 Adriatic och hur den är disponerad in- och utvändigt, dvs med kök och matplats samt kojer separat och med stor plats ute. Denna båt ligger också inom vår budget, vilken sträcker sig upp till runt miljonen. Vi har också kikat på Storebro 340 Min fråga är dock - efter att läst en hel del inlägg på Maringuiden om det verkligen är smart med dubbla moterer. Jag känner till fördelarna, men oroar mig en smula för hur driftskostnaden ökar med två motorer. Och då tänker jag snarare på servicen än förbrukningen. Är det någon som kan dela med sig av sina erfarenheter här? T ex, hur lång livslängd är rimligt att tänka sig (ålder, gångtimmar) innan motorerna börjar kosta mer än de smakar? Sedan undrar jag också på vilka motorer som är mest driftssäkra och underhållsfria. För att förenkla det hela något så kan vi begränsa oss till VP-dieslarna. Frågan är om det är bättre att t ex köpa en äldre TAMD60-serie än en nyare TAMD40-serie? Och hur är KAD-dieslarna? Jag har lite dålig koll på skillnaderna måste jag erkänna. Vad det gäller storleken på båt, hur stor skillnad i kostnader är det att äga en Storebro 31:a och en Storebro 340 t ex, någon som har en idé om detta? Jag känner väl till 10%-av-värdet-kalkylen, men hur mycket skillnad rör det som i t ex bränslekostnader mellan en båt på 4,5 ton och en på 7 ton? Så jag funderar alltså på vilka vettiga alternativ som kan tänkas finnas till båtarna ovan och här vill jag mer än gärna få förslag på båtar, både med en och två motorer. Dessutom tar vi gärna emot tips om hur man bör tänka vid val av motor (ålder, storlek osv). Mycket glad för alla synpunkter och svar som ni kan tänkas ha kring detta.
×
×
 • Create New...