Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Rock

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    109
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Rock

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag hoppar in lite här utan att ha läst igenom alla svar på tråden så jag har ingen aning om någon har tagit upp detta ännu men Nämnden för båtliv(NFB) har många bra intyg man kan ta såsom Förarintyg, Båtpraktik o Kustskeppare m.m. Kurserna kan man gå via något utbildningsförbund typ, Studieförbundet vuxenskolan, ABF eller TBV. Jag tycker att kunskap är en lätt börda att bära och är själv seglare och har tagit förarintyg, båtpraktik, kustskeppare, SRC(VHF) och seglarintyg. Några av dessa kurser kommer kunna konverteras till båtkörkort den dagen det införs(om det nu införs) det har pratats om det väldigt länge men inte resulterat i att det har införts ännu.
  2. Hejsan! Jag vet inte hur aktuell tråden är. Jag beställde segel både stor o genua -06 o bestälde genuan utan UV-skydd o istället kapell till både storen o genuan o tycker detta fungerar jättebra även om jag på senare tid har funderat på om det i efterhand går att sy i UV-skydd i genuan så att man kan strunta i att dra upp kapellet om man skall iväg tidigt nästa morgon eller om seglet är fuktigt tex. Jag tycker dock risken att seglet blåser sönder om man använder kapell är betydligt mindre, min förra genua blåste sönder en natt då den lyckades rulla ut ca en meter då jag slarvat med att se till att den inte kunde rulla ut sig så därför använder jag kapellet o jag brukar för säkerhets skull alltid koppla bort skoten o beslå seglet med ett beslagsbant genom skothornet runt rullen innan jag drar på kapellet o sedan är det viktigt att man drar åt kapellet riktigt så att det inte kan fladdra onödigt mycket.
  3. som du skriver så är det inte så bra att spinnfallet löper innanför förstaget utan att det borde vara framför förstget. enligt din bild så sitter spinnfallet lite lägre på masten än vad förstaget gör men det borde väl gå att skifta plats på dom om inte förstaget blir för långt då det fästes in lite lägre på masten men det kanske går att justera förstagets längd så att det passar. på min båt så hade jag samma problem när jag skulle segla spinnaker första gången men jag skiftade bara plats på förstaget och fallet, det skadar inte att prova o se om det går /peppe
  4. Jag heter Pepper och gillar att följa med husse ut med båten och husse är väldigt mån om att jag har flytväst på när det bär av ut på havet även om det inte ser så ut på bilden. Jag är dock inte så förtjust i att bada även om jag gärna rusar i vattnet men direkt det når uppå till buken så räcker det. Husse och jag längtar så otroligt mycket efter sommaren nu så att vi kan ut och segla med Aniara.
  5. Jag håller med ciaraud att båtens tillverkningsnummer o segelnummer är samma sak o att det borde finnas en id-skylt någon stans i båten. Förutom tillverkningsnummret har man i ditt fall Maxi Racer loggan i seglet för att på det sättet skilja ut båten från andra båtar av andra märken med det tillverkningsnummret.
  6. Rock 20 är såld som halvfabrikat ja och jag ser inte till någon tvärbalk men det kan ju ligga i sandwish-konstruktionen däremot har jag en maststötta som troligen står på kölen då den går ner genom durken. Jag har pratat med lite folk och dom flesta verkar tycka att det räcker med att limma fast den med tex. sika precis innan mastning och sedan skall ju vanten hålla masten neråt medans skruvarna som sitter kvar i mastfoten fungerar som dubbar som du säger. Jag tror jag gör ett försök på detta vis, båtens segel är ju inte direkt enorma (stor 10,5 genua 17) så det borde nog fungera och jag försöker ju att undvika att segla i allt för hård vind ändå men man kan ju iofs överraskas av oväder på sjön åxå.
  7. Var nere vid båten o tog lite foton på eländet, är nog inte så farligt som jag från början trodde det var.
  8. Jag råkade slita loss mastfoten vid avmastning av min Rock 20 då jag tyvärr var lite väl slarvig och inte kollade att jag hade släppt allt som behöver lossas. Masfoten har suttit skruvad i muttrar som har varit fastplastade i däcket och nu slets dom loss med följden att hela mastfoten följde med upp och sedan gick linan jag lyfte i av och masten for ner på däck och rev upp sprayhood(som jag för övrigt hade tänkt byta ändå), försäkringsbolaget säger att det dom möjligen kan ersätta är sprayhodden med visst åldersavdrag naturligtvis. Jag undrar nu vad ni har för synpunkter på hur man bäst reparerar mastfoten? Jag vill helst inte borra och dra genomgånde skruv då det innebär yttrligare ett ställe det kan läcka in på vilket jag har haft tillräckligt med i sommar med läckande rutor och mantågsstöttor. Jag har tänkt att om man fyller dom befintliga hålen för muttrarna med Epoxy och lägger Sikaflex på undersidan av mastfoten och trycker dit mastfoten vid samma tillfälle som jag mastar på i vår så att jag får mastens tyngd direkt på när man limmar. Frågan är om det kommer hålla för sidokrafter då man seglar? Vad tror ni? Har någon råkat ut för samma misstag som jag och hur reparerades skadan? Tacksam för svar/ Peppe
  9. I helgen har jag gjort kappseglingsdebut i Kustnatta som är en nattkappsegling arrangerad av OSS(Oskarshamns segel sällskap). Jag deltog förra året som gast på en Shark 24 som vann och fick då blodad tand av kappsegling. Nu i år skulle jag gastat på en Sk30 men vi valde på grund av vindstyrkan att ta min Rock 20 istället. Vi var 4 båtar som startade något försenade kl 19.20 på fredagskvällen och endast 2 av oss gick i mål på morgonkvisten, jag var tyvärr inte en av dom men vi hade en trevlig segling ändå. Shark 24:an vann även detta år. Mitt blogg inlägg om seglingen: Kappseglingen_Kustnatta_avklarad
  10. Hejsan Jag är ägare av en Rock 20 med en Yamaha 8A -76(2 cylindrig 2-takt) hängande på. Jag har efter diverse småstrul tröttnat o tänkt att jag skall investera i en motor jag kan lita på o har börjat titta runt bland nya motorer. Mina funderingar är nu dessa: Vilken storlek bör man ha till en 24fotare? Jag har ju som sagt en 8hk 2-takt. Vad är motsvarande på 4-taktsmotorer? Hur liten repektive stor motor kan man använda? Har tittat på Parsun o Tohatsu o hittar ingen 8hk däremot 6hk o 9.8hk o känner spontant att 6hk kanske är lite litet medans 9.8hk är på tok fär stort. Obs är inte så intresserad av hur snabbt båten kommer gå för motor då jag inte tror motorstyrkan spelar så stor roll på en 24fot kölbåt då man pratar om motorstyrka 6hk - 9.8hk, däremot vill jag att motorn skall kunna orka att driva båten i lite högre sjö om man skulle råka hamna i oväder. /Peppe Senast ändrad av Rock | 24 augusti 2009 | 21:54
  11. hejsan jag har en liten bärbar dvd-spelare(8 skärm) med inbyggd digitalbox i min båt o tycker att det fungerar bra tilsammans med en ufo-antenn. visst kan det kännas lite litet med 8 skärm men jag är ensam seglare o det är ju ingen jättestor båt jag har(rock 20) så det brukar bli ganska bra att ha dvd:n stående på bordet när jag tittar på tv o jag tycker att jag får in väldigt bra bild via antennen åxå då den sitter monterad i mast-toppen.
  12. Hur stora är dina bilder? Jag kan tänka mig att du får problem om dom är större än 1mb, i sådana fall prova att minska dom så går det nog bättre.
  13. Är seglen bara 8år gamla och inte har några synliga skador så skall man nog bära sig rätt dumt eller okunnigt åt för att lyckas ha sönder dom, för så nya segel skall inte vara så pass dåliga så man seglar sönder dom bara så där. Jag tycker att det kan verka onödigt att segla med så mycket segel som genua och orevad stor i 15m/s och det enda sättet jag kan tänka mig förstör segel som är så nya är om man låter dom fladdra och slå onödigt mycket i vinden genom att inte se till att fylla dom med luft ordentligt. Jag har själv förstört en genua genom att inte se till att den var ordentligt inrullad på rullen när jag lämnade båten och nästa dag när jag kom ner till båten hade den rullat ut en flik och stog o piskade i vinden vilket senare ledde till uppsprucket akterlik men den var iofs 30år gammal åxå.
×
×
  • Skapa nytt...