Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Skallgrim

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    16
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Skallgrim

  • Placering
    Kadett
  1. Jag kommer väl med mitt gamla vanliga tipps när det gäller båtar i denna storleks klass, nämligen RJ 85:an, som jag tycker kan beskrivas som ett mellanting av IF:en och H-båten men oftast betydligt billigare. Sen är den ju 27,86 fot lång å det e ju rackarns nära 28 Senast ändrad av Skallgrim | 23 maj 2007 | 23:32
  2. Även en blind höna kan hacka hål i en gummibåt vet dock inte vem som har myntat dessa kloka ord
  3. Hehe...jag har flera bra anledningar tex eftersom man inte behöver ha så stora bränsletankar på en segelbåt så har man ju mer plats över till eldvatten.....det tar ju iofs längre tid att segla än att åka motorbåt men det kan man behöva om man ska hinna dricka upp all den extra brämpan man får med sej.
  4. Hehe...tänkte att jag i den här tråden kanske kan peka på en fördel med segelbåt som kanske till å me motorbåts folket kan gå med på , för när ni snackar om god whiskey så kan jag inte låta bli att tänka på classic malt cruise i Skottland för seglare , under den trippen bjuds det på så mycket god whisky att det tog en månad för en att nyktra till.....Bara att få åka med på den trippen gör ju seglingen klart överlägsen alla andra färdsätt på sjön .
  5. När jag gastade på en långsegling så hade vi ju alltid en kille på vakt. Däremot så satt man gärna och läste i sittbrunnen på sin vakt men svepte av horisonten var femtonde minut. Sen mötte vi ju andra seglare i hamnarna som sa sig förlita sig helt på sin radarvarnare och sin radarreflektor. Att ankra kan man ju göra om man inte seglar över förstora djup, vilket oftast är fallet på långseglingar. Om man seglar över Atlanten så ligger ju djupet på mellan 4 och 6 km. Mellan Gotland och fastlandet är det ju inte så djupt men ändå för djupt för en vanlig båt att ankra. Tror att man skulle behöva runt 500 meter kätting för att ankra mellan Gotland och fastlandet
  6. En OE32:a kanske, funkade bra att segla till Västindigen å tebax med en sån....vet inte hur myckte dom kostar dock...
  7. Skallgrim

    Gotlandssegling

    Ja jisses nu dyker det upp gamla minnen :-) . Gjorde den resan strax efter att jag hade köpt min första segelbåt, en del kunde man ju fast man var ju ingen stjärna på navigering direkt.... Men det viktigaste är i mitt tycke att man ser till att avsegla när det är ett lugnt och fint väder samt att ha fungerande lanternor, självklart bör man ju kunna grunderna i navigering oxå. Däremot så råkade jag och mina kamrater ut för ett problem som vi inte hade förutsatt på hemvägen. Vi närmade oss Sthlms skärgård på natten och möttes då av ett flipperspel av fyrblink, då vi inte visste nånting om fyrar så blev det ganska rörigt för oss. Insåg efter detta hur rackarns bra det var att kunna utläsa fyrkaraktärer och med hjälp av dessa kunna bestämma sin position samt att segla i deras leder.
  8. Fatrökar är väl inte det snyggaste kanske men lätta att bygga. Har du ett fat så behöver du bara se till att det går att elda under det. I botten på fatet lägger du sedan enris, eller det material som du vill använda till rökningen. Sedan behöver du bara ett galler i toppen på tunnan att lägga fisken på, själv brukar jag använda mej av hönsnät som galler. Man kan ju också göra flera nivåer med galler i tunnan om man ska röka mycket fisk. Svårare än så är det inte :-) Men kom ihåg att ha ett lock till tunnan och att rengöra den ordentligt innan du använder den första gången. Man vill ju inte att fisken ska smaka spillolja ;-)
  9. Windex 92 låter som något för er, det finns information om den också på sailguide så spana in den
  10. Detta inlägg kan inte visas eftersom det är i en lösenordsskyddad forum. Fyll i lösenord
  11. Eller varför inte en Tiger....
  12. Tjena moss. Jag har en segelbåt och jag har lagt märke till att innan man har mastat på så sitter det gärna måsar på däck, Men så fort masten har kommit på så slutar måsarna att sitta på båten. Det verkar bero att det är för mycket linor och stag i vägen och det verkar störa dom. När jag såg detta så har jag därefter börjat spänna upp två linor, ca 1 dm över däck och längs med båten och det har hållit måsarna borta fram tills man har mastat på.
×
×
  • Skapa nytt...