Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

balt

Företag
  • Innehålls Antal

    117
  • Gick med

  • Besökte senast

    Aldrig

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om balt

  • Placering
    Örlogskapten
  1. För att få ett alldeles perfekt resultat kan du avsluta med tandkräm. De flesta innehåller ett mycket fint slipmedel.
  2. Det är ju kunderna som bestämmer och tyvärr finns det inget intresse eller marknad för billiga båtar. Var själv tidigare agent för en polsktillverkad daycruiser på 7,5 meter med midkabin och 4 kojplatser och med en VP D5, fullt utrustat pentry, toalett, värmare, varmvatten etc. Priset på detta ekipage var omkring 700 tusen. Men på grund av svikande marknad lades tillverkningen av båten ner 2007. Samma sak för en kollega i segelbåtsbranschen som hade en 25 fots båt med i stort sätt samma utrustning och till ett otroligt fördelaktigt pris.
  3. Förutom amerikanska och finska fabrikat finns det ett antal norska alternativ som också uppfyller kraven; Joda, Marex, Nor Star, Skilsö, och ett tiotal till.
  4. Nor Dan är en polskproducerad båt men varunamnet är norskt och ägs av en norrman. Vad jag förstår har den inte världens bästa ryckte. Vad jag hört är att varvet inte lyckas få tätt i bordgenomföringar både över och under vattenlinjen.
  5. Har hört från flera norska båtproducenter att glashällen spricker oftare än motsvarande spis som drivs med fotogen. Är det någon som upplevt detta som ett problem. Vidare har jag också hört att bränslepumpen inte orkar suga/dra dieseln någon längre sträcka, max ett par meter.
  6. Jag har visserligen en annan båt, nämligen en Joda 290 Sport med en D-4 DP, 260 hkr. Båten väger ca 4 ton med halv tank lite vatten och annat skrot. Jag har märkt att om jag är försiktig på gasen. dvs inte full gas från början, utan ökar 3-400 varv succesivt så upplevs det som att båten aldrig gräver ner sig i aktern utan ligger ganska vågrätt hela tiden och bara reser sig ur vattnet vid 19, 20 knop. Bäst går hon runt 26-26 knop. Toppar 35. Bottenvinkel ca 20 grader.
  7. Köplagen gäller inte vid köp mellan privatpersoner utan bara mellan näringsidkare. Du kan alltså inte hänvisa till denna lag. Eftersom du som köpare också har undersökningsplikt är det nog inte så lätt för dig att häva köpet. Däremot kan du starta en civilrättslig process pga att säljaren möjligtvis kan ha handlat bedrägligt. Tyvärr är det så att den som vinner på en civilrättslig process oftast är de juridiska ombuden.
  8. Du ska naturligtvis också besöka Forsvik (väster om Karlsborg), känt från romanerna om Arn. Här bygger man också en exakt kopia av hjulångaren Eric Nordevall som förliste utanför ön Jungfrun (mellan Vadstena och Karlsborg) i mitten av 1800-talet. Ni behöver inte slussa för att komma till Forsvik.
  9. Tänk på att det bara finns sjömack i Motala numer då Statoil i Karlsborg har stänkt, för gott. Från Olshammar färdas du söderut på sjöns västra sida via dödssundet och Omboöar ner mot Karlsborg. Fortsätt på västra sidan ner till Hjo, en liten idyll med fint bad och trevliga restauranger. Tvärs över Vättern har du Hästholmen på sjöns östra sida som är värt ett besök. Direkt i anslutning till gästhamnen finns en liten camping med tre stugor (självhushåll) för uthyrning. Mycket förträfflig restaurang/kafé i hamnen badplats. Vill du åka längre har du Visingsö och Gränna på ca 1 timmes avstånd. Tillbaks till Olshammar färdas du lämpligen på sjöns östra sida och besöker naturligtvis Vadstena där gästhamnen ligger i vallgraven vid slottet alldeles i centum av staden. Efter ytterligare 1 timme norrut kommer du till storstaden Motala och sedan är det bara att ställa in kompassen på NNV så hamnar du vid utgångspunkten. Lycka till och ha en skön semester på Vättern.
  10. Du kan räkna med att få igen samma pengar som du en gång i tiden köpte din nordiska märkesbåt för.
  11. Några jämförelser med svenska varor; En skogaholmslimpa som bakas i Eskilstuna kostar i svenska butiker omkring 22 kronor. Samma limpa, bakad på samma ort kostar i Danmark omkring 10:an! En såg från Sandvik är ca 40% billigare i Tyskland än i Sverige! Tegel från Vittinge är också det billigare i Tyskland! När det sedan gäller import av marinprodukter är det inte så lätt för oss marinhandlare. Det finns nästan alltid en svensk importör/grossist som vi måste handla genom. Detta gör att vi oftast inte kan gå förbi denne vilket får till följd höga priser. Som jämförelse kan nämnas ovanstående limpa - den måste köpas genom grossisten som tar ungefär 12 kronor. Redan här är denna limpa dyrare än i en dansk. livsmedelsbutik. Senast ändrad av asphen | 24 maj 2008 | 23:25
  12. Precis som i alla andra branscher har vi båthandlare ett visst påslag som ligger på ungefär 40-60 %, därefter ska staten ha sina 25%. På elektronik är det oftast dagspris som gäller. De stora påslagen är det definitivt inte vi som gör utan oftast importören/grossisten. Redan i tillverkningsledet läggs det på en hel del bara för att det är en marinprodukt. Som en jämförelse kan nämnas att klädesbranschen oftast har ett påslag på 100-120%!
  13. Vid gång mot vågorna ska du tilta ner fören, dvs tilta in motorn. Vid gång med vågorna ska du också ha fören nertiltad men inte lika mycket. Sedan gäller det naturligtvis att anpassa farten.
  14. För att koppla in en landströmsenhet på 220 Volt krävs att en godkänd elektriker gör installationen.
  15. Båtar med för stor bottenvinkel, över 20 gr, kan ha den tendensen om de är felbalanserade. Det blir alltså för liten våt yta som bär och stabiliserar båten. Vet du vilken bottenvinkel du har?
×
×
  • Skapa nytt...