Jump to content
Sunday 03 December 2023

bckmrk

Medlemmar
 • Content Count

  38
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About bckmrk

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Aha! Ok, det är som det ska alltså. Kändes dock inte självklart att det skulle vara så… därav denna givande diskussion 🙂 tack för hjälpen, nu känner jag mig trygg. Ska fixa den där o-ringen som jag inte fått med…
 2. Hej igen, i den länk du bifogade står följande vid propeller replacement: Är inte det exakt det jag har och är orolig över? Vad är "rotation play"? 🙂 Och på bilden nedan visas tydligt att det inte ska vara något mellanrum där jag har mellanrum som visas i min 2-sekundersfilm ovan. Alltså är nått fel... hur gör jag för att ta loss denna igen? Går det ens? Denna satt i propellern när jag fick hem den. Fick jag en begagnad (återköpt) propeller?
 3. Står 4-stroke där men jag har en 2-taktare. Är det samma? Tack för din hjälp, ska läsa din länk senare - hinner inte nu.
 4. Nu har jag skruvat loss propellern och konstaterat följande. Yttre brickan bottnar i splinesen då de ”tar slut” i yttre brickan. Yttre brickan bottnar dock med metall mot metall i propellern. Men hubben verkar inte sitta rätt då det kan skjutas in i propellern framifrån vilket syns på denna tvåsekundersrulle. vad gör jag åt detta? Eller ska det vara såhär? Det verkar ju finnas olika åsikter 🙂 IMG_6064.mov
 5. Korrekt, yttre brickan har en krage med splines som glider in fint på axeln. När denna bottnar, glappar proppen... Jag högg en gammal tråd istället för att skapa en egen, därav förvirringen 🙂 Inte lätt jämt o hänga med överallt.
 6. Det är en BlackMax propeller jag fick fram som mest optimal i Mercurys Propellerväljare jag har satt dit. Ett av förslagen i varje fall, det fanns ju flera olika...
 7. Båtvarv, SeaSea och Propellertrim säger att det är som det ska - kör på- Så i helgen gjorde jag just det. Gick hur fint som helst.
 8. Ringde propellertrim o rådfrågade. De påstod att Mercury har gjort sina proppar såhär. Inga problem, enl dem. Känns trovärdigt ändå?
 9. Lånar denna tråden lite. Just bytt propeller på min Mercury 2-takt 60hk -02, och efter bytet kan jag flytta propellern längs propelleraxeln ca 5mm fram o tillbaka när allt sitter som det ska. Ska det va så? Monterat i följande ordning, vilket känns tämligen självklart: Inre tryckbricka > Propeller > Yttre tryckbricka > Låsbricka > Låsmutter. Propellern rör sig mellan inre och yttre tryckbricka. Brickorna rör sig inte. Kan inte trycka in yttre tryckbricka längre in. Har jag rätt propeller? propeller.MOV
 10. Mycket matnyttigt, tack för alla tips!! Massa nytt o svårt som känns läskigt med plast… blanda gegga o sånt. 😉 Borrade upp hålen o konade till dem något idag på förmiddagen. Tejpade fast min våtdammsugare vid det understa, blötaste hålet o lät den gå i ca 10min. Inte en droppe i tanken. Har även en varmluftspistol jag blåste på med en stund efter men även på lägsta värmen känns det för varmt. Blir brännhett, så får hålla en bit ifrån… Det här med att såga upp rutor i aktern verkar ju vara det jag bör göra härnäst, om jag nu vill ta den vägen. Tyvärr är min vinterförvaring i en gammal ouppvärmd lada så… varmt, njaaa det är det inte. Torrt, förhoppningsvis. Men hög rf. Om nån ändå ville hålla mig i handen medans jag håller på… 🤓
 11. En liten uppdatering. Nu har jag varit runt med båten till två st. båtplastarfirmor och låtit dem titta på min lilla skuta, vilket de gjorde helt gratis... Båda sa - täta o kör. Det där är ingen fara. Fukt har du i akterspegeln men inte så mycket, motorn sviktar inget och du behöver inte göra något åt det än på många år. Frågan är om man kan leva med det svaret... vilket såklart är högst personligt 🙂 En snabb fingervisning gav den ena firman också ang. priset, att anlita dem för jobbet skulle gå på runt 40-50' vilket det såklart inte är värt i mitt fall, med en 45år gammal femmetersbåt. Är detta ett rimligt pris?
 12. Nyfiken - Vad fick du ge? Jag stod i våras inför samma beslut, mitt val föll på Neptun Navy 750, enbart pga pris (Neptunen var då några tusingar billigare) 🙂
 13. Utförligt svar som alltid No_Jah, uppskattas att du tar dig tid. Ska banka o hänga försiktigt ikväll. Har gjort det en gång men utan att veta vad jag ska kolla efter riktigt. Den kändes stabil utan flex då. Drutta-i-stege alltså. Förstår. Dessa var mig veterligen inget som satt på båten från början i alla fall och nu finns en annan mer riktig stege så dessa kändes överflödiga.
 14. Generell fråga, till alla - hur hade DU gjort? 😉 Och en annan fråga. Vem sätter handtagen där ens? Båten väger 420kg utan motor. Inte så man bär iväg den direkt.
 15. Aha. Tack för hjälpen. Jag är ju vanligtvis lagd åt det ordentliga hållet. Men båten är gammal. Inte värd många kronor. Jag har inte mest tid i världen. Ska fundera på hur jag ska göra.
×
×
 • Create New...