Jump to content
Monday 05 December 2022

Haraldario

Medlemmar
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About Haraldario

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Haha, kul att höra hela den oscensurerade versionen av toalivet om bord... Får helt klart tänka igenom det här en stund innan systemet uppgraderas. Hade en Lavac toa på förra båten ( seglade på större hav inte östersjön då) och den funkade ju hur bra som helst för 6 personer under flera månader med sin lite större storlek och bara "rätt ut". Kunde dessutom lätt användas som nödlänspump. Men känner igen det där med att om nåt händer så är det med stor sannolikhet en gäst = )
 2. Tack för bra synpunkter! Eftersom jag visste att tanken endast var fylld med urin blandat med spolvatten och nåt enstaka papper så vågade vi oss på ett försök att tömma innan upptagningen. Tipset med vattenslang kopplat till luftslangen löste problemet! 👍 Under försöket upptäcktes något märkligt att den rejäla och "fräscha" vridkranen under tanken inte fungerade utan att passagen var vidöppen både i öppet och stängt läge.. Har nu räknat ut att tanken borde rymma ca 28 liter vilket är i minsta laget så ska det pillas med systemet får det nog bli en uppgradering av allt. Fram till dess får det nog användas som ett nödsystem vid tillfällen då toabesök ej kan göras på annat sätt eller ensamsegling på öppet hav.
 3. Tack för svar! Ska testa detta med vattenslang genom luftintaget som första åtgärd evt lite tryck om det inte lossar.. Slipper ju helst att lossa på grejer så länge som möjligt... Blir väl någon däckstömningslösning på sikt men passar inte med budgeten just nu då det är en hel del annat som ska fixas! Någon som har tankar omkring hur funktionellt och säkert det här Rörsystemet är med en T-koppling mitt på röret från toa till utloppsgenomföring upp till septitank med självfall och Rördragning direkt från toa vid vattenlinjen till utloppsgenomföring under vattenlinje utan svanhals?
 4. Ska ta upp båten inför hösten på en nyinskaffad mistinguett 29 och har fått stopp i toaletten. Detta måste lösas så snabbt som möjligt... = ) Systemet ska enligt tidigare ägare aldrig ha stoppat och det märkliga är att toaletten enbart använts av gäster till 2st nr 2 besök under sommaren och resten nr 1, med ytterst lite papper. Antagligen är tanken full och då troligtvis med mest vatten/urinför för det går inte att pumpa in mer i den, men det går att pumpa från toan rakt ut i sjön. Det är en Jabsco toa... Systemet är väl en äldre klassisk lösning som jag inte haft innan, finns det någon som kan berätta något om svagheter med det här systemet, (förutom att det är svårt att fixa stopp i den) Kan det fungera bra? (om man rensar allt) – vill helst slippa byta – eller är det något som måste byggas om... Säkerhetsperspektiv baksug?, (Septiktanken är precis över vattenlinje och toans nedre del i princip i vattenlinjen) Samt hur jag ska lösa stoppet?... Septiktanken går varken att komma åt uppifrån då den är inbyggd eller har inspektionslucka... Trycksätta från luftintaget? Bifogar skiss på systemet. Tacksam för smarta synpunkter
 5. Hej! Är lite ny på dieselvärmare men har en Ardic Minimax i det aktre stuvfacket på nya båten.. Enligt tidigare ägare skulle den ha fungerat för ett par år sedan.. Jag kan se att den bara har en slang för utsläpp av förbränningsavgaserna Inkopplad till skorstenen på däck.. Slangen till förbränningsinluften finns inte och det verkar medvetet.. Är detta ett problem om det ändå bara är friskluft som ska tas in? Returbränsleslangen är också bara kopplad till en extern plastflaska som ligger lite lägre än tanken. Tror ni att den här kombinationen är ett ok system om den nu skulle funka?
 6. Tack för svar, Låter förnuftigt! Det är väl lite så jag tänkt också!, men det kommer inte bli i sommar! Men finns det nån vits med att separera förbrukar/start batteri nu när båda batterierna ändå är likadana Tudor Dual.. ( Förutom än säkerhetsaspekten att isolera för säker motorstart ). Är det inte bättre för batterierna så som banken är nu att de blir jämt laddade/ urladdade, slitas jämnt och att båda batterierna har möjlighet att toppladdas med solpanelen om det går lång tid till landström…?
 7. Hej! Har övertagit farfars 29fots segelbåt som Har 2st 80Ah Tudor Dual batterier åtskilda av en VridSwitch (1-1+2-2-Off ) . Båda batterierna kan alltså var för sig - eller tillsammans - användas för att starta motor och driva förbrukare.. Dessutom finns ett skiljerelä från motorgeneratorn installerat som alltså prioriterar det ena batteriets laddning först. Ska nu installera solpanel och batteriövervakare.. Så jag har lite frågor till proffsen: 1. Hur ska jag tänka ifh till att optimera batterilivslängd och prestanda, är inte det bästa att alltid ligga på bägge ihopkopplade ( 1+2 ) och därför ladda ur var och ett jämnt och så lite som möjligt…? ( får hålla bra koll på batteriststatus bara och isolera ett av dom till motorstart om nivån blir kritisk) ( behöver el till motor, kylskåp, autopilot, navigationselektronik, belysning och mobil-ladd ) 2. Hur ska jag koppla solpanel och batteriladdare borde jag koppla dem till samma batteri som skiljerelät prioriterar eller tvärtom prioritera det som generatorn väljer sist? 3. Blir batterierna ok balanserat laddade då när jag som utgångspunkt låter batterierna vara sammankopplade ( 1+2 ) men laddarna sitter på det ena och är det lugna puckar för skiljerelät att jag mestadels använder batterierna ihopkopplade? Tacksam för lite tankar… / Viktor
×
×
 • Create New...