Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

solstickan12

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    55
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av solstickan12

  1. Nej det skulle jag inte säga faktiskt. Någorlunda samma storlek som på filmen du skicka. Vi la tröst i vatten över natten sen in och vira in i trasa mot träet och någon aluminiumfolie ytterst. För att sen köra med strykjärn typ 20 minuter! Fungerade ypperligt!
  2. Tack för tipset! Då jag ska göra en sån pass liten biten så känns det ovärt att bygga hela herrejösses anläggningen för att ånga. Minns i grundskolan att vi blötläggde för att sen vira in i någon trasa och köra strykjärn över en längre stund! Ska testa det iallafall, om inte du besitter något annat smart tips?
  3. Har nu kommit över en billig och rejäl bit teak. Så det blir till att försöka böja till träet och sen smacka på! Får se hur det blir, förhoppningsvis bättre än nu.
  4. Tack för alla tips! Jag hörde av mig till ett varv för prisförslag vilket skulle landa på ca 12 för enbart arbetet. Vilket tyvärr inte är aktuellt för mig. Jag gillade idén med att bara plasta och sen måla istället.. Känns som det smidigaste, dock vill jag gärna ha teak så jag överväger om jag ska köpa en bit och försöka mig på lite finsnickeri själv. Försäkringsärende kan bli svårt. Skadan fanns där när jag köpte henne..
  5. Hej Zurdu! Jag har min båt liggandes i Stockholms skärgård och helt klart intresserad av att sticka på segelturer tillsammans! Jag har en Nord 80!
  6. Hej! Jag har en trasig ”trä ram” (brist på bättre namn) som går runt båten och skulle behöva tips på att laga detta! Båten är av modellen Nord 80
  7. Nej du har väl rätt om att byta överhuset.. Ja det börjar kännas mer och mer som att han visste om det från början.. Jag frågade honom om drevet men han visste ingenting om det såklart. Förhoppningsvis lyckas jag byta drevet nästa vecka om jag hittar någon som kan lyfta den. Har lyckats komma ut några gånger iallafall utan motor när vinden legat rätt!
  8. Kan det vara värt att testa bara byta överhuset? Så slipper jag ta upp båten..
  9. Drevet som sitter nu verkar vara tätat med någon svart massa också så det får nog bli så jag gör. Återanvända o ring och täta!
  10. Tack, jag har kollat där! När jag ringt vp återförsäljare under dagen har en ”sån gammal o ring” inte funnits liggandes på någon hylla iallafall. Dom skulle söka vidare..
  11. Tack för svar! Då slipper jag fortsätta söka på nätet efter bälg till mitt drev.. Jag ska ringa runt till återförsäljare idag isåfall och se om dom har någon o-ring liggandes! Att den kommer kosta mer än drevet har jag redan räknat med..
  12. Det löste jag och jag mätte på plats. Var och hämtade drevet nyss! Det var i ”fint” skick och jag lyckades få den för 1000kr. Förhoppningsvis löser jag lyft efter helgen för att därefter byta drevet! Blir att göra det själv.
  13. Äntligen lyckats hitta en 100S drev till salu för ett vettigt pris. Blir att hämta upp den idag och sen försöka byta drevet själv under nästa vecka. Vågar man återanvända samma bälg om det ser bra ut eller satsa på nytt? Bälg för just 100s verkar inte finnas tillgängligt på nätet heller.. Bara för 110,120s osv..
  14. Tack för tipset! Ska försöka höra av mig till honom imorgon!
  15. Såklart.. Tack för svaret iallafall!
  16. Godkväll MG.. Tyvärr verkar det som att drevet på min första segelbåt har rasat av någon anledning. Åkte du från bryggan och kom ca 200 meter innan drevet låste sig och motorn dog. Nu har drevet fastnat i backväxeln och slirar när jag försöker lägga ur backen. Någon som har koll på var man kan få tag på ett begagnat 100s drev eller någon som har några andra tips på en lösning? 110s drev finns till salu men passar det till min vp MD6B? Tacksam för alla svar och tips.. Bifogar några bilder på hur det såg ut när jag tog av toppen på överhuset. Fullt med metallspån.
  17. Jo väldigt tråkigt faktiskt.. Nu vet jag inte vad det kostar att renovera motorn men jag köpte båten till ett väldigt bra pris. Annars är det ju en idé att leta upp ett begagnat såklart. Jag har letat för fullt. har du koll på om ett 110 drev passar bult on på mitt 100s?
  18. Öppnade upp överhuset för att titta. Något har ju garanterat pajat då det tyvärr är fullt med metallspån… Blev ju ett halvroligt första segelbåtsägande 😬
  19. Det som är skumt är att framväxeln funkade de första 150-200 meterna innan den dog. Nu slirar den direkt och sen stannar när jag försöker lägga i fram. Backen funkar utmärkt. Kan något ha fastnat i propeller när vi körde ut ur hamnen?
  20. Önskade att det var något sånt fel, dock så är det inte samma typ av stopp som det blir nu som när jag drar i reglaget för att stanna motorn. Det som är nu att motorn tar tvärstopp på någon millisekund..
  21. Båten ligger lite dumt till så skulle behöva motor för att ta mig till en lyft. Får damma fram cyklopet och dyka under för att inspektera hur det ser ut!
  22. Hm okej, jag har kontrollerat oljan och den ser bra ut på stickan iallafall! Behövs drevet tömmas helt för att kunna se något avvikande? mvh
  23. Godkväll på er! Jag köpte min första segelbåt, en Nord 80 för några veckor sen som jag har pillat med sen dess. Förra ägaren hade kört slut på tanken och fick inte igång den efter det. Jag tänkte att det bara behövdes luftas så det gjorde jag helt utan resultat. Fick igång den efter någon vecka efter att jag tagit isär spridare och rengjort mm. Nu till det konstiga problemet. Jag skulle ta ut frun på premiärturen nu i helgen, startade motorn utan problem och tog oss ut. Ca 200 meter från bryggan så tvärdör motorn helt utan förvarning och vi paddlar oss till närmsta brygga. Jag felsöker i några timmar, luftar och allt möjligt med en sur fru i bakgrunden och till sist får jag igång motorn igen. (Förmodligen ligger växeln i här som jag förklarar längre ner) Lägger i backen och kör ut, när jag lägger i framväxeln så dör motorn direkt igen och vi paddlar oss till nästa brygga. Jag försöker starta men ingen händer och jag misstänker värmenyp. Vi drar hem och jag åker ut till båten dagen efter igen för att felsöka, händer inget när jag försöker starta i neutral men när jag lägger i backen och sen till neutral igen så startar motorn. Jag testar backen och den funkar som den ska, när jag lägger in framväxel så slirar den bara, testar att gasa i hopp om att den ska hoppa i växeln men då blir det samma som på sjön, motorn stängs av tvärt utan förvarning. Får återigen lägga in backen och sen neutral för att den ska starta igen. Jag har testat att koppla ur reglaget för att styra växlarna ”manuellt” men det är samma sak där. Olja kollad utan anmärkning. Någon drevgud på detta forum som kan ha någon som helst aning om vad det kan vara för fel?
  24. Uppdatering igen! Felsökt hela dagen i princip och jag tror jag hittat vart felet ligger. Fick igång motorn igen och den gick utan problem. Dock så tror jag att det är drevet som spökar, jag kopplade ur växelreglaget till drevet då det kändes som att backen låg i hela tiden när reglaget var i neutral. Och det stämde. När jag la i framåt på själva reglaget på drevet så lät det som att den slirade, testade att gasa och då dog motorn helt tvärt precis på samma sätt som när vi var ute. När jag försökte starta igen så betedde motorn sig precis som efter den dog när vi var ute, alltså omöjlig att starta, fick manuellt lägga in backen på drevet och då startade motorn igen. Och när jag tänker efter så var det när jag gick från backen till framåt ute på sjön som den dog också. Så förmodligen är det väl att drevet låser sig med framåtväxel vilket resulterar att motorn stannar. Och om man inte manuellt lägger i backen innan man försöker starta igen så startar den inte… Drevet är ett 100s drev.
×
×
  • Skapa nytt...