Jump to content
Monday 28 November 2022

danielsan123

Medlemmar
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About danielsan123

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack för tips. Första semesterdagen imorgon. Lutar åt att gå på med att köra abnet först och ta en vända med rubbing enligt era förslag. Grovrengöringen har varit mest slitsamt så en vända med rubbing kan jag nog kosta på i arbete. Hård rondell till rubbing och mjuk till polish? När man håller på och sliter - tips på bra produkter som är prisvärda? Köpte Julas märke Kyoaba. Kanske dumsnålt?
 2. Rengör båten. Varit i min ägo i ett år. Tvättat med abnet och sedan båtshampo. Testade att köra lite rubbing på ett begränsat ställe akter ut på babord sida och det tog fram lystern rejält. Har handgnuggat lite med autosol och tagit bort de värsta svarta fläckarna. Eftersom rubbing slipar ned gelcoaten tänkte jag prova att hoppa över det steget. Dels för att spara på gelcoaten men också arbetsmomentet. Tidskrävande. Fortsatte med endast polish och sedan vax på babord sida. Men resultatet blir riktigt flammigt. Är rubbing det enda alternativet att få fram lystern igen? Skrovet är från tidigt 2000. Om jag måste gå på rubbing kan jag köra över vaxningen rakt av? Är väl kanske inte helt kritiskt att den blir spegelblank men det är förstås trevligt.
 3. Skall in med ett MOB+ (trådlös dödmansgrepp) i båten. Finns håltagningar till gamla instrument som man skruvat och limmat en plåt över. Gissar man limmat med sikaflex. Om jag vill återanvända hålen - kan jag på något enkelt sätt få bort plåten? Eller bör jag borra mig igenom plåten för nya instrumentet? Lär väl vara rostfritt förstås.
 4. Ensamfiskar ofta året runt. I tidigare båtar har jag haft elekriskt läns. I nya båten bara självläns. Lär ju funka bra mot svallvågar och regnvatten men om jag tar in vatten och aktern hamnar lågt lär ju vatten tränga in snabbt i de två stora länshålen. Inga backventiler i dessa. ka jag känna mig trygg eller bör jag lösa detta på något sätt? Inte min båt men likadan https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/195371342_4212717742120624_2922150111618497796_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=WrvkYTITD34AX_3pXBR&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=00_AT9baQdFuvrvtBP5JiQKoPoWCE2gow_vXB0TiMhedLhl5w&oe=62896AB0
 5. Köpte en ny mätare idag. Kopplade den sporadiskt och det ser ut att funka bra. Den gamla är nog dags att kassera.
 6. Mätte ohm med multimetern på givaren. Är inte jättevän av multimeter (det bör man vara 🙂 ) Men den ger 120 i ohm-mätningen. Har en 180-literstank och bör ha ca 140 liter i tanken nu. Satte multimetern mot pluskabeln och mätte mord jord. 12 V. Satte sensorkabeln direkt mot jord. Då borde väl mätaren visat full tank om det är hel?
 7. Tackar! Oj, det blev klurigt. Blå och röd, ja alla kablar mer eller mindre är sammankoplade till trim- och varvmätare. De funkar ju iaf. Men varför kan det vara kopplat så? Bara sensorkabeln som är direkt kopplad och sitter i plinten som sedan är matad baköver. Ryckte lite i den tvåpoliga givaren också men ingen omedelbar succe. Behöver nog försöka klura hur detta är kopplat och börja mäta lite.
 8. När jag köpte båten sade säljaren att bränslemätaren fungerar lite när den vill. Hemma testade jag att pilla lite på vad jag tror är en jord upp i tanklocket. Därefter fungerade den fint fram tills jag bytte strömpanel. Jag gissar jag kan ha två potientiella fel nu :-/. Båten står på trailer. Osäker om mätaren ger utslag på tändning eller bara med motorn igång. Kan ju vara bra att veta innan felsökning 🙂 Finns det någon enkla felsökningsråd? Gäller en Vema och fast tank.
 9. Tack! Såg också en äldre skada i gelcoaten under vattenlinjen. Försöker läsa mig till vad som är lämpligast och många föredrar epoxispackel under vattenlinjen då topcoat eller gelcoat låter vatten tränga in. Låter ju lite märkligt i mina öron så båten i övrigt inte är epoxibehandlad eller bottenmålad. Kan jag gott köra gelcoatspeckel under vattenlinjen också?
 10. En tur på Vänern idag. Mycket is att bryta innan öppet vatten. Ser nu en mindre gelcoatskada. Gelcoat är inte så lätt att få att härda nu i kallt väder. Tips på något sätt att stänga skadan så jag inte behöver stå på torra land fram till sommaren? Ekolodsgivaren gick av också. Har en nyare installerat också så det är väl inte riktigt kris men vore fint om det gick att limma ihop det på något sätt.
 11. Ska byta strömbrytarpanel. Den nya är lite olik den gamla. Blir lite konfundersam vad som menas med att den övre strömlist skall anslutas till batteri. Har ju en matad + från en kopplingsplint i båten. Skall samma pluskabel gå till bägge pluskablarna på bilden eller seperata matningar? Biltemas 25-8828. Har plus nu på en kopplingsplint. Kan lägga till bilder strax. Jag har heller inte minus till min panel idag utan går till en "plint". Nya panelen skall ha minus draget och ska väl bryta mellan plus och minus. Förra panelen bröt väl endast plus. Rörigt tycker jag 😕 Nuvarande dragning:
 12. Tidigare givare sitter till vänster om motorn. Har medsolsrotation. Man bör ju sätta givaren till höger i detta fall. Påverkar det mycket? I annat fall har jag viss möjlighet att skruva i de gamla hålen om jag skruvar fast en distans (skärbräda).
 13. Jo, är allt sugen att komma ut på sjön. Eventuellt tänkt åka ut imorgon då vädret ser tilltalande ut. Men jag är allt sugen att få på min nya elektronik också. Känner mig som en halt löpare med den gamla elektroniken just nu. Så tänkte försöka få dit den där givaren imorgon så man kan komma ut åtminstone nästa helg om vädret tillåter (med nya elektroniken) 🙂
 14. Är sugen att limma dit min akterspegelgivare. Ligger runt 0 grader. Skall göra en skruvfri montering. Har givaren skuvad på en tunn plåt jag tänkte limma med TEC7 i aktern. Vill slippa borra hål. Arbetstemperatur är minst 5 grader. Tänkte hjälpa till med en byggfläkt och kanske lite presenning över så bör jag kunna få upp tempen några grader. Vad tror ni? Kommer min givare sitta kvar?
×
×
 • Create New...