Jump to content
Sunday 05 February 2023

danielsan123

Medlemmar
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by danielsan123

 1. Har en matning av plus från huvudbrytare till förbrukare. Min säkringspanel är uppdelad i två så jag behöver dela upp plus. Försöker skarva allt med skarvhylsor med smältlim. Köpte dessa på Biltema men känns tveksamt att kunna skarva en plus till två med sådan och få den tät.
 2. Tack för det tipset. Printade faktiskt ett par pluggar i TPU för ändamålet. Den ena något mjukare än den andra. Dock ganska hårda bägge två. Lite svårt att få dem att sitta på plats men självtrycket löser nog det av sig självt kanske. Ska printa ett par till om jag får loss all tpu som fastnat i skrivaren. Inte en optimal skrivare för mjuk filament den jag har. Men några stycken och en klubba att dra dit dem med så har man nog löst värsta scenariot 🙂
 3. Nu är jag igång med länsfrågor igen. Har skaffat en elektrisk länspump som skall installeras när det blir snällare väder att greja med båten. Har idag vad jag kallar regnläns. Två öppna hål i sittbrunnen. Har använt båten två år men klurar på detta med säkerheten. Då jag fiskar så är jag även ute denna tiden på året. Eftersom regnlänsen sitter högre än vattenlinjen fungerar allt bra. Men jag tänker som så att om jag går på en stock eller får en läcka i under vattenlinjen så kommer båten bli allt tyngre och jag antar man kan riskera att regnlänsen då skulle kunna hamna under vattenlinjen. Då kan det gå fort. Finns inga backventiler utan det är ca 50 mm stora genomgående hål. Är detta egentligen så bra? Använder alltid flytväst eller torrdräkt beroende på årstid. Röksignaler, VHF bla. Försöker ha säklerhet i baktanke men just detta med regnlänsen blir jag inte klok på. Åtminstone inte i händelse av att jag skulle ta in vatten. Kanske svårt att se på bild men det finns ingen (och har aldrig funnits tror jag) någon gummiflärp eller dylik för att hindra vattnet utanför att ta sig in. Hjälp mig förstå att det är som det skall alternativt berätta vad jag bör göra 🙂
 4. Tack för bra svar! Jag har båten på trailer mellan turerna. Primära syftet med en länspump är vid plötslig skada och båten tar in vatten. Vore trevligt om man kunde tjäna lite tid och ta sig i hamn. Men tänker då också att det kanske är dumt att lita på en elektrisk pump? Kan ju lätt fela med elektroniken. Nackdelen med manuella redskap (pump, hink) är det kräver aktiv handling. Vore bra om man kunde fokusera på att ev hitta läckan, plocka ihop fiskeutrustningen, ta sig i hamn istället för att pumpa eller ösa. Å andra sidan kanske som någon/några sagt att "en rädd man med hink" är det bästa? Har inhandlat en lågprofilare på Biltema https://www.biltema.se/bat/pumpar/lanspumpar/automatisk-lanspump-lag-profil-2000045320?gclid=CjwKCAiAkrWdBhBkEiwAZ9cdcP1JR23YZPI4p6NHi4Qb--KtA07Nn4FZx4Lu-W3wpZgmbjM1YoofzxoCfu4QAvD_BwE och 19mm anslutningsslang. Erfarenheter av den pumpen? Tillräcklig dimension på slangen? Eller skippa allt arbete och fula skrovgenomföringar och ta hinken istället? 😕 Om man kanske istället skulle ha en mobil länspump. Koppla den till kontakt för 12v (cigguttag). Extra lång slang att hänga över relingen. Extra bonus att man kan kasta över den till en annan båt om nöden/olyckan kräver.
 5. Har en Galia 660 WA som idag bara har regnläns. Funderar på att skaffa en mekanisk läns i händelse av grundstöttning eller dylikt och vatten måste pumpas ur kölsvinet. Är extremt trångt och den fasta tanken om ca 180 liter äter upp allt utrymme under durk. Har en liten inspektionslucka i motorbrunn där jag ev kan få plats med en länspump. Någon med Galia 660 wa (eller 630 wa) med länspump som har råd om montering och ev vilken pump att köpa? 19 mm eller större slang? ps - ingen som råkar äga en digital kopia på användarmanualen till nämnd båt?
 6. Tack för tips. Första semesterdagen imorgon. Lutar åt att gå på med att köra abnet först och ta en vända med rubbing enligt era förslag. Grovrengöringen har varit mest slitsamt så en vända med rubbing kan jag nog kosta på i arbete. Hård rondell till rubbing och mjuk till polish? När man håller på och sliter - tips på bra produkter som är prisvärda? Köpte Julas märke Kyoaba. Kanske dumsnålt?
 7. Rengör båten. Varit i min ägo i ett år. Tvättat med abnet och sedan båtshampo. Testade att köra lite rubbing på ett begränsat ställe akter ut på babord sida och det tog fram lystern rejält. Har handgnuggat lite med autosol och tagit bort de värsta svarta fläckarna. Eftersom rubbing slipar ned gelcoaten tänkte jag prova att hoppa över det steget. Dels för att spara på gelcoaten men också arbetsmomentet. Tidskrävande. Fortsatte med endast polish och sedan vax på babord sida. Men resultatet blir riktigt flammigt. Är rubbing det enda alternativet att få fram lystern igen? Skrovet är från tidigt 2000. Om jag måste gå på rubbing kan jag köra över vaxningen rakt av? Är väl kanske inte helt kritiskt att den blir spegelblank men det är förstås trevligt.
 8. Skall in med ett MOB+ (trådlös dödmansgrepp) i båten. Finns håltagningar till gamla instrument som man skruvat och limmat en plåt över. Gissar man limmat med sikaflex. Om jag vill återanvända hålen - kan jag på något enkelt sätt få bort plåten? Eller bör jag borra mig igenom plåten för nya instrumentet? Lär väl vara rostfritt förstås.
 9. Ensamfiskar ofta året runt. I tidigare båtar har jag haft elekriskt läns. I nya båten bara självläns. Lär ju funka bra mot svallvågar och regnvatten men om jag tar in vatten och aktern hamnar lågt lär ju vatten tränga in snabbt i de två stora länshålen. Inga backventiler i dessa. ka jag känna mig trygg eller bör jag lösa detta på något sätt? Inte min båt men likadan https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/195371342_4212717742120624_2922150111618497796_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=WrvkYTITD34AX_3pXBR&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=00_AT9baQdFuvrvtBP5JiQKoPoWCE2gow_vXB0TiMhedLhl5w&oe=62896AB0
 10. Köpte en ny mätare idag. Kopplade den sporadiskt och det ser ut att funka bra. Den gamla är nog dags att kassera.
 11. Mätte ohm med multimetern på givaren. Är inte jättevän av multimeter (det bör man vara 🙂 ) Men den ger 120 i ohm-mätningen. Har en 180-literstank och bör ha ca 140 liter i tanken nu. Satte multimetern mot pluskabeln och mätte mord jord. 12 V. Satte sensorkabeln direkt mot jord. Då borde väl mätaren visat full tank om det är hel?
 12. Tackar! Oj, det blev klurigt. Blå och röd, ja alla kablar mer eller mindre är sammankoplade till trim- och varvmätare. De funkar ju iaf. Men varför kan det vara kopplat så? Bara sensorkabeln som är direkt kopplad och sitter i plinten som sedan är matad baköver. Ryckte lite i den tvåpoliga givaren också men ingen omedelbar succe. Behöver nog försöka klura hur detta är kopplat och börja mäta lite.
 13. När jag köpte båten sade säljaren att bränslemätaren fungerar lite när den vill. Hemma testade jag att pilla lite på vad jag tror är en jord upp i tanklocket. Därefter fungerade den fint fram tills jag bytte strömpanel. Jag gissar jag kan ha två potientiella fel nu :-/. Båten står på trailer. Osäker om mätaren ger utslag på tändning eller bara med motorn igång. Kan ju vara bra att veta innan felsökning 🙂 Finns det någon enkla felsökningsråd? Gäller en Vema och fast tank.
 14. Tack! Såg också en äldre skada i gelcoaten under vattenlinjen. Försöker läsa mig till vad som är lämpligast och många föredrar epoxispackel under vattenlinjen då topcoat eller gelcoat låter vatten tränga in. Låter ju lite märkligt i mina öron så båten i övrigt inte är epoxibehandlad eller bottenmålad. Kan jag gott köra gelcoatspeckel under vattenlinjen också?
 15. En tur på Vänern idag. Mycket is att bryta innan öppet vatten. Ser nu en mindre gelcoatskada. Gelcoat är inte så lätt att få att härda nu i kallt väder. Tips på något sätt att stänga skadan så jag inte behöver stå på torra land fram till sommaren? Ekolodsgivaren gick av också. Har en nyare installerat också så det är väl inte riktigt kris men vore fint om det gick att limma ihop det på något sätt.
 16. Ska byta strömbrytarpanel. Den nya är lite olik den gamla. Blir lite konfundersam vad som menas med att den övre strömlist skall anslutas till batteri. Har ju en matad + från en kopplingsplint i båten. Skall samma pluskabel gå till bägge pluskablarna på bilden eller seperata matningar? Biltemas 25-8828. Har plus nu på en kopplingsplint. Kan lägga till bilder strax. Jag har heller inte minus till min panel idag utan går till en "plint". Nya panelen skall ha minus draget och ska väl bryta mellan plus och minus. Förra panelen bröt väl endast plus. Rörigt tycker jag 😕 Nuvarande dragning:
 17. Tidigare givare sitter till vänster om motorn. Har medsolsrotation. Man bör ju sätta givaren till höger i detta fall. Påverkar det mycket? I annat fall har jag viss möjlighet att skruva i de gamla hålen om jag skruvar fast en distans (skärbräda).
 18. Jo, är allt sugen att komma ut på sjön. Eventuellt tänkt åka ut imorgon då vädret ser tilltalande ut. Men jag är allt sugen att få på min nya elektronik också. Känner mig som en halt löpare med den gamla elektroniken just nu. Så tänkte försöka få dit den där givaren imorgon så man kan komma ut åtminstone nästa helg om vädret tillåter (med nya elektroniken) 🙂
 19. Är sugen att limma dit min akterspegelgivare. Ligger runt 0 grader. Skall göra en skruvfri montering. Har givaren skuvad på en tunn plåt jag tänkte limma med TEC7 i aktern. Vill slippa borra hål. Arbetstemperatur är minst 5 grader. Tänkte hjälpa till med en byggfläkt och kanske lite presenning över så bör jag kunna få upp tempen några grader. Vad tror ni? Kommer min givare sitta kvar?
 20. Har köpt en 660 wa och har lite begränsat med plats för instrument. Följde med en äldre lowrance elite 5 hdi och lowrance x510c. Har skaffat en garmin echomap UHD 92sv som jag tänkt montera. Till aktergivaren har jag fått hjälp med en profil som jag limmar med sikaflex för att slippa fler hål under vattenlinjen. I pulpiten är jag kluven hur jag vill göra. Ev vill jag spara på elite 5 hdi som extra instrument bredvid echomapen. Kan vara skönt att köra alla ekolodsfunktionerna på full skärm på den ibland gissar jag. Men eftersom jag är kluven på placering och ogillar borra hål likt en schweizerost. Ev kan det bli frågan om ramfästen senare. Gamla borrhålen till elite 5 hdi sitter rätt centralt. Har sågat ur en formplyva som distans så jag kan montera echomapen utan att göra nya hål. Men får lite svårt att få plats med flera instrument än den på ytan om de skall sitta monterade dikt an formplyfan. Med ramfästen blir det enklare förstås. Men formplyfan är i vilket fall fortsatt tänkt att bara vara tillfällig, tror jag. Har kört gamla båtar förr där jag varit mer bekväm med att sätta borret men nu har jag lagt stor del av alla besparingar på en nygammal båt och fegar lite :-). Vad kör ni gamla rävar med för tips gällande att hålla instrumenteringen ren från alla hål? Enkla sätt att plugga gamla hål, distanser/adaptrar, ramfästen? Försöker klura ut något att nyttja 3D-skrivaren men kan inte cadda själv än tyvärr. Kanske är jag bara en fegis? :-)
 21. Ska kika vid dagsljus men det är nog den bästa lösningen. Behöver jag täcklock av något slag? Gissar att det annars samlas mycket vatten som samlas i röret/stegen?
 22. Jag och sonen var upp i båten via badstegen idag och grabben krängde till varpå badstegen vek sig. Kan man be någon svetskunnig svetsa ihop detta? Det är ju en rörlig del så badstegen kan vikas upp. Eftersom jag har båten på trailer så går man upp och ned ganska ofta från badstegen när man packar eller pysslar. Ett alternativ är att kapa bägge sidor och borra nya hål. Alternativt få någon som bockar till en ny del. Båten är en Galia 660 WA.
×
×
 • Create New...