Jump to content
Monday 30 January 2023

Viapea

Medlemmar
 • Content Count

  90
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Viapea


 1. 2022-07-06 vid 10:42 skrev Nim26:

  ok tack vad roligt att du tycker det, jag skall defintivt kika in på din sida , det är alltid kul att se lite fix och trix,

  Kanonbra tråd och gillar verkligen din båt, så fin.

  Nu är ju covid inget hinder längre och risken är stor att vi köper en likadan nästa år om vi hittar en fin. En liten undran som jag har är hur mycket motorn låter inne i cupen vid drift, går det att prata med varandra utan att höja rösten?


 2. 2022-07-05 vid 14:12 skrev Nim26:

  Nya Elmotorn har kommit från Roslagen i Stockholm via Christian Gillander som är grym på att hjälpa och råda,

  Den nya är lite större så därför en större underkåpa,, så såga fila slipa upp hålet en aning men skruvhål passade och överkåpan som är skör och svindyr passade med,

  NY.jpg

  Gammal o Ny.jpg

  vad kostade motorn?


 3. En DC eller HT på styvt 6m.

  Så ny motor som möjligt, motorn är viktigare än båten. Bara att leta på blocket. Se till att ni har 20-30k extra då det gärna dyker upp saker som ska fixas. Underhålls fri båt existerar inte. 

  Båt under 6m blir mycket känsligare för vind och sjö, höga fribord är viktigt. Även om ni tänker er inomskärs så kommer ni möta svall från andra båtar mm. 

  Extra tips. 

  Gå en kurs i navigering och manövrering. Inte bara att ge sig ut om man ingen båtvana har, massor mer än att köra båten som man ska känna till. 

   

  Antar att ni redan har båtplats? 

  Om inte så börja med det, brukar vara svårare än att hitta en bra båt. 


 4. Har tyvärr dålig erfarenhet av Björlandavarvet som sabbade en semester för mig pga slarvfel vid drevservice och som tyckte att jag skulle vänta 1 mån på att dom skulle åtgärda sitt fel för att nu skulle dom ha semester, att min semester blev förstörd brydde dom sig inte om. 

  Så även om det är närmast så rekommenderar jag nån annan. 


 5. 3 timmar sedan skrev anuba:

  Om du har en budget att köpa en Aq 26 kan du lika gärna titta på lite större båtar för samma pengar typ Marex 290, 300, Grandezza 31, Nimbus DC, Grandline, Bavaria 29. 

  Då får du lite mera volym och fler andra praktiska detaljer. 
  Om vill ha en båt som är likvärdig med Aq26 men lägre pris så har du Jeanneau 805 Leader med VP D4. Dock inte så vanlig som Aq26. 

  Marex 290 kan dom hitta en fin för sin budget. Trevlig båt. 

  • Like 1
  • Thanks 1

 6. Leta upp en nimbus 29 dc med nyare motor och i övrigt renoverad och välskött.

  10 år gammal båt behöver inte vara bättre än en 25-30 år gammal, även 3-4 år gamla är mycket fix med. Köp en renoverad där det finns dokumentet på vad som är gjort och som ser ut att vara proffsigt utfört. Nimbus 29 med en motor på 230-300 hk är trevlig. 

  OBS! Ej med renoverad 41 motor, den är för klen om ni är 5 pers i båten med packning. 

  Men eg bör ni upp i 32 fot och för så många personer men då räcker inte 1 milj om ni vill slippa massa fix. 

  • Like 1

 7. Glömde filma nu när vi åkte ut men det fungerar kanonbra, justerar väldigt snabbt och bekvämt att inte behöva fundera på trimmet, bara tuta å köra. 

  Gillar att det trimmar ner motorn omgående när man drar av på gasen så det är alltid redo för att snabbt ta båten upp i planing igen. 

  Vill man justera själv så kopplas det ur direkt när man pillar på vanliga trimkontrollen och återaktiveras med en knapptryckning. 

  Rekommenderas. 

   

  IMG_20210725_115014.jpg

  • Like 1

 8. 2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

  Det finns gästhamnar på alla de bebodda öarna, Brännö, Asperö och Kössö (Köpstadsö) har små hamnar med endast ett fåtal gästplatser. Styrsö har tre hamnar, varvid Styrsö Sandvik enligt mitt tyckande är den bästa och mest skyddade av dem. Donsö har en rätt stor och skyddad gästhamn.

   

  En populär ö med naturhamn är Kungsö, visserligen har jag aldrig förstått varför, men det ligger alltid många båtar såväl invid berget som på svaj i bukten.

  Fjordholmarna mellan fastlandet och Vrångö är också populära, och där är det nästan alltid lä på någon av öarna.

   

  Tistlarna är ju att betrakta som naturhamn också, var uppmärksam vid inseglingen vill minnas att det finns några illa placerade grund i inloppet mellan öarna.

   

  Vargö har två eller tre fina vikar åt sydväst att lägga till vid, men det kan se inbärning.

   

  Stora Rävholmen har också en populär stor vik.

   

  Stora och Lilla Lyngö är också populär, men kan vara utsatt.

   

  Restauranger finns det på Donsö, Vrångö, Brännö och Stryrsö-Bratten. Butiker finns på Styrsö, Donsö och Vrångö.

   

  Den enda ön som du kommer att bli avvisad från om du närmar dig, är Känsö, här håller militären till och vill inte ha några besökare annat än på enstaka besöksdagar. 

  Kungsö är väl en av få öar med sandstrand å nog därför den e så poppis. 

   

  Råkade ut för ett märkligt fenomen en bit utanför Kungsö, var nästan stiltje å vi låg där å guppade och tog en fika, helt plötsligt blev hela båten invaderad av getingar, kändes som tusentals, getingar mitt ute på havet 😳

  Vi var tvungna att dra gasen i botten för å bli av med dom, jäkligt läskigt. 

  • Like 1

 9. Har idag installerat active trim på min Mercury 250. Det blåste en del och var rätt tuff sjö så test turen blev inte så lång men det verkar funka riktigt bra, reagerade snabbt och trimmade upp motorn betydligt mer än jag själv brukar göra vid högre farter. Ska bli intressant att testa mer men nu ska det bli blåsigt nån vecka så avvaktar lite. Återkommer med film från nästa tillfälle. 

  • Like 1

 10. Betydligt lättare och billigare service på en utombordare, och på en såpass liten båt som 6m så gör det massor på utrymmet, en så liten båt med inombordare har oftast ett väldigt trångt och svårmeckat motorrum.

  Ang stöldrisken så finns det ju väldigt bra motorlås och till en 6m båt pratar vi ju om typ en 100 hästare som man inte bara hakar av och bär iväg med hur som helst. 


 11. Överlägset viktigaste vid köp av beg motorbåt är motorn, tokdyrt att renovera eller byta så leta upp en med nyare motor. Ha inte bråttom när du kollar på en båt, precis vartenda skrymsle och vrå ska noga kikas igenom, en gammal båt kan bjuda på många överraskningar. 

   

  Köp inte båt för hela budgeten, oavsett hur bra den verkar så dyker det alltid upp nåt som måste fixas. 

  En båt med fast axel bara måste ha bogpropeller för att bli vettigt manöverduglig i trånga hamnar, ankarspel i aktern ett stort plus. 

  Kapell är dyrt så även det en viktig detalj, ja vad är eg inte dyrt på en båt... 

  • Like 3

 12. 2021-06-29 vid 01:25 skrev reva:

  Här sitter man och kollar båtannonser för att hitta en segelbåt att byta upp sig till. 
   

  Så slår tanken en att inte en jävel berättar vad man kan förvänta sig av seglen. Oftast står det inte vad som finns, och står det så är det i stil med ”rullgenua. Många gamla segel” och annat intetsägande. 
   

  Hade nån försökt sälja en motorbåt utan att berätta vad den hade för motor? Eller skrivit ”motor, många gamla oljefilter“?

  Jag vill veta hur många hästar motorn är på och om den funkar mer än i medvind. 
  Men det är tydligen inte så viktigt på segelbåtar.
   

  Seglar folk inte sina båtar, skiter ni i att er båt seglar kasst, eller förutsätter alla att man måste lägga på 100.000kr direkt för en ny uppsättning?

   

  Så. Slutgnällt. 
  Jakten på en duglig havskryssare fortsätter. Med många mail till säljare som inte vet hur gamla segel de har. 

  Är det nya segel så står det garanterat i annonsen. 

  Men ingen påpekar ju sånt som är mindre bra i båten så nämns inte seglens skick får man nog ta för givet att dom har rätt många år på nacken. 

  • Like 1

 13. 3 timmar sedan skrev Mackey:

  Tycker du jag är larvig bara för att jag pekar på bristen i en exakt mätbar lagstiftning.

   

  Det stämmer, du kan åtalas för misshandel bara genom att örfila någon, men...

  Det görs en bedömning av domstol utifrån praxis hur grov misshandeln bedöms vara.

  Så vill du ju inte att det ska vara för det är ju inte entydigt och/eller mätbart.

   

  Den typ av entydiga och mätbara lagstiftning du önskar fungerar ofta inte. Lagen blir så detaljerad att man lätt kan kringgå den genom att inte göra exakt det man inte får göra.

   

  Ett bra exempel är narkotiska preparat där man hela tiden ändrar ytterst lite i den kemiska sammansättningen för att få preparatet att inte vara klassat som narkotika. Smart va!

  (Just detta kan vara ändrat till så som du inte vill att det ska vara.)

  Alla rusframkallande substanser borde automatiskt vara narkotikaklassade. 

  Borde vara tvärtom att man måste söka tillstånd för att få en produkt (ex läkemedel) att inte klassas som narkotika, inte som nu. 

   

  Det här att ge polisen mer befogenhet borde det bli mycket mer av, extremt sällsynt att det drabbar någon som är oskyldig, nyttan är ofantligt mycket större än risken att någon oskyldig får sin dag förstörd så det är sånt man får ta.

   

  Det är ett jvla otyg med folk som inte tar hänsyn till sin omgivning och oftast är det människor som inte går att tala tillrätta om någon annan säger ifrån. 

  Dom allra flesta lär nog dessutom få en varning först. Att polisen skulle kasta sig över folk och felaktigt dela ut böter för störande av ordningen är löjligt långsökt. Det är sånt dom tar till ibland mot dem som är uppkäftiga och förtjänar en liten läxa. 

   


 14. 11 timmar sedan skrev raol:

  Problemet är ju att där och då, på platsen, så är det polisens tyckande som gäller. Vad hjälper det att man får rätt i en domstol tre månader senare, om man fick sin dag förstörd på platsen när det gällde, för att en polis var överkänslig.

  Som sagt, vi måste ha strikta regler och gränser som inte lämnar utrymme för godtycke.
   

  Du tror verkligen på allvar att det kommer bli problem nu med överkänsliga poliser?

  Jisses... 


 15. 5 timmar sedan skrev touchwood:

   

  Ja klart behändigt 😊.

   

  Ja propeller tester tar sin tid, men ibland behöver man lära känna båten innan man vet vad man vill ha för propeller, men det verkar som du hamnat rätt bra nu, allting verkar ju okej.

   

  Jag förmodar att du är nöjd med köpet...

   

  Jo jag är nöjd, den har överraskat positivt och när jag väl får upp första tonfisken blir jag väl helnöjd. 

  Det är väl nästa grej nu att ordna med fiskeutrustning, kan inte mycket om det området men har en svensk båtgranne som är proffs så ska bjuda honom på ett gäng öl å lura ur honom alla tricks 😄

  • Like 1

 16. 2021-06-22 vid 15:30 skrev touchwood:

   

  Nice !

   

  Vad blev det för propeller till slut ?

  Hur kommer du ut till båten, vadar du ut ?

   

  Har inte haft tid än att testa så mycket så har kvar 15*17 proppen, den kändes bättre än 15*19 som jag fick välja på. Sänkte motorn ett snäpp igen för bättre grepp och vid sjösättningen så varvade den precis ut med mig å tjejen plus fulla tankar, 5560 och max ska vara 5600. Ska testa med lite mer last å kolla så den inte varvar fullt även då.

  Inte helt lätt att testa olika proppar utan att först köpa dom så ser jag att varvet sjunker lite med nån extra person eller 2 i båten så får proppen va kvar annars får jag kolla vidare. 

  Farten på 40 knop duger gott men vill ju inte att den ska varva ut för tidigt. Kan ju vara så att max på min motor är 5560 och att den gör det även med mer last. 

   

  Har en 2m dinge som vi paddlar ut med. Om jag ska mecka så går jag ut vid lågvatten, en av fördelarna med ebb att man får båten torrlagd utan att ta upp den 😄


 17. Tog en stund att fixa allt men nu är båten äntligen sjösatt.

  Har beställt aktive trim som kommer om ett par veckor och tänkte be dom montera trimplanen samtidigt. 

  Jäkligt nöjd med hur den går i sjön, riktigt stadig och planingströskeln e knappt märkbar. Toppar ganska precis 40 knop med 2 pers och fulla tankar. 

  Motorn e ju en V8 men inget klassiskt V8 ljud precis, låter mer som en trimmad symaskin 😅

  Iaf tystaste motorn jag har upplevt vilket min tinnitus uppskattar. Men det är gott tryck i den, man skulle haft en bil som kastar sig fram bara man tittar på gasen 😎IMG_20210620_125251.thumb.jpg.c21f1a597878e68c3f20b5d1b375c363.jpgIMG_20210620_172202.thumb.jpg.f565a3f32c0831be8837bb30fd1cacc3.jpg


 18. 17 timmar sedan skrev Ivenblixt:

  Har en spricka i glasfibret i kölen som jag tror lagas lätt med Plastic Paddings Marin Epoxy. Problemet är att det aldrig torkar! Jag har lutat båten kraftigt bakåt för att försäkra mig om att det inte står vatten ovanför, men det droppar ändå. Kanske en droppe varannan minut. Så har det varit snart två dygn. 

  Tror ni det går att spackla på med Marin Epoxy (2-komponent) på en fuktig yta?

  Sikaflex funkar även om det är blött, så kan du laga riktigt efter sommaren. 

×
×
 • Create New...