Jump to content
Monday 20 September 2021

Viapea

Medlemmar
 • Content Count

  87
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Viapea


 1. Har tyvärr dålig erfarenhet av Björlandavarvet som sabbade en semester för mig pga slarvfel vid drevservice och som tyckte att jag skulle vänta 1 mån på att dom skulle åtgärda sitt fel för att nu skulle dom ha semester, att min semester blev förstörd brydde dom sig inte om. 

  Så även om det är närmast så rekommenderar jag nån annan. 


 2. 3 timmar sedan skrev anuba:

  Om du har en budget att köpa en Aq 26 kan du lika gärna titta på lite större båtar för samma pengar typ Marex 290, 300, Grandezza 31, Nimbus DC, Grandline, Bavaria 29. 

  Då får du lite mera volym och fler andra praktiska detaljer. 
  Om vill ha en båt som är likvärdig med Aq26 men lägre pris så har du Jeanneau 805 Leader med VP D4. Dock inte så vanlig som Aq26. 

  Marex 290 kan dom hitta en fin för sin budget. Trevlig båt. 

  • Like 1
  • Thanks 1

 3. Leta upp en nimbus 29 dc med nyare motor och i övrigt renoverad och välskött.

  10 år gammal båt behöver inte vara bättre än en 25-30 år gammal, även 3-4 år gamla är mycket fix med. Köp en renoverad där det finns dokumentet på vad som är gjort och som ser ut att vara proffsigt utfört. Nimbus 29 med en motor på 230-300 hk är trevlig. 

  OBS! Ej med renoverad 41 motor, den är för klen om ni är 5 pers i båten med packning. 

  Men eg bör ni upp i 32 fot och för så många personer men då räcker inte 1 milj om ni vill slippa massa fix. 

  • Like 1

 4. Glömde filma nu när vi åkte ut men det fungerar kanonbra, justerar väldigt snabbt och bekvämt att inte behöva fundera på trimmet, bara tuta å köra. 

  Gillar att det trimmar ner motorn omgående när man drar av på gasen så det är alltid redo för att snabbt ta båten upp i planing igen. 

  Vill man justera själv så kopplas det ur direkt när man pillar på vanliga trimkontrollen och återaktiveras med en knapptryckning. 

  Rekommenderas. 

   

  IMG_20210725_115014.jpg

  • Like 1

 5. 2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

  Det finns gästhamnar på alla de bebodda öarna, Brännö, Asperö och Kössö (Köpstadsö) har små hamnar med endast ett fåtal gästplatser. Styrsö har tre hamnar, varvid Styrsö Sandvik enligt mitt tyckande är den bästa och mest skyddade av dem. Donsö har en rätt stor och skyddad gästhamn.

   

  En populär ö med naturhamn är Kungsö, visserligen har jag aldrig förstått varför, men det ligger alltid många båtar såväl invid berget som på svaj i bukten.

  Fjordholmarna mellan fastlandet och Vrångö är också populära, och där är det nästan alltid lä på någon av öarna.

   

  Tistlarna är ju att betrakta som naturhamn också, var uppmärksam vid inseglingen vill minnas att det finns några illa placerade grund i inloppet mellan öarna.

   

  Vargö har två eller tre fina vikar åt sydväst att lägga till vid, men det kan se inbärning.

   

  Stora Rävholmen har också en populär stor vik.

   

  Stora och Lilla Lyngö är också populär, men kan vara utsatt.

   

  Restauranger finns det på Donsö, Vrångö, Brännö och Stryrsö-Bratten. Butiker finns på Styrsö, Donsö och Vrångö.

   

  Den enda ön som du kommer att bli avvisad från om du närmar dig, är Känsö, här håller militären till och vill inte ha några besökare annat än på enstaka besöksdagar. 

  Kungsö är väl en av få öar med sandstrand å nog därför den e så poppis. 

   

  Råkade ut för ett märkligt fenomen en bit utanför Kungsö, var nästan stiltje å vi låg där å guppade och tog en fika, helt plötsligt blev hela båten invaderad av getingar, kändes som tusentals, getingar mitt ute på havet 😳

  Vi var tvungna att dra gasen i botten för å bli av med dom, jäkligt läskigt. 

  • Like 1

 6. Har idag installerat active trim på min Mercury 250. Det blåste en del och var rätt tuff sjö så test turen blev inte så lång men det verkar funka riktigt bra, reagerade snabbt och trimmade upp motorn betydligt mer än jag själv brukar göra vid högre farter. Ska bli intressant att testa mer men nu ska det bli blåsigt nån vecka så avvaktar lite. Återkommer med film från nästa tillfälle. 

  • Like 1

 7. Betydligt lättare och billigare service på en utombordare, och på en såpass liten båt som 6m så gör det massor på utrymmet, en så liten båt med inombordare har oftast ett väldigt trångt och svårmeckat motorrum.

  Ang stöldrisken så finns det ju väldigt bra motorlås och till en 6m båt pratar vi ju om typ en 100 hästare som man inte bara hakar av och bär iväg med hur som helst. 


 8. Överlägset viktigaste vid köp av beg motorbåt är motorn, tokdyrt att renovera eller byta så leta upp en med nyare motor. Ha inte bråttom när du kollar på en båt, precis vartenda skrymsle och vrå ska noga kikas igenom, en gammal båt kan bjuda på många överraskningar. 

   

  Köp inte båt för hela budgeten, oavsett hur bra den verkar så dyker det alltid upp nåt som måste fixas. 

  En båt med fast axel bara måste ha bogpropeller för att bli vettigt manöverduglig i trånga hamnar, ankarspel i aktern ett stort plus. 

  Kapell är dyrt så även det en viktig detalj, ja vad är eg inte dyrt på en båt... 

  • Like 3

 9. Varit avbrott i regn å blåst ett par dagar  så vi tog en tur med båten ut å snorkla idag, va nog bara 29gr i vattnet så lite kallt när man doppa sig 🥶

  IMG_20210713_122802.thumb.jpg.b8e3f7b276f2a3283b4beaf6ebff124d.jpg1626168671550.thumb.jpg.ced91ce5dfadebe51e4ec7b3115d3439.jpg

  1626168671567.jpg

  • Like 1

 10. Vill du ha problem så gå på OMC. 

  Vad väger båten? 

  Normalt på en något nyare båt i den storleken så räcker 100-120 hk för 25-30 knop men din kanske är toktung? 

  Du vet vän hur många hk din gamla motor gav och vad den vägde med drev? 


 11. 2021-06-29 vid 01:25 skrev reva:

  Här sitter man och kollar båtannonser för att hitta en segelbåt att byta upp sig till. 
   

  Så slår tanken en att inte en jävel berättar vad man kan förvänta sig av seglen. Oftast står det inte vad som finns, och står det så är det i stil med ”rullgenua. Många gamla segel” och annat intetsägande. 
   

  Hade nån försökt sälja en motorbåt utan att berätta vad den hade för motor? Eller skrivit ”motor, många gamla oljefilter“?

  Jag vill veta hur många hästar motorn är på och om den funkar mer än i medvind. 
  Men det är tydligen inte så viktigt på segelbåtar.
   

  Seglar folk inte sina båtar, skiter ni i att er båt seglar kasst, eller förutsätter alla att man måste lägga på 100.000kr direkt för en ny uppsättning?

   

  Så. Slutgnällt. 
  Jakten på en duglig havskryssare fortsätter. Med många mail till säljare som inte vet hur gamla segel de har. 

  Är det nya segel så står det garanterat i annonsen. 

  Men ingen påpekar ju sånt som är mindre bra i båten så nämns inte seglens skick får man nog ta för givet att dom har rätt många år på nacken. 

  • Like 1

 12. 3 timmar sedan skrev Mackey:

  Tycker du jag är larvig bara för att jag pekar på bristen i en exakt mätbar lagstiftning.

   

  Det stämmer, du kan åtalas för misshandel bara genom att örfila någon, men...

  Det görs en bedömning av domstol utifrån praxis hur grov misshandeln bedöms vara.

  Så vill du ju inte att det ska vara för det är ju inte entydigt och/eller mätbart.

   

  Den typ av entydiga och mätbara lagstiftning du önskar fungerar ofta inte. Lagen blir så detaljerad att man lätt kan kringgå den genom att inte göra exakt det man inte får göra.

   

  Ett bra exempel är narkotiska preparat där man hela tiden ändrar ytterst lite i den kemiska sammansättningen för att få preparatet att inte vara klassat som narkotika. Smart va!

  (Just detta kan vara ändrat till så som du inte vill att det ska vara.)

  Alla rusframkallande substanser borde automatiskt vara narkotikaklassade. 

  Borde vara tvärtom att man måste söka tillstånd för att få en produkt (ex läkemedel) att inte klassas som narkotika, inte som nu. 

   

  Det här att ge polisen mer befogenhet borde det bli mycket mer av, extremt sällsynt att det drabbar någon som är oskyldig, nyttan är ofantligt mycket större än risken att någon oskyldig får sin dag förstörd så det är sånt man får ta.

   

  Det är ett jvla otyg med folk som inte tar hänsyn till sin omgivning och oftast är det människor som inte går att tala tillrätta om någon annan säger ifrån. 

  Dom allra flesta lär nog dessutom få en varning först. Att polisen skulle kasta sig över folk och felaktigt dela ut böter för störande av ordningen är löjligt långsökt. Det är sånt dom tar till ibland mot dem som är uppkäftiga och förtjänar en liten läxa. 

   


 13. 11 timmar sedan skrev raol:

  Problemet är ju att där och då, på platsen, så är det polisens tyckande som gäller. Vad hjälper det att man får rätt i en domstol tre månader senare, om man fick sin dag förstörd på platsen när det gällde, för att en polis var överkänslig.

  Som sagt, vi måste ha strikta regler och gränser som inte lämnar utrymme för godtycke.
   

  Du tror verkligen på allvar att det kommer bli problem nu med överkänsliga poliser?

  Jisses... 


 14. 5 timmar sedan skrev touchwood:

   

  Ja klart behändigt 😊.

   

  Ja propeller tester tar sin tid, men ibland behöver man lära känna båten innan man vet vad man vill ha för propeller, men det verkar som du hamnat rätt bra nu, allting verkar ju okej.

   

  Jag förmodar att du är nöjd med köpet...

   

  Jo jag är nöjd, den har överraskat positivt och när jag väl får upp första tonfisken blir jag väl helnöjd. 

  Det är väl nästa grej nu att ordna med fiskeutrustning, kan inte mycket om det området men har en svensk båtgranne som är proffs så ska bjuda honom på ett gäng öl å lura ur honom alla tricks 😄

  • Like 1

 15. 2021-06-22 vid 15:30 skrev touchwood:

   

  Nice !

   

  Vad blev det för propeller till slut ?

  Hur kommer du ut till båten, vadar du ut ?

   

  Har inte haft tid än att testa så mycket så har kvar 15*17 proppen, den kändes bättre än 15*19 som jag fick välja på. Sänkte motorn ett snäpp igen för bättre grepp och vid sjösättningen så varvade den precis ut med mig å tjejen plus fulla tankar, 5560 och max ska vara 5600. Ska testa med lite mer last å kolla så den inte varvar fullt även då.

  Inte helt lätt att testa olika proppar utan att först köpa dom så ser jag att varvet sjunker lite med nån extra person eller 2 i båten så får proppen va kvar annars får jag kolla vidare. 

  Farten på 40 knop duger gott men vill ju inte att den ska varva ut för tidigt. Kan ju vara så att max på min motor är 5560 och att den gör det även med mer last. 

   

  Har en 2m dinge som vi paddlar ut med. Om jag ska mecka så går jag ut vid lågvatten, en av fördelarna med ebb att man får båten torrlagd utan att ta upp den 😄


 16. Tog en stund att fixa allt men nu är båten äntligen sjösatt.

  Har beställt aktive trim som kommer om ett par veckor och tänkte be dom montera trimplanen samtidigt. 

  Jäkligt nöjd med hur den går i sjön, riktigt stadig och planingströskeln e knappt märkbar. Toppar ganska precis 40 knop med 2 pers och fulla tankar. 

  Motorn e ju en V8 men inget klassiskt V8 ljud precis, låter mer som en trimmad symaskin 😅

  Iaf tystaste motorn jag har upplevt vilket min tinnitus uppskattar. Men det är gott tryck i den, man skulle haft en bil som kastar sig fram bara man tittar på gasen 😎IMG_20210620_125251.thumb.jpg.c21f1a597878e68c3f20b5d1b375c363.jpgIMG_20210620_172202.thumb.jpg.f565a3f32c0831be8837bb30fd1cacc3.jpg


 17. 17 timmar sedan skrev Ivenblixt:

  Har en spricka i glasfibret i kölen som jag tror lagas lätt med Plastic Paddings Marin Epoxy. Problemet är att det aldrig torkar! Jag har lutat båten kraftigt bakåt för att försäkra mig om att det inte står vatten ovanför, men det droppar ändå. Kanske en droppe varannan minut. Så har det varit snart två dygn. 

  Tror ni det går att spackla på med Marin Epoxy (2-komponent) på en fuktig yta?

  Sikaflex funkar även om det är blött, så kan du laga riktigt efter sommaren. 


 18. 2021-06-09 vid 20:19 skrev Merrix:

  Absolut, jag förstår precis, och håller med dig också faktiskt. För mig skulle den stora fördelen ha varit att jag i princip kör sista halvdistansen in till min brygga på en grusväg. Det är exakt 22 prickar i en slalombana mellan stenarna som jag gissar är bland det jävligaste vi har i Sverige. Alla här inne i min vik, oavsett skicklighet och erfarenhet har gått på någon gång, speciellt vid lågvatten och stark vind. Jag har själv med tidigare mindre båtar gått på någon gång. J-igt drygt när man har svindyra motorer med stålproppar. Ska man göra det korrekt så är det in med båten och kolla axel osv. Dvs ett j-a jobb att ta upp, transportera (båten för tung för mig att få köra den ens på 30-vagn), och sedan lägga i. För att inte tala om tiden man blir utan båt, och kostnaden.

  Trots detta är det en svår fråga om det är värt det, för som sagt, på den här båten, i den här prisklassen, med de här motorerna så ser allt annat än stål bara fel ut.

  Men nu slipper jag fundera på det. Propulse var inget för mitt ekipage.

   

  Lägg båten någon annanstans då kanske någon föreslår. Absolut. Jag har en segelklubb 10 minuter hemifrån med bil. Båtplats till priser som är mycket överkomliga. 

  Men att ha båten vid egen brygga direkt vid tomten förhöjer värdet, nyttan och nöjet av att ha båt med väldigt mycket tycker jag. 

  Vi kan komma hem från jobbet, se ut över havet och se att det är fint väder och bara bestämma oss spontant för att åka ut. Bär ut en väska till båten med ett par lättöl och några mackor - och tre minuter senare har vi kastat loss.

  Skulle nog bara använda båten hälften så ofta om jag var tvungen att åka bil till den.

   

  Förstår precis, enkelt val 👍


 19. Självklart så visste säljaren om detta och var väl överlycklig när ni köpte båten. Verkar som om ni köpt den utan att provköra? Då får ni ta smällen och lära er till nästa gång. 

  Personligen så hade jag inte lagt 5 öre på den motorn om du inte är en duktig mekaniker, har man inte öga/erfarenhet att se allt som behöver fixas när man river isär den lär den bara kosta dig ännu mer till ingen nytta. 

  När man köper beg båt så är motorn det absolut viktigaste, svindyrt att byta och man får aldrig igen dom pengarna. 

  Leta efter en bra beg utbytesmotor och låt det ta den tid det tar är mitt tips, eller om ni absolut inte vill missa årets säsong så köp en ny, men räkna då med att behålla båten länge eller förlora mycket när ni säljer. 


 20. 5 timmar sedan skrev Merrix:

  Så var Propulse-testet avklarat. Säljaren lovade att den var testad stenhårt med Verado 300 hk, och ingen har hittills lyckats köra sönder en propeller. 
  Jag har dubbla Verado 250. Putttade ut ur min vik på tomgångsfart och märkte ingen skillnad i manövreringsförmåga i den avancerade slalombanan jag måste ta mig igenom för ty komma ut på öppet hav. Väl där hade jag spegelblankt för en gångs skull. Gasen i botten och varvstoppet slår i redan vid 30 knop. Toppar 42 med mina stålproppar. Fattade vad som hänt. Men stängde av motorerna och kollade. Ena propellern hade tappat två av fyra blad. Bara att puttra hem på en motor. Stålet redan tillbakamonterat. 
  Rådet: glöm Propulse till 250 hk. 

  Vad sa propuls säljaren om det? 

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy