Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Martin64

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Martin64

  1. Hej igen, tack för era svar. snurran ska jag nog få fart på igen, vad jag var mest nyfiken på var tillsatsen man slår i bensinen. Det råder tydligen delade meningar om ifall etanolen i bensinen tar hand om vatten i bensinen har jag förstått. Har en Fjord 26 med 400 l-tank och bensin-V8, funderade om en sån tillsats kunde vara till hjälp ifall problemet uppstår på den. Vattenavskiljaren tar tydligen inte vattnet om det gått i lösning med etanolen?
  2. Hej, har problem med snurran till lillbåten som jag misstänker härrör från vatten i bränslet. Har snokat runt bland olika tillsatser och hittat något som heter STA-BIL 360 MARINE som enligt reklamen ska vara marknadens bästa. Smörjer, skyddar och t om tar bort vattnet. Hur går det till, åker det med genom förgasaren? Jag har tankat 95 på tapp o slagit i vanlig 2T-olja, läste sen någonstans att det inte är bra, att tvåtaktsoljan inte funkar så bra i vattenkylda motorer. Stämmer det? Tack på förhand! Mvh Martin
  3. Vad jag förstår så är det i grunden Chevas välkända 350, så massproducerad är den allt, sedan hedenhös. Har haft flera Cheva-vanar med den motorn och de har varit rätt skottsäkra. Lite service ibland så har dom tuffat på. Då känner jag mej lugn inför bränsleproblematiken. Blir inblandningen mer än 10% får jag väl dra upp båten på land, slå på en brädfodring och använda den som sommarstuga :-)! Tack för era svar,
  4. Hej, tack för ditt svar! Motorn är en VP aq271c, det skulle alltså funka? var kommer Mercruiser in i bilden, ursäkta min okunskap. Mvh
  5. Hej, någon som är uppdaterad vad gäller den nya bensinen? Har försökt söka men inte hittat det jag vill veta. Kommer den att säljas på sjömackarna? Hur funkar den i en bensin-V8 från början på 90-talet? Vad gör den med bränsleslangar etc? Många frågor men få svar. I dom tabeller jag sett finns inte så gamla motorer med.
  6. Kanon, tack. Har båten 10 mil bort så jag vill vara förberedd när jag kommer dit. Gasvajern har jag kollat, den ligger inte an.
  7. Funderar på hur jag ställer tomgången, har aldrig grejat med V8:or, har bara varit Webrar till rallybilen. På den här ska det tydligen sitta en Holley 715, säger mej inget. Är det bara helt mekaniskt en skruv att justera som på Webrarna eller är det mer? Tänker vaccumklocka och/eller tomgångsmunstycke eller annat krångel.
  8. Ja, den är svårkörd i hamnen och det är väl inte nyttigt för transmissionen heller. som du förstår så funkar varvräknaren än som du tipsade om hur jag kunde fixa, tack för hjälpen!
  9. Martin64

    Tomgång V8

    Hej, Jag har som en del av er vet som har haft vänligheten att hjälpa mej tidigare en Fjord 26, vikt knappt 4 ton med en aq271c, dvs Chevas bensin-V8. Den ligger högt i tomgång, nästan 1500 varv vilket gör den svår att ”krypköra” med, får lägga i och ur växeln hela tiden. Men vad är lämpligt tomgångsvarv i friläge, 8-900? Och med växeln ilagd så att den har åtminstone lite drivning, 500? Mvh Martin
  10. En sak till, jag har sett på flera ställen att man rekommenderar ett par meter kätting närmast ankaret så det skaffade jag också. Men jag har inte sett varför det är bra, är det för att vinkla ner ankaret så att det gräver ner sej bättre?
  11. Tack alla som kommit med tips och goda råd. Jag har köpt en 10 kg Brucekopia att ha i fören vid svajankring eller som alternativ till ankarspelet i aktern om jag skulle föredra det så det ska nog bli bra. Trevlig sommar därute!
  12. Jag har inte så noga koll, har som sagt inte använt det ännu men det ser ut som ett Safequip som bl a Seasea säljer, iaf den typen.
  13. Det kanske är så men nu sitter det ju där... om vi vänder på steken, vad behöver jag för ”manuellt” ankare om jag väljer att skaffa ett sådant?
  14. Nu har jag kollat med gamla ägaren, ankarspelet har inte ”fritt fall”, knappen måste hållas inne, vilket han medgav kunde vara lite besvärligt om det blåser och man bara är två. Funderar på om man kan byta fällknappen mot en som inte är fjädrande, det vore ju en enkel lösning. Vad tror ni?
  15. Aha, jag trodde man behövde hålla fingret på knappen hela tiden! På mitt finns det två knappar, "pil upp och pil ner". Då går det alltså att "frikoppla" ankaret och kättingen löper fritt? Ja, då är det ju inga problem!
  16. En annan grej, hur länger ni ut kättingen när ni fällt ankaret? Låter ni så lång kätting som ni tror behövs löpa ut och och kör fram till land sen? Eller kör ni ut kättning på vägen in? Blir ju rätt mycket att greja med isf, en hand går åt till ankarspelet och bara en hand kvar för gas och ratt menar jag.
  17. Enligt säljaren så ska det vara 50 m kätting i ankarspelet, tycker iofs det låter mycket. Men minst 30 är det nog att döma av kättingboxen. Båten är en Fjord 26 Consul, väger väl runt 3,7-3,8 ton nånstans.
  18. Hej, har ännu inte hunnit använda ankarspelet på min båt men det blir väl till helgen. Diskuterade med en god vän hur man går tillväga. Jag har 50 m kätting i ankarspelet. Som jag trodde så skulle jag släppa ankaret 3-4 båtlängder innan där jag tänkt ligga och efter att ha gjort fast i fören strama upp ankarkättingen så båten ligger still. Gode vännen menar istället att man släpper ut kätting 3-4 gånger vattendjupet och låter båten ligga där. I mina öron låter det inte särskilt stabilt. Vad säger ni erfarna?
  19. Hej, i helgen dök det upp ett nytt frågetecken kring bojar. Var ute tillsammans med hustrun och goda vänner, stannade till vid Spikens fiskeläge för lunch. Där är tilläggning vid boj. Gode vännen som är väldigt sjövan gjorde fast i bojen och ena akterknapen, så gör han tydligen alltid. Själv har jag tagit för givet att man gör fast i båda knaparna så att man får bojen i mitten akter om båten. Tittade jag på båtarna runt omkring var det lite blandat. Är det inte mest logiskt att göra som jag tänker? Blir det inte problem om man tänker sej två båtar bredvid varann där den ena gjort fast i babordsknapen och den andra i styrbords, dom kommer ju att sträva emot varandra?
  20. Tack alla för engagemanget och tipsen. Jag är mest orolig för om det tar i, då är vår Fjord 26 som en glad unghingst på grönbete om man inte har fart på propellern. Men ni menar att det inte blir sura miner om man ska lägga sej vid en bojplats mellan två båtar och själva entrén blir lite stökig och man dunsar i båda två. Med fendrar såklart men ändå. Tack nimsee för din berättelse, den var balsam för min själ :-)!
  21. Tack ska ni ha för tipsen! Får leta reda på en ensam boj att öva vid!
  22. Ytterligare en fundering ang plottern, jag har inte grävt jättedjupt i den rätt omfattande dokumentationen men så vitt jag kan se har jag ställt in den för visning av kurs och fart. Får dock inte upp några värden, det står bara -""- i rutorna. Inte ska det väl behövas några extra givare för det där, det klarar man väl via GPS?
  23. Hej! Ny båtägare för i år så det finns lite brister vad gäller erfarenhet. Funderar lite hur det funkar när man lägger till vid boj, vi är oftast bara två, hur lägger ni upp det? Tar ni bojen när ni passerar? Vem gör det? Den som kör? Får isf lämna ratten, känns inte helt okej, båten är hyfsat stor och driver lätt. Men det kan ju bli snärjigt för gasten att först ta aktertampen vid bojen och sedan rusa fram och ta emot i fören? Säkert korkad fråga men tacksam för tips så man inte behöver göra bort sej alltför mycket i gästhamnarna i sommar. //Martin
  24. Hatten av Gelis, det löste problemet, stort tack! Nu ligger den på knappt 1000 varv vid tomgång och vid 3000 gör den drygt 20 knop, härligt! En lite skum sak dock, när jag bryter strömmen både från tändningslås och huvudbrytare ställer den sej på 5-6000 varv, slår jag på så ställer den sej på 0. Spelar ju ingen roll men är lite knepigt. Samma gäller de andra instrumenten, de visar lite konstiga värden utan ström men funkar normalt när strömmen är påslagen. Trevlig kväll! //Martin
×
×
  • Skapa nytt...