Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

mikaelsjoman

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    14
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av mikaelsjoman

  1. Hej Jag har elkonverterat min utombordare. När jag nu skall optimera systemet, behöver jag öka pitchen på min propeller då jag inte får upp topp hastigheten och jag får heller inte upp motorn mer än 50% av kW motor är rejtad till. Det är ju inte så konstigt då elmotorn jämfört med en tvåtaktare får 100% torque direkt och behöver inte varva upp motorn. Vart hittar man en propeller med betydligt högre pitch till en gammal 70-tals Archimedes? Har ni några förslag - vill gärna hålla priset nere och köpa begagnat... om det går :)
  2. Hej Jag har en gammal söndrig Archimedes 50, som jag håller på att konvertera med en elektrisk motor. Har inte hittat några spräng skisser på den och motorn vägrar gå av botten fast vi skruvat loss alla bultar och skruvar som vi hittat. Mellan motorn och "botten" finns det en packning, och på sidan fanns fyra bultar vi fått av bultarna på. Men den vill fasen inte av. Någon som vet hur man får av den så att man kan komma åt axeln från toppen? Obs, är inte intresserad av kommentarer kring det lämpliga kring konverteringen. Detta är mest ett kul projekt för mig att lära mig mer om elmotorer, så tacksam om vi kan hålla oss till hur man får av motorn :)
  3. Äh. Givet videon så kör jag gelcoat rakt över. Får tvätta som han gör plus acetone och sedan måla över. Kommer nog ha ganska grov yta jag målar över för att maximera greppytan för gelcoaten.
  4. Så det mest att prova. Jag körde Biltema epoxy filler ... Så det är bara att prova gissar jag. Skulle ett alternativ vara att köra Biltemas Epoxi primer över hela botten då? Vad skulle man kunna måla över den med utöver giftfri bottenfärg? Eller behöver den ens målas i så fall? Har någon aning om den blir vit eller blir den grå eller nått? Den skall väl målas på med roller? Finns det någon färg som fäster på den, eller skall jag bara göra ett försök med gelcoat?
  5. Hej. Jag har klantat mig, jag har fyllt ut en skada i botten av min jolle (GRP) med Biltemas löttviktsspackel (Epoxi) och vad jag tror omkring är gelcoat i kölen. Kan inte så mycket om detta... No shit. Jag ser nu att alla online varnar för att jag inte skall måla Epoxi med gelcoat. Fn att jag inte googlade ordentligt innan! Har lagt ned flera dagar med arbete för att få det snyggt, så jag undrar följande: - måste jag ta bort all Epoxi filler och ersätta med pladtic padding (polyester/glasfiberarmerad spackel)? - eller kan jag använda någon annan färg som bondar med både gelcoat och Epoxi? Idéer?
  6. Jo jag har fått den. Betyget är väl godkänt. Plus är: Ljusstark Snabb Bra batteri, men man bör ställa in den på auto ljus så den anpassar sig och sparar en massa batteri Sedan behöver jag en hållare, men det finns ju massvis av på tex Amazon Negativt Android 7, men det funkar toppen än idag. Kommer säkert ingen update Skärmen kan vara lite svår att trycka på ibland, tror det är pga av något vattentätt lager de satt ovanpå. Så jag är nöjd. Fick betala moms på en 500, så 3000 totalt. Det var ändå jäkligt bra. Jag kommer ha usb laddare vid ratten så att ladda blir nog inga problem. Dock är den nog bara vattentät om man har gummi skyddet på usb c porten. Jag skulle kunna ha den under sprayhood/fönster där det sällan kommer in vatten i en Rasmus. Har möjlighet att ladda där också. Däremot så bör man ha pappers kort också, annars kan det bli svettigt. Själv har jag en stor tv med openCpn på en Raspberry Pi också inne i salongen kopplat till en AIS transponder jag byggt ihop ... Kanske köper en vattentät skärm och sätter i sitbrunnen också, men de kostar över en tusing idag. Så... Senare. Papper, mobil och denna som huvudsakliga navigationsinstrument blir det för mig. Men - jag är nöjd! Varit toppen att segla med.
  7. Hej. Snackade med en fransmann som hjälpt mig mycket på senare tid med min Raspberry Pi baserade AIS. Det visade sig att han kör en kina-padda med android, som han gav väldigt positiva recensioner. Även reviews på aliexpress är alla 5 stjärnor. Och för 2500 kr - så lade jag en beställning direkt. Kort och gott - IP68 - stöt och rejält vattentålig - tio kärnor - riktigt rapp enligt honom - 4G internet med eget sim-kort - väldigt tydlig skärm - han använder den i Frankrike - "riktig" gnss (gps, baidu, glonass), ingen skit aGPS. - 8 tums skärm blir lagom stor, inte för liten inte för stor https://www.aliexpress.com/item/1005001750510798.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2c594c4devrsgD Mindre än halva priset mot en samsung tab active (6000 kr).
  8. Hej. Ja jag letar efter något som är hyfsat billigt jämfört med en iPad jag vet många har och iPad har många fodral som gör det enkelt att köpa... men de är så jäkla dyra om man inte vill köra med aGPS.
  9. Hej ja Samsungs Tab Active var ju inte direkt billigare än en iPad. Jag hade tänkt mig något betydligt billigare. Kanske någon Huawei eller Xiaomi skulle vara något..
  10. Hej Jag har en Rasmus 35a. Tänkte börja använda en padda för att navigera istället - eller som komplement till vår mycket gamla raymarine plotter. Jag söker tips för: - Android padda jag kan köra Navionics eller OpenCPN på. Gärna billigare slag - men ändå ljusstark nog att användas under sommar-solen - ett fodral som funkar för att "vattentäta" paddan vid t.ex. regn (jag skulle ändå ta ned den - men bättre något än inget skydd) - något tips på hur jag kan sätta/montera fast den? Vid riktigt dåligt väder kommer vi köra papper-charts och raymarinen - dessutom kommer jag ha en Raspberry Pi med tryckskärm och OpenCPN körande i salongen... så detta är mer för att ha något bekvämt precis bredvid ratten samt att få AIS-datan via wifi precis framför ansiktet.
  11. Kanske batteriet är kasst? Hur gammalt är batteriet och har den varit utsatt för djupa urladdningar? Vad är det för typ av batteri? Har batteriet tillåtits sakta urladda sig själv över längre period?
  12. Ja den är kass och den har gått bort på vissa ställen, så jag upplever inte att det finns ett fullgott skydd. Jag vill ha ett skydd som räcker i många år, därmed vill jag har bort det gamla och ha på ny epoxi. När jag skrapade bort färgen på rodret, kom det fram en hyfsat lång skåra (skada) som säkert läckt in massvis med vatten. Så torka ut och på med ny epoxi. Men du menar alltså att jag bara bör måla på grundfärg trotts att det nu finns massa vit gel-coat som syns?
  13. Hej kära forum Vi som nybörjare köpte en HR Rasmus 35a (segelbåt) i höstas. Nu under våren tänkte vi skrapa och sätta på ny antifouling, då vi köpte en båt från Stockholm som hade sötvattensbottenfärg och vi behöver västkustfärg på då vi bor i Göteborg. Så jag var ute nu i söndags och tänkte att det bara var att sätta igång och jobba i några dygn med skrapa och färgborttagningsmedel. Men istället för att bara ta bort antifouling drog skrapan bort en massa av tjär-epoxi (se bild). Självklart när jag googlade på bottenfärger så insåg jag idag att jag aldrig hade behövt ta bort den gamla anti-foulingen, utan kunde låtit den vara kvar och bara målat över den. I höst planerar jag lämna in båten för att blästras upp (torka ut under högs/vinter/vår) - och lägga på en 8 lager ny tjärepoxi och västkustbottenfärg - så att jag har en botten jag kan ha i några år. Så nu till min fråga - funkar följande plan för denna våren: 1. Ta bort resterna av antifoulding där jag redan börjat ta bort med ännu mer färgborttagning 2. Köra på nytt lager av VC-tar2 (gamla var nog 1-an - men det vet jag inte - vet bara att det var tjär-epoxi från de gamla ägarna). 3. Köra lägga på nytt lager av västkustbottenfärg runt hela kölen under vattenlinjen (något tips?) både där jag fyllt på med VC-tar2 samt över ytorna med gammal bottenfärg Eller kan vi ta någon annan appraoch? Se bifogad bild på skrovet. Vår oro är att vi inte skall bli klar annars inför säsongen då drömmen varit att komma iväg nu i sommar. Då vi ändå skall blästra upp båten i höst - så vill vi ha en lösning som enbart håller för denna säsong. D.v.s. 1) ingen permanent lösning 2) undvika allt för mycket påväxt, 3) undvika plaströta. Kan ju tänkta mig att korta säsongen då det mest är för semester jag vill åka ut med familjer - d.v.s. Maj-Början av Augusti.
×
×
  • Skapa nytt...