Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Aqd40

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    28
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om Aqd40

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

385 profilvisningar
  1. Jag tror (utan att veta) att om du lossar bultarna som håller metallringen runt drivaxeln och tar ut den, då ska motorn gå att dra framåt så att den går att lyfta rakt upp. Där ligger två gummiringar som fungerar som bakre motorkuddar. En på insidan och en på utsidan mot ringen. Bra att sätta nya när du ska montera tillbaka motorn. Lycka till😁
  2. Skulle säga att det låter som en bra ide, och va lättsamt det skulle vara stt byta duken i framtiden. Men man skulle få anpassa plåtarna så att man kompenserar att kassetten sticker ut mer i överkant än där nere. Iallafall på min.
  3. Ja på mitt 280 drev med borttagna bultar så fick jag ändå bara ut skölden nån centimeter innan avgasröret tog i kassettväggen på insidan. Går det däremot att lossa avgasröret så får du lös skölden, även om bultarna sitter kvar, men det blir nog kruxigt tror jag. Bultarna sitter väldigt dåligt till, så man kommer knappast åt dom, med motorn kvar. Sen måste du hänga upp motorn i bakkant så att du avlastar gummiringen som ligger mellan sköld och struten (funkar som den bakre motorkudden, och tätning i samma). Jag la en balk tvärsöver och en gängad bult med krok som motorstöd. Kolla på mina bilder så förstår du hur jag menar. Men med det gjort är det säkert att lossa grejorna och försöka få loss bultarna. Jag skulle prova med dubbelmuttrarna😉 Räkna med att ha låånga armar för att nå ner till dom nedersta bultarna, jag låg med ena armbågen på botten av kassetten brevid motorn för att nå...men det gick! Lycka till😉
  4. Hej. Mitt 280 dp drev gick att dra ut nån centimeter innan avgasröret tog i kassettväggen på insidan. Är osäker om 290 drevet är likadant. Bultarna borde gå att gänga ur om du drar ihop två muttrar mot varandra på insidan. Det är trångt men det mesta är möjligt. Jag tycker ide'n med bultar utifrån, som på 280'n är en bra ide. Lite pyssel med fräsjobbet, men varför inte. Men kolla om du kan lossa avgasröret först innan du kapar bultarna, annars är det rökt i allafall😉 Jag tänker att om man får loss bultarna med dubbelmuttrar inifrån, så skulle det va möjligt att dra ur skölden så att du kan kränga loss duken, men det blir ett tvåmansjobb att få de små gummiringarna runt bultarna på plats samtidigt som man kränger dit den nya duken. Men som sagt, allt är nog möjligt med gott tålamod😉
  5. Hej Henrik. Jag har också en orrskär 850 men med en aqd40a. Jag undrar hur mycket din flödesmätare visar om ni kör i ca 18 knop eller i maxfart?
  6. Ja, en liten brasklapp angående topphastigheten pga den gamla knopmätaren, men jag får se nu till sommaren med den nya gps mätaren hur det står till med toppfarten. Men den varvar 3600varv vid full gas och det stämmer då iallafall.
  7. Ja, jäklar...det kanske är 91kw/124 hk!! Har jag inte tänkt på;) Jag har en aqd40 (förmodligen en A med tanke på din information) med penta 280 duoprop drev. Ja nu får man ju se i sommar vad den riktiga hastigheten är, jag har tagit bort den lilla propellern för knopmätaren och bytt mätaren till en med GPS hastighet.
  8. Ok, kan jag tolka det som att min motor då är på endast 91 hk? Jag provkörde denna orrskär 850 i somras innan jag köpte den och den planade vid 14-15 knop och jag marsade ca 18 knop. Maxfart då var 23 knop (mätat med den gamla knopmätaren, orginal). Kändes då hyfsat bra, lite tung men den planade då iallafall och hade lite mer krut i reserv. Varvtal vid maxgas var 3600 varv. En duoprop.
  9. Aqd40

    Aqd40

    Hej på er i höstmörkret. Jag har en orrskär 850 -83:a. Det sitter en aqd40 (tror jag) Jag har sett skillnaden på den och en aqad40 (med intercooler) Jag har nu två frågor: 1: är det någon skillnad på en aqd40 och en aqd40 a? 2: det står 91-124 hk på en sån motor, varför är det ett intervall på 33 hk på dom? Är det bara ungefär effekt eller finns det någon skillnad på motorerna?
  10. Jag bytte min gummiduk med motorn i, så min sköld hänger kvar i hålet i väntan på nya duken.
  11. Jag köpte duken på "vallen marin". Dom har en hel del grejer och framförallt kunskap om dessa båtar. Delarna till drevet har jag köpt på "drevdelar.se" dom har allt man behöver. Jag har bara ägt min båt någon månad, så detta är en förebyggande service inför nästa säsong....jag längtar verkligen att få lägga ut och testa båten på allvar.
  12. Tycks ha sett nån annan också, men det är rätta så ovanligt.
  13. Tack, jag är ganska slut i armarna efter all slipning, men det gör mer än man anar på prestandan. Hoppas på nån extra knop😉
  14. Helt rätt! Går väldigt tyst och vibrationsfritt, men då tillkommer bytesintervallet på denna gummiduk varje 7:e år efter experternas inrådan.
×
×
  • Skapa nytt...