Jump to content
Thursday 05 October 2023

Graniten

Medlemmar
 • Content Count

  98
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Graniten

 1. Jag har tyvärr inte fått något tydligt svar på frågan faktiskt…
 2. Håller med om att 2hk inte är så mycket, men… …en effektökning på 25% kanske märks? 😉
 3. På min Honda bf8 är den enda skillnaden jag hittat mot en bf10 en strypbricka mellan förgasare och cylinder. Har du kollat vad som sitter där? 🙂
 4. Hej, Har en Honda bf8 (2018) och försöker få bekräftat vad som skiljer den mot en bf10? Den tekniska specifikationen är ju identisk mellan de båda. Det jag hitta på min motor är en svart plastbricka mellan förgasare och insug som är delvis täckt, dvs. den har inte samma diameter som varken förgasaren eller insuget utan är tydligt mindre. Vet någon om det finns något annat som skiljer dem åt eller om detta är det enda jag behöver byta för att få två extra hästkrafter? 🙂 Tack på förhand!
 5. Wow, tack! Ska pröva det Nu lyckades jag få med bilden på motorplattan (nedan). Får man fråga vart du hittade sprängskissen?
 6. Ok, tack. Detta är inget jag känner till... Av ngn anledning kan jag inte ladda upp bilder, men serienummret är BAAJ-1706209 och det är en BF8D med ett J stämplat i en fyrkant (antar att det är årsmodell). Vad funderar du på!?
 7. Ja, kollat både silen och filtret. Tack
 8. Tack för svar! Jag har kollat att pumpa på blåsan och det finns inga tecken alls på sprickor eller liknande på bränsleslang, etc. Har bytt filtret. Allt ser och känns helt nytt. Får inte känslan att det beror på att förgasaren inte får tillräckligt med bensin. Det konstiga är att när jag gjort rent förgasaren så märker jag skillnad från något sämre till det tillstånd jag beskriver ovan. Dvs. bättre men långt ifrån bra. Detta har gjort att jag (felaktigt?) dragit slutsatsen att det är förgasaren som på något sätt är boven...
 9. Hej, Förra hösten köpte jag en Honda 8hk från 2018 som inte ens varit sjösatt. Den köptes av en äldre herre som hade planerat att ha den på den segelbåt han planerat att renovera och göra sjöduglig. Till slut tror jag tyvärr han fann uppgiften övermäktig och beslutade sig för att skrota båten och därmed även göra sig av med motorn. Motorn ser/ är såklar helt oanvänd, men vid provstart i balja märktes att motorn inte gick helt rent. Detta antog jag var pga att ägaren haft samma bensin i dunken under tre år och även startat motor en eller ett par gånger per säsong i baljan. Utan att någon gång tömma förgasaren på bensin. Detta bekräftade ägaren. Motorn gick ändå rätt ok under försommaren men började efter kanske 15 timmar gå sämre och sämre... jag har därefter försökt göra ren förgasren tre gånger, varav två med ultraljudstvätt, men utan att få den att gå riktigt. Bör tilläggas att jag endast är lekman. Motorn startar direkt när automatchoken går i men stannar sedan efter ca 30 sekunder (när jag uppfattar det som att choken stängs av). Är sedan svårstartad men går att "lirka" igång med småjuckande gaspådrag och kan sedan hållas igång på på det sättet vid ganska högt varv under ett par minuter. Efter det går det sedan att släppa av på gasen igen och ha den på tomgång. Efter detta så går motorn fint på tomgång och alla(?) varvtal, men den "motar" innan man kommer till önskat gasläge. Om jag ger snabb och relativt mycket gas direkt från tomgång så dör den tom. helt. Finns det någon här ute med mer erfarenhet än mig som kan ha en aning om vad felet är samt hur jag bäst åtgärdar vore jag hemskt tacksam Jag är nu även inne på spåret att helt enkelt köpa en ny förgasare för att bli av med problemet, men det svider såklart lite och känns onödigt. En annan fråga jag har som är kopplat till ovan är om någon vet vad som skiljer en Honda 8hk från en 10hk? Är det endast förgasaren skulle man ju isf lika gärna kunna köpa en 10hk om det skulle komma till det. Tack på förhand!
 10. Hej, Vill bara kort återkoppla att iaf jag inte kunde se eller märka av någon som helst negativ påverkan av att båten stått kallt över vintern. Naturligtvis plockade jag ur alla dynor, tampar, etc. som kan samla/ suga vatten men märkte heller inget på stolarna. Även motorn startade direkt och gick som vanligt från första sekunden så vitt jag kunde höra. Tack alla ni som delat era erfarenheter och åsikter. För egen del blir det definitivt kallförvaring över nästa vinter också. Men förhoppningsvis så har vi några riktigt varma härliga dagar kvar tills dess
 11. 1000 tack alla för era delade uppfattningar och erfarenheter Jag förstår så klart att det inte finns ett enda svar på denna fråga men det verkar ändå som att många båtägare med erfarenhet förvarar båten utomhus under vintern. Och att det dessutom inte verkar finnas någon samlad erfarenhet av att saker på båt och motor skulle fara illa av att just förvaras kallt. Detta hjälper mig i mitt eget ställningstagande och jag känner mig nu mer trygg än innan med att förvara min egen båt kallt. Återigen: 1000 tack för att ni delat era åsikter!
 12. Hej! Jag undrar om det finns någon konsensus bland Forumets medlemmar gällande vinterförvaring av motorbåt?Frågeställningen jag har är om det verkligen är värt pengarna att betala för en varmförvaring under vintern? Jag är själv är relativt oerfaren gällande ämnet, men beslutade mig i år för att låta en märkesverkstad vinterkonservera min motor och låta båten stå inomhus fast kallt. Jag tyckte helt enkelt att de 10 000kr det skulle kosta att ha båten stående varmt var för mycket pengar. Men nu funderar jag en del kring detta och undrar vad de främsta nackdelarna är med att låta båt och motor stå kallt? Om det är av betydelse så gällde det i mitt fall en Ryds 628 mid-c med en Honda på akterspegeln. Hur resonerar ni? Tack på förhand :)
 13. Det var kul att höra, du kommer garanterat bli nöjd! Det är iaf jag :)
 14. Det låter som ett bra val. Menade inte direkt att du skulle ner i diameter (ledsen om jag var otydlig) utan bara att proppar för hög fart ofta är av mindre diameter och högre stigning. Precis som din nuvarande och nya kan anses vara. Har själv en Ryds 628 med Honda 115 där ÅF monterat en fyrbladig 15,5x17 där proppen tappade greppet vid fullt gaspådrag och varvtalet i fullfart hamnade uppemot 6000rpm. Båten kändes inte alls trevlig och harmonisk i gång och karaktär. Men när jag sedan bad dem byta så satte de istället på en Honda original trebladig 14,5x19 vilket för mig ger en perfekt blandning mellan acceleration och toppfart och dessutom inte varvar mer än runt 5300-5500rpm vilket i mitt tycke ger en mycket trevligare karaktär på båten. Men det är jag och smaken är bekant som baken… Lycka till med din nya propeller, tror det blir bra!
 15. Hej! Det första du behöver göra är att kolla optimalt max varvtalsområde för din motor. Utan det kommer du inte vidare. Efter det kan du se om du möjligen behöver försöka få upp toppvartalet en aning mot idag. En justering uppåt nås genom en minskning av stigning på propellern. Att hitta den optimala balansen mellan dimeter och stigning verkar vara en blandning av vetenskap och subjektiv smak och där finns det definitivt andra som har mer erfarenhet än mig. Men om du skriver att toppfart ät det viktigaste så är normalt baksidan av det myntet lite sämre acceleration och generellt så söker du förmodligen en propeller med lite mindre diameter och högre stigning, som samtidigt släpper upp motorn i det varvtal den get maximal effekt. Finns oxå en hel del sidor på nätet med företag som kan hjälpa dig att optimera utefter duna behov. Till sist; jag är verkligen ingen expert på området men det ät min bild och andra får gärna kommentera.
 16. Tack Freez! Då var det utrett och klart från min sida
 17. Ja, en nyare Honda 8hk fyrtakt
 18. Ha! Det har jag inte ens tänkt på
 19. Hej! Som rubriken lyder undrar jag om någon vet vad en max (vikt/ hk) rekommenderad motor till en Smögen 45 är? Jag funderar på att byta ut min encylindiga 6-hästare mot en tvåcylindrig 8-hästare. Dessutom väger den 17kg mer och jag vill bara försäkra mig om att båten klarar denna motor. Tack på förhand!
 20. Min Honda gräsklippare har ingen primer men startar direkt ändå. Men tillbaka till båtmotorn -Min Yamaha har någon sorts primerpump under kåpan som man ska pumpa innan enligt manualen, men det är inte bara bökigt att ta av kåpan innan varje start utan jag uppfattar heller inte att jag kan få till något tryck i den och det har hittills gjort varken från eller till när jag pumpat innan start eller ej. Någon annan med erfarenhet från Yamaha F4-F6?
 21. Jag postade precis bara ett par minuter innan dig en tråd på samma ämne Har samma uppfattning om en 2021 Yamaha F6, dvs. att jag uppfattar den som en aning svårtstartad. Bytte bort min 2002 Yamaha 2t för att göra det enklare för barnen att starta motorn, men i slutänden blev det inte så...
 22. Hej alla, I våras köpte jag efter viss ångest en ny Yamaha F6 då min gamla tvåtaktare av samma märke var en aning för "krånglig" att starta för mina barn. Tanken var såklart att den skulle vara enkel att dra igång, både med avseende på den kraft som behövs för att rycka igång den samt att den skulle starta på det berömda "första rycket". Det mesta av beslutsångesten kom sig inte främst av inköp av ny motor, utan att jag velade mellan Yamaha och Honda då jag har otroligt fin erfarenhet av det senare både från båtmotorer, elverk och gräsklippare. Nu har jag använt den nya Yamahan vid några tillfällen och jag är faktiskt en aning besviken på att den ALDRIG startar på första rycket, utan snarare efter kanske 3-4 fyra rejäla ryck och med pillande av gas och choke. Och även när den är varm behövs minst ett par ryck. Kanske förväntade jag mig för mycket, men den erfarehet jag har av tidigare Hondamotorer är att de ALLTID startar på första rycket. Även gräsklipparen som står utomhus oanvänd under 8 vintermånader är bara att choka och dra igång och den startar direkt. Funderar t.o.m. på att sälja motorn och leta efter Honda istället... Var är era erfarenheter av start på "första rycket"? Är det något man borde kunna förvänta sig av en ny Yamaha eller är den verklighet jag nu beskriver bara att acceptera och hacka i sig? Jag förväntar mig såklart inte att någon sitter på facit, men önskar bara kalibrera mina egna förväntningar med den erfarenht som finns här inne. Tack på förhand och ha en fin sommardag
 23. Ja, det är ju stor skillnad mot min Honda 115 😅 Hoppas verkligen det hjälper även om jag som sagt fått ny rattpump monterad av ÅF två dagar innan den lade av helt… men jag håller tummarna för dig
×
×
 • Create New...