Jump to content
Friday 27 January 2023

zorigo

Medlemmar
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by zorigo

 1. Hej, Tack för info. Nu är det inte längre aktuellt i den specifika tråden, men jag vet inte om det är något man vill införa funktionalitet för, eller skriva ut lite tydligare någonstans vilka man kan kontakta under vilka omständigheter? Jag hittade i alla fall inte den infon när jag skrev tråden. Sen har IngemarE rätt i att det kanske kan förvirra de som redan skrivit i den om tråden plötsligt har ett annat namn, så det kanske stjälper mer än det hjälper.
 2. Nu har vi varit och testkört motorn. Jag undrade egentligen lite varför det var nödvändigt när vi ändå tydligt såg vart det läckt/skvätt olja, men det kändes ändå likabra att se det in action när några av er föreslagit det. Nu körde vi förvisso bara cirka 5 minuter på tomgång, men gissa hur glada vi blev när det inte kom någon som helst olja varken via luftfiltret eller i skarven för ventilkåpan. Istället droppade det märkbart men ganska begränsat vid oljetrycksgivaren, precis som @Ove-T skrev i tredje inlägget, trots att jag redan tittat och känt runt där och inte upptäckt det. Vi tror därmed att vi dels utan problem kan köra bort båten för upptagning, och dels verkar det vara en i sammanhanget lätt manöver att reparera eller byta givaren. Vi vet inte varför det skvätt som det gjort (ovanpå motorn och nedanför luftfiltret) men vi har några tankar kopplat till att båten användes på hög motorlast under ganska lång tid sammanhängande tid vid ett tillfälle på sensommaren (vilket skulle kunna förklara att eventuellt en del oljedimma följt med ut) samt att vi tidigare baltat med lite dieselproblem i området, och at vi kanske inte lyckats städa det helt rent. Hur som helst så är nog mysteriet löst för hösten, så får vi hålla koll i början på nästa säsong. Tack för inputen här ni som bidragit, det är ovärderligt att få tips och förklaringar om hur saker funkar och hänger ihop när man står där som osäker nybörjare. Otroligt schysst!
 3. Söl var ordet 😁 Men det är på en tillräckligt icke-avancerad nivå att vi ändå kan hantera det... En sista fråga om du har tid; att olja kommer ut via luftfiltret och luftintaget, skulle det kunna stämma överens med ventilläckage/stopp i returkanal/vilka alternativ som nu finns?
 4. Tack för input! Om vi testkör motorn med ventilkåpan på, är det något vi kan hålla utkik eller lyssna efter för att utreda detta, eller behöver man ta av ventilkåpan för att kunna komma framåt där? Låter i så fall som det är något snäpp mer avancerat än jag och min far (som jag har båten ihop med) klarar av att bedöma/felsöka. Vi skulle även behöva köra motorn i en 10-20 minuter för att komma bort till upptagningsplatsen; under förutsättning att det är olja i motorn och att man undviker skador kopplat till det; riskerar man skada den om man kör under dessa förutsättningar med otäta ventiler/stopp i returkanalen/vad det skulle kunna vara? Skulle vara skönt att få upp båten på land så att man kan titta på detta i lugn och ro sedan.
 5. Den är redan betald för denna gången, men tar med mig det till framtiden, tack!
 6. Volvo Penta VDS-3 15W-40, vilket bör vara den som bäst motsvarar vad som föreslogs i instruktionsboken. Funkar säkert med annat, men ville hålla oss så nära som möjligt. De hade det inte på lager i butiken men var enkelt att beställa.
 7. Hej! Oljan var beställningsvara, så vi väntar på den innan vi kan testa motorn. Om någon har några ytterligare idéer innan dess så är jag all ears Men tack så mycket hittills ni som guidat mig!
 8. Otroligt uppskattat, tack för informationen! Och för att vara över 20 år sedan har du väldigt bra koll Då kör vi en vända med motorn och ser snarare än öppnar ventilkåpan direkt. Något speciellt att hålla utkik efter? Eftersom motorn är såpass tömd på olja att det inte ens syns något på oljestickan utgår jag ifrån att vi ska fylla den till korrekt nivå igen före det, bör väl inte finnas något negativt med det?
 9. Till att börja med, tack så mycket för det utförliga svaret. Du är helt rätt ute i att jag är nybörjare på motorer i allmänhet och gamla dieselmotorer i synnerhet. Är förvisso ingenjör, men är mer av den digitala typen än av den mer praktiskt lagda sorten Förstår därmed det mesta av funktionaliteten när jag får det förklarat för mig (likt du gjorde med varför oljan leds upp, tack!). Jag slängde mig med terminologi jag trodde var korrekt efter att ha läst, kikat på lite sprängskisser och från någon Youtube-video. Men du har helt rätt, ska ladda upp bilder så det inte blir några missförstånd! I bilden nedan har jag på två ställen ringat in i rött. Dels i skarven mellan vad jag nu tror mig veta heter ventilkåpan och övriga motorn, och dels i botten av luftinsuget (EDIT: ser nu att jag markerat luftinsuget till den andra cylindern; det är bara slarvfel av mig. Det gäller den cylinder som är närmst i bild, jag har bara ritat fel i bilden). Här har det läckt olja, vilket syns i skarven och på plana ytor i anslutning till den. Jag har i samma bild, ute till höger, ringat in ett rör i blått. Ända hit har det "skvätt" olja, vilket skvallrar om att det är under högt tryck det sprutat ut (bilden är gammal, så stänket syns inte på denna). Jag ser även nedanför luftinsuget att det sprutat rakt ner från öppningen snarare än droppat, och jag känner mig (tyvärr) helt säker på att detta är mer än endast någon droppe från oljedimma; det har sprutat ut betydligt mer än så, troligtvis upp emot någon liter olja denna vägen. Det är också tydliga oljedroppar i botten på luftinsuget som jag får på handen när jag känner där, inte bara hinna från dimma. Allt detta gäller endast för den cylinder som är markerad i bilderna, inget läckage finns vid de andra cylindrarna. Som jag förstod det skulle det inte finnas olja "fritt" under ventilkåpan (den kåpa man ser längst upp på motorn, en för varje cylinder), men det kanske jag har förstått fel i så fall? Jag trodde att något börjat läcka in olja i utrymmet som ventilkåpan skyddar och eftersom det inte är designat för det har det därmed läckt vidare därifrån, under stort tryck p.g.a. oljetrycket, ut utanför motorn. I detta fall då via skarven för kåpan samt luftinsuget eftersom det var de enda möjliga vägarna "ut". Hur som helst så tror jag ändå att vi behöver ta bort ventilkåpan för att se hur det ser ut där under, vi får vara försiktiga med packningen. Frågan är då vad jag ska hålla utkik efter. Ska det t.ex. finnas olja "fritt" här?
 10. Efter att ha kikat lite online landar jag i två följande potentiella alternativ: Packningen mellan cylinderblocket och motorrummet har gett sig och därför läcker olja och oljetryck in i cylinderkåpan. Oljeröret som (tydligen) går från motorrummet upp i cylinderkåpan och förser någon del där med olja har någonstans inuti cylinderkåpan börjat läcka. Oavsett vilket av ovanstående så byggs oljetryck upp inne i cylinderkåpan och läcker ut där det kan, vilket blir luftinsuget och i kåpans skarv. Är detta rimligt? Borde det inte varnat för lågt oljetryck i så fall (vilket jag inte tror att den gjorde)?
 11. Hej! Jag har en tråd om felsökning av motorproblem där mer information tillkommit. Skulle därför vilja redigera titeln så den blir mer rättvisande. Går det göra? Eller kan någon moderator hjälpa mig med det?
 12. Har idag varit och kikat lite mer noggrannt i lugn och ro. Tack för tipsen, men tyvärr var det varken oljefiltret eller oljetryckgivaren. Istället läcker det från en av cylindrarna, den närmst aktern. Det läcker dels ur luftinsuget som jag beskrev innan, men även (vilket jag såg först idag) i skarven mellan cylinderkåpan och resten av motorblocket. Det verkar ha läckt med ett rejält tryck då jag dels ser skvätt en bit bort från läckageställena och dels en "skugga" av uteblivet oljeskvätt på en slang på ett annat ställe. Jag har inte ännu vågat öppna cylinderkåpan och se hur det se ut där inuti då jag vill stämma av med någon som kan först vad man bör göra, inte göra och kolla efter. Vi måste ha kört ett litet tag med detta utan att märka det varken på oljelampa eller att motorn gått konstigt. Dock max 1-2 gångtimmar fördelat på typ 4-5 start/stopp i augusti. Utifrån detta dyker det upp några nya frågor: Är det någon som spontant har en idé vad det kan vara? Kan en amatör likt jag öppna cylinderblocket och kika utan att förstöra något/få tillbaka det på rätt sätt? Eller bör jag försöka komma i kontakt med ett proffs? Vi vet inte exakt hur mycket olja som är kvar i motorn, men en rejäl mängd har läckt ut på de 1-2 timmar som vi max kan ha kört båten med läckan. Om vi fyller motorn med ny olja, startar den och konstaterar att läckaget inte är väldigt omfattande (d.v.s verkar tömma motorn på olja på några minuter); vågar man köra båten till upptagningen som är ungefär 10-15 minuter bort? Eller riskerar man skada motorn?
 13. Bytte olja och oljefiltret inför förra vinterkonserveringen, så ungefär ett år sedan. Vi har kört en del i sommar sedan dess (åtminstone 25 drifttimmar på motorn, utan att veta exakt) utan att något läckt, men det är klart att det kan ha hänt något nu under slutet av sommaren/hösten. Droppet såg inte ut att vara under filtret, men ska kolla extra nog på det imorgon. Tack för tipset!
 14. Hej! Skulle ta upp båten idag. När vi förbereder för att köra bort båten till kranen inspekterar vi motorrummet, och märker till vår förskräckelse att det läckt väldigt mycket olja. Svårt att säga exakt hur mycket, men inte omöjligt att det är hela motorns oljevolym. En snabbkoll på oljestickan visar att det är i princip tomt. Som relativ nybörjare på både båtar och dieselmotorer tar jag ytterst tacksamt emot hjälp vad ni tror det kan vara. Särskilt som vi behöver köra bort båten inom kort (någon vecka) till kranen, som är någon kilometer bort sjövägen. Vi lyckades hitta vart vi tror att oljan läckt; det verkar vara via botten/spetsen av ett av de tre luftfilterna/luftinsuget, se inringat i rött i bilderna nedan. Rakt under luftfiltret/insuget ser man att det droppat/runnit och när vi kände i underkant på insuget så var det olja där. Det ser ut som att det droppat från viss höjd och skvätt lite, men inte att oljan sprutat ut i med någon form av tryck. Samtidigt är det det av de tre filterna/insugen som sitter närmst oljepåfyllningen, inringat i gult i bilden nedan, och det är direkt ihopkopplat med en slang (också i den gula ringen). Tidsmässigt så körde vi en längre sväng med båten sent juli (cirka 15 gångtimmar fördelat över tre dagar). Den blev sedan stående till typ 20e augusti då vi körde igen men nu en kortare tur (totalt 1-2 gångtimmar över två dygn). Jag vet säkert att vi inspekterade motorutrymmet som minst några dagar efter turen i juli, men kommer inte ihåg om det var innan 20e augusti eller i samband med att vi åkte ut då. Hur som helst så var det ingen läcka vid detta tillfälle, säg första halvan av augusti. Efter det har kombinationen väder och jobb gjort att det inte blivit något mer. Vi har därmed kört som allra mest 1-2 timmar med läckan. Vi la heller inte märke till att oljelampan skulle lysa, även om jag givetvis inte kan svära på att vi inte missade det. Idag mest konstaterade vi att det hade läckt och behövde avbryta upptagningsplanerna, ska åka ner igen imorgon och skruva lite och kika. Tar gärna emot alla tips inför det. Av ovan följer några frågor: För att förstå: varför är oljepåfyllningen ihopkopplad med luftfiltret via slangen? Kan det gått upp olja i den på något sätt? För att olja ska lyckas droppa ur där vi misstänker behöver oljan upp och vända nästan vid motorns högpunkt (övre delen av luftfiltret). Är det rimligt? Jag har svårt att se hur det skulle gå till när motorn står still i.o.m. gravitation? Eller kan de bli någon häverteffekt? Hur kan det ens bli såhär om det skulle finnas ett oljetryck i motorn? Vågar/bör man fylla på ny olja och se om det börjar droppa igen? Vågar man fylla på ny olja, starta motorn, och se vad som händer? Vågar man köra de 5 minuter vi behöver för att ta oss till kranen? Skulle vara skönt att bara få upp båten och kunna greja med detta i lugn och ro på land. Tack på förhand!
 15. zorigo

  När byta bälg?

  Tjena! Lånar en gammal tråd då ämnet är relevant. Vi har köpt en motorbåt förra hösten med VP S-drev. Har i den första våren nu. Själva gummit är jättefint, men på metallringen är det en del ytkorrosion och liksom en lite "sörjig" konsistens på ett ställe där gummit möter metallen. Se bifogade bilder. Tilläggas ska att vi nyligen hade läckvatten ur skvallerhålet vid impeller/sjövattenpumpen som blötlade det hela. Har bytt de packningarna nu så nu är det torrt och fint, men efter detta är alltså det rostiga området lite "mjukt" när vatten stod där. Har inte vågat trycka för hårt och "gräva". Hur ser konstruktionen ut under där? Är det risk för kommande problem om det är lite korrosion som liksom kommer uppifrån? Bör jag rensa bort så mycket "sörj" som möjligt? Finns det risk att jag skadar något i så fall? Redigering: Bälgen och metallen läcker ingenting i nuläget, inte minst lilla droppe.
 16. Hej igen. Stoppa motorn hade inget med det att göra; det var stoppmekaniken som hade hamnat snett, löste det. Men övriga problem kvarstår.
 17. Hej! Får inte ordning på tomgången på min md17c. Köpte båten i höstas, då dog den på tomgången. Fick det åtgärdat sen höst via verkstadsgenomgång av insprutningspumpen som var lite igensatt. Funkade bra det lilla vi hann testa innan vi tog upp båten. Nu i vår dör den inte på tomgång, men nära på. Den funkar fint på högre varv. När den kommer ner till ca 700 varv så går den ojämnt, se bifogad film. Svajar mellan 700 och typ 3-400 varv. Höj gasen lite så är det inga problem igen. Testade höja tomgången lite till typ 900. Funkar fint. Men då går det istället inte stänga av motorn med spaken, den stryper inte bränslet tillräckligt hissar jag. Vad tror ni kan orsaka detta? Skit i bränslesystemet? Tjuvluft? Har haft inne insprutningspumpen på verkstad i annat ämne även i vår, så den är OK. Har även filmat röken som är lite vit, se andra bifogade filmen. Indikerar det något speciellt i motorn? 20210605_113204.mp4 20210605_115731.mp4
 18. Super, tack för hjälpen! Skönt att det verkar lätt åtgärdat. Finns det någon risk att vatten gått in i motorn så vi bör byta olja?
 19. Hej! Ny dag, nya problem att lösa med den nya (gamla) båtmotorn, en MD17C Efter lite krångel som den intresserade kan läsa om i min andra tråd här på maringuiden så går nu motorn fint. Däremot har vi upptäckt ett nytt problem; det läcker kylvatten från kylvattenpumpen. Vi vet ej om det var såhär i höstas, då vi köpte den i höstas och inte hann köra båten särskilt mycket innan vi tog upp den. Det var någon vattendroppe i motorutrymmet då, men det skulle kunna varit från kondens och läckage vid regn då kapellet inte var helt tätt, så vi tänkte inte så mycket på det. I vintras konserverade vi motorn med glykol enligt konstens alla regler, då kunde vi inte se någon läcka, även om vi troligtvis inte heller var superuppmärksamma. Nu när vi kör motorn så droppar det kylvatten ur ett hål vid kylvattenpumpen, se bilder nedan. Jag har ringat in pumpen med en röd ring och de aktuella hålen med gul ring. Det sitter två sådana håll, ett på ovansidan och ett på undersidan. Det är hålet på undersidan som det droppar vatten ur. Vet någon vad dessa hål är till för? Och än bättre, vad som kan vara problemet? Bara en packning? Vi tänkte montera isär pumpen imorgon och se om vi kan åtgärda något den vägen. Tips uppskattas! När vi kör motorn så verkar den hålla värmen på en bra nivå bra, så det verkar inte vara fel på själva systemets funktion. Ha en fin helg och hoppas ni kan njuta av den ute på sjön! (I bilderna nedan så är den ena tagen uppifrån och den andra underifrån).
 20. Tack för två informativa och bra svar! Om jag förstår det rätt då så spelar mina strömbrytare på båtens elsystem mindre roll i att minska risken för galvanisk korrosion, utan det är kopplingen till landströmen som avgör det? Och en modern batteriladdare är generellt isolerad mot det? Det bör i så fall innebära att jag skulle kunna ladda förbrukningsbatteriet och samtidigt köra kylboxen mot det? Låter smidigare än jag tänkt, då jag hade förlikat mig med tanken att först behöva ladda med batteriet frånkopplat båtens elsystem, och sedan köra kylboxen på batteriet med laddaren frånkopplad. Läs ovan med vetskapen att jag absolut ska inkludera ne jordfelsbrytare samt det du skrev om att kylboxen eventuellt lurar laddaren emellanåt
 21. Hej! Jag försöker förstå det här med risker med landström, men är inte säker på att jag blivit riktigt klok på det... Vår plastbåt är för liten/gammal för att motivera en fast installation till den kostnaden det för med sig. Vi har heller inte det behovet av landström (varken tillräckligt mycket grejer eller att vi kommer vara ute så länge i sträck). Däremot ser jag en fördel i att kunna ladda batterierna med en löstagbar laddare dels i nödfall (om man glömt något på som laddat ur batterierna) och dels ibland när vi vill köra kylboxen när man ligger i gästhamn. Därmed känns en skarvsladd och löstagbar batteriladdare rimligt ur ett kostnads-/nyttoperspektiv. Har även sett att man ofta behöver en adapter till detta då landströmen ofta är via en annan eluttagstyp, samt bör koppla in en jordfelsbrytare. Allt detta känns helt rimligt. Jag har dock läst skräckexempel om att en felaktig installation kan orsaka korrosion på metalldelar i vattnet, t.ex. drev och genomföringar, och det är här min egentliga fråga är: Jag har två strömbrytare, en till startbatteriet och en till förbrukningsbatteriet. Dessa verkar vara korrekt kopplade, då vi inte kan hitta något som körs när dessa är avslagna. Skulle jag kunna koppla in en batteriladdare via skarvsladd (med jordfelsbrytare) till endera batteriet, när strömbrytarna är avslagna, utan risk för korrosion? Eller behöver jag lossa batteriet från båtens elsystem innan jag säkert kan ladda det?
 22. Längst upp i tråden postade jag en bild med en rad siffror. De två "nya" punkterna är dels det som i bilden benämns som punkt 2 (d.v.s. alla tre anslutningar från pumpen till spridarna, så egentligen tre punkter) och dels på motsatt sida från punkt 3; där satt en mutter som vi kunde skruva upp för luftning. Inser nu att vi alltså redan hade testat punkt 2, så bara punkt 3 som var helt ny för oss. Men ingen av dem står i manualen till motorn.
 23. Hej Sundav, och alla andra som kommit med idéer. En statusuppdatering: - Vi fick loss den fastnade insprutningspumpen genom att öppna inspektionsluckan och trycka undan reglerstången, det var den som hade hamnat i ett blockerat läge. Lätt åtgärdat när vi såg grejerna. - Vi lämnade in insprutningspumpen på service, men de kunde inte hitta något fel på den. Vi fick tipset att sätta tillbaka den med reglerstången i ett så öppet läge som möjligt. De trodde även vi misslyckats med luftningen, och tipsade om två ytterligare luftningspunkter på insprutningspumpen som inte står om i manualen. - Sagt och gjort återmonterade vi pumpen och allt annat vi behövt plocka bort för att komma åt den. Vi luftade, inklusive de två nya luftningspunkterna. Och denna gången fick vi bränsle även uppe vid spridarna efter att vi dragit runt startmotorn! - Efter detta startade motorn finfint. Därmed; problemet löst. Antingen hade insprutningspumpen hängt sig, likt sanktanna & Rascal föreslog, eller så hade vi bara luftat dåligt/allt stod i något läge så vi inte kunde lufta riktigt och de två ytterligare luftningsställena samt bort- och återmontering av insprutningspumpen möjliggjorde korrekt luftning. För säkerhetsskull så pumpade vi ur botten av dieseltanken med, och det var lite skit/vatten där. Men jag tror inte att det var det som orsakade problemen med motorn. Tack för hjälpen allihop!
 24. Hej igen, och tack för tipsen. Vi har försökt det ni skrivit men inte kommit någonvart, så vi började montera loss insprutningspumpen igen. Tyvärr slant vi och den jäveln vred sig typ ett kvarts varv och sitter nu fast... Så ett steg bakåt; någon med tips på hur man kan lösa detta?
 25. Från vad vi kunde se var stoppreglaget inskjutet, men ska absolut dubbelkolla det, tack för tipset! Vi köpte båten i höstas så har mycket kvar att lära och därmed; kan man följa vajern från stoppreglaget menar du? Vart ansluter det till motorn? Har inte lagt märke till platsen för det.
×
×
 • Create New...