Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Piratrik

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Piratrik

  1. Vet inte om det kan räknas som grundstötning på riktigt, men... Jag skulle lägga i min Pop 16:2 från ramp, och vattennivån var "lite" lägre än vanligt. Jag hade varit och rekat och var ganska säker på att det skulle gå, men när vi kommer fram med båttrailern vågar inte farsan backa ner för rampen eftersom hans bromsar är på upphällningen. Det kunde han ju ha klämt ur sig tidigare så jag hunnit ordna en annan bil, men men. Jag hade funderat på om jag skulle masta på innan vi rullade ner båten eller efter att den låg i sjön, men som tur var hade jag lämnat masten hemma. Det är inte så långt mellan rampen och hemmaviken så jag tänkte att jag lika gärna kunde gå med motor hem och masta på där. Hur som helst tyckte farsan att vi skulle haka av kärran och rulla ner den nerför rampen för hand. Jag var tveksam men lät mig övertalas. Det skulle jag inte ha gjort. Naturligtvis orkade vi inte hålla emot trailern utan tappade den halvägs ner. Det var ett brutalt sätt att sjösätta men hade nog fortfarande gått bra om det inte varit för den låga vattennivån. När hjulen kom till rampens slut tvärstannade trailern, tippade bakåt och båtens akter slog i vattenytan. Det small när spännremmarna från Biltema gick av och båten gjorde ett luftsprång och ställde sig på botten. Den sticker ju bara 75 cm men naturligtvis var det bara 65 djupt. Då var jag ruskigt glad att jag lämnat masten hemma och att jag plockat av rodret och lagt det i bilen innan vi for. Medan farsan, jag och min systerdotters 9-årige son kämpade med att dra, skjuta och gunga loss båten kom det naturligtvis en störtskur av regn också. Efter en halvtimmes slit var båten loss och jag kunde lasta i batteriet, hänga på roder och elmotor. Trailern fick vi vinscha upp för rampen innan jag gav mig ut på sjön. Hamnen har en ställplats för husbilar och när jag lämnat kom en norrman från en av husbilarna fram till farsan och tackade för underhållningen. Han påstod att det var den märkligaste sjösättning han sett.
  2. Ja, det är en plastlagning. "Sjösätt segla och va glad" - det är lite så jag tänker. Jag ska fixa lite med den under hösten och våren men tänkte förhoppningsvis sjösätta nästa år.
  3. Lite mer än en femhundring. Sedan kostade det naturligtvis några kronor att transportera hem den. Jag har inga ambitioner att originalrenovera utan resonerar som så att flyter den fungerar den. Självklart finns det massor att göra på den men jag lägger den tid jag tycker är roligt, och de summor jag har råd och lust med. Jag har en båt till så jag sitter ju inte direkt "i sjön".
  4. Hej igen. Nu har jag varit och mätt och tagit några bilder. Båten är 7 meter så det skulle väl betyda 22 fot och inte 28. Skrovet är dubbelt och är byggt i plast. Kölen kan mycket väl vara hemmabyggd. Jag sa att jag inte tyckte det såg så ut, men jag vet ju inte. Storseglet är som jag sa innan märkt med J15 och ett stiliserat C. När jag tittat närmare hittade jag en halvt bortblekt stämpel på seglet som säger "Sailmaker Carlsen", så jag antar att det inte är något originalsegel och att C:et står för Carlsen. När jag kikat på bilder av Snapdragon är den väldigt lik så det kan mycket väl vara en sådan. Det som skiljer är kölen, rodret och akterspegeln men akterspegeln kan ju också vara modifierad tex för utombordare i samband med att inombordsmotorn togs ut. Rodret är antagligen hemmabyggt för det är fästat med onödigt långa bult. Jag ska fråga på några engelska forum och se om jag får någon klarhet i det här med kölen där. Tack för alla tips och all hjälp hittills.
  5. Båten skulle antagligen kunna parkeras på kölen utan stöttor om botten var tillräckligt hård. Det finns bara en köl och rodret är enkelt. Inget fällbart svärd. Kölen ser inte hemmapulad ut, så är den det är det bra gjort. C&C ser inte heller helt rätt ut, men känns mer lik än Sylphe.
  6. Hittade en klisterlapp från Seldéns på masten, fast jag vet ju inte om det är originalmasten eller om klisterlappen suttit där från början.
  7. Jag tror som sagt inte att det är en Sylphe även om det finns likheter. Jag har inga fler bilder nu men kan svänga förbi båten under helgen och ta några.
  8. Den påminner väldigt mycket om den (på de bilder jag får fram på Google), men min båt är inte lika "graciös" i skrovet. Kölen är mycket större och ruffen är inte spetsig utan rak med ett fönster framåt. Aktern ser också annorlunda ut, fast jag vet inte om den byggts om för att passa en utombordare i samband med att inombordsmotorn plockades bort. Jag tror inte det är en Sylphe, men tack för gissningen!
  9. Hej. Jag har köpt en segelbåt och har ingen aning om vad det är för något. Den ska vara 28 fot, och på seglet står det J15 och det finns också något som ser ut som ett stiliserat c. Den har haft en inombordsmotor men den är bortplockad och jag vet inte vad det suttit i den heller. Kölen är L-formad och rodret sitter innanför akterspegeln. Hoppas att någon av Maringuidens experter kan hjälpa mig.
×
×
  • Skapa nytt...