Gå till innehåll
söndag 28 april 2024

Gorban

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    7
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Gorban

  • Placering
    Kadett
  1. Jag bor på västkusten och kör utomskärs med båten då och då. Trots att min båt är 5.50 så brukar man här säga att man ska ha minst 6 meter båt för att ta vågorna bättre på öppet hav. Kalmar sund är lugnare så något mindre båt går nog bra. Jag hade tidigare en Ryds 550 GTS med en Johnson 115 hk 2-takt och den fungerade med sina höga fribord bra på lite öppnare vatten. Om du vill kunna gå hem i lite sämre väder så är det en fördel om båten har någon form av kapell och vindruta.
  2. Såg på youtube en stor styrpulpet i Florida som hade katamaran-skrov. Den hade två utombordare men kunde plana med en motor vilket sades ge bättre bränsleekonomi vid längre transporter.
  3. Många utombordare är väldigt känsliga för om man använder rätt tändstift eller inte. En motorverkstad jag talade med sa att man alltid ska använda de orginaltändstift som tillverkaren rekommenderar. Jag hade tidigare en 115 hk tvåtaktare från Johnson. Den hade Champion som standard. Med Biltemas motsvarighet enligt deras översättningstabell så gick motorn inte ens att starta.
  4. Vid 2:06 i den första filmen och 0:31 i andra filmen så lossar han växelföraren. Den sitter i en fyrkantig metallbit som är lite bronsfärgad.
  5. Här ser du anoden som sitter på växelhuset: http://www.boatzincs.com/JE436745.html Förutom anoden växelhuset så har du antagligen en stor anod som sitter vid powertrimmen. Missa inte att byta den. Se länk: http://www.boatzincs.com/JE5007089.html Här kan du köpa delar: http://www.drev.se/evinrudejohnson/anoder Liten anodskola: http://www.drev.se/anodskolan
  6. Jag var ombord på en Finnmaster S6 i går. Den stod på land i en utställningshall. Fin båt, styrpulpeten är dragen åt styrbord vilket lämnar öppna ytor åt babord för att komma åt att fiska till exempel. Förarplatsen är till vänster men det går fint att klämma in sig på passagerarplatsen till höger. Det finns plats mellan fribordet och stolen för detta. Båten har egentligen bara två stuvutrymmen. Det under soffan bak är inte gigantiskt. Däremot finns det enormt mycket plats i centerkonsolen. Kanske blir det lite svårt att komma åt alla grejer där då de kan hamna långt in. Just nu kör jag Bowrider men tidigare hade jag en centerkonsol. Jag tycker att om man ska ha en konsolbåt så ska den vara i mitten så att man får fri passage på bägge sidor.
  7. Min båt är 5,5 meter och väger en del så jag brukar lägga i draggen en bit ut och sedan lägga en blyplätt på stranden så att jag kan hålla båten några meter ut från stranden. De flesta här lägger till vid sandstrand så. En del vänder båten med aktern in mot stranden. Här på västkusten måste man tänka på tidvattnet. Om man drar upp en tyngre styrpulpet på stranden och tidvattnet sedan går ut så får man svårt att få i båten igen.
×
×
  • Skapa nytt...