Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

KNilsson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    11
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om KNilsson

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

552 profilvisningar
  1. Köpte en RJ85:a förra sommaren för en billig peng. Båten funkar fint men den kanske inte är hamnens vackraste. Orginallacken var solblekt och någon har tidigare lackat om båten i en mörkare kulör. Det yttre lagret har flagnat och båten ser "fläckig" ut. Min plan är att slipa ner allt med 120 papper och sedan lacka med Biltemas 2-komponents båtlack. Har läst om flera som använt just den lacken men gott resultat. Var på Biltema i helgen men de hade inte färgen jag letade efter. Hittar den heller inte när jag letar på nätet. Har den utgått eller hur hittar jag den? Finns det någon annan motsvarande färg att använda? Färgen får inte vara för dyr och ska helst finnas i någon blå kulör. Tacksam för tips!
  2. Ny båt, ny motor Har letat runt lite på nätet efter en manual men inte hittat någon. Det finns länkar i gamla trådar här på forumet men som tyvärr är för gamla och inte funkar längre. Kanske är det någon som sitter på en manual i pdf-form eller vet var jag kan hitta en? Var också och letade efter oljefilter igår, både på Hjertmans och Biltema men min motormodell fanns inte med i någon av produktkatalogerna. Sedan läste jag i någon annan tråd att man inte byter filtret på YSE8an utan enbart tar ut och rengör. Stämmer detta? Bytte oljan som var helt kolsvart men fick bara ut dryga 0,5 liter. Hur mycket olja är rymmer motorn? Säkert har ni koll på detta, tack på förhand! Karin
  3. @pseudonym Det var en slangklämma som lossnade till sjövattenpumpen. @ConnyGson Det låter ju lovande. Undrar egentligen också varför det inte skulle gå att köra generator och startmotor, de är ju torra nu så det borde inte vara något större problem. Är mest orolig att vi gör en reparation och lägger ner en massa pengar utan att få igång motorn. Det hade varit tråkigt att stå där med hela försäkringsbeloppet upparbetet utan att ha en fungerande båt.
  4. KNilsson

    Dränkt motor

    Två dagar efter sjösättning fick jag ett telefonsamtal från jourhavande hamnvakt om att min segelbåt, höll på att sjunka. Vi lyckades hitta en länspump i sista stund och vattnet kunde pumpas ur. Båten flyter men motorn måste repareras. Vi har haft kontakt med försäkringsbolag samt en mekaniker som båda har varit och tittat på motorn. Men nu blir det krångligt. Mekanikerns utlåtande är att generator och startmotor behöver bytas. Inget vatten i olja eller cylinder. Men han har svårt att sätta ett pris eftersom det är svårt att veta om fler skador har uppkommit men har sagt ca 10 000 för grundarbetet med förutsättning att inga fler skador har uppstått. Försäkringsbolaget har sagt att vi får 20 000, de vill helst betala ut kontant. Vår tekniker på försäkringsbolaget har också en oroväckande optimistisk inställning till reparationen och påstår att det här är hur enkelt som helst att fixa. Jag misstänker att han vill betala ut så lite pengar som möjligt och därför försöker övertyga oss. Motorn är en Volvo Penta MD5A, alltså rätt gammal. Den fungerade utmärkt innan och servades för två säsonger sedan. Däremot är bälgen i dåligt skick och borde bytas snarast. Till råga på allt så ska båten säljas och vi vill gärna ha tillbaka de pengar vi har lagt men framför allt se till att båten kan fortsätta segla i Stockholms skärgård med nya ägare. Därför är mek på egen hand uteslutet, då både tid och ork inte riktigt finns. Har någon erfarenhet av liknande händelse? Hur löste ni det? Alla tips och råd tas tacksamt emot. Hälsningar Karin
  5. Någon som har tips på hur man får bort missfärgningar på gelcoaten? Har testat rubber och autosol...
  6. Tack så mycket för alla svar. Har inhandlat en hård båttenfärg och epoxyspackel. Har beslutat att vänta med grundstötningsskadan till i höst och då försöka lägga pallningen på ett sätt så jag kommer åt hela skadan. Upptäckte flera ställen där gelcoaten är sprucken in till glasfibret, har spacklat på där nu. Det verkar vara ett himla jobb med att lägga på helt ny gelcoat, är det ett måste? Hur ofta bör det göras? Båten är från 74, jag gissar att det inte är gjort sedan dess. Ska försöka mig på att märka ut läge för vattenlinje nu i dagarna i väntan på lite mer målarvänliga temperaturer.
  7. Hej! Är nybliven ägare till en Rival 22:a som behöver lite kärlek. Står inför första säsongen med fix på land och funderar lite över vad jag ska göra och inte göra. När vi lyft upp båten upptäckte vi en mindre skada efter grundstötningen, förmodligen gammal men inte åtgärdad. Hur lagar man detta på bästa sätt? (se bilder nedan) Sedan funderar jag lite på hur jag bör göra med bottenfärg. Båten ligger i Östersjön och vår båtklubb har en båttvätt vilket innebär att vi egentligen inte behöver bottenmåla. Färgen som sitter på nu är ojämn och fäller vilket den inte får göra om man ska köra den i båttvätten. Ni som inte bottenmålar, kör ni enbart med gelcoat som yttersta skikt eller målar ni med någon annan färg ovan på? Bör jag byta ut gelcoaten också? Vill att båten ska vara så miljöenlig som det bara går samtidigt som den gärna får se snygg ut. Tacksam för tips och idéer! //K
  8. Okej, ska ha detta i åtanke. Gjorde aldrig det på min tidigare båt och det gick bra ändå. Men annars är det alltså den röda enligt min bifogade bild?
  9. Tack för svaren, motorn har backslag. Om jag tolkar er rätt så är det alltså den "röda" slangen jag lossar och kopplar på? (motorn är svår att komma åt då det är ett trångt motorutrymme och det går bara att komma åt motorn från en sida)
  10. Köpt ny båt så här lagom till höstsäsongens start. Båten har en Volvo Penta MD5 motor och nu är det dags att konservera. Är inget motorproffs och har försökt läsa manualer, guider och google där det överallt står att det "bara" är att lossa slangen på sjövattenpumpens insugssida. Men ingen stans står det vilken sida som är insugssidan. Antar att jag borde fatta det själv eftersom det inte står någon stans men hur som helst gör jag inte det. Tacksam för svar!
×
×
  • Skapa nytt...