Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

8knop

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    32
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

8knop senast vann den dag 5 December 2020

8knop hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

12 Trovärdig

Om 8knop

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Vi använder aldrig saltvatten i vår toalett. Har haft många båtar genom åren och alltid gått över till sötvatten i toaletterna. Då slipper man dålig lukt och saltavlagringar i slangar o.s.v
  2. Har i dag sanerat bort all olja under och på motorn. (Skitjobb!!) jag har också skruvat bort vipparmsbryggan för att se om röret inte satt rätt, men de gjorde de.så där sprack den teorin. Jag skall nu montera ett ventillock med röranslutning så man kan samla upp oljan utan att få de under motorn. Jag pluggar vevhusfiltrets plats och tätar övertrycksventilen så de inte kan läcka ut där. Och hoppas kunna använda båten i sommar. Får väl köpa en 20 liters dunk med olja att ha med. Till hösten får jag utreda var felet ligger. Misstänker fel på foder eller kolvar. Men ska tillverka en spridare så jag kan göra ett leak down test, och därigenom se var trycket kommer från.
  3. Efter min renovering i vinter där jag har totalrenoverat motorn efter att en ventil gått av och satt sig i kolven. Jag har bytt alla foder ,kolvar och lager .Renoverat topp med nya ventiler o.s.v. Nu när jag Har kört ca 5 tim så är de fullt av olja under motorn och även runt omkring. Mest vid vevhusventilationen. Som jag har fått veta så är de förmodligen så att säkerhetsventilen före vevhusfiltret har öppnat för högt tryck och då åker oljan ut. jag uppskattar att de kommit ut ca 2 -2,5 liter lite svårt att uppskatta men före körning så var nivån på oljestickan på mitt emellan min och full. och nu ser jag ingen olja på stickan. Vid kontakt med folk i Branschen säger att jag har för högt tryck i vevhuset och detta beror på läckage i kolvar ner i oljan. Detta tycks märkligt då jag bytt alla foder och kolvar. inköpta hos Marineparts.se. Märke på delarna var SLP. Alltså inte Volvo original. Undrar hur stort tryck de är för att öppna den säkerhetsventil som sitter vid vevhusfiltret. Jag kommer att montera ett nytt lock på ventilkåpan med slanganslutning och täta vevhusventilationsfiltret och även täta säkerhetsventilen för att slippa få ut all olja under och på motorn. Detta för att kunna samla upp oljan i en dunk så jag kan använda båten i sommar. så får jag ta tag i problemet till hösten. Men de känns tungt att behöva lyfta motorn igen p.g.a fel i material eller vad de nu kan vara. Om någon har bild eller sprängskiss på säkerhetsventilen så skicka gärna den. Kan inte hitta den på sprängskissen. på marineparts. Mycket blev de men tacksam för alla tips.
  4. Hej alla och tack för alla tips. Jag har nu återmonterat min motor efter en helrenonovering. Jag tog beslutet att byta alla foder, kolvar, och lager. Jag har haft isär oljepump och kollat spel (ok) och haft inne mina laddluftkylare för kontroll. De visade sig att den laddlufytkylaren som suttit på den havererade motorn hade haft ett läckage i packningarna. Den hade varit demonterad och återmonterad med de gamla packningarna och lagt på en massa tätningsmedel som inte gjort tätt. Detta var säkerligen orsaken till att ventilel gått av och satt sig i kolven. Fram till denna dag så har hela renoveringen gått på ca: 55000:- kronor. Vågar inte tänka på vad de skulle kostat om jag inte gjort de själv.. Känner mig rätt stolt att jag gått iland med detta.
  5. Snygg båt du har. Ser ut som Nimbus.
  6. Har efter konsultation med en som gjort samma renovering kommit fram till att de inte ska vara några gummipackningar där. Har kanske varit från början.
  7. Hej igen. Nu är snart min motor fullt återmonterad efter att jag gjort en helrenovering. Men de är en sak som jag undrar. När jag skall återmontera avgaslimpan så ser jag att de är försänkningar i hålen för vattenkylningen men jag kan inte hitta några packningar som skall sitta där i och för sig så täcker ju den packningen som även tätar mot avgaerna så de räcker väl förmodar jag. Tyvärr så kan man inte se detta på marineparts sprängskiss. Jag hittar inte dessa packningar där. Någon som vet? De skall även vara någon packning på hålet som är närmast turbon på avgaslimpan men jag hitta inte den heller.
  8. Jag använder hempels Classic wornisch Den är superbra. Lätt att stryka och täcker bra, men du behöver lägga på minst fyra lager för att få en fin yta.
  9. En fråga i mitt ämne. Är de någon som vet om de skall sitta någon packning mellan insugsröret och topp. Fanns inte med någon i den helrenoveringsats som jag har fått. De går heller inte att se på sprängskissen.
  10. Tycker de är märkligt att de inte finns piratdelar av dessa.
  11. Jag har kontaktat en del av dessa men försöker vidare i morgon. Tack för tipsen.
  12. Jag har mu försökt att få tag på vevaxellager utan att lyckas. Kanske en firma i Arvika kan få fram dem. Får besked i dagarna. Har skrivit till volvo för att få en förklaring varför man slutar att tillverka dessa. Får inget bra svar, bara att dom inte gör dem längre. Så därför bör vi alla som har den äldre serien av AD41B vara oroliga. Jag menar att de är ju inte helt omöjligt att man behöver nya lager. Tycker de är katastrof av volvo att göra på detta viset. Men dom vill väl sälja nya motorer.
  13. Jag har mu försökt att få tag på vevaxellager utan att lyckas. Kanske en firma i Arvika kan få fram dem. Får besked i dagarna. Har skrivit till volvo för att få en förklaring varför man slutar att tillverka dessa. Får inget bra svar, bara att dom inte gör dem längre. Så därför bör vi alla som har den äldre serien av AD41B vara oroliga. Jag menar att de är ju inte helt omöjligt att man behöver nya lager. Tycker de är katastrof av volvo att göra på detta viset. Men dom vill väl sälja nya motorer.
  14. Ja. nu är jag på gång med min helrenovering. Inget billigt projekt. Bör stanna på ca: 40,000:- Då byter jag allt som har med förslitningsdelar att göra. Tyvärr så har de uppstått ett problem med vevaxellagerna. De tillverkas inte längre enl Volvo. Då de verkar finnas två serier av AD41B och jag har den tidiga modellen så har dom tagit bort dessa. Bedrövligt måste jag säga. De visade sig att de nya lagren som jag fick i helrenoveringssatsen var 2mm smalare än de som satt i. Också vevstakslagren var smalare men de finns tydligen med samma mått (270111). Väntar på dessa från Marinparts.se. Jag kommer att byta samtliga insugsventiler + säte och en avgasventil som hade fått skador vid haveriet. Jag byter alla kopparhylsor för spridarna. Jag lämnar in min topp för provtryckning för kontroll av sprickor. Detta är bara en försiktighetsåtgärd. samtidigt får den firman fixa inslipning av ventiler. Nu väntar jag bara på att få börja återmontera allt. Lite roligare än att plocka isär.
  15. Hej igen. Nu har jag fått delarna och kan då konstatera att vevstagslager och även vevaxellager är mindre. Diametern stämmer nog men när man mäter bredden så är dom 2 mm smalare. Mina gamla vevstagslager är 31 mm breda och de nya är 29 mm breda. Har kollat på Marineparts eu och ser att de finns två olika artnr på vevstagslager. men de finns bara ett artnr på vevaxellager. ett artnr har utgått. Kan inte tänka mig att man kan gå ner i storlek på bredden. Tacksam för svar. Skall kontakta Marineparts Sverige i morgon och fråga.
×
×
  • Skapa nytt...