Jump to content
Saturday 25 May 2024

Petter10

Medlemmar
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Trovärdig

About Petter10

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej och tack! Det är ett MS3, och nu hittade jag en Penta-manual för olja och volym också! Ha en fin dag!
 2. Hej båtvänner! Ny båt, nya rutiner (och saknar manual)! Hur byter man olja i backslag på en Tamd 40b? Och hur mkt olja rymmer det? Tack på förhand!
 3. Tack för bra svar båtkamrater! Fördelen med sängen är ju att den formas efter utrymmet. Bra tips på fabrikat som inte verkar ta smak av plast!
 4. Hej! Jag undrar om nån har testat att sätta in en mjuk vattensäck istället för vanlig färskvattentank i plast el rostfritt? Naturligtvis är skrymslet där vattentanken finns knepigt utformat, och därmed tanken likaså…. Jag funderar på om en vattensäck kan optimera vattenvolymen så att säga, ingen ny vattentank ser ut att passa (förutom små då). Fördelar/nackdelar med vattensäck? Ha en fin dag!
 5. @Georg_Ohm jag skall sätta upp en lapp i båten: "Kontaktproblem"? Kolla först...!!! Jag instämmer med dina tankar kring kontaktytor och hur de borde hanteras. Har du någon "favorit" bland elektroniksprayer? Ha det gott!
 6. Lärde mig för några år sen av Georg Ohm detta om kontaktytor…Den gången vaknade startmotorn till liv igen. Så nu gick jag igenom hela vägen och putsade, samt körde med motorn igång och bra tryck i laddningen, vips så funkar ankarspelet igen! Tack för påminnelsen Georg, man ska börja med att putsa väck oxidering!!!
 7. Ok, bra beskrivet! Då kan det alltså vara det kretskortliknande relät jag ser (sitter bra till på insidan av skrovet) men väldigt nära ankarspelet alltså?
 8. Tack båtvänner för era tankar! Det låter som en bra idé att kontakta dom för expertis! En liten fråga; var brukar kontaktorn sitta, och hur ser man att den har gjort sitt?
 9. Ok, tack för info. Tänkte dock felsöka lite mer innan man stör i bråda båttider! Ankarspelet fungerade bra innan upptagningen, det kändes inte som det gick tänkt mm. Därför funderar jag på om det kan vara något elfel/kontaktfel?
 10. Hej båtvänner! Mitt Engbo ankarspel (av äldre modell) drar inte in linan. Den släpper på röd knapp, fall. Den pulserar men drar inte på "P"-knappen, och det klickar bara på gula "hämta hem" ankaret knappen. Vad tror Ni kan vara fel? Säkring ser ok ut. Ärg, dålig kontakt? Kolla efter fel på kretskortet? Ha en bra kväll!
 11. Tack för svar! Och ja, det är precis vad jag har gjort, laddat med en "känd" fin laddare, sedan kopplat ifrån och mätt efter ett dygn! Därefter har jag ställt min fråga. Apropå "fräscha", det är min båt, och jag som har köpt batterierna så den bedömningen vågar jag lita på..... Därför tror jag inte, till skillnad från föregående talare, att jag behöver byta förbrukarkretsen snart! Däremot nya startbatterier, och jag vill inte haverera igen, blir dyrt i längden!:) Jag tror också på den felaktiga generatorn som sänkte det hela. Nya grejer, och som Ohm tipsade om, lite monitorering för att säkerställa att inte något annat tjuvar! Tack, tack!
 12. Hej båtvänner! Jag hade fräscha batterier både i startkretsen (start, bog och ankarspel) samt i förbrukningskretsen. Nu märker jag att vilospänningen är för låg i startkretsen, även om man mäter bara ett dygn efter laddning, 11,6. De behöver bytas ut förmodligen, frågan är dock varför startkretsens batterier är så mycket sämre än förbrukningskretsen? Kan det vara pga generatorn la av i somras och byttes ut, dvs ett antal turer laddade det dåligt/eller inget alls. Eller kan det bero på att bogpropellern "skenade" i väldigt hård sjö under en tur (tyvärr ingen brytare till bogen). Eller är det kombination av startmotor/bog/ankarspel ligger på samma krets? För tuffa tag helt enkelt? Någon som har ett svar, dumt att byta batterier och råka ut för samma sak igen.... Ha en bra dag!
 13. Mycken tack för era kommentarer! Klart användbart, och när jag närmar mig hemmahamn igen ska jag testa ditt förslag @Georg_Ohm! Jajjamän, givetvis har jag solceller också, man vill ju kunna hålla ölen kall även i naturhamn utan att vara orolig…!😎
 14. Nytt batteri, och det blev bra en period! Dock är det nog bekymmersamt med laddningen av bogens batteri, lååånga ledningar. Måste ladda det separat. Tror förra ägare lagt bogbatteriet på förbrukningen…
 15. ...dock kördes den aldrig i en minut i sträck, men många gånger under en period ca 10 sekunder i stöten.
×
×
 • Create New...