Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

pangiplurret

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    33
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av pangiplurret

  1. Har en teori om att vattnet läckte in från limpan genom avgasventilerna vidare ner i cylindrarna och in i motorn när motorn var avstängd. Det enda jag kan komma på.
  2. Sorry alla, borde såklart berättat fortsättningen, skäms…….. Det var en spricka i avgaslimpan. Fick tag i en ny av en privatperson i Gbg eftersom den inte fanns kvar som reservdel hos Volvo Penta. Jag såg sprickan när jag inspekterade den demonterade avgaslimpan. Lycka till Swadop.
  3. Inget droppande, men det kan ju vara som firefish menar längre upp, att läckaget kommer vid drift.
  4. Tillägger att jag fortfarande tycker det är konstigt att vattnet hittat ner i vevhuset förbi kolvringarna, speciellt efter att jag öppnat laddkylaren och nivån var full, om det bara läckt under drift borde ju fukten försvunnit med avgaserna.
  5. Har varit ute och kört några timmar. Började med att koppla över laddluftkylaren genom att tömma den på sjövatten och koppla ihop slangarna med ett rör. Körde ca 30 min utan att röken avtog men sedan avtog röken......kopplade in den igen och körde 30 min till för att se om röken kom tillbaka, och det är svårt att avgöra men jag tror att röken har tilltagit något, är det ett litet läckage tar det kanske flera timmar innan det märks. Ska byta olja och köra som vanligt men hålla stenkoll på vatten i oljan och om röken kommer tillbaka. Detta lutar väl åt att jag har ett litet läckage i intercoolern, får provtrycka den om några månader när båten åker upp. Stort tack till alla som kommit med råd, speciellt Rollen och Firefish. /Fredrik
  6. Imorgon testar jag Rollen och Firefish råd att försöka koppla förbi sjövattenmatningen till laddluftkylaren för att utesluta att det är den som läcker....återkommer.
  7. Samma kraft,fart och varvtal som innan, inga vita eller svarta avgaser, motorn går bra. Renoverade sjövattenpumpen för ett år sedan samt har bytt turbot för två år sedan. Hade en kolv som skar förra hösten pga en trasig spridare, så då plockade jag ner motorn och lämnade in blocket för byte av kolv och foder mm på en cylinder. Tyvärr tog jag inte komprov då, det ångrar jag mycket, men det var panik, använder båten i mitt företag och jag hade bokat upp mig. Sedan raset förra hösten har den gått ca 150 timmar. Tack för visat intresse, skönt att få lite nya infallsvinklar.
  8. Ok, att förbränningen går ner i vevhuset förbi kolvringarna alltså.....men det borde väl inte generera vattenånga. Om jag luktar på röken luktar det inte avgaser, och den är ju helt vit.....
  9. Har öppnat locket på intercoolern och nivån där var full. Om det läcker in där borde det väl rinna in genom insugsventilerna och fylla cylindrarna och kanske vidare genom kolvringarna. Tycker dock att nivån på vatten i laddkylaren skulle sjunkigt. Kan ju såklart tömma laddluftkylaren och koppla förbi den, det var inte en dum ide.
  10. Hej på er. Jag tror jag har något problem med min KAD42 eftersom vevhusventilationen blåser ut vattenånga, jag har också fukt under oljepåfyllningslocket samt lite fukt under ventilkåporna. Inget vatten i oljan på stickan eller när jag tömde oljefiltret. Glykolvattennivån normal och motorn går normalt på alla varvtal. Ångan som kommer ut är rätt så ren, ingen oljedimma, har en plastflaska i änden på slangen för att ta reda på oljestänk och den blir tids nog full av "rent" vatten. Vissa jag pratat med säger att det är normalt med fukt under oljepåfyllningslocket men jag har haft motorn i 8år och aldrig sett en vattendroppe där. Vissa har också menat att vattenångan från vevhusventilationen är normal men jag har aldrig sett detta förut, det ryker ju som ett ånglok. Motorn nedplockad för kolvhaveri för ett år sedan så topplockspackning mm är nytt, bytte dock bara ett foder och en kolv samt lät en bra motorfirma kontrollera resten. Drifttid ca 1300h. Länkar till två Youtubefilmer, på den första har jag tagit bort slangen från ventilkåpan och på den andra sitter slangen monterad. https://www.youtube.com/watch?v=yeYzKC6ILrM https://www.youtube.com/watch?v=mtkLVboevro Om inte dessa funkar så kan ni söka på "vevhusventilation kad42" på Youtube. Tacksam för tips.
  11. Hej. Har en KAD 42 från 92 med ett 290 drev, (tror det är ett dpe drev men märkskylten är borta...drevet levererades orginal till motorn, det vet jag), kan jag byta motor till en 43 eller 44 utan att byta drev eller måste jag byta drev också. Har troligen ett haveri på en kolv på min motor....:-((. Med vänlig hälsning, Fredrik
  12. Hej, har en Furuno FM-2721 VHF med DSC liggande som jag vill byta mot en Sailor RT-2048 eller 2047 utan DSC. Anledningen är att jag har redan en VHF med DSC. Sailor VHF:en måste vara i bra skick.
  13. Har en Furuno FM2721 med DSC liggande, också en riktig proffsvhf. Kan bytas mot en Sailor i bra skick. Testade att maila dig men det funkade inte. Fredrik.
  14. Förstår hur du menar, att få samma potential i alla delar, men du får ju fortfarande en spänningsatt båt om du drar upp den och lägger den på en isolerad båtvagn när det blir ett fel emellan fas-jord. Intressant pdf. Såg att dom hade försökt löst problemet som jag fiskade efter vad som händer när man tar upp båten och lägger den på en isolerad båtvagn (gummihjul). Detta har dom löst genom att ha ett Lätt synligt överkopplingsbleck, måste vara isatt om båten är torrsatt med landström...tror inte jag tycker om att låta båtägaren hålla i minnet att koppla in överkopplingsblecket vid varje torrsättning, och kommer han ihåg att informera om detta när båten byter ägare......
  15. Man kan tänka på ett annat sätt också, om man låter bli att ansluta jordkabeln i båten. Om man på hösten drar upp båten på land och ansluter den till nätet och ett fel i elsystemet gör att en utsatt del (tex motorn) blir spänningsförande så kommer säkringen inte att lösa (som den hade gjort om den utsatta delen (motorn i detta fall) varit skyddsjordad. Sedan när båtägaren på våren nuddar propelleraxeln (som är förbunden med motorn) samtidigt som marken så får han en stöt, och jordfelsbrytaren löser (förhoppningsvis). Det är ju tur att jordfelsbrytaren löser i detta fall men jordfelsbrytaren har ju löst för att strömmen gått igenom en människa redan..... Jag skulle installera isolertransformator.
  16. När jag kör med planingsfart så använder jag självklart trimplanen, så då är det inga problem. Har jämfört med andra båtar i samma storlek, men lite bredare, och dom kan man lasta mer på på sidan utan att dom lutar för mycket.
  17. Tänkte bygga listerna så stabila att man fortfarande kan lyfta båten med sling. Kör ofta mycket folk, och har dinette på ena sidan och ofta sitter det 3-4 pers på ena sidan och jag ensam på andra sidan, då upplever jag att båten lutar för mycket. Jag kanske inte kan kalla den rank men jag skulle vilja ha den mer last-okänslig.
  18. Jag tänker ju göra listerna ihåliga och täta så att dom ger flytkraft. Tänkte först fylla dom med frigolit eller tvåkomponents isolerskum, men nu funderar jag på att bara ha luft på insidan. Jag tänker göra en form så att steglisten blir förlängd och gör båten ca 200mm bredare på varje sida. Om jag räknar på lyftkraften så borde det bli ca 0,1m³ i lyftkraft på varje sida.(3m x 0,18 x 0,25). Det borde göra båten stabilare vid stillaliggande och vid låg fart, men jag är lite orolig vad som händer när man är ute i lite värre väder.
  19. Jag har en 24fots snabbgående båt med en dieselinombordare på 200hk. LÄNGD 7,40X2,80. Är nöjd med båten på alla sätt utom att den är lite rank. Detta har jag retat mej på så nu ska jag lösa problemet tänkte jag. Bottenvinkeln är ca 16grader och den avslutas med en rak del på ca 200mm närmast skrovsidorna som på dom flesta båtar. Har tänkt bredda skrovet genom att montera dit plastade profiler på sidorna som går från aktern och 3-4m framåt. Utseendet får jag fixa på något vis så det ser hyffsat ut. Detta kommer säkert att göra båten mindre rank vid stillaliggande, det är jag säker på, men vad tror ni händer när man kör i grov sjö..Kommer jag att förstöra båtens sjöegenskaper som nu är bra? /Fredrik.
  20. Tack för svaren. Jag har redan en plotter med WAAS/EGNOS men tänkte få igång DGPS mottagaren på kul, men 5000:- låter lite i överkant. Köpte DGPS mottagaren 93-94 och har för mig att jag betalade 8000:-, sedan gick det några månader och sen så stängde Amerikanarna av SA-signalen som gjorde att positionerna stämde dåligt....He He. Har tyvärr ingen möjlighet att få tag i köparen till min gamla båt. Den gamla antennen såg ut som en svamp, så det var inget antennspröt eller så.
  21. Har en DGPS mottagare (Leica philips PBR1000 AP Navigator) som tar emot sjöfartsverkets korrigeringsignaler, (Inte WAAS/EGNOS). Jag är på jakt efter en antenn till denna eftersom jag bytte båt och demonterade mottagaren men inte antennen. Jag tror det är en antenn som tar emot 88-108Mhz 75 Ohm, men har också hört att dom sänder ut korrigeringsignalerna på 0,24-2,5Mhz. Hittar ingen info om frekvenserna någonstans. Är det någon som har något tips på var jag kan få tag i en antenn till ett hyfsat pris eller vet vilket frekvensband sjöfartsverket sänder ut på. Jag har ju mottagaren och vill ju kunna köra den med min gps, kanske inte gör så mycket skilldnad men positionsangivelsen lär ju bli lite bättre iallafall. Fredrik.
  22. Jag håller på och gör samma sak med mina, också sena modellen. Locket är gängat. Jag tillverkade en haknyckel som passade av ett tjockt järnstycke som jag borrade och gängade in två M5:er i som passar i kolvlockens hål Först försökte jag med att modifiera en haknyckel till en rondell, men den var för klen. Tänk på att det kan vara bra att trycka med ett rör eller något på ovansidan av haknyckeln när man ska slå loss locket så att det gängar upp sig. När du fått isär kolven så måste du lossa 16mm bulten som sitter i botten på stången för att byta stefatätningen. Det sura är att packningarna kostar 600:- per kolv trots att det bara är några o-ringar och en stefatätning, du har inte hittat några billigare än hos drevdelar.se?
  23. Problemet löst..Det var konan som var sliten, men när jag monterade tillbaka allt i drevet efter montering av konan så monterade jag en o-ring fel, vilket förde med sig att det blev en spalt mellan växelhuset och drevet på nedsidan. Jag trodde spalten skulle vara där och det märktes inget när jag provtryckte drevet. Spalten gjorde att konan fick lov att röra sig längre emellan fram och back och det var därför det var svårt att få i växlarna. Alltid lär man sig något....Nu är jag trött på att mecka och vill åka båt istället....
  24. Har nu kollat ett annat drev och där måste också växelbygeln på drevet ner nära ändläget på både fram och back. såg också att mitt reglage (Volvopenta) inte trycker ner växelviren ända ner förrän gasen kommer samtidigt. Gasviren och växelviren rör sig alltså samtidigt en stund. Det borde väl vara så att växelviren går till ändläget och sedan kommer gasen. Är nu inne på att det går att justera. Synd att inte växelviren rör sig klart innan gasviren börjar rör sig, då tror jag det skulle funka perfekt. Senast ändrad av pangiplurret | 01 juni 2009 | 22:42 Senast ändrad av pangiplurret | 02 juni 2009 | 13:01
×
×
  • Skapa nytt...