Jump to content
Thursday 18 July 2024

tamb

Medlemmar
 • Content Count

  75
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About tamb

 • Rank
  Kapten
 1. tamb

  Furlex profil lossnat

  Nu är problemet löst! Jag fick svar av Seldén som gav mig en mycket fin detaljerad beskrivning hur det kan fixas utan att ens ta ned rullen eller riggen. 1. Sågade av kopplingsfjädern. 2. Förde upp kåpan som sitter utanpå svirveln. 3. Tryckte ned profilen i botten. 4. Borrade ett hål från vardera sida genom både plasten och in i profilen. Gjorde gängor i hålen i profilen. 5. Skruvade fast den med maskinskruv 6. Monterade tillbaka allting. Tog ungefär en halvtimme.
 2. tamb

  Kartor till OpenCPN

  C-map är nog det du letar efter och fungerar för OpenCPN. Går att köpa på tex http://www.happyyachting.com/c-map-wide-sjökort
 3. tamb

  Furlex profil lossnat

  Tack för allt engagemang i min gamla rulle. Var nere idag och försökte förskjuta distansröret med polygrip och hammare utan att ta ned rullen. Kunde skjuta den ca 2-3 cm men det räckte inte. Behöver nog förskjutas ca 10 cm. Så jag får ta ned rullen senare i veckan. Tror jag får ytterligare ett par cm om jag skruvar av ändstoppet i toppen som ni rekommenderar men tror inte det är så mycket mer. Vi var noga vid ursprungliga monteringen och tror det är halva ändstycket som sticker ut som i bilden (6 mm stag). @Thomas-1. Anledningen att profilen "åkte upp" var att övre skothaken lossnade från seglet och spinnfallet hade trasslat sig och höll kvar övre svirveln. När jag släppte på spinnfallet kom svirveln ned med hög fart och kilade fast i segelintaget. Hade då lite för bråttom och skulle dra loss svirveln med spinnfallet och drog det runt en vinsch. Då lossnade profilen. Alltså svårt att upprepa om man inte är klantig.
 4. tamb

  Furlex profil lossnat

  Kommer du ihåg om distansrör finns längs hela innersidan av profilen? Om det är några luckor så borde det gå att förskjuta den men annars blir det nog att dra ut staget. Enligt manualen måste man då kapa staget med 5 mm innan det återmonteras och detta är man inte så sugen på.
 5. tamb

  Furlex profil lossnat

  Tack för engagerade tips! Fick inget svar från Seldén vare sig på telefon eller mail. Ska testa ditt förslag i morgon men om det inte fungerar så blir jag nog tvungen att ta ned hela rullen.
 6. tamb

  Furlex profil lossnat

  Bra förslag men fjädern är så hård att jag inte ens tror det skulle gå med ståltråd.
 7. tamb

  Furlex profil lossnat

  Det är det jag är rädd för. Och för att dra ur innerkärnan måste väl hela skiten demonteras? Undrar om inte till och med vajerinfästningen med konan i botten måste gängas ur för att få isär allting.
 8. tamb

  Furlex profil lossnat

  Tack jag har mailat dom också, får se om de svarar. Skillnaden mot monteringsanvisningen på s.16 är att i det läget har man inget stag inne i profilen. Nu tar staget och själva skarvstycket inne i profilen massor av plats vilket gör att fjädern inte riktigt går att trycka undan. Misstänker att man måste ta isär hela skiten för att kunna föra upp skarvstycket ovanför fjädern men hoppas att det ska finnas någon smart lösning som jag inte tänkt på.
 9. På grund av olyckliga omständigheter så har jag lyckats dra upp rullprofilen ur nedre rulltrumman. Började med att övre skothaken släppte från focken och när jag tog ned focken satt övre fallsvirveln först kvar men kom sedan ned fort och hårt och kilade fast i segelintaget. Hade lite för bråttom och försökte dra upp den med spinnfallet men då lossnade profilen. Se bilden nedan. Har försökt på alla sätt att lirka tillbaka den både med finess och våld. Har ni något tips för hur man kan få den på plats igen eller måste hela systemet ned och monteras isär?
 10. Behöver täcka över ett par hål ca 1 x 1 dm på platser som inte är så kosmetiskt känsliga. Tex hål efter gamla värmarventiler. Tacksam för tips av man ska söka på för att hitta en lämplig vit skiva i lämpligt material. Någon sorts lackad glasfiberskiva eller tjockare plastskiva borde duga. Var får man tag på det?
 11. Det här är nog samma som din Robline-lina men till billigare pris. Finns i flera färger: http://www.hjertmans.se/produkter/ankring-linor/tagvirke/admiral-racing-dyneema Vad har du för avlastare? Det är inte alla gamla avlastade som fungerar så bra ihop med de här linorna som är mycket stumma.
 12. 8 mm dyneema räcker utan problem till din båt. Enda fördelen med 10 mm är att den känns skönare i handen men 8 mm är billigare och går smidigare i trissorna i masten. Om du vill bredda så tar du höljet till en annan 10 mm tamp, nysta upp en bit i vardera ände, trä på och sy in de uppnystade trådarna i 8 mm tampen.
 13. tamb

  Blästra stålbåt

  Vill du tipsa lite om hur du gick till väga. Hur snabbt gick du på med färgen efter blästring och vad torkade du med där mellan? Var det blästerföretaget som även hjälpte till med sprutning av färgen?
 14. För att ta bort gammal bottenfärg har jag också provat Interstrip täckt med plastfolie med mycket dåligt resultat. Slutade med hård skrapa. Lånar tråden lite. Min epoxibehandlade köl som är gjord för 5-6 år sedan av tidigare ägare börjar krackelera. Epoxiskiktet släpper i bitar och rost tittar fram. Funderar på blästring eller vinkelslip efter att epoxin pillats av. Ska man på med epoxifärg direkt på järnet och hur bråttom är det? Eller ska man spackla kölen med epoxispackel innan själva epoxifärgen åker på?
 15. Tack för tipset! Kyrkviken på Ornö kände jag inte till.
×
×
 • Create New...