Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Kallekula777

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    81
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Kallekula777

  • Placering
    Kapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag har en plotter, gps och Ais. (Gamla nmea) som sk kopplas till datorn. Förut har jag haft seriell-USB adapter och kopplat alla tre till en USB-hub. Finns det nåt enklare sätt så samtliga signaler hamnar i en och samma USB. Det blir ju lite meck annars med comportar hit o dit... jag tar gps pos in till datorn men skickar oxå waypoints ut.
  2. Funderar på ett vindroder till en havsfidra. Drömmen är ett enkelt o lättmekat som man kan bygga och reparera själv. Har sett ett på en fidra men förstår inte riktigt principen. Idag är den övre delen bortplockad ( vindflöjel) men har för mig att det satt två stora kugghjul på mitten. Som synes är vindroder-rodret litet. Är tanken att det ska styra självt med huvudrodret surrat eller påverka/styra båtens roder. Någon som känner igen konstruktionen? Tar mig friheten att posta bild på båten...
  3. Kallekula777

    Koppla uttag

    Ska koppla in ett par uttag i båten som ska kopplas på en vanlig sladdvinda. Är väldigt grön på just 220 v men har tänkt så här långt : mina tre uttag är parallellkopplade. Hur gör jag med jord? "Parallellkopplar" den oxå från uttag till uttag?
  4. Båten på bilden borde vara en leisure 22 eller 23 och är nog inte riktigt representativ för storleken då man på 680 cm har 5 kojer, stor pentrybänk, dinett för fyra, toalettutrymme och massvis med stuv, 174 cm takhöjd. Finns nog ingen annan båt under 7 m som kan hänga med där...
  5. finns ju faktiskt en färg avsedd för just kölsvin och motorrum: Danboline. finns i vitt o grått.
  6. Har slipat ner inredningen på min båt och hade tänkt köra med owatrol d1 & d2 som jag tycker verkar bra då det inte kan släppa eller flagna med åren. Bag har använt det förut och bytt ut dyra d1 mot linolja och balsamterpentin då detta ska vara i stort samma sak. Nu har jag då fastnat för en matt look då jag sett prov på det. Då spricker owatrol har bag förstått då den i te finns i matt. VD rekommenderas ? Til saken hör ju att nu är allt trä nyoljat. Hur påverkar det?
  7. Tack för alla svar som tyvärr inte pekar åt det håll jag hoppades på... Något buttert vill jag väl ändå påpeka att många ju hänger rodret på akterspegeln på sina vegor utan att göra några större modifieringar på riggen?? Och akterspegeln håller ju för ett integrerat motorfäste för utopmbordare och går ju att förstärka..?
  8. I huvudet på en ensamseglare av olle landsell. Han seglar til västindien i en havsfidra..
  9. Nu hänger jag nog inte med.... Om jag gör ett roderblad som ovan vattenlinjen följer akterspegeln och under vattenlinjen ser ut som nuvarande, blir det då brytkrafter att tala om. Det finns ju en uppsjö av båtar med positiv akter och utanpåliggande roder...
  10. Det är denna modellen av Hurley 22 dvs ingen skrädda.
  11. Det är denna modellen av Hurley 22 dvs ingen skrädda.
  12. Har en hurley med lite tveksam roderkonstruktion... galvat rör som roderhylsa som rostat. Gillar bättre utanpåliggande roder där man alltid kan se skicket på grejerna. (Har haft amigo 23 och marieholm s20) Jag funderar därför på att flytta bak rodret till akterspegeln, ca 50 cm. Behövs det några matematiska beräkningar för hur rodret ska se ut eller kan man utgå från formen på det befintliga (roderbladet).
  13. Har en halvtonnare på ca 3,3 ton. Ofrånkomligt motorbyte men inte läge just nu. Överväger en 15 hk utombordare till nästa säsong. Funkar det eller är det för klent?
  14. Ska även batteriladdaren sitta diagonalt
  15. Har en 40w solpanel med regulator och ett batteri. Så långt allt enkelt o okomplicerat. Nu vill jag utöka med ytterligare en 60w panel och ytterligare ett batteri. Kan man paralellkoppla panelerna direkt i ingången på regulatorn och sedan även paralellkoppla batterierna? Kan jag koppla laddaren direkt isf på de paralellkopplade batterierna? Antar att laddningen går långsammare både från solpanel och laddare?
×
×
  • Skapa nytt...