Jump to content
Friday 19 August 2022

svampbob

Medlemmar
 • Content Count

  97
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Neutral

About svampbob

 • Rank
  Kapten

Mina båtar

 • Båtens namn
  Amortentia

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej! Någon som sitter på ett lager av Zebra connectors eller vet vart man i Sverige kan få tag i det?
 2. Svar nr 1 är ett alternativ som kommer ske senare. Svar 2 hände mig faktiskt med en Raymarine-grej förut. Eftersom alla instrumenten är svarta känns det som nån typ av gemensam anslutning som fakkar. Jag kan bara inte hitta vart. Skulle vilja använda ekolodet i år iaf.
 3. Har Navman 3100 serien. Den satt i när jag köpte båten men ska så småningom bytas ut. Instrumenten installerades när det begav sig på leverans varvet. Statusen är som följer: alla instrumenten startas med separata brytare, funkar. Alla enheter piper när man trycker på dom etc. Piloten fungerar att använda. Problemet är att alla displayer är svarta, det syns inget på någon. Har kollat anslutningar, det som skall vara anslutet enligt manualen är det. (Förutom att slänga skiten i havet) Vad göra?
 4. Tog ett djupt andetag och kopplade på minus. Det funkar!! Först gick det bara att ”dra upp” men med lite wd40 i kontakten vid spelet så går det även ner. Tack!!
 5. Jag har säkring på plussidan mot batteriet. Letade på nätet men hittade inte nåt om elen på spelet. Märkte dock upp allt innan jag rev, så det bör vara rätt kopplat.Det är bara plus och minus till spelet, plus och minus in i boxen och tre olika signalkablar. Men då ansluter jag minus imorgon och provar. Tack så länge!
 6. Hej! Har ett Lofrans Horizon 1500 monterat på min båt: Det har troligen suttit där länge, men det har alltid fungerat och därför inte blivit utbytt. I samband med större renovering av båten blev jag tvungen att demontera kopplingsboxen i motorrummet. Nu har den stora hemma-elektrikern varit framme och återmonterat. Jag har kopplat på pluskabeln från batt till box och signalkablarna till spelet och utgående strömförsörjning från boxen till spelet. När jag mäter mellan utgående minus från boxen och minus-skenan ligger där ca 4,5 v. Ska det verkligen göra det? vågar inte ansluta minus från boxen till minus-skenan innan jag vet att det är ok.
 7. Kontaktpunkt var ordet för dagen. Hade anslutit minus på ett dåligt sätt. Gjorde om / rätt och dom startade utan knot. Saken är den att jag håller på och gör om hela elsystemet. Köpte båten för 5 år sedan i Damnark, som jag numera kallar det. Har bytt ut fr o m generator till strömbrytaren vid förbrukarna. Alltså generatorer ( Balmar 2-pol), batterier, bms:er, solpaneler, säkringshållare, strömskenor, inverter ( Victron Quattro) etc. Tänkte ta förbrukardelen kommande vinter. Tack för tipsen! ( det börjar bli svettigt i motorrummet, dags å sluta mecka)
 8. Det är en stålbåt med 2-poligt system. Inget är jordat i skrov eller motor utan -från batteri.
 9. Batteribanken är ok. Hade 13,17v vid säkringsskåpet och 13,13 vid kompressorn. Så spänningsfallet ligger inom det acceptabla. När det inte ville starta, utan bara gjorde mkt korta startförsök, drog jag en kortare 6m2 till startbatteriet, och den startade direkt. Båda 2. Då hade jag 12,7 på startbatteriet. Så jag antog att arean var för klen. Det ligger på gränsen enligt Skyllermarks Elguide. Enklast kanske är att dra separata plus och gemensamjord. Då kan jag fortfarande ha säkringarna samlade i säkringsskåpet.
 10. Hej! Frågan är som följer: Har 2 st Isotherm med Secop BD35F kompresssorer. De sitter monterade ca 4-4,5 m från säkringsskåpet och jag drog 6 m2 kabel i tron att det skulle funka. Men det gjorde det såklart inte. Underspänning och jag måste göra om. Räcker det med att dra fram 10 m2 till en plus och jordplint intill kompressorerna och sista 20 cm även det med 10 m2, eller måste jag dra separata 10 m2:are till varje kompressor. Jag har kabel, men det är skönare att dra fram 2 st än 4. Kanske någon med basala kunskaper i ellära kan räkna ut. Eller kanske något än nu bättre.
 11. Ta ett sticksågsblad och kapa det till lagom längd med vinkelslipen. Funkar bra i många olika lägen. Det går lätt åt helvete med vinkelslip, speciellt i trånga utrymmen. Isf är det bäst med en tryckluftsdriven med liten skiva. Lycka till!
 12. svampbob

  Ford2725

  Enligt instruktionsboken kan det vara mellan 9, 13 eller 22 L beroende vilket oljetråg man har. Jag stoppade ner en slang i stickan och fick ut ett par liter till, så totalt ca 11 L. Misstänker att slangen inte räckte riktigt ända ner, så ska prova att förlänga den. Men om man får ut nån liter till och tillsammans med oljefiltren så stämmer det nog med 13 L. Båten har stått på land i 3 år för diverse uppgraderingar och renovering, så jag ville vara noggrann och försöka få ut all olja. Tack för svaren!
 13. svampbob

  Ford2725

  Har en oljebytarpump på motorn. När man pumpat så det inte kommer något mer, är det slut då? Eller ska man försöka få ut mer genom oljestickan? Får ut typ 9 L.
 14. Okej, det låter vettigt. Tänkte mest på att fylla tomrummet för att motverka kondens. Jag behandlar plåten och limmar sen på skivan. Så får det bli. Tack!!
 15. På min stålbåt låg utrymmet för förvaringen av kedja ( ankarbox ) under vattenlinjen med en dränering ner till kölsvinet. Den var såklart igensatt sen länge troligtvis, och skrovsidan nästan genomrostad. Nu är plåten utbytt och utrymmet flyttat ovan vattenlinjen. Detta är tydligen en klassisk skada på stålbåtar. Det gamla utrymmet är nu tomt, vanligt var förut att fylla detta med betong. Det känns dock olustigt att bygga in fukt på det sättet, tänkte att fogskum kanske är bättre som härdar kemiskt och sen skyddar mot kondens. Vad tror ni?
×
×
 • Create New...