Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

kvasthilda

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    100
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om kvasthilda

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Nu har båten varit i sjön ett tag och provats med elmotor och åror. Verkligen ingen stabil båt. Rank är väl ordet. I tisdags strandsatte vi på sandstrand och fick dit masten. Provade att segla en bit med enbart focken, men fastän vi hade medvind på ca: 4 m/s så rörde vi oss knappt framåt. Focken var fylld av vinden och vi testade olika skotningar, men det slutade med att vi fick ro. Nu ska vi prova med storseglet som ju verkligen är mycket större. Men då måste bommen monteras, och då kan man inte sitta och ro längre. För bommen är definitivt i vägen. Hur gör man nu då? Kan inte segla ut från båtplatsen.
  2. Så trevligt att det finns fler som har 50-årskris och börjar segla. Haha. Kom på en sak till, som är ett problem för dom flesta med öppna båtar. Hamnkapell, Automatisk länspump, eller inget alls? Min båt har dubbelskrov och 3 stora flyttankar. Troligen ingen risk att den sjunker även om den är helt regnvattenfylld? Kommer att få ligga utan tillsyn varje vecka mellan helgerna, och på semestern 3 veckor i sträck när vi är på Öland. Har inte råd med mer utgifter nu, annars finns det ju bra lösningar med olika pumpar. Men nöjer mej nog med vanligt öskar och hoppas på att båten inte tar stryk när vi är borta. Tänker jag helt tokigt nu?
  3. Ja tack ska ni ha alla som gett goda råd! Nu har jag nog rätt så bra koll på hur båt och rigg fungerar. Ville kontakta varvet som byggt henne, men det finns inte kvar längre. Låg i Kristiansand i Norge. KMV. Nu har jag en sista fråga, just nu i alla fall. Behöver man en Windex vindpil? Kan nog vara bra att se vilket håll det blåser från. Vilken storlek ska man ha i så fall? Den minsta räcker väl? Windex 10 eller dinghy. Eller kan man ha ett tygband typ vimpel i masttoppen?
  4. Aha då skulle skoten dras rirekt till linlöparna. Såna har jag som sitter på samma plats som din bild visar Toaen. Någon sa att man måste ha block i relingen mitt för masten. Det finns små fästen där så jag köpte block och fäste där. Inte konstigt att focken inte blev sträckt då. Men nu blir det ännu svårare att komma förbi masten med skothornet. Jahaja då saknas tydligen inget i alla fall. Bara originalskoten. Vet inte hur långa dom bör vara. Men man ska väl kunna släppa ut seglen max utan att skotlinan tar slut, plus lite att hålla i. Plus en stoppknut i änden så inte skotlinan dras ur löpöglorna.
  5. Sådärja nu har jag fått kläm på hur storseglet funkar. Och har satt dit block i relingen till fockskoten. Men det verkar som om focken är för stor för båten. När man sträcker den akterut så når den bakom masten. Det gör att när jag skotar den hit och dit så fastnar den i masten. Verkar väl inte normalt? Men när det blåser så kanske den far förbi av sej själv? Den blir heller aldrig sträckt. När den är skotad max till blocket så är den väldigt säckig. Men återigen så kanske vinden fyller ut den?
  6. Så här är det: Vi har haft motorbåt med båtplats i Mjörn för flera år sedan. Sedan köpte vi en gammal plastmotorbåt från 1958 som är byggd på orust. En Realloy Pilen med 40 hk Evinrude från 1974. Allt detta står på trailer och används i Anten ibland. Och i Brastad vid Lysekil för makrillfiske ibland. Segelbåten skall vi ha på Ursands camping i Vänersborg. Där har vi säsongsplats för vår husvagn. Och får hyra båtplats förmånligt av campingens ägare, som numera är den riksbekante Bert Karlsson. Till att börja med blir det väl lite rodd, Vi har även en kraftig elmotor att hänga på. Samt en 4 hk Evinrude, och en 14 hk Archimedes Penta. Så valmöjligheterna är oändliga. Men segla ska jag definitivt testa. Vem vet? Kan bli en stor kölbåt om ett par år. Det är ju tyst, miljövänligt, och framför allt GRATIS.
  7. God fortsättning på julhelgen till er alla! Nu har jag börjat läsa min julklappsbok om segling. Jag får nog ge Toaen rätt. Som det beskrivs så är den nog att betrakta som en jolle i alla fall. Det står att jollar är till för dom som vill komma nära vattnet och inte är rädda för att bli blöta. OK, tänkte jag, det skvätter kanske lite ibland? I nästa stycke läste jag att jollar kapsejsar lätt. Oh nej! Om man vill segla tryggt ska man ha en kölbåt tydligen enligt denna bok. Uschiamej, då har jag köpt fel båt. Tur att det finns motorfäste och åror! Haha. Jag är inte så äventyrlig och våghalsig av mej, men detta med segling är den sista saken på min lista över saker jag vill prova på här i livet. Så den ska testas när vattnet är badvarmt, ifall den nu skulle få för sej att kapsejsa.
  8. Tack ska ni ha alla som kommit med goda råd! Nu börjar jag förstå en hel del. Vill dock fortfarande påsta att det är en segeleka. Den kallades det i annonsen, och är klinkbyggd (i plast) och ser ut som vilken eka som helst med tofter tvärs över. Enda skilnaden är att den har centerbord och mastfäste ditskruvat i durken. Dessutom klarar den en utombordare på max 20 hk. Tror inte att trissjollen gör det? Beträffande fockskoten så har jag hittat fästen i relingen på båda sidor om masten som sitter där dom borde. Men där finns inget att dra skoten igenom. Saknas nog något. Räcker det med nån slags ögla, eller ska det vara ett litet block? Sedan finns det plastöglor som löper till centerbordslådan. Och där kan man fästa fockskoten i kryss med snabbfästen eller vad det kallas. Nu är det snart i hamn! Haha
  9. Haha, landkrabbans segelskola var precis vad jag sökte. Skriven på precis min nivå av humor och förkunskap. Undrar ändå vad fästet på masten är till för, Det passar precis att fästa fockens skothorn som det tydligen heter.En plastögla på mastens framsida en meter över durken. Detta är ju mitt första problem, att komma på hur det är tänkt med alla tampar på just denna båten. Som tur är verkar allt finnas med i alla fall (utom instruktionsbok, haha) Nu uppstod ett problem till. Jag ska få en nybörjarseglbok i julklapp. Den behövs ju inte längre nu när jag fick den goe länken til landkrabbans segelskola. För övrigt har jag varit mycket i Kungshamn med husvagn. Både på Johannesvik och Wiggersvik. Så tack för erbjudandet Toen! Det kanske kan bli så någon gång att vi möts. Mvh Kvasthilda/Janne Karlsson Nossebro
  10. Har grejat lite med riggen nu. Vet inte riktigt hur allt ska vara. Förra ägaren visste inte heller. Hade varit bra med en instruktionsbok. Vad jag kan förstå kan man välja att ha skot på focken, eller bara fästa den fram på masten med en schackel direkt i ett fäste. Kan det stämma?
  11. Haha ja det är nog öppet vatten vid Ursand, men det får nog vänta tills våren med det.:-) Nu är båten betald och står hemma på gården i alla fall. Allt verkar komplett, och helt . Lite rengöring och ny lack på sittbrädorna bara. Så blir hon som ny. Lady ska hon heta. Vår motorbåt heter Lufsen :-) Idag ska jag provrigga med mast och segel för att se hur det fungerar. Grunnar över detta med fock. Vad gör den för nytta? Extra segelyta för högre fart? Antar att den sköter sej själv när man seglar? Kan man segla utan fock? Vi har inte bråttom.
  12. Vill veta var KMV båtarna byggdes, och allt annat som är värt att veta om dom. Har köpt en segeleka som enligt uppgift heter KMV With Vitress. Norskbyggd trodde någon. Hittade en sida som sa att den modellen byggdes från 1971 och är 472 lång, men inte vem som byggde den. Hittar inte mycket på Google, men det tycks finnas många motorbåtsmodeller som heter KMV.
  13. Ja tydligen finns det segelekor med centerbord. Hittade faktiskt 3 till salu nu, och alla har centerbord. Man kan ro eller ha utombordare också. With heter den jag köpte. Har inte sett den på bild ens, men ska vara i fint skick enligt säljaren. Men det vet man ju aldrig. Har bara lagt handpenning än, och visar den sej vara för bedrövlig när jag ska hämta den på fredag, så får jag väl offra hanpenningen och låta bli att köpa den, Men säljaren verkar seriös så det är nog inga problem med skicket. Men det märket verkar ovanligt. Norskbyggd enligt uppgift. With Vitress. 470 lång tror jag .
  14. Tack för era svar! Det sista lät lite otäckt. :-( det var det jag var rädd för kunde hända. Det är alltså när man slår? Eller vänder stag, eller vad det kallas när man kryssar? Detta blir ett roligt projekt. Har motorbåt på trailer sedan många år som vi drar till havet för makrillfiske ibland. Har säsongsplats för vår husvagn på Ursands camping i Vänersborg, och där har vi tillgång till båtplats, men vill inte ha notorbåten där. Därför började vi leta efter en billig roddbåt att ha där. Då fick vi korn på en segeleka. Det är ju allt i ett. Så nu har vi köpt den obesett och ska hämta den på fredag. Kan ju inte bli annat än bra! Vad roligt det ska bli! Är 51 år men aldrig försent att prova nåt nytt. Köpte en cab förra sommaren. Haha.
  15. Har hört att jigg vid grynnorna i vår sjö är kanonbra, men jag har aldrig haft ett hugg ens. Har tunn flätlina och har testat flera olika jiggar. Får ingen kontakt med dom små jiggarna som enligt andra är bäst. Ska ju tydligen hoppa fram på botten, men jag känner inte i spötl vad jigguslingarna gör därnere. Tips någon?
×
×
  • Skapa nytt...