Gå till innehåll
söndag 18 maj 2025

s59746

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    558
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av s59746


  1.  

    Tack Nikita Lord!

     

    Filtret är väl gjort av papper och papper gillar inte vatten utan svullnar och då blir det trots att det ser rent för högt motstånd, för högt motstånd ger ruskande tomgång och även högre motortemp vid belastning.  Men blås även ren ledningen så du inte har dieselsnor i den.

     

     

    Har du kollat att glödningen fortfarande fungerar på alla cylindrar?


  2. Ja vad kan det tänkas vara för material på bultarna det är frågan?

    Sitter på en snipa från 76.

     

    Tycker också att det är konstigt att muttrarna spruckit antingen att man dragit för hårt eller att tidens gång i vattnet gjort de försvagade. 

     

    Har ägt båten sedan 2015. 

     

    Antagligen är både bultar och muttrar rostfria, ser ju hyfsade ut men har patina. I annat fall borde de vara kraftigt rostiga vid det här laget och att varvet skulle montera med lagerhållaren med rostande bult verkar inte sannolikt heller . Att vattnet försvagat dem så de spruckit är mycket osannolikt, då skulle de vara nästan bortrostade. Mer troligt sönderdragna.


  3. Hej,

     

    Har upptäckt att muttrarna är i dåligt skick som håller propelleraxelfästet på plats under vattenytan.

    2 av de 4 muttrarna enligt bild har spruckit.

     

    Vad bör jag välja för typ av muttermaterial när jag ska byta dessa?

     

    MVH Andreas

    Syrafast rostfritt. Men om inte bulten är rostfri så funkar det inte, då skall du byta bultarna med till rostfritt. Märkligt att de spruckit. Den yttre muttern är ju endast för att låsa den inre, har de dragits alldeles för hårt?


  4. Som motorn är inställd nu har jag mätt med takometer och ställt in så att jag får högsta möjliga varv på tomgång. Lågan är fortfarande gul men det är så bra jag kan få till det.

    De flesta förgasare har separata tomgångsinställningar/munstycken så att ställa bränsle/luft på tomgång är nog inte en god ide.


  5. Jo, men förstår ni hur extremt komplicerade väderberäkningar är? De prognoser vi har är väldigt imponerande!

     

    Är helt på det klara med kompliciteten. Förr i tiden (vet inte hur det är nuförtiden) så räknades det mesta av vårt väder fram i ett superdatorcenter i Reading i England. Utifrån deras dataunderlag så räknade de nationella väderlekstjänsterna fram lokala prognoser. Det finns kurvor som visar en klar koppling mellan prognoslängd och Moore's lag, däremot verkar kopplingen inte lika klar mot prognosernas kvalitet. 

     

    Men frågan var att 'lita på'. Det ligger i sakens natur att det inte går, trots stor datorkraft och avancerade beräkningsmodeller. Skall du ut på sjön så får man tänka själv med beroende på vad man skall göra, det bästa underlag man har är prognoserna - men de är just prognoser. Det är fortfarande svårt att sia om framtiden, även med datorer.


  6. Nä, det regnar inte nu. Var väl en timme sen det slutade. Och väderradarn bekräftar det.

     

    Jag kollade inte prognosen för inför i dag, men min erfarenhet är i alla fall att prognoserna två dygn bort stämmer 4/5 gånger, ungefär. Och när det är fel så är det för det mesta i detaljerna, t ex att det blåser mer eller att regnet dröjer sig kvar längre, eller att en front kommer tidigare. Det är mycket sällan det är helt fel, som att prognosen säger strålande solsken, svaga vindar och 20 grader varmt, och det i stället blir mulet, frisk bris och 15 grader.

    Min erfarenhet säger att de för det mesta (på kort sikt 1-2 dgr) har rätt i sak men oftare fel i tid när man kollar per timme.


  7. Återigen så kan man inte lita på smhi och då var YR en sida som oftast stämde, men inte längre!

     

    Ni som seglar på västkusten, vilken vädersite följer ni som man kan lita på?

     

    Lita på en vädersite är "contradiction in terms" som tysken säger. Det som finns på vädersiter är sannolikt så det kan nästan vara sant men inte nödvändigtvis.


  8. Det är rak axel. Ljudet kommer från aktern och varierar med vågor.

     

    Skulle kunna vara en sjungade propeller men det brukar inte dyka upp plötsligt. Har du bytt den eller ändrat formen på något på skrovet framför propellern ?

    Annars kan cutlesslagret ha släppt i lagerhållaren , men det brukar låta rätt illa jämt.

    • Gilla 1

  9. Räknar inte varvräknaren pulser från nåt elsystem, eller pulser från en givare? Kan en sån verkligen bli felkalibrerad? Antingen räknar den väl pulserna eller inte?

     

    Jo nyare grejor är oftast "binära" om de funkar eller inte och har digitala givare och presentation.

     

    I "medel" gamla system så är iallafall presentationen för det mesta analog. Dvs pulsgivaren likriktas för att driva ett spolinstrument på lite olika sätt. Visarinstrument (iallafall Pentas) får lite hyss när de är till åren komna i en båt.

     

    Riktigt gamla bygger (oftast) på amplitud på en halvvågs likriktad växelström som kan påverkas av det mesta som tidens tand gnager på. Det bygger på att de kopplade till generatorn på motorn, ett riktigt dåligt system som sällan visar särskilt rätt. Det är dock vanligast på bensinmotorer, dieslar brukar ha bättre (riktiga) givare.


  10. Jag har en gammal Crescent 47 camping (ett av flera namn...) som jag ska byta ratt på. Den gamla fungerar men är väldigt ful nu när jag helrenoverar hela båten.  Problemet är att jag inte får bort den gamla ratten. Se bilden, det verkar vara den svarta brickan som håller ratten nu när muttern är borta. Ratten är det som är vitt runt om...nåja, har varit vitt en gång.....

    Någon som vet hur jag får bort den svarta brickan eller vet i övrigt hur jag får bort ratten?

     

    Axeln ratten sitter på är konisk så den kan sitta ganska rejält om den är gammal. Annars är det bara muttern och kilen som håller den på plats, brickan har nog ingen betydelse. Spruta rostolja på navet i många omgångar. Ta en plastklubba eller hellre en kopparhammare och knacka rejält på axeln (se bara upp så du inte spräcker hela styrhuset eller dess infästning. Ta gärna två medhjälpare som drar ratten utåt rejält medan du knackar på axeln.

    Skulle det inte funka så skaffa en rejäl avdragare (räkna med att ratten går sönder) och dra av den med.


  11. "Jag har en kompis som har båt i Mälaren. Han talar alltid om att kladda, när han målar. Är det signifikativt för människor som har båt i sötvatten!?"

     

    Snarare tvärtom, de flesta i sötvatten har helt slutat "kladda" för länge sedan. De flesta har lagt på epoxi då sötvatten ofta ger mer osmos och sedan struntat i att "kladda" mer då det helt enkelt inte behövs. Med nyare båt kan man ofta strunta i epoxin med om man inte är ambitös. 

     

    Inte ens om man är ute en hel del i saltsjön och håller koll på snäcktiderna ger det några problem att tala om vad gäller påväxt.

    Man målar på grundkänningar i epoxin och inte mycket mer, mängden slipning på "sliparna" har minskat massor mot förritiden när 'alla' skulle ha tenn och koppar på botten bara för att man 'visste' att det var 'nödvändigt'. Troligen en fråga om generationsväxling.

     

    De sk bottenfärgerna för en insjö gör inte mer nytta än just det, ge färg!


  12. Lagt i båten, batterier laddade och ger 12v på extern mätare. Allt i båten funkar (kyl, trimplan, bogpropp) men instrumentpanelen död och ingen tändning. Startmotorn helt död också.

     

    Tankar? Alla brytare som jag känner till är på.

     

    Båt: Nimbus Epoca 2002, KAD44

     

    Felaktig/ej påslagen brytare för motorkretsen? Mät om du har spänning på utsidan av denna brytare. Alt. kolla om du har en huvudsäkring för motorkretsen som gått (men ta reda på felet isf.).


  13. Jo, jag har också hittat flera "motortassföretag" utomlands (t ex i UK) som erbjuder beräkningar i samband med att man köper deras tassar. Någon har t.o.m. snarlika som "min" typ.

     

    Tänkte mest om det var någon som har denna eller någon systermotor och icke-Yanmartassar i sin båt och kunde dela med sig av modellen. Då vet man något som fungerar - inte bara teoretiskt ;-).

     

    Har du prövat att ändra tomgångsvarv lite? Eller behöver du varvtal under 900 rpm för drift? Annars kan du kanske kan klara dig med att ändra tomgångsvarv.

     

    Hade liknande problem på en motor som började skaka kraftigt ibland på tomgång. Det visade sig att när batterierna var tomma och generatorn belastade motorn på tomgång hamnade motorn på ett kritiskt 'skakande' varvtal. Höjde tomgång med 30-40 rpm och vips var symptomen borta.

     

    Har man tur så räcker det med liten ändring för att komma ur det kritiska varvtalsområdet. Kolla bara vad som är rekommenderat (om du ökar varvtalet) för ditt backslag, man skall inte överskrida den gränsen då de slits snabbare då.


  14. lite info: 

     

    OPTIMERAR FÖRBRÄNNINGSLINJEN

    Tidigare användes bly i bensin och svavel i diesel som smörjande

    ämnen. De har bytts ut mot mer miljövänliga i dagens drivmedel.

    Utvecklingen har kommit långt men faktum kvarstår – bly och svavel

    gav bättre smörjning, fram till nu. Triboron Drivmedelsförstärkare

    innehåller Bor som sätter sig fast på alla metallytor och skapar en

    extremt glatt yta.

    RENGÖR, SMÖRJER & SKYDDAR

    Rengör effektivt spridare, insprutare och förbränningsrum. Smörjer

    effektivt och ger ett mycket starkt slitageskydd av förbränningslinjens

    alla komponenter: bränslepumpar, regulatorer, spridare,

    kolvringar, foder och ventiler. Det mekaniska slitaget har reducerats

    med 60-70 % i laboratorium. Skyddar effektivt mot korrosion, oxidation

    och syraangrepp, även kondensvatten elimineras.

     

    -förra ägaren som satt in nya motorn har använt det varje gång han tankat så jag för "traditionen" vidare. Går renare och snålare tycker jag,

     

    //B

     

    Fanastiskt!

    60-70 % mindre slitage! Konstigt att Triboron kan vara så billigt, borde ju kosta mycket mer med det resultatet.


  15. Hej,

    Jag har en fråga om kablaget till mitt startbatteri i båten. Är nybörjare på el men ska försöka beskriva så gott det går.

    Jag har en VP MD2030D motor och startmotorn har en effekt på 1,2kw.

    Alltså borde den kunna dra ca 100A om jag inte är ute och cyklar.

    Jag har 3 meter enkel väg till mitt startbatteri och idag sitter en 35mm2 kabel där och det har det gjort i många år.

    Det fungerar bra och jag upplever inga problem när jag startar motorn men igår läste jag i en broschyr från Skyllermarks.

    Där står det att en rekommenderad säkring för 35mm2 kabel är 80A, på min båt sitter det en säkring på 200A(!)

    Baserat på ovanstående känns det som att kabeln brinner upp innan säkringen gör det.

    Nu upplever jag inga problem men vad skulle ni som är kunniga på el säga om ovan installation?

    Bör det vara en grövre kabel och mindre säkring monterad för att undvika risken för kabelbrand?

    Jag kan tillägga att jag inte gjort installationen, det var förra ägaren. :)

    /Erik

     

    Detta har diskuterats mycket på forumet om nyttan med säkring på startmotorkretsen. En startmotor kan dra mycket stora strömmar och märkeffekten är mest att se som ett riktmärke. Med en kall, trög/trasig motor kan den dra betydligt mer och kan i princip ofta komma nära kortslutningsströmmen för den batterityp man har. Fast det är inte normalfallet, normalt drar den strömmar motsvarande märkeffekten. Men det ställer till problem om säkringen brinner av därför är det bra att ha marginaler.

     

    Det säkringen kan skydda mot är tex sönderskavd kabel mot motorblock (inte så ovanligt) eller lossnade kabelskor, men det är inget garanti och det kan fortfarande hinna bli mycket varmt.

     

    Så summa sumarum är att säkringen ställer till problem om den brinner av för lätt och den skyddar dåligt mot annat än en klockren kortslutning om den är för kraftigt dimensionerad. Troligen ger fräscha kablar till startmotor och bra skavskydd och kontakter ett bättre skydd mot brand än säkringar (obs! Gäller endast startketsen!). Fast man kan ju ha både hängsle och svångrem om man så önskar. Det första behöver inte utesluta det andra.

     

    Din 35mm kabel räcker gott för att bränna av en 200 A säkring, men det kräver god kontakt i kortslutningspunkten som kommer bli ännu varmare än vad resten av kabeln blir. Du kan sannolikt minska ner storleken, men se till att ha reservsäkringar i beredskap (tex den 200 A du har).

     

    Fö har jag sett ett ganska rejält svett kopplingskåp där damm och andra kablar legat emot en stor säkring i startkretsen som brunnit av. De bör sitta ordentligt skyddade när de är i den storleken för det blir varmt när de brinner av.

    • Gilla 1

  16. Ok, rapport...

     

    Jag hade lite för bråttom och satte bara fast ett rep i var kortsida av mattan, med resultatet att mattan vek ihop sig och inte funkade så bra. Jag ville ut och segla och orkade inte "rigga om" mattan. Har en idé om hur jag ska göra nästa gång.

     

    Har inte heller hunnit inspektera för att se hur bra det blev det som ändå blev skrubbat, om det nu blev skrubbat...

    Båten seglar rätt hyfsat ändå, så det är inte så akut. Tappat nån halv knop eller så och lite mer avdrift i vissa lägen, men det är liksom inte tvärstopp. :)

    En lustig grej var också att det var markant mindre djungel efter gårdagens segeltur än innan på roderbladet (det som är lättast att se påväxten på), så det måste ha lossnat av vattnet under färd.

    Det finns i stort sett inga havstulpaner på botten, om roderbladet är representativt, utan bara en grönbrun beläggning och brunt "hår". Precis i vattenlinjen krasade det till och några pyttesmå havstulpaner flög av när jag skrapade lite, men längre ner verkade det vara fritt från såna.

     

    Det är bara genom att testa , ändra och testa igen som man kommer framåt! Ideer är sällan klock(rena!) direkt :)


  17.  

     

    Hittade en sån där plastmatta på Hornbach för 40 spänn. Den kommer nog att göra jobbet bra! Dessutom redan full av små hål som går att trä linor genom.

    En tanke bara, sätt ett litet flöte i änden på en av linorna. Tappar du den så lär ju en plastmatta sjunka, men har du ett flöte i linan så är det lätt att fiska upp den igen.

    Det är bara drygt 2 m djupt där och klart vatten så här års, så skulle jag råka tappa i båda ändarna ohjälpligt är det bara att krafsa med båtshaken lite. :)

     

    Haha! Jag är baserad i en av de större insjöarna och tänkte efter det. Skulle man tappa i nåt på mer än 20 cm djup är det helt försvunnet.

    Som en anekdot: När vi tog med bekanta från Gbg ut, så såg de långa ut i ansiktet när vi föreslog att vi skulle bada med kommentaren "-Badar ni i det där???". Synen på (och sikten i) badvatten skiftar :)

    • Gilla 1

  18. Hittade en sån där plastmatta på Hornbach för 40 spänn. Den kommer nog att göra jobbet bra! Dessutom redan full av små hål som går att trä linor genom.

     

    En tanke bara, sätt ett litet flöte i änden på en av linorna. Tappar du den så lär ju en plastmatta sjunka, men har du ett flöte i linan så är det lätt att fiska upp den igen.


  19. Jag tänkte göra ett nytt försök att skrubba båten medan den ligger i vattnet. Jag lyckades ju rengöra rätt bra förra året med en skurborste fäst på en planka med ett rep i varje ände, som jag drog under båten. Men det var både tidsödande och dessutom missade jag säkert stora delar pga skurborstens ringa storlek och den stela konstruktionen. Så den här gången tänkte jag i stället testa en lösning med både större yta och en mer följsam struktur:

     

    http://www.biltema.se/sv/Hem/Inredning/Ovrigt/Dorrmatta-2000038300/

     

    Ett hål i varje hörn, fyra repstumpar och sen är det bara att dra över hela botten. Jag tror även att jag ska kunna dra den snett framifrån och bakifrån runt kölen. Jag minns ju ungefär hur påväxtmönstret var i fjol. Framkant och bakkant av kölen var värst, och så bulben då. Bulben kanske blir svår, men jag kan ju testa. Får jag bort 90 procent av påväxten så är väldigt mycket vunnet. Snabbt och ganska lätt bör det gå också.

    Roderbladet tänkte jag rengöra genom att helt enkelt lyfta loss det från båten och tvätta ordentligt på land.

     

    Återkommer med rapport om hur det gick. :)

     

    Jag tror från empiriska studier hemma på verandan att den typen av dörrmatta och mycket vatten är ganska inkompatibla. Men det kanske är olika bindemedel i olika mattor. Hursomhelst tror jag en plastvariant håller bättre.....

    Tar gärna del av rapporten!

    • Gilla 1

  20. Skall sätta in en tryckvattenpump för dels sjövattenkran i pentryt och dels till spolslang på däck. Nu är frågan var ta vattnet. Vill inte ta upp en ny genomföring, och vill inte ta från toainloppet (eftersom utloppet är precis bredvid). Återstår att sätta en T-koppling på kylvattenslangen till motorn. Kanske med en backventil för att inte suga ur vattnet från motorn. Motorn är en 50 hk Yanmar i en segelbåt om det nu har ngn betydelse.

     

    Finns det något skäl att inte göra det?

     

    Ett skäl kan vara risken för att få glykol på fel ställe vid vinterkonservering.


  21. Jaa du... Värmde slog o bankade men det hände ingenting...

    Gick till en mekanisk verkstad o de hade en rejäl hydralpump som pressade loss "trycklagerhållaren", så det är nog grejen ;)

     

    Tack, skall svarva en dorn som passar så får det bli pressen. Den jag har är dock inte lika rostig så hoppas det inte blir så mycket jobb..


  22. Tja,

     

    Jag har en Volvo Penta MD19 som ryker vitt så in i helvete dom första 15 minuter vid start. Dessutom går den bara igång på nån/några cylindrar till att börja med.

    Är det någon som kan säga mig vad det beror på?

    Har försökt att läsa mig till svaret här på nätet men det verkar vara lite diffust. Dålig topplockspackning? Kassa spridare? 

    HJÄLP!

     

    Mvh Gottfried

     

    Vit rök på en båtdiesel är normalt vatten där det inte skall vara. Vanligast är att avgaslimpan rostat sönder och vatten läcker in nära avgasportarna. Om topppackningen har gått så kommer glykolvattennivån sjunka i värmeväxlarens nivåkärl. Hittar du inget glykolvatten i värmeväxlaren så har den börjat läcka och du har sjövatten i motorn, då är det vanligt att toppen tar stryk.

     

    MEN om röken avtar och försvinner efter en stund ffa vid kall väder så är det normalt. Allt vatten som står i avgaslangar mm värms upp och avger ånga tills hela systemet blir genomvarmt.

     

    En annan sak som ger vit rök är om det är riktigt kallt (många minus) då blir röken från (gamla) dieslar vit och luktar paraffin, men det är mindre troligt och det märks på lukten som sagt.

     

    Fel på spridare eller insprutning brukar för mesta resultera i svart rök.


  23. "Så la ut en liten blänkare för att se om "drevet" skulle gå..

    Det blev inget som väl är.."

     

    Så agerar troll på forum, skriv det du menar i fortsättningen eller stå för det du skriver. Stämningen blir mycket trevligare då.
     

    • Gilla 1
×
×
  • Skapa nytt...