

chronn
Medlemmar-
Innehålls Antal
17 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
2 NeutralOm chronn
-
Placering
Kadett
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Tog bort analoga tankmätaren i våras och ersatte den med funktionen i Yamahas instrument. Det fula hålet som lämnade använde jag för att dra ut kablaget till VHF:en jag monterade samtidigt. Nu hittade jag en plugg till tankmätarhålet och då jag plötsligt har en lätt förnybar plats att borra och leka på så blev det en indikatorlampa till dubbelbatterireläet också. Börjar lysa då något laddar (motor eller batteri) och reläet följaktligen kopplar ihop batterierna. Pga blåst och öppen båt prefabricerar jag hemma.
- 74 svar
-
- 1
-
-
Bussmatningen ligger i dagsläget på samma säkring som VHF:en pga brist på säkringsplatser. Den är nog mer än 1A. Enda som ligger på bussen är för övrigt vhf, plotter och motorns instrument. Enda orsaken att jag ens behöver bussmatning är att jag vill få eventuella AIS-meddelanden i plottern utan att tändningen är på. Förra säsongen hade jag bara plotter och motor och då enbart för att få motordata i plottern. Inget behov av bussmatning alltså. Jag kanske borde tänka om lite här och lägga bussmatningen på egen säkring, jag är någorlunda väl bevandrad inom 12V i bil och båt men glad amatör vad gäller NMEA. Jag prioriterade mina tre 12V-uttag högre och satte dem på varsin säkring. Lite onödigt kanske, huvudsaken att DIN-uttaget som jag har till sökarljuset får egen så en eventuell brunnen sökarljuslampa inte dödar plottern el dyl. Jo, jag är lite oldskool och har ett Hella Marine-sökarljus med dubbla halogenlampor. Tack för tipset, det här kommer nog väl till pass om jag skaffar mer utrustning.
-
Fyra saker i universum råkade samanfalla idag. Jag hade inspiration, jag kom ihåg, jag hade en tunn spritpenna och jag befann mig nära båten. Nu fick jag äntligen uppmärkt säkringarna till den nya säkringscentralen dit jag kopplade allt när jag installerade separat förbrukningsbatteri i min Silver i våras. Jag skulle ha fotat men det är nog ingen som vill se kråkfötterna som blev när jag låg på sidan på durken mellan stolarna och antecknade på insidan av inspektionsluckan in till styrpulpeten.
-
När jag i våras byggde ut mitt NMEA2k-nät från att bara innehålla plotter och motor (Yamaha Commandlink) med att även innehålla en VHF så ville jag ju även ha konstant 12V på nätet, så jag köpte en matningskabel för det. Då fick jag bieffekten av att Yamahas instrument tändes så fort jag vred på huvudströmbrytaren, eftersom de fick ström från NMEA-nätet. Detta fixades med en mellanbit som tar bort +12V mellan instrumenten och resten av NMEA-nätet. Jag är medveten att jag bara kunde ha klippt av den röda ledaren i NMEA-kabeln till instrumenten, men jag kände inte för att klippa sönder en dyr fabrikstillverkad Commandlink/NMEA2000-sladd. Köpte hellre en adapterbit. Nåväl, nu till min teoretiska fråga. Innan jag köpte denna mellanbit så hade jag ju konstant förbindelse +12V mellan förbrukningsbatteri-sidan och startbatteriet (Yamahas instrument). Finns det nån risk att jag kunde ha bränt upp nåt om strömmen tagit den vägen, om vi t.ex leker att förbrukningsbatteriet hade varit urladdat och startbatteriet fulladdat? Båten i fråga är en 20 år gammal öppen Silver Eagle som hittills bara haft startbatteri. Mycket enkel båt som från fabrik bara hade motorns elektronik samt tankmätare, länspump och lanternor. Senare fick den plotter och under mitt ägande har det tillkommit några olika sorts eluttag och en VHF. Jag mår bättre om jag vet att VHF:en, kylboxen eller dylikt inte står och drar från startbatteriet när jag är nånstans långt från civilisationen. Därför monterade jag i våras dubbelbatterisystem via ett Blue Sea Add-A-Battery som kopplar ihop batterierna när någon av dem laddas, och en huvudströmbrytare med lägena on/off eller starthjälp, dvs tvingad hopkoppling av båda batterierna. Allt utom motorelektroniken kopplade jag förstås till förbrukningsbatteri-sidan.
-
Har jag? Haha, tack för att du påpekade. Även om jag är ny här på Maringuiden så har jag nog lagt ett par tre tiotals tusen inlägg på olika webbforum sedan ungefär millennieskiftet och framåt, så man tycker ju jag skulle ha koll på detta. Hur detta gick till har jag ingen aning om.
-
Kan det faktiskt kärva då jag sänker motorn?
-
Till saken hör att jag fick nedre delen renoverad i våras (vi har grund och stenig skärgård...) och han som gjorde det åt mig, auktoriserad på yamaha, noterade det när han återmonterade nederdelen. Han slipade bort lite material med sandpappertrissa på vinkelslipen utan att tänka desto mer på saken. Jag och min far tänkte, men inte han. Sen började det gå fritt. Men nu kärvar det igen, men bara före färd. Inte efter färd. Kan inte tro att det har nåt med varmkörning att göra. Han påstod det inte har nåt med tilt-axeln och dess smörjning att göra.
-
Det är när trimcylindrarna tagit över men det har nog inget med hydrauliken att göra utan det är kärv mellan gjutdelarna. Frågan är varför det bara är ibland. Rör den på sig?
-
Jag har en Silver Eagle 630CC med en Yamaha F150 på akterspegeln. Jag har för vana att lyfta motorn då båten ligger i hemmahamnen och hela förra sommaren knakade det och knarrade då jag sänkte ner den före avfärd. Jag trodde det var brist på smörj, men smörjnipplarna sitter lite illa till bakom styrcylindern så jag kom aldrig mig för att åtgärda under säsongen. I våras hörde en sakkunnig på knarret och visste att det kärvade där nere vid trimmotorn nånstans, jag vet inte vad delarna heter. Mellan delen som är bultad i akterspegeln och själva riggen, typ. Han tog en vinkelslip med sandpapperstrissa och friserade lite så slutade det kärva. Men nu kärvar det än värre, så till den milda grad att powertrimmen ibland inte orkar sänka. Jag får fippla en stund tills det lossnar eller ”kommer över” knölen typ. Det märkliga är att det inte längre kärvar efter en kort resa. Sen kärvar det igen då båten legat i hamn några dagar. Vad ska jag göra åt detta?
-
Jag har en Silver Eagle 630CC med en Yamaha F150 på akterspegeln. Jag har för vana att lyfta motorn då båten ligger i hemmahamnen och hela förra sommaren knakade det och knarrade då jag sänkte ner den före avfärd. Jag trodde det var brist på smörj, men smörjnipplarna sitter lite illa till bakom styrcylindern så jag kom aldrig mig för att åtgärda under säsongen. I våras hörde en sakkunnig på knarret och visste att det kärvade där nere vid trimmotorn nånstans, jag vet inte vad delarna heter. Mellan delen som är bultad i akterspegeln och själva riggen, typ. Han tog en vinkelslip med sandpapperstrissa och friserade lite så slutade det kärva. Men nu kärvar det än värre, så till den milda grad att powertrimmen ibland inte orkar sänka. Jag får fippla en stund tills det lossnar eller ”kommer över” knölen typ. Det märkliga är att det inte längre kärvar efter en kort resa. Sen kärvar det igen då båten legat i hamn några dagar. Vad ska jag göra åt detta?
-
Och jag har inte hittat några inställningar i Raymarine-plottern som hindrar den från att sända gps-data på NMEA-nätet. Antar jag får vänja mig vid att stänga av och sätta på radion...
-
Kan man inte på nåt vis hindra radion från att gå ut på NMEA-nätet och leta signal? Den har ju inbyggd mottagare. Jag har förresten också funderat på att köpa en Veratron Go för att få Galileo-mottagning och sluta använda plotterns inbyggda mottagare. Men det hör inte till den här diskussionen...
-
Nu känner jag inte till båten, är det en trycklogg (får signal från vattentrycket) eller GPS? Om det är en trycklogg kan du ju kolla om vattnet kommer fram, t.ex genom att ta loss slangen vid mätaren (om det går) och kolla om det börjar spruta vatten när du kör. Kommer det vatten så lär felet ligga i mätaren. Ny mätare då. Första träffen på "knopmätare" på google var Biltemas GPS-variant, den kostar 109 euro eller antagligen en tusenlapp i kronor då. Jag skulle nog montera en sån eller motsvarande. Eller är det en del av motorns instrument?
-
Om det här hör hemma i Mek & Teknik så ber jag om ursäkt. :) Jag har en Raymarine Axiom och en Standard Horizon GX1850E/GPS som båda ligger på NMEA2000-nätet. När jag vrider på huvudströmmen startar båda apparaterna av sig själva och VHF:en är naturligtvis igång direkt medan plottern behöver lite tid på sig för att starta. Några sekunder efter strömmen gått igång brukar radion kunna få för sig att den inte fått GPS-signal på fyra timmar och börja larma i högan sky pga det. Vad jag antar händer är att plottern syns på NMEA2000-nätet fast den inte riktigt startat ännu, radion ser den och blir förvirrad och börjar larma eftersom GPS-signalen självklart inte är helt okej ännu. I radions GPS-inställningar går det att välja om NMEA2000 eller NMEA0183 ska ha högre prioritet, och i handboken står det att den interna GPS:en alltid har lägst prioritet av de tre. Finns det nåt sätt att slippa detta irriterande larmande, förutom då att ta för vana att stänga av radion före jag bryter strömmen och sedan slå på den manuellt när plottern gått igång? Ett alternativ vore ju att helt enkelt inte ha radion i NMEA-nätet men som prylnörd vill jag ju förstås utnyttja alla funktioner och om jag skulle råka befinna mig på sjön då nån skickar nödrop via DSC vill jag få upp det i kartplottern.
-
Runda instrument på denna. Känns inte som det är GPS, jag upplever den inte "trögstartad" till skillnad från min plotter som behöver tid på sig att komma igång. Särskilt om man börjar åka innan den hittat positionen. Så min indikerade förbrukning på en liter sjömilen stämmer ganska bra överens med testresultaten med Buster XXL som ju är jämförbar i storlek. Även toppfarten med F150 stämmer nära nog exakt, 45 är mitt rekord, så den verkar vara lika tungdriven. Men instrumentet visar en förbrukning på 63-65 liter i timmen vid fullgas, nåt som blir 1,44 liter i timmen om vi antar 45 knop. Bustern klarar sig här på 1,26, trots att hastigheten är samma. Kan det stämma eller är det Yamaha som visar fel? Det trevliga i den här ekvationen är ju att jag inser att det inte kostar mig nämnvärt att slå gasen i botten och gasa av mig lite när jag ska ut till stugan, jämfört med att hålla marschfart. Den delen av sträckan som är utan fartbegränsning är lite på en kvart lång totalt. Om jag är ute och kör för att njuta av finvädret, då är ju situationen en annan, då vill man ha ut så mycket tid som möjligt av sina bensindroppar. Men ikväll då jag åkte ut spöregnade det och jag ville fram så fort som möjligt och då är det kanske värt en euro i bensin att komma fram snabbare.