Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Grey-grej

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om Grey-grej

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Ok. Men detta är väl bara ett problem om båten landström är inkopplad ? Kör man 230v direkt från bryggan in till t.ex frostvakter etc har ju båten samma potential som havet och då lär det ju inte ske någon jonvandring om det skulle finnas något annat i sjön som har problem med jord etc ?
  2. Tänkte ligga i sjön i vinter. Tänkte jag skulle ha någon värme källa vid drevet. Någon som har erfarenhet? Värmevakt eller värmekabel ? (Tänker även sänka ned en dränkbar pump vid akterspegeln för att hålla skrovet isfritt men vill gärna ha både hängslen och livrem). Övriga genomföringar skall stå öppna om jag fattat det rätt ?
  3. Bra tankar 👍 Någon som har testat med sänkbar pump ?
  4. Jag kommer att ligga i sjön i vinter. Har läst någon gammal MG länk om att en sänkbar pump fastsatt på en planka (så att den inte snurrar) och hänga den nedanför badplattformen. Tänkte köra timer för att inte dra för många kW. Frågor: Hur långt ned bör jag sänka pumpen ? Skall jag dra upp utloppsslanen över vattenytan eller låta den ligga nere i vattnet ? Man kanske kan ta bort slangen helt ? Bifogar bild på pumpen jag har sedan tidigare.
  5. Där ser man 😂 Får väl skapa en ny tråd. 👍
  6. Att sänka ner en dränkbar pump låter ju jättesmart. Hur långt ned sänkte du den ? Lät du slangen från pumpen komma upp över ytan, lät den ligga under vatten eller tog du bort slangen helt ?
  7. Ni har så rätt. Seriekoppling funkar ju bara om panelerna är fast installerade. Får bli parallellt. Frågade victron. Dom sa att det funkade men att man kanske inte kan räkna med att få ut full effekt ur båda panelerna då deras utspänning lär variera men funka lär det göra.( Någon diod nämnde dom inte). Antar att man måste ha två regulatorer om man vill försäkra sig om att i alla lägen få ut Max av båda panelerna. Tack för hjälpen
  8. Har idag en Max Power från NAPS för min fasta solcell som laddar 2 st 105 Amp AGM batterier. Skall byta den till en Smart Solar MPPT från Victron som enligt uppgift från flera forumsmedlemmar skall vara snällare för AGM batterier och lättare att övervaka. Nu till min fråga: Har köpt en hopfällbar solcell av typen Sunwind Solveig 80W. Har satt en kontakt vid nedgångsluckan för enkel inkoppling. Kan jag bara parallellkoppla de två solcellerna till den nya Victron regulatorn eller behövs det något skiljediod eller liknande ? I så fall vad heter en sådan och var kan jag köpa den ? (Helst i någon båtaffär och inte via nätet). På specen från Sunwind står det att man kan koppla flera solceller i serie. Någon som har erfarenhet av detta ? (se utdrag från specen som står på Hjertmans hemsida i bifogade fil). Tänker att i så fall får väl den fasta solcellen ligga närmast regulatorn i kedjan och att den portabla "fyller på bakifrån" SmartSolar har inbyggd Bluetooth för anslutning till appen Victron ConnectSMARTSOLAR MPPT 75.docx
  9. På specen från Smartsolar ser det ut som att man skall koppla panelerna i serie då regulatorn klarar upp till 75V ingångsspänning ? SmartSolar har inbyggd Bluetooth för anslutning till appen Victron ConnectSMARTSOLAR MPPT 75.docx
  10. Har lagt in en fråga i en annan länk men jag kör här oxå. Har idag en Max Power från NAPS för min fasta solcell som laddar 2 st 105 Amp AGM batterier. Skall byta den till en Smart Solar MPPT från Victron som enligt uppgift skall vara snällare för AGM batterier och lättare att övervaka. Nu till min fråga: Har köpt en hopfällbar solcell av typen Sunwind Solveig 80W. Har satt en kontakt vid nedgångsluckan för enkel inkoppling. Kan jag bara parallellkoppla de två solcellerna till den nya Victron regulatorn eller behövs det något skiljediod eller liknande ? I så fall vad heter en sådan och var kan jag köpa den ? (Helst i någon båtaffär och inte via nätet)
  11. Ok. Men kan jag koppla in mina två solceller till samma regulator?
  12. Låter ju som om flera anser att det kan vara värt att byta ut Max Power regulatorn mot en MPPT som tydligen är bättre för AGM batterier. Jag har en fast solpanel som idag går via Max Powern samt en 80W vikbar panel som har en egen enklare PWM regulator. Fråga: kan man koppla två paneler till samma nyinköpta MPPT regulator? Bara att koppla in parallellt? Behöv diod ?
×
×
  • Skapa nytt...