Gå till innehåll
söndag 28 april 2024

klarrej

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    24
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om klarrej

  • Placering
    Kadett
  1. ser grymt ut.. får bli en pump från biltema och sen får jag testa mig fram till bäst placering. Tack för alla råd!
  2. Jag skall ju också bo i båten. hade du exakt den pumpen jag länkade till? funderar på hur det blir när man hänger pumpen på ena sidan båten, blir det isfritt på andrasidan båten också? har väl ca 2 m vatten under båten som jag kan hänga ner den på. Ja, samma pump. Fick garantibyta den en gång. De är ju inte gjorda för att köras kontinuerligt månader i sträck. Inga problem att byta men sedermera kopplade jag pumpen via en timer, på en halvtimme sedan på 1-2 timmar. Hade ca 1,5 m vatten under kölen. Att bara hänga pumpen över relingen går inte, då snurrar den som en besatt. Jag fäste den på en bräda som jag sedan fäste i push pit. Höll en cirkel på kanske 30m i diameter isfri på detta sätt. På våren var hela min sida bryggan isfri när resten av hamnen hade 20 cm kärnis kvar :-) låter ju grymt! att koppla till timer kan ju vara smart så pumpen får vila lite ibland. anars har man ju garanti som sagt. så du menar att du bara hade pumpen i aktern men ändå så blev det isfritt runt hela båten? har det med vindriktning att göra tror du att det sprider sig runt båten? jag kommer väl få in vind från fören mestadels, tror du jag skall hänga den i fören istället då? kanske hänga ner den i 2 linor för att motverka att den snurrar runt?
  3. menar du att du pumpar ner luft då?
  4. problemet med d icer är inte förbrukningen tycker jag utan inköpet.
  5. Jag skall ju också bo i båten. hade du exakt den pumpen jag länkade till? funderar på hur det blir när man hänger pumpen på ena sidan båten, blir det isfritt på andrasidan båten också? har väl ca 2 m vatten under båten som jag kan hänga ner den på.
  6. kollar runt på olika varianter för att få isfritt runt båten i vinter om permafrosten slår till. dom flest båtgrejer typ d icer mm kostar ju 7000 kr. funderar på en dränkbar pump från biltema för 299 kr som man sänker ner, båten är 35 fot och ligger i grebbestad. någon som har erfarenhet av detta? http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Drankbar-vattenpump-17971/
  7. Använde ju prusik i militären, men det va ju några år sedan. Bara att sätta igång och testa igen.
  8. Tror att om mast och fall håller för en person på 90 kg, om de håller för vind på 10-15 m/sek i seglen. Men det är ju helt klart att man tänker nör man skickar upp en person i masten.
  9. Såg den också, men som du säger är den väldigt dyr. Då kan jag lika gärna köpa replås på en klätter butik. Fast man kanske får köra den gamla hederliga prusik knuten..
  10. Har en båtsmansstol och skall klättra upp i masten själv. Vet att man kan göra detta genom att använda sling med nån knop som vi körde oss i militären, sen finns det ju klassisk klätterutrustning för bergsklättring. Men finns det inget enkelt att köpa i Sverige? Typ mastclimber som jag sökte fram på Google..
  11. HAHAHA du har ju fattat grejen helt och hållet! Frågan är ju om man får välja väg så att säga nör den tiden kommer, lär väl bli värmen nere.. Jag har ju en webasto jag kan köra, fördelen med den är ju faktiskt att den tillför både tilluft och värme.. Annars kör jag mest kupévärmare. Får en känsla av att dom får luften att cirkulera böttre än ett element.
  12. Tack för alla svar! Jag har en Westerly 35 CC, så jag har ett fullstort sovrum i aktern och toaletten på ena sidan med en dörr mot sovrummet och en mot salongen/köket. Vilket betyder att jah sover i sovrummet i aktern och använder förpiken till garderob. Jag kommer bo året om i båten så det är ju nu det börjar bli viktigt med ventilation. Jobbar i som snickare så har ju god kunskap hur ventilationen fungerar i ett hus, men en båt kräver ju helt andra lösningar. Även om principen är detsamma. Frånluft på toaletten är ju ett måste precis som på ett hus. Frågan är bara hur.. Finns det någon solcellsventilator som är anpassad för montage på vägg? Hur är det med billiga modeller typ Biltemas kontra watski mm. Har dåliga erfarenheter gällande Biltemas vattenpump bla... Har en teori om att sätta en tilluft i förpiken, typ en som nämns i sky lighten, och sedan dra ut luften i salongen och eventuellt i sovrummet. På så sätt borde jag slippa att få ett kallras precis där jag sover. En helt annan fråga till er rutinerade seglare, Skall skaffa ett kapell till rullgenuan, någon som har erfarenheter kring detta? Och hur är det att låta seglen sitta på båten med kapell vintertid? Jag kommer ju säkert ta någon härlig vintersegling längre fram, och vill ju ha det enkelt och bekvämt.
  13. En ventilation i taket är svårt pga att den hamnar vid vinschen och ryggstödet i sittbrunnen. Skulle kanske kunna köra ut ett galler i väggen vid taket.. Ett alternativ jag funderat på är att göra som ni säger och ta en öppning i botten på dörren som vetter från akterkabin och sedan ta ett galler i dörren som går mot salongen, där det även finns svanhalsar till ventilation.
  14. Har en 35 fots segelbåt med toalett och funderar lite på ventilation på toaletten. Märker nu att det dels inte kommer in någon värme på toaletten, sedan blir det en del kondens på toaletten Av den värme som trots allt kommer in. Vill inte ha fönstret öppet för att bli av med kondensen och att ha dörren öppen hela tiden känns ju ganska opraktiskt. Funderar på att helt enkelt sätta in 1-2 ventiler i dörrarna in på toaletten. Någon som har förslag på lösningar/ produkter?
  15. blir att vänta ut isen och sen testa lite. tack för alla tips
×
×
  • Skapa nytt...