Gå till innehåll
måndag 29 april 2024

CFA

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    29
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av CFA


  1. 3 timmar sedan skrev Volvo_Penta:

    Tror att företaget som tillverkade produkten "Laxå-trailer" sedan många år är borta från marknaden. Axeltapparna till en upptagningsvagn kan köpas på många ställen när väl dimensionerna är kända.

     

    Axeltapparna är instuckna i det runda eller kvadratiska axelröret och låsta med genomgående skruv och mutter. Tidens tand kan dock resultera i att axeltapparna fastnar rejält i axelröret. Eftersom axeltapparna ofta är universal är det inte säkert att de är förborrade och om de är förborrade är det inte säkert att bultmönstret stämmer mot hålen i axeln.

    Snyggt, tack, då vet jag lite vad jag kan förvänta mig! 🙂


  2. 20 timmar sedan skrev Rascal:

    Ring och fråga, så letar dom på lagret.

    Jo, det var så jag tänkte men hittar inte vilka jag ska ringa? Är det Marin & Fritid i Laxå? Har inte hittat någon alls som verkar sälja reservdelar till en ”Laxå trailer”? Inte ens de, de marknadsför bara TiKi? 


  3. 17 timmar sedan skrev heimlaga:

    Det är ovanligt att axeltapparna behöver bytas. I princip nöts de inte om man inte får haveri.

     

    Skall du byta axeltapparna måste du först bygga en svetsjigg enligt de gamla tapparna och sedan kapa upp svetsfogarna eller borra bort de gamla tapparna i pelarborrmaskin och sedan svetsa fast de nya enligt jiggen. Sedan skall det sandblästras och målas med Wurth zinkfärg. Det är ingenting man gör på några timmar när man hämtar en kärra. Det krävs en någotsånär välutrustad husbehovsverkstad.

    Ok, tack för svar! När jag ser på skisser såg det mer ut som att lossa en bult på utsidan av axeln, dra ut det gamla navet (axeltappen), trycka i det nya navet och dra fast bulten igen? Antar att jag har fattat fel där?


  4. 3 timmar sedan skrev heimlaga:

    Har de gamla axeltapparna fått rostgropar  eller har lagren havererat och ätit sig in i axeltapparna?

     

    Om ingendera har hänt så är det bara att byta lager. Vänd stefapackningen bakfram och sätt in en smörjnippa så du kan pumpa in fett så håller lagren längre. Man får smörja oftare med steforna bakfram men skit och vatten håller sig på utsidan.

     

    Annars brukar man antingen svarva nya axeltappar, gärna av kromstål, eller så byter man hela spindeln med nav och allt. Obromsade sådana brukar finnas att köpa av lantbruksmaskinhandlare.

    Tack för svaret! Jag räknar inte med att ha möjlighet att kolla vad som är fel på dem, har inte tillgång till trailern just nu, utan vill byta allt vid ett och samma tillfälle när jag åker till trailern. Därför vill jag köpa två nya axeltappar med nav och allt (som passar till obromsad Laxå 1600kg), ta med mig dem till trailern och rakt av byta dessa, kasta allt gammalt och köra hem med en fungerade trailer!

     

    Letar nu efter vilka axeltappar jag ska köpa?


  5. Har en obromsad Laxå-trailer 1600kg och vill byta axeltapparna! Letar febrilt efter vilka jag ska ha? (Jag kan inte plocka bort de befintliga för att mäta, vill heller inte bara byta hjullager) Känns som att jag har googlat slut hela Internet men inte hittat spec på dem? Tacksam för hjälp med vilken spec de har? (Ska börja höra med olika firmor i veckan)


  6. 1 timme sedan skrev Jonas113:

     

    Stackare.  Tycker synd om dej. Förmodligen ett litet skitfel, men vart i helvete är det.  Skälv hade jag en färgflaga från en gammal jeepdunk som ibland la sig för pick upp röret i tanken.  Så din Biltema tank tar bort den felkällan. Men på full gas måste det flyta 1 liter i minuten.  
    Har du insprutning eller förgasare ? 

    Det är TBI, dvs 2st elektroniska bränslepumpar och spridare som förser förgasarna med soppa, typ? Försöker hitta någon som kan kolla om min ECU funkar som den ska?


  7. Under felsökning av min VP 4,3 kör jag en 12L Biltema separat tank med fräsch soppa. Kan det vara så att den inte klarar att förse motorn med tillräckligt soppaflöde? (Filter, suganordning, munstycken, luftventil etc?)


    Har bytt så mkt på motorn att jag inte orkar skriva…tändning kollad,  kompet bra, soppatryck rätt, alla (?) givare bytta, spridare bytta, rengjort allt jag har hittat, inte hittat några läckage mm. 
     

    Den går att varva på tomgång men börjar bluddra när man belastar vid körning? (Stannar inte heller på tomgång när den är kall…rusar och dör? Går dock bra att varva bra på tomgång när den är varm?)


  8. Trillade på en överblick på bränsletryck för vissa Penta bensinmotorer. På min 4,3Gi högtryckspump har jag t ex fått tips om allt från 14-120psi!? Nu vet jag att jag ska ha 11 +/-2psi, bra! Matrisen visar att det är mycket viktigt att veta sin motors fulla benämning, speciellt om originaldelar har utgått och man söker sig till eftermarknad. Kan inte garanter att allt är 100% rätt men för mig är det den hittills bästa överblick jag har hittat!

     

    #visomalltidkillgissarframtryckåtandra

    /C

    F42C5E01-5C9A-4232-BBE7-A0E136BDAF75.jpeg

    • Gilla 1

  9. 11 timmar sedan skrev Cobalt233:

    Genom att brygga dom 2 kontakterna i diagnosutaget (Som i länken jag skicka).

     

    varmkör motorn - stäng av - brygga kontakten - starta motorn - ställ tändningen - stäng av - ta bort bryggan - klart. 
     

    Du vet att motorn är i service läge om du ser att varvtalet är högre än det normala tomgångs varvtalet. Gissar på 1000-2000rpm

     

    Var försiktig så du inte bryggar mellan fel stift eller råkar nudda något annat stift. Ecu’n kan bli grillad.

    Perfekt! Stort tack! 🙂

     

    /C


  10. 3 timmar sedan skrev Cobalt233:

    Efter som du inte viste om det knepet samt att du säger att du har bytt ”Spole under rotor” ville jag bara kolla så du ställde tändningen med motorns styrsystem i service läge?

     

    Vad jag vet kan man inte byta den spolen utan att ta ut fördelaren. Även fast man gör märken där den satt innan kan saker ändra sig lite. Det kan även varit lite fel innan du demontera den.

    Ska ställa tändningen på tisdag, är dåligt på det så jag får hjälp. (Ska tipsa om ”styrsystemet i serviceläge) Har nog fått min nya BTR då också.

     

    Hur ställer man EFI’s styrsystem i serviceläge? Enkelt att förklara eller googla?

     


  11. 7 timmar sedan skrev Cobalt233:

    Utan att egentligen veta tycker jag 9psi på högtrycken låter lågt. Normalt behöver spridarna 30-60psi för att fungera. Lite olika beroende på motor och sprut. Kan vara värt att kolla upp. 

     

    Jag har använt 
    https://www.emanualonline.com/catalogsearch/result/?q=4.3gi dom har i stort sett alla manualer till pentas alla motorer/drev. Det kostar några hundra men det tjänar man in snabbt.


    Om du vill veta hur alla givare kan testas samt funktionen över styrsystemet får du googla fram Mefi manual. Det finns några olika men gissar att du har Mefi 2/3.

     

    Här är en guide för att kolla felkoder ifall iat,map,tps eller något annat skulle vara ur funktion. Du får då blinkningar på led lampan som du får översätta till en mefi felkods lista som du lätt hittat på nätet.

     

    Delarna kostar några få kronor och finns på Biltema.

    https://www.offshoreonly.com/forums/do-yourself-boating-budget/103342-make-marine-efi-code-tool-less-than-%241-00-a.html

    Tack för bra svar!

    - Soppatrycket är rätt till min motor! Gi HU & BY ska ha så lågt men Gi WT & EF ska ha 29 +/-2 psi (5,0 ligger upp på dina siffror)

     

    - ska nog fixa båda båda sakerna i dina länkar! Första gången jag hör om egen felkodsläsare på EFI!

     

    /Calle


  12. Motorn startar fint men dör direkt (kall). Efter 8-10 starter får den lite värme och kan då gå på tomgång i 6-8 minuter innan den dör. Då går den fint att varva. När jag lägger i växel och ska belasta med gas så dör den direkt. Om jag slår i växeln snabbt och pumpar med gasen så går den med växel ca 2-3 minuter och sedan dör.

     

    Har kollat/bytt det här men ingen skillnad:

     

    Olja/filter

    Bränslefilter + filter till vattenavskiljaren

    Stift 

    Tändkablar

    Fördelarlock + rotor

    Spole under rotor bytt

    Rengjort kring rotorn (ni)

    Ny Lågtryckspump soppa (5psi = ok)

    Ny Högtryckspump soppa (9psi = ok)

    Båda spridarna nya

    Soppatillsats i tanken

    Testat separat tank med fräsch soppa

    Temperaturgivare

    Tändmodul

    Plockat ner/rengjort TBI

    Rengjort reservoiren (kollat flottör + nål)

    Bytt batteri

    IAC modul

    Rengjort tanken (bottensugit den)

    Ny tankmodul/sil

    Ny startmotor

    Har plockat ner och rengjort BTR

    Gjort rent alla soppslangar/rör

    Testat spänning i generatorn (14,4V)

    Gjort rent hållaren för vattenavskiljaren

    Gjort rent hållaren till bränslefilter

    Kollat vacumslang från reservoir (på locket)

    Kollat kylslang till reservoiren (på babord sida)

     

    Ingen skillnad med separat trycktank med fräsch soppa. Däremot om jag pumpar med blåsan så dör den inte längre? (Här är ett litet ljus i mörkret!)

     

    Har beställt en ny BTR. Har inte bytt tändspole eller TPS? Har inte kollat om styrboxen är som den ska? Eftersom det är samma symptom med trycktank har jag inte heller kollat ”lilla kulan” vid tanken?

     

    Lite sugen på att få igång den? Tacksam för tips? (Det är Vortec-motor med TBI, inte förgasare och inte MPI)

     

    /Calle Flipper 666HT

     

     


  13. 2022-05-24 vid 17:37 skrev Johan1010:

    Tack så mycket för info om båtens tillverkningsnummer m.m.

    Nu till nästa fråga. Jag har just köpt en Nimbus Max 1 med en Volvo Penta 4,3 Gi från 1996.

    Var hittar jag motorns tillverkningsnummer ?

    Mvh, Johan

    Min ”platta” sitter bak på motorn lite på babordsidan…jag vinklade mobilen lite och tog foto snett underifrån!  Du kanske har hittat det redan?


  14. 2021-08-14 vid 18:26 skrev Snow:

    Hej 

    Jag fick ordning på detta efter MÅNGA timmars och svärande.

     

    Felet från början anade jag var någon av bränslepumparna. Jag gissade då att det var lågtryckspumpen, så jag hittade en 3e parts ny sådan och bytte den.

     

    Fortfarande problem men fick som jag beskrev för höga tryck i systemet, så jag bytte nålventil, tog isär hela pumpenheten i atomer etc. Bytte hörtryckspumpen. 

     

    Fick fortsatta problem, då testade jag att byta lågtryckspumpen till orginalpumpen som jag började med att byt.

     

    Då funkade allt, ringde och va lite butter mot firman som sålt pumpen och fick en ny igen skickad, men den har jag inte vågat sätta dit.

     

    Den felaktigt levererade lågtryckspumpen ställde till med mer jävulskap än felet från början

    Fick soppa i oljan tex så den fick jag byta totalt fyra gånger.....

     

    Nästa gång lägger jag på 2 500:- och köper orginal, halva sommaren höll jag på med detta.

     

    Ett år senare och jag försöker fortfarande få igång min...i oktober är det två år! :-)

     

    Kall motor: startar fint med dör direkt?

    Varm motor: går på tomgång i 5-6 minuter sedan dör den? Så fort man lägger i växel så dör den?

     

    Har lokaliserat det till att motorn inte får soppa! LP-pumpen har tryck på ca 3-5 psi och HP 6-7 psi, hade grovskalig mätare under 10 psi så jag har inte exakta värden?

     

    1) Har bytt båda pumparna + massor av annat! (det kanske är fel på dem/LP-pumpen från Ebay, har inte lyckats mäta exakt?)

    2) HP-pumpen tjuter högt och skakar (Har läst att det ofta beror på att LP-pumpen är inte leverera som den ska och då finns det inte tillräckligt med soppa i reservoiren som HP-pumpen suger ifrån?)

    3) Om jag kopplar separat trycktank och pumpar hela tiden på blåsan så dör inte motorn när den är kall? (dvs gör det jobbet som LP-pumpen ska göra!)

     

    Min teori, fel på LP-pumpen + fel på bränsletrycksregulatorn till HP-pumpen (den levererar bara halva trycket?)

     

    Känns det igen?


  15. VP 4,3Gi/-98. Haft strul hela sommaren! Bytt massor kring bränslet och misstänker nu tjuvluft. Motorn vandrar på tomgång och dör vid vid belastning när man lägger i växeln.

     

    Vill mäta soppatrycket! Har två nipplar (cykelventil), en för lågtrycket och en för högtrycket. Har försökt med 10-12 olika mätare/munstycken men ingen passar helt! Börjar bli dyrt och framför allt tar tid! Har frågat runt i 3-4 affärer som borde ha det, men icke! (Otroligt!)

     

    Tacksam för tips på var jag kan köpa en mätare som passar? Eller om någon i Stockholm vill hyra ut en några timmar? (Har varken tid eller ork längre att ”köpa delar och bygga ihop något eget”!) 🙂

×
×
  • Skapa nytt...