Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Pettsson-Findus

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Pettsson-Findus

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag tänker att den fasta installationen slutar i min vattentäta förvaringsbox vid stranden, däri finns personskyddsautomat + eluttag med rätt IP. Från förvaringsboxen drar jag bara en "förlängningskabel" till båten (laddaren).
  2. Tack för bra input om 230-kabel! jag blir klokare och kan ta bättre beslut. Håller på att processa informationen just nu.
  3. Tack för många och goda råd! * Har ännu inte grävt ner strömkabeln från huset till förvaringsboxen vid stranden. * Solceller kan bli aktuellt längre fram. * En godkänd gummiisolerad kabel ut på bryggan, jajamensan, det känns klockrent, men jag är ändå lite osäker på säkerheten, det känns som att den där kabeln skulle kunna hamna i plurret om nån snubblar på den etc. 230V + vatten känns bara så fel. * En personskyddsautomat, klockrent likaså. * Att få en del spänningsfall p g a långa lågspänningskablar kanske är ett pris jag får betala för att få till ett mer säkert system? Givet alla anpassningar jag behöver göra för att kunna behålla de 2 våta batterierna i båten.. så har jag under dagen övervägt att byta batteri-system till LiFePo4. Då slipper jag ett antal kablar och kan ta med mig batteriet upp till stugan o ladda det där, där finns redan JFB etc. Hm.
  4. Låter som en fin kombo! Den hade jag också köpt om jag haft lite större budget 🙂
  5. Ja, en 24v-laddare blir onekligen smidigare att hantera än 2 st 12v-laddare. Men det är inte där striden står...
  6. Hej! Jag har byggt mig en brygga där min Crescent 364 nu ligger förankrad (se bild). Jag har valt att uppgradera min elsnurra till en 24v, 86 lbs: https://www.hobbyhallen.se/deep-sea-elektrisk-batmotor-86lbs?gclid=CjwKCAjwn6GGBhADEiwAruUcKh0dfJSYx17Cqb6rpgwp-Uapw4jioEjD1ZTNAsHsuC6K1HD01in6choCPRIQAvD_BwE Jag har kompletterat med ytterligare ett 12v-100 Ah-batteri för att komma upp i 24v: https://www.biltema.se/bil---mc/bilreservdelar/elsystem/bilbatterier/smf-marinbatteri-12-v-100-ah-2000045910 Dessa kommer nu att seriekopplas och ligga i vattentäta lådor i båten (se bild på batteri o låda). Nu till min fråga: hur att rigga ett smidigt och säkert laddningsförfarande? Utgångspunkt: jag vill låta mina 2 st 100 Ah-batterier ligga kvar i båten hela tiden, är hopplöst att kånka omkring med dem Jag har 1 st 12v-batteriladdare och behöver köpa en till 12v-laddare alternativt en 24v-laddare. Alternativ Grön (se färg på skissen) Jag har hittills dragit en 230v-kabel från förvaringsboxen via bryggan (där den förankras för att inte hamna i vattnet), och vidare in i en vattentät låda där en batteriladdare finns. Detta har varit en tillfällig lösning och jag tänker att den har sina säkerhetsbrister. Men om det finns säkra lösningar som innebär att jag drar en 230v-kabel ut på bryggan och ner i båten så låt mig höra. Alternativ Röd (se färg på skissen) Om jag istället låter batteriladdaren/laddarna ligga i förvaringsboxen, och förlänga laddkablarna (alltså de mellan batteriladdare o batteri), så att de räcker från box till båt, visst reducerar jag då riskerna? Tacksam för input vad gäller fördelar/nackdelar med de olika alternativen! Jag är nog inte så mottaglig för alternativ som innebär att förflytta de 2 batterierna i samband med laddning.
  7. Tack för input Zwen! Är snip-formen alltid att föredra? Jag är med på att vattenlinjens längd är avgörande (lång = mindre motstånd), men är formen på akterspegeln avgörande? varför konstruerar man i så fall båtar typ min Crescent 364? Jag bifogar några bilder som visar akterspegeln. På sista bilden, när hela spegeln "hänger i luften" så är det jag som lyfter upp den för att visa formen. PS katten gillar inte att vara i båten, har provat 🙂
  8. Kablarnas tjocklek kan jag inte påverka med mindre än att jag skruvar isär motorn där kablarna är fast angjorda. Jag ska ringa Olsson fiskeaffär o fråga om kablarnas tjocklek som följer med när man köper en Watersnake-motor, men problemet borde inte vara där tänker jag. Jag behöver göra lite felsökning: testa ett annat batteri, mäta upp hastigheten mer noggrant med en app, kolla ev behov av batteriunderhåll och kontrollera kablar o fästen, det är vad jag kan komma på att göra.
  9. Jag kommenterade det inte, stämmer! men jag noterade det i min skalle, att jag ska kolla upp detta. Jag använder endast de kablar som följde med motorn, och som sitter fast angjorda i motorn. De är ca 1,2 meter långa och sitter angjorda på mitt batteri med fasta klämmor som jag köpt på Biltema. Jag har inte mätt kablarnas diameter än.
  10. Har kollat på denna motor, intressant! men den är inte ställbar vad gäller propellerns djup så den passar inte min lilla båt.
  11. Ja, det är både en känsla och en faktiskt omständighet att elmotor passar mig bäst, jag har mitt råvattenintag inte långt från min brygga.
  12. Hoppsan, där var jag på väg att välja utan att ha kunskap, tack för flaggan! jag utgick från att det var en 12v motor utifrån att det finns andra 86 lbs-12v-motorer.
  13. Jag förstår poängen, men jag söker efter en elsnurra som är bättre anpassad till mina behov än min nuvarande, kanske blir det en begagnad sådan här: https://outl1.se/elektrisk-batmotor-kort-rigg?kw={kw}&cpn=11136735993&gclid=Cj0KCQiA3NX_BRDQARIsALA3fILCM3PYMIm-mC2j_EOYAaBqJcdf2lNC6PO5MlXAOFkrPbmAUKsQPjEaAqpEEALw_wcB Den är ca 60% starkare än min nuvarande (en mer rimlig tillökning kanske), och har dessutom en kort rigg med vinkelbar rorkult vilket skulle vara guld för mig. Då kommer jag att sälja min nuvarande elsnurra vilket gör att sakerna används.
×
×
  • Skapa nytt...