Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

phenri

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av phenri

  1. Så nu är den nya matarpumpen på plats. Märkte direkt skillnad när jag skulle lufta systemet, trycket var tillbaka. Efter ett par försök så hoppade motorn igång. Återstår och se om det löste alla problem men ser lovande ut just nu. Tack för all hjälp!
  2. Nu har jag varit ute och provat. Dock utan framgång 🙁 * Ny packning på matarpumpen * Provat att lufta på finfiltret, kommer lite bränsle när jag matar med den manuella pumpen, dock fortfarande väldigt lite. Finns inget tryck som det tidigare har varit. Vrider man på svänghjulet händer ingenting. * Har vridit runt svänghjulet manuellt och med startmotorn. Fortfarande inget tryck vid lufttningspunkterna(har testat två olika) utan det droppar lite från dem när man pumpar med handpumpen. Upptäckte dock att luftningspunkten vid finfiltret saknar packning som det ska finnas enligt md5 for dummies. Har aldrig skruvat av den men antar att det finns en möjlighet att den har gått i sönder och ramlat av. Men det verkar läcka lite bränsle där, vilket är tydligt när man provar med startmotorn. Antar att en ny packning där är nästa steg. Men det är kanske dags att även byta matarpump? Börjar känna att jag inte har så mycket koll på läget längre så om någon känner till en överkomlig mekaniker i området Höganäs, Skåne så pinga mig Tack!
  3. Tack! Ska ut i helgen och göra ett nytt försök på luftningen(med en ny packning). Om det inte fungera så blir det att prova att byta pumpen.
  4. Ok. Får göra om det då med en packning som jag hoppas att man kan beställa. Tack!
  5. Nu sitter packningen utanpå matarpumpen antar att det borde vara ok. Pumpen tillverkas inte längre men det kanske går att beställa en packning ändå? Känns lite onödigt men det är kanske det bästa?
  6. phenri

    Matarpump MD5B

    Hej alla! Har lite problem med min motor. Har precis rengjort tanken då jag hade dieselbakterier. Passade även på att byta finfilter samt rensat silen i matarpumpen. Lyckas nu inte att lufta motorn. Pumpar jag med handpumpen som finns på matarpumpen så kommer extremt lite bränsle från luftningsskruven på finfiltret. Finns alltså inget tryck från matarpumpen. * Har noggrant satt på finfilter(och fyllt på med bränsle i behållaren) då det enligt md5 for dummies är vanlig felkälla * Upptäckte att packning till matarpumpen vid rensing av silen var trasig så kör nu flytande packningsklister från biltema istället(vet inte om det är bra? aldrig använt tidigare) * Motorn har varit igång den här säsongen men har varit tvungen att lufta den två gånger(och då har handpumpen fungerat) Är någon som har tips till en oerfaren mekaniker? Är det dags att byta matarpumpen? Finns det något annat jag kan felsöka? Tack!
  7. Var hittar jag ventilen? Eller är det bara att följa vajern från kallstartreglaget?
  8. Hej alla! Har fått lite problem med tomgången på min båt. Sätter man gasreglaget i neutralt läge så dör motorn. Om jag sedan trycker fram reglaget ca 45 grader så har jag lågt varvtal som påminner om tomgång och motorn dör inte. Känns som man ska justera antagligen vajern eller något på motorn? Vet dock inte hur man gör. Enligt md5 for dummies manualen så finns det en varvtalshävarm? Tacksam för alla tips! Tack! Båten är en Sunwind 26
  9. Hej, Har sökt i forumet men inte hittat ett tydligt svar. Ska ha i båten över vintern och har en sötvattenkyld MD5. Måste man ändå köra igenom systemet med glykol? Eller kan man tömma ut sjövattnet på något sätt från systemet? Hur akut är det(bor i södra delen av landet)? Tack!
  10. Tror man måste byta packning. Jag fick med en packning i papper.
  11. Har nu bytt och pinnen satt på en slits. Lite förvånad då jag förväntande mig en axel när jag drog ut impellern. Dock mycket lättare att byta med nuvarande lösning.
  12. Tack för info, bra att veta. Är ganska säker på att vattenpumpen inte är utbytt, men ska ta en titt på den i helgen.
  13. Hej, Har ingen erfarenhet av meka med motorer(försöker nu lära mig), hade dock tänkt byta impeller inför sjösättningen. Vet inte om jag tolkar instruktionerna rätt i dokumentet "MD5 for Dummies", men kan man ta ut hela axeln som impellern sitter på? Motorutrymmet(Sunwind 26) är extremt trångt och man kommer bara åt motorn framifrån, givetvis sitter vattenpumpen på andra sidan! Hade underlättat en del om man kunde dra ut impellern sittande på axeln och sedan skruva av den. Är det viktigt att böja bladen på impellern åt ett visst håll eller justerar det sig automatiskt i vattenpumpen? Någon som har erfarenhet eller andra bra tips gällande byte av impeller så delar gärna med er! Tack! http://www.maximalt.dk/files/teknik/md5-for-dummies.pdf
  14. Tack för svar! Då får jag helt enkelt ta en närmre titt nästa gång jag är vid båten.
  15. Hej alla! Köpte en segelbåt modell äldre i somras. Utrustad med md5 och 110S drev. Är total nybörjare i båtvärlden. Har nu i efterhand upptäckt att klämringen till drevet/bälgen är ganska rostig på ena sida. Då rost inte är bra så misstänker jag att man bör byta den. Då det är lite besvärligt och kostar en del så är frågan hur kritiskt det är. Förstår att det kanske är svårt att svara på då bilder saknas(kan dock uppdatera med bilder senare vid behov). Men kanske någon kan ge generella råd och har erfarenhet av en liknande situation? Kanske dumma frågor men: * Kommer det läcka stegvis eller kan det brista vid bälgen så att båten sjunker snabbt? * Kan man kanske stoppa rost-processen med typ hammarlack eller liknande så jag ej behöver åtgärda det direkt? Som sagt är jag nybörjare och har svårt att bedöma hur allvarligt det är med en rostig klämring. Tacksam för tankar och svar!
×
×
  • Skapa nytt...