Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Solrosen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Solrosen

  1. Jo, jag har också funderat så.. Jag hade definitivt kunnat acceptera rök, men låt säga att det verkligen bolmade. Det var ändå 6 grader varmt och solen värmde därtill gott på det.. andra båtar jag såg hade inte rök, sen har väl de kanske nyare motor dock. Kommer dock köra en hel del motor i sommar så vill kunna lita på den! Avgaskrök går på starx under 2000 kr så känns som i vart fall värt att ge det ett försök utifrån att några sagt att problemet verkar kunna bli som det jag beskriver. Justering av spridare verkar ju va något som borde ha gjorts och som jag kanske skulle ställt på om redan vid renoveringen. Tror jag kommer prova de två insatserna i vart fall nu.
  2. Intressant. Man lär sig så mycket! Båten ligger i sjön så den bör inte luta fel. Dessutom har jag en vakuumbrytare (eller vad det nu heter) som ska hindra att vatten kan komma in bakvägen och den är typ ny, men den sitter ju före knät så är problemet där hjälper det ju inte. Det ser ut som knät är i gjutjärn. Kanske värt att beställa ett, det är ju en av de billigare sakerna man kan göra ändå!
  3. Ok, tack! Ja jag har ju hört det men har frågat två mekaniker nu som inte riktigt verkar vilja ta bollen. Det låter ju som jag skulle kunna få ur dem själv. Kommer det slabba massor med diesel när man gör detta? Jag antar det är ny luftning av systemet nr man satt tillbaka dem sen. Det låter som du har koll på detta så jag slinker in frågan om bränslepump också, har hört att man kanske borde se över den, är det också nåt som ska ut ur båten i så fall?
  4. Ok, får testa! Dock är är vattnet som kommer ut sen i vart fall så kylt att det bara är ljummet mot handen och tänker att det borde då vara varmare.
  5. Ja det sämmer, eller ja den sitter en bit ifrån motorn alltså. Jag kollade inget efter avgasknät (hade inte en tanke på ljuddämparen), men tyckte knäet var oväntat varmt. Dock tycker jag att jag har ganska bra utsprut av kylvatten. Impellern va ju hel och nu även ändå bytt. Nu är detta säkert än väldigt dum fråga, men det är alltså inte i avgasknät avgaserna och kylvattnet går ihop? Tänkte lite om det är sönderrostat i knät så kanske jag skulle få den effekten jag har nu och det du säger om är till stor del förångat när det kommer till ljuddämparen. Kan möjligen va så att den låter lite mycket. Men är nyfiken, du säger det är lätt om det är ljuddämparen, vad innebär det konkret att man ska göra? Är det bara se till att det är bra flöde fram dit, dvs nu mest fokusera på att det inte är igensatt i knät då (eftersom många av de andra delarna är kollade)? Jag vet ju egentligen inte hur mycket vatten det ska komma, men det kanske är för lite. Det kan ju vara lite igensatt i drevet också men svårare att kolla när båten är i sjön och det är helt rengjort inna sjösättningen och även då hade jag en del rök.
  6. Nej, detta är inte gjort, därav att jag funderar på om det kan vara idé. De som gjorde motorn tyckte inte att jag skulle göra detta direkt då också även om jag frågade utan de tyckte jag skulle nöja mig med det som va gjort. Frågad edå om både spridare och bränslepumt då jag lite tyckte detverkade smart att fixa "allt". Men jag funderar ju verkligen nu, är ju ett stort ingrepp som är gjort i motorn, men som sagt är nybörjare på motorer och vet inte hur det inverkar. Har dålig koll också på hur stort jobb det är att ta ut spridarna och lämna in dem för justering..?
  7. Hej! Hoppas att någon kan hjälpa mig med idéer runt problemet att motorn ryker. Jag är rätt ny på båtar så ni får ursäkta om jag inte uttrycker mg riktigt korrekt, jag försöker lära mig! I vart fall så är det så att min gamla MD11c ryker vitt (mest) Den har rykt lite grann så länge jag haft den men tycker det var markant värre nu. Jag har haft lite andra problem och därför gjort en del jobb så trodde det hela skulle lösa sig. Har haft lite dålig kompression så motorn är renoverad, toppen, cylindrar och ventiler är genomgånget. Motorn startade kalasfint efter det. Sen haft lite glykolläcka och trodde röken kom av detta. Nu bytt värmeväxlare, läckan är borta och inför att säkerställa att det troligen var värmeväxlare som var problemet då så gjordes ett test för avgaser i kylsystemet så det ska då enligt det inte kunna va läckage i toppen (osannolikt ändå då den är fixad för mindre än 50 motortimmar sedan) eller avgaslimpan, då man tydligen skulle ha sett avgaser. Det BÖR alltså inte vara problem med toppen/topplockspackningen eller limpan. Har då haft en teori om att det är dåligt flöde på externa kylvattnet, bytt impeller, bytt termostat och kollat att kylvattnet som kommer ur båten och det känns som duschvattenvärme. Antar då att det antyder att det ändå är tillräckligt bra flöde? Annars hade jag funderat på om det kan va läge att byta avgasknät? Vet dock inte om det kan förångas där utan att vattnet känns hett, så kanske kan det ändå vara en insats? En annan fundering om det kan va spridarna och att det jag ser är oförbränd diesel? Möjligen tycker jag det luktar lite diesel av avgaserna. Men vad jag hört borde den gå dåligt hela tiden då? Sen är det ju alltid en fundering på hur vit är röken, precis efter start tycker jag den är mörkare. Har dock på min tid med båten inte kunnat se att den drar olja. Har såklart också kollat att jag inte får in vatten i oljan och den höll sig fin en hel säsong. Det som ska tilläggs att förutom möjligen lite mörkare rök precis i starten så tyckte jag att den lät lite knackig precis när den startade nu och den la ett litet skimmer som jag inte vet om det va diesel eller olja, men sen går den strålande bra. Det är också så att den vita röken kommer först med ökat varvtal, i princip obefintligt på tomgång. Med växel i och högre varvtal ökar röken, men motorn visar alltså ingen tendens att gå varm utan det är just att den ryker.. Idéer? Blir snart galen av att jag fixat allt mer under ett år utan att bli av med problemet =/ En de säger att man får räkna med att an gammal motor ryker lite, men jag känner spontant att detta är mer än "lite". Supertackam för tips och hjälp!
  8. Du har också en MD11C alltså? Så frustrerad just nu, de säger att de satt tillbaka allt som det var, men vet ju att det gick kolla oljan innan och att alla slangar passade på båda sidorna, utan att kylvattenslangen blockerade möjligheten att lyfta oljestickan. Känner att jag inte ska behöva veta sånt här om jag lejt bort det, men nu är ni ju två som säger att det sitter åt fel håll så känns ju lite som det ändå är så. Suck, jag som alltid själv tittar och dokumenterar innan jag tar isär saker, men detta va lite oväntat att de skulle ge sig på och jag är typ ny på det här med båtar.. =(.
  9. Det har du ju iofs rätt i. Tänkte inte ens på det då det fortfarande är mycket som är isärplockat, Ska fundera på om det går. Det låter på er som att de ändå är vanligt att de går moturs. Kikade också på en film som visade just det.
  10. Ok, då stämmer nog mitt befarande. Då betyder det att riktningen på impellern är rätt men huset sitter fel då menar du? (bara så jag får det helt rätt nu!) Känns lite trist när det är en mekaniker som satt ihop det, kunde ju lika väl bara litat på att det var bra och kört.. Du har inte lust och möjlighet att ta en bild på hur det ser ut i er båt? Jag tänker att jag ska be dem komma hit och göra om och få det rätt, vore bra att kunna visa hur det ska var. har googlat typ hela eftermiddagen utan att bli klokare =)
  11. Hoppas någon kan hjälpa mig! Fick lite fix gjort på båten och då togs impellerhuset ut, sedan sattes det inte tillbaka helt korrekt: Bland annat satt det vanlig trädgårdsslang löst i stucken som skarv och slangen vidare till värmeväxlaren var dragen så att det inte lägre gick få upp oljestickan. Jag vet ju dock inte hur det såg ut innan. Undrar nu både om impellerhuset sitter rätt (meningen är att vatten ska komma in från vänster) samt om impellern alls sitter rätt då jag inte hittar någon info om rotationsriktning. Någon som har en MD11c som vet ur det ska va? Om det gör någon skillnad så har min s-drev så sjövattenintaget sitter där nere till vänster och sedan går det vidare till en Martec värmeväxlare upp till höger. I mina ögon ser det här ut som det skulle dra vatten åt fel håll (att den roterar moturs), men då är jag osäker på om det är impellern eller huset som sitter fel. Eller så är det jag som tänker fel! Supertacksam för svar!
  12. Ok, ja det lutar åt att bara lägga bottenfärg på som var tanken från början.
  13. Det finns liksom inget att peta hål på, det är helt slätt och kompakt som om det vore slipat innan, men om man hade slipat så borde kan ju gjort det helt jämnt.. Tror inte det är epoxi då det är mjukt som gelcoat.
  14. Jag skrapade lite på båten för att jämna till mängden färglager och prickar av gelcoat började synas, vad kan detta var och bero på? Inga gropar och man kunde inte se några bubblor innan skrapningen. Men kan det va begynnande osmos som inte hunnit bli bubblor? Eller att någon tidigare spacklat osmosskador? Nån tanke om vad jag borde göra nu?
  15. Sant, kanske får blir lösningen till att börja med.
  16. Det finns inget annat som tyder på att det skulle vart någon större grunsdstötning med båten. Samtidigt känns väl glipan lite väl stor och ser ju ut som att något har rört på sig. an man få sättningar med båten av att den står på land eller i lyftet? En annan lite oro finns att det kan ha funnits fukt där och att det blivit en frostsprängning för har inget minne att det såg ut så i somras nämligen, men var ju så mycket att fixa så kan ha missat det helt enkelt.
  17. Min båt har enkellaminat i skrovet och vad jag tror kallas innerliner och på vissa ställen finns ett distansmaterial mellan dessa. I visa stuvfack längs skrovsidorna kan jag se detta om jag sticker in huvudet (mycket opraktiskt när man tappar små grejer ner i stuvfacken att de är öppna, men i vart fall så kommer ju inte grejerna hur långt som helst) Jag gissar att distansmaterialet är det man ser i sprickorna här. Lite som din teori om sandwichkonstruktion så har jag gissat att man inte vill ha genomföringen där det är distansmaterial och att det inte bör vara någon som helst fara för skrovet eller genomföringen, men skönt att få någon mer tanke om det! Ska absolut fräsa upp det lite och se mer hur det ser ut, samt se till att det blir tätt såklart. Känner mig rätt ofta som den blonda tjejen som köpt för stor båt med för lite båtfixkunskap så guld värt att få sjyssta inspel!😊
  18. Hej, Någon som vet om man ska vara orolig för detta? Upptäckte att det finns en spricka runt om vid en en av mina genomföringar. Alla har en försänkning runt genomföringen men här syns en tydlig spricka där försänkningen börjar. Jag antar nästan att det bara är glasfiber vid den tunnare delen och att det är därför det är en sådan avfasning ner mot genomföringen för att inte ha mellanmaterial med vid belastningen. Bara att spackla igen eller behöver man göra något mer tro?
  19. Förlåt, men jag tänkte faktiskt inte alls att det hade betydelse att veta vilken motor(drev det är för om man känner igen, och vet innebörden, av den typen av bälgmarkeringar med två ringar som jag beskrev
  20. Ah, okej, på min är det bara två ringar och det står en nolla och en åtta på varsin sida om pilen i den ena. Hade det tydligt stått Year och ett årtal så hade jag inte funderat. Tyckte mest det var konstigt med pilarna då ju kombinationen av siffrorna skulle kunna bli ändå upp till 99 då båda har 0-9 i skalan. Tyckte inte det verkade rimligt men då är det nog månader, i mitt fall 0+2 så februari då.
  21. När jag köpte min båt uppgav säljaren att bälgen var bytt för 3 eller 4 år sedan. Så verkar dock inte vara fallet. Nu har jag letat upp markeringarna, men blev osäker på vad det betyder då jag hört att den 1a ringens pil pekar på vilken månad den är tillverkad, fast den är ju graderad 0-9 och inte 1-12 så det kan ju inte stämma. I vart fall så står det 08 i den första och pilen pekar på 0. Den andra ringen pekar pilen på 2. Gissar det betyder att den kan va så gammal som från 2008 då... men vad betyder resten? I vilket fall så är ringen runt rätt så rostig så det kan nog va bra att byta även om många säger att bälgen håller långt längre än de 7 år som den brukas bytas efter. .
  22. Stort tack för svaren, då törs man nog välja syntetoljan då.
  23. Jag tänker mer att jag vill göra allt för att den ska hålla bra. Många har redan bytt motorer på dessa och det är jag inte alls sugen på att göra. Hellre mer pengar på bra underhåll än 150 papp på ny motor.
  24. Förlåt jag trodde det var lite universellt hur man tänker. Det är en VP MD 11C, dvs den är gammal, sotar lite och jag vill vara så snäll som möjligt mot den så den håller flera år till. Lägger gärna en slant på dyrare olja om det kan var bättre för den. Drevet är ett 110S,
  25. Hej! Jag ska för första gången nu byta olja och kliar mig lite i huvudet. Av allt jag har hört så ska jag välja 15/40 som ny olja. Men, det är inte vad som står i instruktionsboken till min gamla VP upptäckte jag. Där står att jag ska ha 20/30... Hur ska jag tänka där, vad är riktigt? Jag har också hör att det är bättre för motorn att nu välja helsyntetisk olja, trots att det står mineralolja i instruktionsboken. Kan ju vara för att helsyntetisk typ inte fanns då tänket jag först, men så fick jag höra att om motorn haft mineralolja och man sedan byter till helsyntetisk så kan det börja lossna flagor där inne och det vill man ju inte. Nån som har bra råd här? Eftersom man ska varmköra för att lättare får ur oljan så förstår jag ju att man gör detta medan båten ligger i vattnet, men hur mycket kan man sen köra med den nya olja efteråt? Kör man mycket så bränner ju det där rostskyddsmedlet som finns i den nya oljan bort och det vill man ju inte. Sista frågan är att min båt ju har s-drev, vilket jag först nu förstår en av de stora nackdelarna med. Dvs att man måste tömma under båten. Jag som har tänkt mig långsegla med båten kan ju inte lyfta den var 100e motortimme bara för att komma åt att byta drevolja!? Det känns samtidigt alltid lite läskigt att pilla på allt under vattenlinjen som potentiellt sett kan läcka sedan. Varför kan man inte suga upp den oljan? Är det inte ens att tänka på? Tyvärr har jag kanske ett litet läckage (på drevoljan) då jag sett nu att oljan blivit lite mjölkig. Hoppas på att det blivit kondens då det kom vi ett tillfälle och hållt sig likadant. Finns det nåt annat enkelt jag kan prova åtgärda eller kolla själv runt detta? Supertacksam för era kloka svar!
×
×
  • Skapa nytt...