Gå till innehåll
lördag 27 april 2024

Chrille26

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    80
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Chrille26


  1. Tack för era svar! 
    Motorn gick konstant i 5 knop många timmar i sträck på Göta kanal i somras så jag litar ändå på motorns funktion i det avseendet. 
    Det känns lite tråkigt att behöva lägga i fram eller backläge genom att växla på högt motorvarv, men jag kanske överdriver risken? Det är rak axel så inget drev finns.

    Det är också lite tråkigt att försöka lägga till vid hamn eller vik när farten måste regleras genom att föra växel mellan fram och neutral istället för att sänka motorvarvtal.


  2. Hej! Jag köpte en båt i somras, och lite väl risktagande så var första gången jag provkörde den när jag körde den till Mem för att sedan köra Göta kanal med den.

    Motorn startar lätt, kylvatten kommer som det bör, men när jag för gasreglaget nedåt (det är dubbelt reglage, ett för växel och ett för gas) så stannar motorn.

    den bör stanna när gasreglaget förs i botten men i mitt fall så stannar motorn redan när jag passerar halvvägs av gasreglagets totala rörelselängd.

    Det går att rädda motorstopp genom att snabbt föra upp gasen mot chokeläget igen för att sedan sakta sänka till en okej marchtakt. 
    det här gör det väldigt svårt att växla mellan fram, neutral och back utan att behöva ”slå” i växel i högt varv.

    Har ni några tips eller erfarenheter av var jag bör börja felsöka den är Yse8:an?

    Bränslefilter är bytt i år bland annat.

    Jag upplever också att motorn är väldigt knackig och går ganska okämnt och hårt men det kanske är normalt för en 50 år gammal encylindrig dieselmotor? 
    Tack för alla tips och trix!

     


  3. 15 timmar sedan skrev Faderullan:

    Om du vill jämna av ojämnheter och penseldrag i den existerande färgen och måla på nytt med samma färg skulle jag slipa jämnt med någon av de nätslipdukar som finns. Av lokalpatriotiska skäl brukar jag föredra Abranet. Finns både för handslipning och till olika slipmaskiner. Dammsugare kopplad till slipmaskinen är ett måste. De här näten har fördelen att de inte blir några sliprosor även om man kör ganska grovt från början.
    Jag har lyckats rätt bra med tex Hempels och Internationals färger genom att rolla ut färgen med skumgummiroller och jämna av med en planstrykare av riktigt bra kvalitet. Bäst funkar det om man är två, en som rollar ut och en som stryker med penseln.

    Ett snäpp bättre är att spruta på färgen. Resultatet kan variera mellan katastrof och himmelskt beroende på vem som håller i sprutan.

     

    Tack för svar! Det känns som ett för stort projekt för mig att lackera om friborden. Min tanke var mer att slipa ner befintlig färg för att jämna ut den sedan köra med polering och liknande för att få upp finishen. Slipnäten låter intressant, det ska jag titta närmre på.

    Men om jag förstod dig rätt så är det ommålning som gäller för att få bort dragmärken i färgen?


  4. Hej! Jag har köpt en båt med omlackerade fribord. I vattnet såg båten bra ut men nu på land syns tydligt rollerdrag och nyansskillnader.

    Den ska inte delta i en skönhetstävling men vill endå ha en jämnare och finare finish för min egen skull. 
    Båten är lackad med en 2k färg från känd färgtillverkare just för båtar.

    Är våtslip det enda som kan jämna ut det eller hur hade ni gått till väga, och isåfall vilka grovlekar tror ni på?

    Tack!


  5. Hej! Jag är i stötarna att masta av och ska nu plocka av segel. Både fock och storsegel är i nyskick och i väldigt styvt material. Hur känsliga är segel för veck och hård packning? 
    Helst skulle jag vilja rulla ihop mina segel lätt och förvara dom som korvar, men jag saknar möjligheten då dom ska in i ett förråd. Jag försökte rulla focken nyss och det blir en ganska bred rulle om jag ska undvika att vecka seglet.
    Det känns fel att ”mosa” eller vika ner dom i sina segelsäckar men det kanske bara är jag som är larvig och att det inte är lika farligt som det känns?

    Tack för tips!

     


  6. Hej! Jag vill snygga till alla trädetaljer i mitt pentry, och skulle uppskatta tips på bäst teknik och metod för att få det så snyggt det är möjligt efter förutsättningarna. Att byta ut detaljer är inte aktuellt idag pga tid och så men jag vill jämna till den krackelerade ytan och få en snygg jämnare finish!

    Tack för tips!

    AB09C7DC-4E65-493E-B738-64521E23C5A0.thumb.jpeg.d3867a64c59c22895d7d49a9b8fbffcf.jpeg849FB484-CA58-4D55-B41F-990F3BC646D6.thumb.jpeg.bc82130c6c2d0aea6ebb6897f0103570.jpeg


  7. 13 timmar sedan skrev susy:

    Låter som självslående fock? Då ska du köra pålstek. Fjärilar och lärkor när det är en lång skotlina, som går till båda sidorna, från en icke självslående fock.

     

    Ja det stämmer att det är en självslående! Tack för svar, då får jag köra på en pålstek!


  8. 52 minuter sedan skrev ChristerN:

    På vår båt (Saga 315 med axel) sitter det en behållare till olja i toppen av en liknande slang. Den ska fyllas med, om jag minns rätt, EP 90 olja. Tror jag fyllt på i behållaren som rymmer ca 2dl  en gång på 13 år så tidigare ägare kan lätt ha glömt bort en sådan sak. Dock sådant man bör kolla.

    Dyk ner och kolla under pentryt. Finns kanske en lucka så man kommer åt behållaren enkelt.

    Tack! Blir till att krypa in och fixa det, känns som en viktig punkt med smörjning där. :)


  9. Hej! Precis kollat över nyköpt båt inför transport på Göta Kanal. Det är första båten jag ägt med rak axel, har tidigare haft drev. 
    Såg vid kontroll att det finns en nippel med en slang kopplad till vid tätningen till raka axeln. Lyckades inte se var slangen slutade då den sidan av båten täcks av pentryt, men slangen är tom, under tiden jag körde båten förblev slangen tom.

    Skall det vara så eller bör någon form av olja eller vätska smörja axeln under färd?

    Tack för svar!

    91646447-869D-413B-9F12-1BA84B5E2B5A.thumb.jpeg.144d0b59bdf39be27d32d2a1658be4ea.jpeg


  10. Hej! Jag har köpt en båt där tidigare ägare valt att demontera orginaltoaletten. 
    Genomföring ut genom skrovet finns kvar, men den lösningen är inte längre tillåten om jag förstått rätt. 
    Vad skulle ni rekommendera för lösning om jag vill ha en fungerande toa i båten?  Det står mellan att montera spoltoa då båten endå har en avsatt plats för det, portapotti, mull eller liknande lösning.

    Hur hade ni gjort?

    Tar tacksamt mot förslag!

    mvh!

    7FDC9594-0632-4F6D-AC8F-F4183F09C17B.thumb.jpeg.9f7ecaedbeff8de5c767886d6735ba6e.jpeg


  11. 1 timme sedan skrev IngemarE:

    Nej, inte båtshake. Det är stora krafter, och din båt kommer fara som ett asplöv i en höststorm i slussen om du inte har en akter- och förtamp. Vid uppslussning är det mest turbulent men då är aktertampen fast både i båten och slusskanten, och du sköter förtampen.

    Och på tal om krafter - förbered så du kan lägga förtampen via en vinsch, speciellt vid uppslussning. Det är tufft att hålla emot med bara handkraft utan "utväxling". Din båt väger ju några ton. Jag klarar precis vår båts förtamp utan vinsch (inte så vanligt tillbehör på en motorbåt) när de släpper på som mest våldsamt, men fjärrkontrollen till både bog- och akterpropellern som ligger i fickan har använts ibland.

     

    Har du inte varit inne på Göta Kanals hemsida och läst hur du slussar ?  Oavsett tips du får om att ha "lös" båt och hålla den med båtshake o.s.v. så läs här och sikta på att göra som det beskrivs på hemsidan. Annars blir det nog inte så bra....

     

    De är generellt sett riktigt hjälpsamma mot ensamseglare. Ofta fixar de "landjobbet" om du bara kastar upp/iland tamparna till dem. Sedan har de flitig radiokontakt, och nästa sluss kommer veta att det är en ensamseglare med i "gänget" och som kan behöva assistans.

    Likaså kan du ofta be slussvakten att släppa på väldigt försiktigt vid uppslussning och förklara att du är osäker. Om det inte är panik med en passagerarbåt i antågande brukar de ofta tillmötesgå detta.

     

    Andra tips är att ha många och stora fendrar - på olika höjd. Gärna kulfendrar. Många har en bräda i tampar hängande utanpå fendrarna.

    Försök att få ligga så långt bak i slussen som möjligt. Ofta vill de ha större båtar och segelbåtar långt fram där det är mer turbulent då de dels är lite stabilare men just för att segelbåtsmanskapet förutsätts använda vinsch. Men du har ju alla argument för att få ligga långt bak.

     

    Sedan brukar man bli ett "gäng" som följs åt från sluss till sluss, i alla fall under högsäsong. Då är alla platser redan givna och man kör ut i samma ordning som man körde in. Och samma som i förra slussen o.s.v. Ganska snart lär man känna "slusskompisarna", och om det är många på någon båt kan du säkerligen få lite lånebesättning, eller i vart fall "lånehjälp" i slussen.

     

    Nu blir jag ju nyfiken på VAR i Vättern den kommer hamna.... 😉

     


    Tack för svaret och alla tips! Det bästa är med andra ord att vara väl förberedd, se till att ha allt på plats som tampar och fendrar samt ta det lugnt och fint.

    Tanken är att den ska ersätta min nuvarande 25 fotare som ligger vid boj hos MSK vid råssnäsudden. 😊


  12. Hej! Jag är i stötarna och köpa en 29 fot segelbåt på ostkusten och vill ha den i Vättern. Om jag inte hittar en transportfirma som vill köra den landvägen så är Göta kanal troligaste vägen. 
    Det blir första gången jag slussar och jag kommer troligtvis behöva göra det själv då jag kommer göra det v34/35 och då har dom flesta som skulle kunna hjälpa mig börjat jobba igen. 
    Jag är inte rädd för att ta mig an det men söker tips och trix för att vara beredd på vad som väntar.

    Jag läste något tips om att hålla båten i mitten med hjälp av båthake, andra tips att ha en tamp i vardera hand, vad är att föredra och tillåtet i Göta kanal 2022?

    Hur hjälpsamma är kanalvärdarna när det kommer en ensam seglare som ser förvirrad och stressad ut, får man generellt hjälp med slussningen?

    Finns det några andra tips jag kan ha nytta av, eller bör jag kanske helt avstå från att premiärslussa helt själv? 
    tack för tips!
     


  13. Tack för alla tankar och tips! 
    I mitt fall med sambon så handlar det mycket om bekvämligheterna och att det känns rymligt och bekvämt. Att segla snabbt är ingen prio så snarare en Volvo än Ferrari. Nästa säsong kommer vi också ha en nyfödd om allt går bra, och då skulle det såklart kännas bättre med en större stabil båt.

    Det känns som att det bästa vore att sälja Maxin och investera i en bra uppdaterad halvtonnare.


     


  14. 1 timme sedan skrev Hybro:

    När jag köpe segelbåt, var första kravet ståhöjd i åtminstonde ruffen. 

    Har nu haft min Cumulus i 15 år. Ca 1200 övernattningar främst på Vänern. 

    Ja, toaletten finns s a s mitt i båten. Dörr mot ruffen, men ej mot förpiken. 

     

    Sittbrunnstält är trevligt.

     

     

    - Polaren har en Maxi 84 som ska säljas. En hel del nytt. Påkostad runt 100 000 kr. Badbrygga, Sittbrunnstält värmare, nya segel, trebladig folding mm mm. Motorn ej renoverad vad jag vet. S-drev. 

     

    Möjligt att det kommer att bli ännu en Maxi 84, med helrenoverad motor och drev. Också påkostad i övrigt. 

     

     

    Maxi 84 är möjligen lite mer trevlig och ombonad inuti, har ett bra bord. Känns ut som bobåt. Avskild toalett. 

     

    Bordet i Cumulus är mest i vägen, så den har jag ersatt med ett Lagunabord, som jag kan vika undan. 

     

    Här kommer en länk med min båt o mitt båtliv. 

     

    https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?p=3460401#p3460401

     

    Nu fick du sysselsättning 🤪


    Kul läsning i din projekttråd och bra jobbat! Jag ska beta igenom alla sidor för inspiration. Som klåfingrig tekniker som jobbar praktiskt på verkstad tycker jag att fixandet är halva nöjet.

     Tack också för inbjudan! Jag återkommer om det. 😊

    Maxi 84 är absolut en intressant modell, skulle den finnas i Vänern är även det ett stort plus!

     


  15. 6 minuter sedan skrev Peter_K:

    Nja... nä, det sa jag väl inte?
    Min erfarenhet är tyvärr att det inte stämmer alls; gillar sambon inte båt- och sjöliv i en liten båt, gillar man det inte heller en större båt. Tyvärr. Gillar man båt- och sjöliv, men känner sig begränsad i storleken för att man vill vara ute mer, så är det läge att uppgradera.

     

    Blev lite felciterat av dig där, syftade på delen där uppgradering av Maxins rigg inte ger större bekvämligheter:

    ”så som du säger, att fortsätta uppgradera Maxin kommer inte ge mer utrymme eller förvandla portapotti till spoltoa!”

    Kanske var otydligt av mig där.

    Finns det liten chans att övertyga sambon så är det värt det! 😄


  16. 1 timme sedan skrev Peter_K:

    Även om du uppgraderar Maxin med rulle och nya segel osv så kommer den inte bli större, rymligare och få en bättre toa. Men det har du ju redan räknat ut, såklart. Så frågan blir mer filosofisk än teknisk tänker jag. Det handlar om hur mycket pengar man vill låsa i en båt, och hur mycket mer man kommer använda en dyrare båt.

    Jag utgår här från mig själv när jag resonerar. Jag har en båt som är marginellt större än en Maxi 77, men min familj består av jag och två barn varannan vecka. Vi trivs med att vara ute några helger i fint väder, och någon längre tripp på en vecka på semestern. I övrigt är det jag själv som drar ut en helg eller så, och en hel del kvällsseglingar blir det också. Barnen växer snabbt, båten börjar bli trång - men å andra sidan är de inom några få år så stora att de har egna liv, och då inte vill följa med alls? Och då är det ju bara jag själv som seglar, och då blev båten lagom stor igen. Det är dessutom skönt att slippa den ekonomiska ångesten att ha en dyr båt vid en brygga om det är skitväder en period, så som i höstas när det regnade så gott som varenda helg.

    Å andra sidan... 🙂

    Om du, familjen och alla inblandade tycker att båtlivet är det roligaste som finns; köp en båt som är så stor och bekväm ni kan. Såklart upplevs en större båt oerhört mycket rymligare och med detta kommer även bekvämligheten, och den seglar med ett helt annat driv vilket är trevligt. Det är också sjysst med en ordentlig toalösning, och att alla känner att de får plats under segling och inne i båten. 

    Om du gillar din Maxi 77 men vill ha lite större; varför inte kika på en 84 eller en 87:a? 84:an är som en större 77:a, medan 87:an är en halvtonnare. Albin Cumulus är inte heller tokig; lägg även den till listan om du skall leta annat.


    Tack för svaret! Jag skulle säga att jag är närmre ditt första senario. Köpte Maxin mot sambons vilja och det blir mer bryggsegling på svaj än faktiska seglatser just nu. Därför bör även en större båt gå att på egen hand eller på två personer.
    Mer utrymme och mer bekvämligheter ökar chanserna att vi åker till båten och spenderar tid där så som du säger, att fortsätta uppgradera Maxin kommer inte ge mer utrymme eller förvandla portapotti till spoltoa! 😊

    Jag har tittat lite på både 87 och 95, men tyvärr finns inte många i min närhet där även priset passar budget. Min båtklubb har speciell uppställning så stöttor fungerar inte, det behöver vara vagn eller en rejäl vagga.

    / Christian

     


  17. Hej! Skickar ut en fråga för att söka åsikter och bli lite klokare. Inser att det är en personlig känsla mer men ni får gärna dela med er vad ni tycker!

    Idag har jag en Maxi 77, den är i fint skick och jag har lagt ner några timmar på att göra den finare. Jag har den i Vättern och har idag inga planer på att segla på öppet hav. 
    Grejen är att familjen växer och jag går i tankarna på att ha en något större och stabilare, med lite större boytor, gärna en bättre toalett också. 
    Frågan är, enligt er, är det mer värt att lägga ner några tusen på att uppgradera Maxin, montera rulle på förstag, nya segel, fortsätta renovera upp den. Eller sälja den och köpa en 30 fotare/halvtonnare med lite mer ytor, typ Scampi 30 eller liknande båt.

    Hur stor skillnad upplevs 30 fot mot 25, och är det värt besväret med båtbyte när det gäller boytor och segelegenskaper för familjesegling med Maxi 77 kontra Scampi 30, Beason 31 eller liknande halvtonnare.

    Tack för era åsikter!

    mvh Christian


  18. 2022-05-03 vid 15:48 skrev Rollen:

    Babords motorkudde ser helt ihopsjunken ut. Det har läckt olja på den, och det tål den inte.

     

    Tack för bedömningen, det känns som att jag skulle vilja byta motorkuddarna innan säsongen drar igång.

    Det finns inte en chans att jag får tag på original motorkuddar innan söndag, finns det likvärdiga kuddar som skulle fungera att använda från tex Biltema som passar md5a med S-drev? 

     


  19. 40 minuter sedan skrev Hybro:

    Du har väl koll på bälgen, mellan skrov o drev? 


    Med mina lekmannaögon tycker jag den ser frisk ut, men jag lär mig fortfarande och försöker få koll på allt!

     

    Jag laddar upp en film på min motor här och rörelsen i motorkuddarna, så kan ni göra en bättre bedömning! 

    * Alla kablar och allmänna röra är tidigare ägares verk, jag har planer på att snygga till och städa upp motorrummet. Filmen är också inspelad vid första kallstarten för i år och båten ligger på land.*
     

     


  20. 53 minuter sedan skrev Rollen:

    Då kan du köpa motorkuddar på Biltema. Håller längre än originalkuddarna, och funkar lika bra. Minns inte riktigt vilka jag använde, men de bör vara ungefär lika höga. Det är inte så noga med S-drev. Jag tror de kostade 44:- styck.


    Okej det låter bra! Vad använde du för hjälpmedel när du bytte för att hålla motorn på kant, samt var det mycket att släppa runt om för att komma åt?

    Jag vill gärna byta men vill inte dra igång ett stort projekt innan iläggning!


  21. Hej! Söker erfarenheter av hur mycket rörelse jag ska förvänta mig vid motorgång med md5a. När jag går för motor upplever jag att motorn kastar relativt kraftigt i sidled och det skallrar och känns i hela båten. Det räcker med att jag håller emot motorn i sidled medans den är igång för att det ska bli märkbart mjukare gång.

    Motorn är orginal i båten från 1982 och motorkuddarna stretchar ganska mycket vid moton igång. 
    Jag är i stötarna att sjösätta nu så jag är inte så sugen på att börja byta motorkuddar nu, finns det några knep eller trix för att få motorn att stabilisera sig och inte kasta lika kraftigt vid gång?

    Tänker spontant om det går att mosa ner lösa gummiblock på undersidan av motorn för att ta upp vibrationer, men jag vill inte skapa skadliga krafter mot skrovet om det finns avsedda förstärkningar för att ta upp motorkrafterna.

    Tar tacksamt emot tips!

    mvh Christian
     

×
×
  • Skapa nytt...