Jump to content
Thursday 18 April 2024

50sman

Medlemmar
 • Content Count

  260
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

50sman last won the day on July 24 2022

50sman had the most liked content!

Community Reputation

55 Expert

About 50sman

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sedan utöver storlek så är mitt tips att köpa den som är mest praktisk för fiske. Jag var tvungen att kompromissa mellan praktisk och bryggsegling (frun) och jag är supernöjd med den kombinationen jag har (för utom storlek då) Jag har en Askeladden 515 invader.
 2. Ju större desto bättre är mitt råd. Sundet kan ge märkliga vågor och att då sitta i en liten båt är jobbigt. Jag har en 5.15m och jag är inne och byta till en 7.85. Om man nu bara ger sig ut när det vindstilla kvittar storleken. Så först får du bestämma dig för hur "salt" du är. När rapporten säger medelvind på 8 m/s stannar jag hemma. Med en större kan jag ge mig ut med 10-11 m/s
 3. Hittade en hos startmotor.se. Superföretag. Ringde och innan jag knappt hann säga något annat än mercury -98 så "10 kuggar till mercan- det har vi". Snabba som attan - tog 1 dag och så fick man både reklampenna och block ;):) 495 kr och nu funkar startmotor perfekt.
 4. Helloj. Jag tillhör de som det smärtar i när råd blir att byta "hela". På min startmotor har 2 st tänder lossnat och svaret jag fick från en båtmotorreparatör var att det är kört - byt hela. Nu är jag av -66 årskull och därmed uppfödd med att allt går att fixa. Jag har ingen "trång" finansiell situation så det är mer av principen att inte bara "slit-å-slänga" utan laga om det går (på ngt vis tror jag att man är mer sustainable och bidrar). När jag kollar så är det bara en mutter som skall av så det borde vara gabska geshwint att fixa. Problemet är att jag inte hittar den sida jag hade förr med sprängskisser. Så har ngn själ därute några förslag? Har för mig att det fanns ett ställe i gtb som hade begagnat? Så här heter parten: DRIVE-PINION 802587T01 Hittar på e-bay men US och då blir frakten som den blir.
 5. Min väger "torr" 650 kg och "våt" (uppmätt på en vågstation) 825 kg. Har kört med julas "900" kg utan problem. Även på en ramp där båten får 45 grader innan den tippar ned. Enda negativa är farten - långsam som attan och ljudlig men man slipper 190 i puls Alltid värt något i dagens "ajabaja för motions värld"
 6. Har börjat titta på små snurror. Letar upp till 10 hk men de faller nog bort då jag vill ha så låg vikt som möjligt men ändå hk nog. Bra om man kan ansluta till befintliga bensintankar dvs slippa de extra kilona med en inbyggd tank i motor. *Tips?
 7. Jag köpte ett avloppsrör med loch. Snedsågade det och limmade fast mot skrov. Satte givaren i locket och fyllde röret med glykol. Funkar super.
 8. Jag är en "sucker" för Askeladden pga av att de är så stabila och självlänsen så kanske denna modell: https://www.blocket.se/annons/skaraborg/askeladden_505_freestyle_mercury_75_hk_fyrtakt/110382803
 9. Har satt i ett nytt batteri - "problem" solved
 10. Det här kan vara ett allt: https://www.blocket.se/annons/blekinge/askeladden_515_freestyle_75hk/109439445 Fäller man de främre ryggstöden förut så får man 4 platser mot varandra. Ett bord (eller vissa har 2), höga fribord, lätt och stabil som sören. Bra med stuvutrymme och fören är solbädd (med en madrass) för 2 st.
 11. Jag testade mitt batteri idag med en "testare" och resultatet var 98% laddat, 12,75 v men bara 28% i kondition. Förklarar nog varför jag får "kick back" ibland när jag försöker starta. Blir ett nytt batteri i morgon. Motorn är en Merca 75 HP från 1998.
 12. Som över skriften - kan ett dåligt batteri ge en utombordare lite "orolig" gång på låga varv. Att själva starten blir påverkad har jag märkt då när jag skall starta så får jag en typ "kick back" på startmotorn (ibland).
 13. Jag lägger in en säkring när jag väl hittar "rätt" tråd Skall man köra med 5 eller 10A (har 2.5 mm2 kablar till "sådant"). Måste erkänna att det är ganska "kul" med el. Har börjat från 0 (i princip kortsluta glödlampa) till att förstå lite mer om + och - Har satt in ett förbrukarbatteri som numera har solcell på sig, dragit ny kabel till fram där det sitter 2 plintar, en minus och en dosa med säkringar som jag har kopplat alla förbrukare till ( alla kablar är uppmärkta - för en ev nästa ny ägare), satt in att skiljerelä mellan startbatteri och förbrukarbatteri (givetvis med säkring och brytare emellan tack forumet). Nu är det stereon och lite emabient light kvar innan det sista med att få motor att gå fint på tomgång (trots en inlämning på firma för utbyte av delar som har varit i kontakt med "saltvatten" (har gått i GTB innan) och service. ( Motorn gick sämre efter inlämning då "jag kör inte i tunna ?!?! utan bara ställer tilbaka nålar som de var innan service (jädra clown firma))) Sista fixet är en ny instrumentpanel (får bli nästa år). Sedan är båten i tipp topp.
 14. Jag får nog "bita" i äpplet och fixa :). Förra ägaren har gjort en del "himpa vimpa" dragningar som sitter kvar (jag buter ut och drar om kabel för kabel och har 2 st kvar som går direkt från + och fram till lanternorna. En av de kablarna kan jag spara när jag drar om kabel till dem (blir i mörrn).
 15. I love these forums. Supertack. För att "read back to my self". Gul till plus = minne. Då måste jag dra kabel till + direkt på antigen starbatt eller förbrukarplus. Skippar jag det tappar jag minnet. Det är iof ett mindre problem då jag kommer att köra enbart spotify. Vill jag lyssna på radio så kan jag köpa att få scanna de ggr. Gällande ljudinställningar så brukar jag köra med "factory settings" då jag är mer intresserad av lite musik än "stereofilisk musik (som jag har hemma)" Så jag skippar att koppla in den ena kabeln. Återigen - tack.
×
×
 • Create New...