Jump to content
Saturday 18 May 2024

Heliac

Medlemmar
 • Content Count

  71
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Heliac last won the day on November 18 2022

Heliac had the most liked content!

Community Reputation

20 Expert

1 Follower

About Heliac

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Heliac

  Namn på båt

  Skam den som ger sig. Lite ny info. Det här är min båt på 50-talet i Båstad. HG2189.
 2. Det finns faktiskt en bom och ett segel till den bakre masten oxå. Inte monterat på bilden dock..
 3. Kan som sagt inget om att segla. Så här ser den med riggade segel..om det säger nåt om dess förmåga. Det är som någon nämnt en gammal fiskebåt som skall vara byggd i Råå 1919.
 4. Ja det är en båt som jag äger. Jag har faktiskt en 42-fot segelbåt i stål oxå...men jag kan inte segla. Kanske bättre å lära sig det..men jag gillar träbåten. Sen gäller det ju att ha grejerna i ordning, ren bränsletank, extra filter verktyg och reservdelar mm... Jag tror bränsletanken är 150 liter och det kanske är lite snålt? Vet faktiskt inte vad båten drar per distans heller.
 5. Att segla är inte tanken utan det är motor som gäller. Den marschar fint i 7 knop så man får inte ha bråttom. Som sagt det är bara i princip en dröm än så länge. Båten som sådan tycker jag inte är opraktisk, den har vattenburen värme och vv-beredare, dieseldrivet. Vattentoa och septitank..batteridrivet kyl, gott om stuvutrymmen...osv Däremot är den inte lika lätt att backa och lägga till med som en modernare båt. Men gillar man gamla båtar så är den "helt rätt"
 6. Kanske en dum fråga då det givetvis beror på vädret. Men jag funderar så småningom att dra ner på arbetandet och vara lite mer ledig. Har kört mycket båt i princip hela livet, ej seglat, bara i Vänern men den kan vara nog så tuff ibland. Nu lockar det att kanske ge sig iväg lite längre, Nordnorge, Danmark, Tyskland och kanske ända ner till Medelhavet. Är det helt tokigt att tänka sig med en sådan här båt? Den är ca. 10 meter.
 7. Hmm...felet verkar trots allt inte vara avsaknad av termostat. Enligt en erfaren Albin-mekaniker skall det inte vara några problem att köra utan termostat. Och mycket riktigt, felet återkom. Han trodde mer på nån förorening i klysystemet, tex. en impellerbit som rör sig och ibland blockerar. Jag rev av allt...utom topplocket. Mellan topplock och grenrör finss tre kylkanaler, alla var täta. Det var nåt svart grusliknande gegg. Kanske åratal av rost som succesivt lossnat och byggts upp. Rensade mycket noggrant både grenrör och topp. Startade till och med motorn utan grenröret och blockade alla andra vattenpassager för att se så att vatten kom ur alla 3 kylkanaler. Jajamen..klart vatten med bra fart. Nu är det löst trodde jag...åker ut och efter en stunds stabil gång på 60 grader drar mätaren iväg. Går upp till 100 och jag varierar varvtalet lite och plötsligt sjunker den kraftigt igen. Och så här håller det på. Men så helt plötsligt stannr den kvar på mellan 50-60 i en halvtimme. Jag blir inte klok på detta..
 8. Felet beror sannolikt på att termostaten inte sitter där. Jag lossade slangen från termostathuset till avgaskröken, alltså vattnets enda väg ut ur motorn. Satte en kran på slangen och simulerade en termostat. När tempen började stiga öppnade jag och släppte ut lite vatten. Då sjönk tempen eftersom nytt sjövatten kom in. Men med slangen kopplad och utan någon temostat i tror jag inte motorns kylsystem fylls ordentligt med vatten varvid lokala kokningar uppstår. Testade och att sätta i en rejäl strypning i slangen..då höll den oxå jämn temp.
 9. Blir inte klok på detta. Kylvattnet verkar komma och gå lite som det vill. Impellern är ny och jag har haft isär och kollat den ytterligare...felfri. Motorn kan ligga stadigt på 60 grader i typ en kvart. Så helt plötsligt drar mätaren iväg. Jag har släppt på slangen som går från termostatlocket till avgaskröken när detta händer och det kommer bara vatten lite stötvis. Lossade slangen till skrovgenomföringen och där kommer det vatten som det ska. Förstår inte vad det kan vara som bråkar. Termostaten har någon plockat ur men det ska väl inte leda till detta fenomen.
 10. Nästa år får det bli att dra något mellan varje bord..det va lite meck att lägga den grunt och staga upp, även om det funkade En kompis kör alltid med vaselin.
 11. Löjligt att svara sig själv..men en sån här tråd kan kanske vara till info för nån annan som är lika oerfaren med träbåtar som jag. Nu har den legat 2,5 veckor och är så gott som lika tät som den var förra året. Hade jag fått bestämma när den sjösattes hade jag dömt ut båten. Det är helt otroligt hur mycket en ekbåt kan gå ihop.
 12. Nu har den legat 4 dygn. Det har sakta blivit bättre men den kräver fortfarande en pump med konstant drift, lägger jag på den andra pumpen oxå så tömmer det fortare än det kommer in. Den största läckan är mellan 2 bord, där ser man tydligt att vatten kommer in. Kanske kommer kräva åtgärd utifrån. Men jag ger det några dagar till.
 13. Ja ok. Jag sjösatte i ramp med vagn så jag kunde inte låta den blockera...sen gillar jag spänning oxå..om den skulle gå under eller inte Hemma har jag möjlighet att lägga den på långrund botten och spänna upp linor så den inte tippar. Så den ligger å är vattenfylld nu till en bit under vattenlinjen. Är den inte bättre om en vecka kanske den får upp igen för lite Farm/tät/ettan
 14. Lånar en gammal tråd istället för att starta en ny. Jag fick en ekjulle i sådär skick förra sommaren. Skrovet helt ok men överbygget dåligt. Bra motor, det var därför jag tog den. Den låg i tills oktober och var då ganska tät. Länsade en liten skvätt en gång i halvtimmen ca... Under vintern har jag inte gjort någonting med botten. Den har legat ute under presenning. Lade i den och den läcker väldigt mycket. Körde den till min hemmabrygga och fick ha 3 st 12v länspumpar som gick konstant för att inte sjunka. Nu efter två dygn är den betydligt bättre men fortfarande otät. Testade med en nivåvakt och pump men den stannar för att starta nästan omedelbart igen. Antar att en ekbåt kan behöva betydligt längre tid än så, skall jag ha is i mage och ge den några veckor?
 15. Heliac

  Namn på båt

  Nu har det kommit lite högintressant information via PM. Jag har fått en gammal bild från släkting till denne Vincent, och det skulle mycket väl kunna vara min båt. Att han köpt in en motor till annat ändamål än sin egen båt ser dem som icke troligt. I så fall har jag nu ursprungsnamnet på båten. De ger mig antagligen mer fakta om båten framöver, och då kanske bitarna faller på plats.
×
×
 • Create New...