Gå till innehåll
söndag 28 april 2024

Safir-mike

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    25
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Safir-mike


  1. Tackar för återkoppling, jag provade med den i båda lägena flera gånger.

    Jag hade misstänkt att jag "surat" motorn om det inte varit för att den inte ens tände till vid något enda tillfälle.

    Hade inga verktyg med mig, så jag kunde inte kolla tändkabel och stift...men samtidigt gick den ju prima när vi provkörde den hos säljaren, o jag har inte rört den sedan dess.


  2. 20 minuter sedan skrev SkeppOhoy:

    Hej!

     

    Har inte svar angående bränsletanken men läste mig till detta, se bifogad bild. Har du uppfyllt dessa? Hoppas att det löser sig för dig. 
     

     

     

     

    FA5AC114-246F-41E0-961B-4715F60470C7.jpeg

     - Ja jag provade med choke o jag provade utan choke. Motorn tände inte ens till. De där instruktionerna är de vanliga för start av en liten utombordare, så det gjorde jag automatiskt. Frågan är vad spaken jag ringade in ovan, egentligen är för något?


  3. Var ute med en nyköpt motor förra veckan, och lyckades inte dra igång den. När jag provkörde den i en tunna hos säljaren, startade den direkt och gick prima.
    Det är en Parsun med en liten inbyggd tank, och jag skulle köra från den, tänkte jag. Alltså utan extern tank i båten. Jag provade att choka lite lagom och med gasreglaget i körläge..inte ens en tändning. Nu börjar jag undra om det krävs en externt inkopplad tank för att motorn ska kunna köras, och att den inbyggda lilla ska betraktas som "reserv" när bränslet börjar ta slut i tanken. Någon som kan hinta om möjliga problem jag missat här?

     

    Den i rött inringade spaken blev jag inte heller klok på...är det någon slags väljare av bränslekälla, eller vad? Provade den flera gånger i båda lägena utan framgång.

    Parsun 5 hk.jpg


  4. 21 minuter sedan skrev Lintott:

    Ibland hänger de sig. Då krävs det en knappsatskombination vid påslag av GPS-en för att göra en total omstart.

     

    Minns inte nu vilken kombination av knappar det var men det går nog att hitta på nätet.

    Testa t.ex. det här:

    https://support.garmin.com/en-HK/?faq=0ZlFI7Z18b4lGy74Uwqsb7

     

    Att du bara har förinstallerad karta o inget tilläggssjökort påverkar inte positioneringen.

     -  - Tack för hjälpen, ska prova att reboota enheten när jag är tillbaka på kontoret.


  5. 12 timmar sedan skrev Lintott:

    Se till att GPS-en har fri sikt runt större delen av horisonten. Ibland står satelliterna i ogynnsamma lägen på himlavalvet så GPS-en har svårt att få tillräckligt bra signaler för att låsa på en position. Detta är speciellt viktigt vid "kallstart" då GPS-en inte har rätt tid o datum och saknar satellitdata. När den väl startat upp så finns satellitdata kvar ett tag i GPS-en så den kan starta upp snabbare.

     

    Låt GPS-en stå påslagen en längre tid. Ibland kan det ta en halvtimme för den att komma igång om förhållandena är ogynnsamma och den inte varit påslagen under en längre tid. Det finns ett backupbatteri som ska hålla igång en intern klocka o satellitminnet. Det batteriet tar slut med tiden och då blir uppstarttiderna längre.

     

    I en del GPS-er finns det en uppstartmode med världskarta där man kan ange ungefärlig position (det brukar räcka med att peka på Sverige) för att snabba på uppstarten. Vid nästa uppstart använder den positionen då den stängdes för att snabbare hitta rätt.

     - Enheten startar alltså upp med sina respektive funktioner som de ska, men GPS:en hittar inte sitt läge ens efter en timmas sökande. Jag har valt att ange "Ja" på frågan om ungefärlig position som den visar hyfsat rätt, men sen händer inget mer med själva GPS-sökningen än att frågetecknet fortsätter blinka.

    Som det är, så finns enbart den förinställda kartan i enheten, alltså den som levererades redan inläst i den. Jag har inget kart-kort i den just nu, men det borde väl inte påverka GPS-sökningen?


  6. 12 timmar sedan skrev Lintott:

    Din GPS har ingång för NMEA 0183 och Garmins egna datanät CANet.

    Ekolodgivaren ansluts till GSD21 ingång för givaren.

    GSD21 ansluts till 12V och förslagsvis NMEA 0183 i din GPS. Dessa funktioner sitter i samma kontakt på GSD21 så kabeln delas och ansluts åt två håll (spänning och GPS).

     

    Det går inte att ansluta ekolodgivaren direkt till GPS-en

     

    GSD21 är "en processor" för ekolodsgivaren som sedan skickar upp bild o data till GPS-en.

     

    Ett annat sätt att få upp djupinformation o temperatur till din GPS är om du t.ex har en NEXUS-server med ansluten ekolodgivare. Då kan du få djup o temp (och lite annat från NEXUS-servern) via NMEA 0183 till din GPS. Men du får inte den speciella bilden med "sillbion" som kommer från GSD21.

     - Tack o bock för utförligt svar.

    Men varför behövs egentligen GSD21:an när jag redan har ekolodsgivare? Den är väl "bara" någon slags förstärkare eller liknande då?


  7. Följdfråga inom samma ämne:

    När jag nu startar upp Garminenheten GPSmap 545S mot 12V och kopplat in GPS-antennen, så står markören i kartan och blinkar med ett frågetecken. Det betyder att den inte hittar sin position via någon satellit. 

    Krävs något mer än att starta enheten för att få igång GPS:en?

    Ekolodssensorerna går inte att "torrprova", utan behöver vatten för att fungera, läste jag mig till.


  8. Hej

     

    Jag har fått ett antal Garmin-grejor som jag inte riktigt vet vad de har för funktioner.

    Huvudenheten är en Garming GPSmap 545S, och till den en GA29 GPS-antenn, samt två ekolodsgivare (Airmar P79 och Garmin D/T).

     

    Det tillbehör jag inte förstår anledningen till att ha är en Garmin GSD21, som också medföljde.

    Är inte det också en ekolodsgivare, fast dyrare bara? (nypriset runt 3 500 SEK)


  9. ‎2018‎-‎05‎-‎27 vid 21:19 skrev Gelis:

    Tändföjd 1-3-4-2  så du kan alltså inte sätta kablarna 1-2-3-4. Du har tänkt rätt med fördelaren och att märket är cylinder 1.

     

    Och ja den kan gå igång med fel tändföljd

     - Men vänta nu och hallå - är inte AQ115 en B20? De har väl klockvis tändordning till skillnad från B16 o B18 som har motsols?


  10. Följdfråga -  när jag kikar på bränslefilter till min motor (AQ115), ligger de på ca 900 SEK. Det låter extremt overkill och jag undrar om det går att ersätta det befintliga filtret med en enklare slangfilter eller liknande?

    OM så....hur gör man med det befintliga uttjänta filtret och den anslutning som det kräver på motorn?

     

     


  11. 52 minuter sedan skrev Gelis:

    Tändföjd 1-3-4-2  så du kan alltså inte sätta kablarna 1-2-3-4. Du har tänkt rätt med fördelaren och att märket är cylinder 1.

     

    Och ja den kan gå igång med fel tändföljd

     - Tackar för tipset!


  12. Jo så är det. Startar lätt och går fint på tomgång. Precis runt 900 varv poffar det till och så dör motorn rakt av. 

    Tar tacksamt emot expertpanelens tips i den här frågan.

     

    Innan upptagning i höstas lyfte jag av tändhattarna, och nu har jag med logikens hjälp försökt få dem på rätt plats. Som jag förstått det, roterar fördelaren motsols på just B16 och B18, och jag hittade ett väldigt litet märke i "framkant" på fördelarhuset som jag antar markerar cylinder 1 då. Sen räknade jag cylindrar motsols och satte tändkablarna i den ordningen.

    Om de sitter fel borde väl inte motorn starta så lätt och gå rent på tomgång...eller?

    Tjuvluft? Bränslefilter? 


  13. 10 timmar sedan, mikael_matsson säger:

    Oljebytet... Det är inte rätt, men du kan ju vänta till sjösättningen i vår om det är svårt att suga upp oljan kall. 

    Jag byter några dagar innan upptagning hemma vid bryggan efter en ordentlig varmkörning, min oljesug funkar riktigt dåligt på kall olja. Att motorn får gå en halvtimme till upptagningsplatsen med nya oljan ser jag inte som en nackdel, den blir knappast förstörd av det, men alla berörda delar har nåtts av ny olja innan vintervilan. 

     

    Nu är ju din båt redan på land så det är ju för sent nu. Men så här i undantagsfall är det nog inte hela världen om du väntar till våren med oljebytet som sagt. 

     - Ska försöka få ur oljan om det går. Antar att det är en speciell sug man använder till det, då den inte gärna rinner smidigt kall?


  14. 12 timmar sedan, Gelis säger:

    " ...Hur du väljer att varmköra är upp till dig. Antingen med återcirkulation eller med rinnande vatten till en dunk som motorn suger vatten ifrån.

    Går åt ca 20 liter glykolblandning..."

     

    Jag skulle vilja köra återcirkulation, om jag lyckas koppla slangarna rätt.

    Hur jag skulle kunna varmköra motorn i 15-20 minuter med en dunk utan cirkulering förstår jag inte. Det måste väl gå åt en jäkla massa vatten...eller?


  15. 36 minuter sedan, Pentax säger:

    ... jag ser på din bild att det är möjligt att gräva på uppställningen, så att du kan få en grop under drevet, så att du kan få ner drevet i normalläge"

    Impellerpumparna brukar vara slitna på dessa maskiner så jag är inte säker på om den orkar lyfta vatten från ett kärl som står under avgasstöveln, dessutom brukar som jag skrev innan stöveln vara kraftigt korroderad så att avgaserna stör vattenupptaget.

     

    Alternativ 2.

    Låt allt vara som det är, pumpa ut så mycket kall olja du kan, och fyll på ny till max på stickan.

    Dränera motorn på vatten i motorblock och limpa, skruva ut hela kranen, pilla med en ståltråd i hålen så att du vet att verkligen allt vatten dränerats, stäng sedan kranarna och fyll glykolblandning genom termostaten.

     

    Nästa år varmkör du och byter olja innan du torrsätter.

    Pallar upp båten högre vilket även underlättar bottenmålningen.

     

    :)

    "... jag ser på din bild att det är möjligt att gräva på uppställningen, så att du kan få en grop under drevet, så att du kan få ner drevet i normalläge"

     - Det är grus, så omöjligt är det nog inte. Men visst, det är ett jobb som heter duga om en stor behållare ska ner där också.

     

    "Dränera motorn på vatten i motorblock och limpa, skruva ut hela kranen, pilla med en ståltråd i hålen så att du vet att verkligen allt vatten dränerats, stäng sedan kranarna och fyll glykolblandning genom termostaten."

     - Hur dränerar jag utan att köra motorn? Ska inte ens startmotorn dra runt för att vattnet ska pumpas ur motorn?

     

    Tackar för tipsen om kommande säsong, jag inser nu att det underlättar enormt.

     


  16. 14 minuter sedan, Gelis säger:

    Då motorn troligtvis har sjövattenkylning så måste motorn dräneras på vatten innan du kör in glykolblandningen.

     

    Och nej en liten hink räcker inte till varmkörningen, du bör nog ha ca 20 liter som cirkulerar runt.

    Du återanvänder alltså kylvattnet som Pentax skriver, räcker inte sugslangen så skarvar du den.

     

    Sedan så skulle inte jag starta motorn med drevet i det där läget. Bryter ganska bra i knuten/arna.

    Den är sjövattenkyld ja.

    Men kör jag inte motorn i friläge, så att drevet inte är engagerat när man spolar igenom motorn?

     

    Men funkar det alltså att "ställa" motorn i en balja och koppla slangar från insug och utblås?

    Tänkte att det är bäst att ta bort termostaten, så behöver man inte köra så länge. Är det vettigt?

    Nu vet jag iof inte var de anslutningarna sitter eftersom jag hittills inte behövt gå igenom motorn, men jag antar att de bör sitta i anslutning till vattenpumpen/impellern....eller?

     


  17. 30 minuter sedan, Pentax säger:

    Det drevet har ingen impeller, i original tar den upp kylvatten i avgasstöveln.

    Men den brukar vara sönderoxiderad så de flesta har monterat ett nytt vattenintag i botten på skrovet.

    Impellern sitter i framkant motorn, följ sugslangen så ser du var den tar in vatten.

    Om denna slang är lång nog lossar du den från intaget och stoppar ner ändan i en hink med rent vatten och sköljer igenom maskinen, därefter häller du din glykolblandning i hinken och låter maskinen suga i sig den, du kan ha en hink under avgasstöveln för att samla upp det som kommer ut där.

    Tackar o bockar för input.

    Men räcker det med en hink genom hela kylsystemet?

    Jag tänker att motorn ska varmköras (för oljebyte), och då lär det väl gå kubikmeter med vatten?


  18. Hej expertpanelen

     

    Jag som ganska nybörjare på båtar skulle behöva lite input på dummy-nivå, vad gäller skötseln inför vintern nu när båten är lyft ur havet.

    Förra helgen lyfte vi upp båten (Safir Cabin med en AQ115)  o jag tvättade av motorn hjälpligt. Den står som på bilden - lågt, med motorn vilandes mot ett kölstöd i gummi.

     

    Om jag ska kunna köra runt motorn med glykol...hur går jag tillväga då jag väl inte kan köra den i balja som den står nu?
    Behöver väl vara vatten en bra bit upp på motorn för att inte brännskada impellern, eller räcker det med en djup balja som når så långt den kan i läget som den är där på bilden?

     

    Mvh

    /läraktig landkrabba

     

     

    AQ115.jpg


  19. 53 minuter sedan, Georg_Ohm säger:

    I princip ja.

    Startmotorn sitter ju längst bak och längst ned på motorns bb-sida.

    Safir Cabin är ju liksom ingen superyacht med ett motorrum därefter.

    Kan tänka mig att det är mer än trångt. Men jag bytte startmotor på min Monark 670 för många år sedan då den fortfarande hade en AQ120. där var motorrummet omkring 10-15 cm bredare än motorns yttersta delar.

    Med långa armar och förlängare till hylsnyckelsatsen en och annan svordom och besvärjelse så lyckades jag med det.

    Jag minns också att jag tappade ned muttrarna till solenoidens kabelanslutningar i kölsvinet under motorn, dessa är av mässing och icke magnetiska... var ett helsike att fiska upp dessa igen. Möjligen ersatte jag dem med rostfria låsmuttrar, eller om det var på en annan båt...

    Det är många år sedan nu, ungefär 30, men vill ändå minnas att jag plockade bort fördelaren och dess konsol till tändspolen och bränslepumpen för att komma åt. Möjligen skruvade jag bort något mer inne i motorrummet, har precis för mig att stryrkabeln lossades samtidigt, men som sagt det är många år sedan nu.

    På gamla Volvobilar är det enklare, där kommer man åt underifrån, kanske onödigt att påpeka det, men det gör man inte på båtar...;).

    Tackar för infon, det är ungefär samma utrymmen åt sidorna på min båt. Ska se vad som kan göras på plats då.


  20. 2 minuter sedan, Georg_Ohm säger:

    Jag kan väl få nämna att om det är en Bosch startmotor finns det solenoider att köpa som reservdel där man säljer delar till gamla volvosar, både som original eller piratdel. Troligtvis många hundra procent billigare än att vända sig till auktoriserad VP-återförsäljare.

    Å andra sidan kan det vara lika bra att byta hela startmotorn, jag bytte för ett tag sedan på en personbil med B21 eller liknande gjutjärnsmaskin, den fabriksrenoverade startmoton med garanti kostade 1700kr (då) då den gamla lämnades i inbyte. Kan ju hända att prisbilden nu är annorlunda, men iallafall inga astronomiska kostander.

     

    Jag anser att startmotorer och generatorer skall man inte hålla på att meka med eller byta till bättre begagnade, det skapar i allmänhet mer irritation och senare dysfunktioner. Köp en ny, eller fabriksrenoverad med garanti!

    Visst kan man byta solenoiden, (kostar "typ" 298kr) men då ändå startmotorn måste plockas ur kan det vara lika bra att byta alltihopa, det är ju ändå litet pilligt och meckigt att ta ur den gamla solenoiden och få i den nya och få den där gaffelformade hävarmen på rätt ställe.

    Sedan brukar ju lager och lindningar i gamla startmotorer vara slitna... nä byt "hela kitet"!

    Tack för tipset...men går det att komma åt startmotorn eller solenoiden utan att lyfta ur motorn?

     


  21. 32 minuter sedan, Pentax säger:

    Kolla solenoiden på startmotorn

    Tack o bock, Pentax. Hade misstankarna  åt det hållet.

     

    Men då kommer följdfrågan - hur smidigt kommer jag åt att göra det på den motorn i det utrymmet? Krävs det att lyfta ur hela motorn så känns det ju inte lika spännande plötsligt...


  22. Hej

    Som ny båtägare (nåja, hade en Shetland 570 under tidig Jura-period) till en Safir Cabin 1975, står jag med ett motorrelaterat problem jag inte kan luska ut.

    Varje gång jag vrider om tändningsnyckeln så klickar det bara utan att motorn tänder/försöker dra runt. Låter som ett relä som slår av och till.

    Efter ett antal sådana tydliga klick, startar motorn och går prima som om den aldrig varit avstängd. Ibland krävs det ett 20-tal klick, andra gånger startar den efter 2-3 stycken försök.

    Blir inte klok på var problemet sitter. Har försökt lyssna vid fördelardosa och startmotor, men kan inte lokalisera det.

     

    Alltså - motorn går prima o rent när den startar, men det krävs ett antal "klick" för att den plötsligt startar.

     

    Tack o bug för tips från expertisen..

×
×
  • Skapa nytt...