Jump to content
Sunday 26 June 2022

fhsp4m

Medlemmar
 • Content Count

  37
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by fhsp4m

 1. Hej! Har en helt ny Mercury 60 hp ELPT EFI, gångtimmar knappt 10. Noterade att det börjat droppa lite bensin från motorn när jag går i båten / öppnar luftning, vet ej hur mycket det droppat. Droppar en liten stund och slutar sen. Ser ut som att det droppar från det där hålet där det rinner ur kylvatten. Det är separat tank och jag stänger alltid luftningen efter varje gång jag kört. Efter jag kört båten och tiltar upp motorn droppar det inget. Kör 98-bensin om det har någon betydelse sedan en tankning tillbaka, körde 95 tidigare. Har det hänt något?? Bifogar en bild och en länk till en video där man ser att det droppar: https://streamable.com/jt6vbr
 2. Tack för alla svar! Jag kommer köpa en större trailer till båten för att slippa hålla på att tänka på allt. Men jag känner mig i alla fall säker, utifrån era kommentarer, att jag kan köra åtminstone en (1) gång med släpet med överlast om jag inte lyckas få tag på en trailer i rätt tid.
 3. Tack för alla svar! Är marginalerna verkligen så små, att risken för tillbud ökar så mycket vid bara 10% överlast om jag tolkar er rätt, eller spekulerar ni bara? Jag skulle kanske nämnt hur jag skulle använda trailern. Jag kör 2 resor per år, 5 mil enkel, i Stockholm, en resa för att lägga i och en resa för ta upp båten.
 4. Hej! Köpte en ny båt i dagarna här och kom nu på att båtens totalvikt överstiger maxlasten på trailern. Har en Tiki 750 kg EU-trailer med maxlast 590 kg men båten väger 540 kg + 112 kg motor = 652 kg, dvs ca 10% över maxlasten. Några problem med detta eller kan jag köra säkert med en så pass liten överlast?
 5. Hej! Jag tror att postade i fel forumdel, ber om ursäkt för det i såna fall. Jag har problem med tiltmotorn på min Mercury 50 hp ELPTEFI år 2002. Funkar ned men inte så bra upp. I regel funkar det så här: Jag börjar med att försöka höja men det händer inget när jag trycker in knappen på motorn/eller på reglaget, reläet klickar inte ens. Jag sänker motorn och efter det, när jag trycker på Upp igen, kan det klicka i reläet för Upp men inget händer. Sen sänker jag lite till och om jag då håller in knappen för Upp kan det börja knastra/raspa, från tiltmotorn tror jag, och efter några sekunder börjar motorn åka upp. Efter detta kan jag höja och sänka nästan obehindrat. Jag har kollat oljenivån i tiltmotorn och den är på rätt nivå. Vad kan vara fel??
 6. Hej! Har problem med tiltmotorn på min Mercury 50 hp ELPTEFI år 2002. Funkar ned men inte så bra upp. I regel funkar det så här: Jag börjar med att försöka höja men det händer inget när jag trycker in knappen på motorn/eller på reglaget, reläet klickar inte ens. Jag sänker motorn och efter det, när jag trycker på Upp igen, kan det klicka i reläet för Upp men inget händer. Sen sänker jag lite till och om jag då håller in knappen för Upp kan det börja knastra/raspa, från tiltmotorn tror jag, och efter några sekunder börjar motorn åka upp. Efter detta kan jag höja och sänka nästan obehindrat. Jag har kollat oljenivån i tiltmotorn och den är på rätt nivå. Vad kan vara fel??
 7. Jag ska sätta en länspump bakom luckan där regnvattnet tar sig ned under durken / däcket. Bifogar bild på luckan, det är den vid röda pilen. Kan vattnet som rinner ned bakom den luckan och in under däcket/durken komma ned till skrovet som man sedan tömmer med bottenpluggen?
 8. Förlåt min okunskap men avbärarlist, vad är det? Jag har dock vissa misstankar om att jag började få problem med vatten i båten i somras ett tag efter det hade regnat. Som bekant var ju sommaren väldigt torr under flera veckor (då hade jag inga problem vad jag kommer ihåg) men sen kom det lite regn. Ryds 475 GT, som jag har, har en självläns men den har jag aldrig öppen för den mynnar ut under vattenytan så jag vågar inte ha den öppen då båten ligger ute på en ö där det kan gå flera veckor mellan besöken. Så när det regnat mycket tar sig vattnet in under durken. Kanten är väl inte mer än några cm hög förrän det rinner in under durken. Längst bak på båten kan man öppna en lucka (typ 40 x 40 cm) där man kan se vattnet under durken, speciellt före planing då mycket vatten under durken rinner bak i båten. Kan regnvattnet ta sig ned till det utrymme som går att tömma genom att ta bort bottenpluggen, om ni förstår vad jag menar?
 9. Tack för svaret! Har spacklat i ungefär samma område som det vita på bilden. Använde polyester och mikroglasballonger + härdare. Spacklade först över ursprungliga skadan -> sen polyester och glasfiber -> sen spackel igen -> topcoat på det. Så det är det sista spacklet och topcoaten som har spruckit. Finns lite bilder i ett tidigare inlägg i den här tråden: https://www.maringuiden.se/forum/topic/88378-några-frågor-om-att-laga-glasfiberhål-för-en-nybörjare/?do=findComment&comment=651653
 10. Bra idé, ska skicka bak båten lite grann idag på trailern och kolla!
 11. Har slipat upp lite nu. Glasfibern är stark, dock svårt att komma åt att trycka rejält med kraft. Men trycker jag allt jag har med tummen från sidan mitt på den nya lagningen är det hårt och flexar inget. Har efter bildtagningen tvättat med aceton och ska göra det igen. Ska jag slipa upp mer eller kan jag lägga gelcoat/topcoat på den här ytan...?
 12. Tack så mycket för svaret! Har känt lite på glasfibern/polyestern nu. Den känns väldigt hård, flexar inget. Men har inte mer än tryckt ganska hårt med handen och knackat med knogen. OM det nu har läckt in vatten den här vägen, vilket jag tror, tycker jag det är lite konstigt även om jag inte kan så mycket. Läcker det alltså in vatten om man bara har polyester och glasfiber, man måste alltså ha gelcoat/topcoat för att det inte ska läcka in? Hur tar jag bort gelcoaten på bästa sätt? Ska jag skippa spacklet den här gången kanske. Kanske det som ställde till det förra gången?
 13. Stort tack för all hjälp! Efter en säsong kan jag konstatera att min lagning blev SÅDÄR =). Jag tror att polyestern och glasfibern håller, den känns hård men som ni ser har topcoaten släppt. Och båten har läckt in vatten under säsongen. Men förmodligen ganska långsamt och jag upptäckte det först efter att det regnat mycket på sommaren och då KAN regnet ha kommit ned i dubbelskrovet då kanten för att det ska rinna ned under durken är ganska låg. Det var mycket vatten i botten när jag tömde bottenpluggen. Att lagningen ser ut så här, kan det bero på att jag la i båten för tidigt? Eller nåt annat? Jag tänkte nu slipa ned topcoaten och lägga på ny om inte någon har något annat förslag...? Bifogar bild på hur det ser ut idag, några månader efter upptagning. MYCKET tacksam för hjälp!
 14. Tack! Det är inte någon stor önskan hos mig att köra vidare med detta men har massor av annat att fixa på fritidshuset som är viktigare, därför vore det bra om det höll några färder innan detta hamnar överst på priolistan.
 15. Tack! GIck på Gelis lösning. Har provkört och det funkade.Det kanske tom håller ett litet tag. Vad tror ni? På bilden syns inte 1 dm soppaslang som jag enligt Gelis förslag trädde över vajern före slangklämmor och tape.
 16. Tack för svaret! Letade lite i förrådet. Funderar på om man tejpar först och sen fäster en slangklämma över tejpen och sen lite tejp på vardera sida av slangklämman så att den inte glider...?
 17. Hej! Höljet om min växelvajer på min Mercury 50 hp EFI har gått sönder. Kan därför inte lägga i backen. Finns det något sätt att reparera höljet så att det fungerar tills jag byter vajern (behöver fungera när jag kör iväg båten för reparation)? Någon kraftig tejp eller liknande?
 18. Jag blev klar med lagningen i torsdags. Topcoaten är helt torr sen en dag men det klibbar lite grann fortfarande i ytterkanterna där skiktet är som tunnast. Frågan är om jag kan lägga i båten idag lördag, då är det lite drygt 2 dygn sen jag la topcoaten? Thallatha har redan svarat på frågan ovan men då tog Thallatha inte med att jag har spacklat före topcoaten OM det har någon betydelse... Sen har jag gjort en mini-lagning där gelcoaten gått sönder på ett annat ställe under vattenlinjen. En spricka i gelcoaten på kanske 1 * 3 cm som jag slipade upp till 1 * 6 cm och la gelcoatspackel i som jag nu slipat ned och lagt över lite båtvax på. Så, kan jag lägga i båten idag?
 19. Hej! Har en Mercury 50 hp EFI 4-takt från 2001 som åker runt i Stockholms mellersta skärgård. Jag undrar om jag ska göra något för att skydda ytan runt tiltpumpen och upphängningsfästet? Spruta WD-40 eller liknande? Ska jag byta anoden som sitter under upphängningen?
 20. Så nu är jag klar. Stort tack återigen för all hjälp! Lite bilder från reparationen: Ursprungliga skadan Slipat upp med vinkelslip och lamellrondell: Slipat ned ojämnheter från arbetet med vinkelslipen. Spacklat med polyester och mikroglasballonger. Tvättat med aceton. Tejpade fast en bit glasfiberväv över arbetsområdet och målade av den, använde sen den för att göra fyra bitar med ökande storlek, från liten till att täcka hela arbetsområdet. Laminerat första lagret och sen ruggat upp. Tvättat med aceton. Laminerat 3 st lager till. Ruggat upp. Tvättat med aceton. Spacklat hela området med polyester och mikroglasballonger. Sandpapprat. Tvättat med aceton. Målat med roller topcoat. Inte så estetiskt tilltalande kanske men förhoppningsvis håller det =)
 21. Hej! Har nu spacklat med polyester och mikroglasballonger, ruggat upp, tvättat med aceton. Sen laminerat ett (1) lager glasfiberväv som härdat, ruggat upp, tvättat med aceton och laminerat 3 st lager till. Nu såg jag att det blivit några fläckar, har något gått galet? Plastade dem 3 st glasfiberväv-lagren för några timmar sen. Det var ganska varmt ute då (över 20 grader) men nu är det bara 14 grader.
 22. Många nybörjarfrågor här... skulle precis börja slipa med vinkelslipen och skulle behöva komma åt lite bättre. Hur höjer jag upp båten enklast utan att skada den på nåt sätt? Skulle behöva kanske att lyfta båten 10-15 cm vid arbetsområdet. Domkraft och kila in några brädor mellan trailern och båten?
 23. Jag behövde höra det från någon tydligen. En sån här kanske, paraffinlösning... "Blandas med gelcoat till topcoat. 5 delar paraffinlösning blandas med 100 delar gelcoat. 60 ml." =) http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Ovrigt/Paraffinlosning-2000017194/
 24. Tack! Tänkte köpa allt på Biltema. Dem verkar ha allt jag behöver, alu-roller, glasfiberväv, mikroglasballonger, polyester, härdare, sandpapper, skyddsutrustning, aceton, sandpapper men inte någon topcoat utan enbart gelcoat. Kan jag köpa något på Biltema för att blanda egen topcoat eller är det bättre att köpa färdig topcoat på t ex Erlandssons brygga. http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Farg___Batvard/Polyester_Reparation/Gelcoat_Topcoat/TOPCOAT_NR8003_LJUSGRA_1KG?id=60142
 25. Tack! Hur lång tid behöver lagningen vara på land innan man kan sjösätta (använder som sagt polyester, glasfiberväv, spackel och topcoat)?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy