Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

eskilon

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om eskilon

  • Placering
    Fänrik

Mina båtar

  • Båtens namn
    Draco 2500 TC
  1. Kolla även den här länkenhttp://www.maringuiden.se/forum/topic/63686-gasololyckor-en-tankest%C3%A4llare-till-oss-som-anv%C3%A4nder-det/
  2. 1. Ja precis vad jag också tänker. Därför jag tänkte ha en snabbkoppling till flaskan som jag bara kopplar på när spisen ska användas och sen kopplar av igen. Och stänger locket till flaskan. Så enda vägen ut för ev gasolläckage blir då via dräneringsslangen. När jag ska använda spisen testar jag med läcksprej att kopplingarna är täta. I ett litet utrymme märker man gasolläckage på lukten då man tillsatt luktämne på svensk gasol. Om man är vaken. Det är nattetid vid ev läckage som är största risken. Kravet för att spisen ska räknas som tät är att den kan tändas som du säger efter en timme därefter räknar man med att luften och gasolen blandar ut sig och så små mängder ska ju inte vara någon fara. Man kan stänga av på flaskan först om man vill så brinner lågan tills gasolen i ledningen är borta och därefter stänga av spisen så slipper man helt det lilla också. Vet inte men tror att spisarna var utrustade med tändsäkring så att om lågan slocknade stängdes gasoltillförseln till brännaren.
  3. Ja så måste det ju vara, att man ska kunna öppna locket för flaskbyte och även för att helt stänga av gasolflaskan/klicka av snabbkopplingen efter användning - på med tätt lock igen och sen kan det bara läcka ut från båten via dräneringsslangen. Om det mot förmodan skulle skulle vara något fel på flaskan. Den här verkar perfekt för ändamålet http://www.bataccenten.se/artikel.php?kid=&sok=gasolhink&id=6416 Tack för kommentarer, känns som det kommer fungera. Är dock fortfarande lite tveksam till ytterligare bordsgenomföring - försvagar inte det båtens hållfasthet? Ska ta hjälp av nån båtfirma så det blir bra gjort.
  4. Den uppdaterade versionen säger samma sak; att gasokhinken ej får öppnas i båten. Då är det väl med tanke på läckagerisk. Men när man kopplar loss hinken för att bära ut den ur båten i så fall vid flaskbyte står ju dräneringen öppen och det läcker ändå. Blir ju ingen skillnad mor att ta av locket i båten. Har man bara koll på att dräneringsslagen inte är blockerad ska det ju inte ha betydelse eller midsar jag något här?
  5. Jag har använt engångsflaskor till biltemas gasolspis, avsedd för engångsflaskor, och om vi ska fortsätta med den varianten av gasolspis som någon föreslog som ett bättre alternativ ISTÄLLET FÖR att koppla in den fast monterade gasolspisen i båten, så behövs nog ganska många flaskor för att de ska räcka till matlagningen en semester. Och då behöver de också förvaras i dräneringskärl. Givetvis ska de inte användas till annat än de apparater de är tillverkade för. I exemplet med artikeln om segelbåten som exploderade fanns antingen inget fungerande dräneringskärl till gasoltuben alternativt var gasolflaskan öppen till spisen och det läckte någonstans däremellan. Eller? Men har man ett tätt dräneringskärl, monterat med utlopp med obrutet fall till utsidan av båten samt stänger av flaskan efter varje användning, kontrollerar med läckagespray varje gång man kommer till båten samt läckagetestar spisen genom att tända den efter en timme efter avstängning utan att åter öppna gasoltillförseln, då ska risken vara obefintlig för just läckage in i båten med åtföljande explosionsrisk samt risk för kolmonoxidförgiftning tänker jag. Eller? Enda möjligheten att förvara gasolboxen utanför båten skulle vara att montera en badbrygga och placera den på. Då hamnar den i solen samt jämte motorn (utombordare) dessutom måste kopparrör dras genom båten det blir inte ett bättre alternativ tycker jag än placering i skåpet direkt under spisen i dräneringskärl avsett för ändamålet. Har ingen ankarbox ell liknande. Liten båt flipper 580. Tack för alla synpunkter och funderingar det är alltid bra att vända och vrida ytterligare ett varv så blir det förhoppningsvis bästa lösningen till slut. I föreskrifterna för montering av gasol i länken punkt två står att dräneringsboxen skall ej kunna öppnas i båten....men när man ska byta flaska ska man koppla bort dräneringsslangen då, täta dräneringshålet snabbt som sjutton och sedan bära ut boxen utanför båten...? Eller hur tänker dom? Min plan var att ha dräneringskärl med tätt lock, och lyfta detta och stänga av direkt på flaskan efter varje användning och eventuelt läckage rinner ju ut direkt eller? Men om man bara ska få a ha avstängningskran utanför dräneringskärlet har man ju åter igen flyttat läckagerisken in i båten.... verkar inte lika säkert eller tänker jag fel?
  6. Enligt instruktionen skall alla gasoldräneringskärl/hinkar monteras med fall på utloppet. Oavsett den dyrare eller de billigare för några hundra. Problemet uppstår ju då om det av någon anledning blir stopp i utloppet då blir det ju burken/ hinken som fylls upp. Det sitter redan en fast monterad kombinerad gasolspis/diskbänk/diskho i båten så vore ju bra att använda den befintliga som dessutom har två "plattor". Inte så mycket plats att stuva undan massa lösa prylar heller. Om man använder engångsflaskor kan ju de också läcka och behöver förvaras med dränering!? Och då behöver man köpa ganska många antar jag om det ska räcka ett tag, om du menar sådana små flaskor? Använde en sån förra sommaren spis från biltema och flaskan fick ligga utanför båten på natten. :-o
  7. Tack för hjälpen! Får bli en genomföring till helt enkelt. Pentryt är i sittbrunnen. Och ruffen där man sover ligger ju lägre så då rinner det ju ner där om det skulle bli läckage. Men slang ut från sittbrunn till eget utlopp får det nog bli ändå! Borra och kladda ska jag nog klara : )
  8. ...leda ut vattnet via gasolslang som går ihop via v-koppling med gasoldräneringsslangen... Hm kanske bäst att fixa ett utloppshål till ändå, undrar om det är dyrt, kan inte göra sånt själv.
  9. Tack för svar. Men om en läcka uppstår kan det inte komma in i båten det är hela poängen med dräneringskärlet. Det kan bara komma ut genom dräneringsslangen. Kolla länken;http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=4100 Men det är klart det uppstår läckagerisk vid kopplingen om det inte finns någon säker slangkoppling. Men gasolkopplingar med slang är ju installerade i var och varannan båt så jag tänker att det borde vara säkert? Kanske leda ut vattnet via gasolslang? Kommer rinna ut lite vatten någon minut då och då i samband med matlagning bara!
  10. Tack för svar men att borra ett hål till i båten är inte ett alternativ.
  11. Tänkte våga mig på att koppla in gasolspisen i båten denna sommar så vi kan laga lite mat i båten men samtidigt sova tryggt med tanke på risken för gasolläckage. Har inget ventilerat utrymme men har hittat dräneringskärl (typ hink med lock och en slang ut längst ner på hinken) som ska placeras i skåpet under spisen/diskbänken med gasolflaskan i. Dräneringsslangen kan bara dräneras ut genom vattenutloppshålet på sidan av båten (ca 30 cm ovan vattenytan) där det går en slang från diskhon. Men det får inte plats både och. (både gasoldräneringsslang och vattenutloppsslang) Gasolflaskan kommer endast öppnas vid användning av spisen och därefter stängas. Läckagerisken sitter alltså vid flaskventilen. Så nu till frågan; Fråga:Vad ska jag använda för att koppla ihop gasolutloppsslangen och vattenutloppsslangen? Som verkligen blir tätt och 100% säkert mot gasolläckage? Kan jag använda t-koppking/v-koppling för gasol och på något sätt koppla ihop med vattenavloppsslangen och sedan en gemensam utloppsslang som är ok för både gasol och diskvatten. Och kopplingen måste ha backventil så ev gasolläcka ej kan backa upp i diskhon vid ev stopp i utloppet. Tacksam för förslag på slangar och koppling.
  12. Skall tilläggas att vi aldrig skrapade av duken under säsongen, det gick bra ändå. Det satt MYCKET sjöpungar eller dödmanshand/fingrar eller vad det heter tjockt lager i klasar på hela dukens (svarta) undersida samt lite pyttesmå musslor ca 0,5 cm stora som satt mellan luftkuddarna och som kunde spolas av med högtrycksspruta eller pillas loss med fingrarna, går dock fortare med högtryck. Hade man låtit dessa minimusslor sitta kvar gissar jag att de dött och att man då lätt hade kunnat skaka av dem från duken bara.
  13. Skall tilläggas att vi aldrig skrapade av duken under säsongen, det gick bra ändå. Det satt MYCKET sjöpungar eller dödmanshand/fingrar eller vad det heter tjockt lager i klasar på hela dukens (svarta) undersida samt lite pyttesmå musslor ca 0,5 cm stora som satt mellan luftkuddarna.
  14. Har nu använt cleanboatprotector light juni- augusti på västkusten/Uddevallatrakten, på en båtplats med ca 1,5-2 m djup där det var MYCKET växtlighet. Vid monteringen av duken, var vi fundersamma, eftersom en båtgranne monterat en likadan duk fast med svarta sidan (bubbelplastsidan) uppåt trots att bruksanvisningen säger blåa sidan (släta sidan) uppåt. Vi träffade tyvärr aldrig personen så vi kunde fråga men monterade i a f våran enligt instruktionen. Tänkte att antingen har han/hon glömt instuktionen hemma, eller vet hen något vi inte vet. Visade sig så här 3 månader senare vara det senare. Det lilla sjögräs och enstaka havstulpaner som satt sig på den blåa sidan var bara att svepa av, satt inte fast alls. Det som däremot satt på undersidan, den svarta sidan satt ju fast i mellan bubblorna, så det var inte bara att svepa av så lätt men nån timmes jobb med högtryckssprutan gjorde jobbet ganska förnöjsamt ändå. Men nästa år blir det svarta sidan upp! Då kommer dels mindre växtlighet kunna sätta sig, dels kommer det som trots allt sätter sig man lätt kunna svepa av med en disktrasa, gummiskrapa/fönsterskrapa eller en borste/kvast. Att ta upp duken var inte svårt för oss eftersom båtplatsen ligger nöra stranden så vi vände den så svarta sidan (=beväxta sidan) hamnade uppåt, drog upp den på stranden och borstade bort det värsta med sopborste. Rullade ihop den och körde hem den och tog bort resten på svarta sidan med högtrycksspruta. Klart för nästa säsong! Återkommer efter nästa sommar hur det blev med blåa sidan neråt. På båten har botten klarat sig bra men akterspegeln har full påväxt, detta enligt förväntan då akterspegeln inte var täckt av duken. Kanske går det att ordna nästa säson att man viker upp duken över akterspegeln på något sätt.
×
×
  • Skapa nytt...