Gå till innehåll
måndag 29 april 2024

Basti

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Basti

  • Placering
    Kadett
  1. Det blir nog so, det värkar alldeles för komplicerat för en snickare. Du försökte hjälpa mig o det är jag tacksam för, men du gjorde mig lite besviken när du skrev: "Men en Hynda..!? Det finns två sorters utombordare, Yamaha o så allt annat bråte "
  2. Nu ska min gamla Yama lämna plats åt en ny Honda 30hp. Beställde förra veckan, monteras nästa vecka. Bra priser på Honda båtmotorer just nu, Honda 50 år i Sverige. Tillbaka till problemet med Yamahan. Jarb, jag gjorde precis so som du instruerade mig att göra, tyvärr det hjälpte inte. Jag la i back samtidigt som jag snurrade proppen, i detta läge snurrar proppen åt båda hållen, delade på växelstången och försökte trycka växelpinnen när samtidigt som jag snurrade på svänghjulet men det kändes som att det inte går att trycka pinnen mer, kändes som att den vill böja sig. Jag fick inte proppen att låsa sig. Skruvade tillbaka ihop växelstången, stora mutter 8mm när på pinnen och det blev ingen ändring. I läge fram är proppen låst åt båda hållen . I läge neutral är proppen låst åt vänster I läge back snurrar proppen åt båda hållen utan motstånd. Detta är faktiskt enda förändringen sen sist. Imorgon planerar jag att ta när växelhuset. Kommer jag att hitta problemet där eller är det bäst att jag lämnar motor på service och i so fall vad kan jag förvänta mig i kostnader, är det värt överhuvudtaget.
  3. Tack JARB Skriver ut sista posten och tar med mig till båten denna långhelgen. Hör av mig senare om jag lyckas .
  4. Jag gjorde såhär , steg för steg. Alt jag gör so står jag bakom båten och motor. 1. La i neutral med växelreglaget 2. Kopplade bort växelvajer från motor 3. La i backväxel med handen samtidigt som sonen snurrade på propellern åt vänster. I detta läge går att snurra propeller både åt vänster och höger utan motstånd. 4. Delade på växelstången (stora mässing mutter) och skruvade igen den 8mm ner. Du skriver "demontera/återmonera växelstången i rätt växelläge" hur skal jag veta om det är rätt växelläge? 5. Satte på växelvajer på motor igen och det var samma sak som tidigare. d v s I växel fram går inte att snurra propellern varken vänster eller höger. Går att snurra med ganska kraftig motstånd. I växel neutral snurrar propellern åt höger utan motstång åt vänster med ganska kraftig motstånd. I växel back är lika som i neutral. Detta är läge nu. Kan göra nytt försök imorgon. Har jag gjort något fel i min beskrivning?
  5. Rönnqvist är super bra. Finns även på Jula
  6. Hej igen Är tillbaka från korta påsksemestern. Igår och idag har jag pillat med min motor utan framgång. Har följt Jarbs instruktion ovan med att lägga växel i backen och samtidigt snurrat propellern . Sedan har jag lossat växelstången, plus 4 stora bultar, sedan upptäckte jag att det finns en bult till bakom styrfenan. Och den bulten gick skallen av när jag försökte lossa den. Där står jag nu. Har köpt "skruvutdragare " på B-tema men jag vet inte med vilken borrdimension jag ska borra. Hur lång respektive tjock är den bulten? Är den helgängad? Hur får man ut den bulten på lättaste sättet, om det finns nån lätt sått. Det finns säkert flera som har drabbats av samma problem. Fiske säsong har redan börjat och jag står utan motor, förfärligt .
  7. Tack för svaret. Kan kolla detta först efter påsken.
  8. Hej motor expertis Har en Yamaha 30hp 2takt från 1995 el start och reglage. Har haft den i 2 år utan problem. För 2 veckor sedan la jag båten i vattnet. Startade motorn utan problem och var tvungen att backa ca: 30 meter. Efter ca: 20 meter hoppade växeln ur back läge, propeller slutade snurra och motorn rusade precis som på tomgång. La växel spaken i neutral och motorn gick bara på tomgång som vanligt. Provade att lägga i backväxel med växelspaken och det gick men det händer ingenting d v s motorn rusar vid gaspådrag men propeller stor still. Provade att lägga i framväxel och det gick utan problem, båten går framåt som vanligt. Det hördes inte konstiga oljud eller nånting ovanligt. Körde bara framåt i 20 minuter, fiskade i par timmar, startade motor igen. Provade lägga i backen igen med samma resultat. Åkte tillbaka till bryggan, lasta båten på släpet och åkte hem. Kan även sega att jag bytte växelhus olja innan. Hemma har jag kollat följande: Växelstången rör sig upp och ner när man växlar. Har kopplat bort växelvajer på motorn och växlat manuellt och växelväljaren går i respektive läge fast lite trögt i back. Har startat motorn och såg att ner växelväljaren ligger i läge fram då snurrar propellern åt rätt håll , gasar man då går propellern snabbare precis som vanligt. Lägger jag i neutral då snurrar propellern precis som framåt fast utan gas. Lägger jag i backen då står propellern still. Med avstängd motor och i läge fram går att vrida prop åt vänster men inte åt höger. Det går om man tar i. I neutral läge precis samma sak. I back läge går att vrida prop både vänster och höger utan motstånd. Jag har provat att justera på växelstången (den avlånga mutter) utan resultat. Vad mera kan jag göra själv för att få det att fungera igen? har växelhuset gått sönder? Är nästan hysterisk inför fiskestarten. Vet att det finns expertis här på forumet och andra som råkat för samma eller liknande problem. Tacksam för svar.
×
×
  • Skapa nytt...