Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

foffen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    14
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om foffen

  • Placering
    Kadett
  1. Den här verkar seriös favorit citat; "denna båt är i skick" "bara att koppla pa och ut" "passa på fis jenta UDDEVALLA" "ring vid intresse finns den förtfarade kvar" http://www.blocket.se/goteborg/Segelbat_piraya_24_komplett_nara_ny_passa_pa_47329779.htm?ca=16&w=2
  2. Kan svara utifrån egen erfarenhet denna sommar Det är 5x30 och enligt volvo penta gubben så måste den vara härdad annars håller den inte... vet inte om det stämmer men vår gamla gick av enbart på växlingar fram och bak på relativt låga varv, när vi skulle lägga till, vet ej om den var härdad. Inga större svårgiheter att byta den när man ligger i sjön om man kan hålla andan en kvart, men dyktuber/utrustning underlättar =) Enda verktyget som behövs är en polygrip av standardstorlek för att dra av plastkonan, på vår är det bara en saxsprint som håller ihop det hela för plastkonan gänger är slitna. Saxsprinten är fipplig och lätt att tappa och har en udda storlek, minns inte men tror det kan vara 3x50. Knyt fast den i en fiskelina så slipper man leta på botten, det borde vi ha gjort...
  3. Jag läste nånstans även att lite kätting på ankaret hjälpte till att hålla vinkeln på ankaret bättre mot botten, låter logiskt men ingen jag själv vet något om. Fråga/tanke ang. ankarsegel, vi som har en rullgenua, bord eman inte kunna rulla ut den nån meter och spänna fast den för att få liknande effekt eller ökar det trycket på ankaret istället eftersom vinden fångas i fram?
  4. avrapportering; Kan säga att turen gick nästintill exemplariskt, framme 2 timmar efter schemat men så hann vi inte med sista slussningen i Trollhättan utan fick lägga oss nedanför vid gamlsa slussen och vänta över natten (jätte mysigt ställe men _inga_ faciliteter, ca 30 min promenad till stan), hade vi kommit iväg lite tidgare (ca 9:00) hade det inte varit nått problem att ta sig genom slussarna till gästhamn i trollhättan på en dag. Vi gick ca 4-5 knop uppför älven med vår 7.5hk inombordare på maxi 77an, ca en knop motström + 4-6ms medvind. Vi körde Sandö (Kungsbacka) - lilla bommen på fredag, lilla bommen - nedre slussen trollhättan lördag och trollhättan - Lidköping söndag. Kan bara säga att guiderna ovan är exemplariska! Allt gick som beskrivet ovan och det var inga proglem. Vi oroade oss en del för väntetider vid broöppning men det var inte många minuter vi behövde vänta på någon utav dem, hann knappt gå i land och pinka. Bara åka fram till anvisad väntplats, trycka på knappen och så öppnas den strax efteråt. Slussningen var även den jätteenkel, så länge man inte binder fast båten är det lite som kan gå fel, räcker med att hålla för hand eller båtshake även om rep underlättar (Stegen är inte mysig att hålla i, kall och småslemig/rostig). Det är nästan obefitnligt med strömmar i dessa slussar. Stort tack för hjälpen!
  5. Nä det är sant men gästhamnarna jag sett längre ut ligger på 100-150:- dygn, vilket är ok för en gästhamn men lite för mycket för enbart förtöjning, hoppades komma undan billigare eftersom jag inte behöver några faciliteter... Har du några förslag på var man kan kolla utanför?
  6. Nej, jag har i praktiken inga planer på att förtöjja båten utan tillstånd, om inte annat så kanske förtöjningen råkar gå upp i värsta fall när kajägaren ser båten... Jag menar bara att med så många kilometer oanvänd kaj borde det kunna finnas nått system för båtparkering utöver gästhamnen om man inte vill ha en ***** stekarplats för 300+/dagen.
  7. Jo jag har tänk det som ett orosmoment men det står ju rätt mycket båtar där hela tiden. Vecka 25-26 eller 30, beror ju lite på hur det löser sig med plats för en maxi 77
  8. Jag ska ringa runt lite, har googlat fram några andra hamnar/marinor/varv inne i stan, hoppas nån har nått smidigt att erbjuda Om man kollar lite på google maps så ser man ju att det finns hur många kilometer kaj som helst med plats för en fritidsbåt, borde ju kunna finnas enklare regler rörande förtöjning i en sådan stor hamn som knappt används längre.
  9. Jo det finns ju massa småbåtshamnar, just lilla bommen är ju mest central och praktiskt så därför jag tog den som exempel. Vem är det / hur får man reda på som äger hamnar? Som t.ex. i Göteborg längs med Älven, det är väl inte göteborgs hamn alltihop?
  10. Den här verkar seriös favorit citat; denna båt är i skick bara att koppla pa och ut passa på fis jenta UDDEVALLA ring vid intresse finns den förtfarade kvar http://www.blocket.se/goteborg/Segelbat_piraya_24_komplett_nara_ny_passa_pa_47329779.htm?ca=16&w=2
  11. Hej, om man skulle behöva parkera båten i en hamn nånstan, hur går detta till och vilka regler gäller? Jag har bruten semester så säg att man seglar båten (26fot) till Göteborg, sen drar tillbaka på jobb en vecka och sen återupptar semestern igen, var kan man förtöja båten under tiden? Behöver ju inga faciliteter som en gästhamn erbjuder så det tar emot att betala 300:- dygnet i Lilla Bommen... Kan man lägga till längs med kajen om man bara håller sig undan Stena terminalerna osv? Vad kan hända om man gör läggger båten längs med kaj (Böter, båten i beslag etc?) Tänkte på detta även rent generellt också och inte bara Göteborg, i vanliga faller håller man ju till vid sin båtplats eller luffar runt aktivt och då är det ju bra med en gästhamn att ladda batterier etc, men om båten bara måste stå någorlunda säkert en vecka finns det några billigare/gratis alternativ?
  12. Hej! Sträcker ut en (desperat) hand till forumet om hjälp och erfarenheter att gå på Göta Älv från Göteborg till Vänern (Lidköping) Vi har köpt en Maxi 77 (med MB2/50s inombordare) i kungsbacka och måste transportera den 2 pers till Lidköping i helgen, med obefintlig erfarenhet av Segelbåtar öht. Inte optimalt men så är det. Frågor; 1) Det är ca 90nm totalt, hinner man det fre - Söndag? 2) Broöppnig; hur funkar det, när är t.ex. Marieholmsbron öppen? Hur går det till att få till en broöppnig? 3) Farleden lilla Edet - Trollhättan är stängd 19:00-09:00, Vad innebär det? Om vi är förbi slussen, får vi inte köra båten då upp till Trollhättan? Vad händer om vi gör det ändå? 4) Hur mycket extra tid ska man räkna med för slussarna? (väntetid, slusstid etc) Samt om någon har tips eller info om vad man ska tänka på som amatör på denna resan, tanken är att lära sig segla tryggt och bra i Vänern i sommar men nu föll det sig så att vi måste köra upp den själva dit denna helgen :/
  13. Finns inget som säger att inte köparen hanterat motorn felaktigt och kört sönder startmotorn om den blev sur och trilskades... Värt att ta i beaktande. Men visst, om startmotorn kostar 1895:- som uppgetts tidigare så kan man kanske dela på reservdelskostanden om man vill vara schysst.
×
×
  • Skapa nytt...