Gå till innehåll
söndag 28 april 2024

befindlichkeit

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    26
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om befindlichkeit

  • Placering
    Fänrik
  1. Toaen: det kom av sig i somras, men jag är fortfarande intresserad av att titta på din Storfidra. Hemma i helgen?
  2. Hallå där gott folk, jag tar och bumpar den här tråden med ett hyfsat nytt test i Practical Boat Owner mellan två likadana båtar med djonk- respektive bermudarigg. Rätt intressant läsning. Det kan, till djonkriggens fördel, också nämnas att den bermudariggade testbåten är extremt välutrustad och trimmad. Men det skrivs ju också en bit ner i testet. http://www.pbo.co.uk/seamanship/bermudan-rig-vs-junk-rig/ Trevlig läsning! Någon som har några nya tankar och funderingar? Det blev inköp av en trissjolle i sensomras. En mycket trevlig liten jolle som kanske kunde fungera lite som experimentbåt, även om det inte är något större fel på den som den är!
  3. bhemac: intressanta ingångar, tycker jag! Särskilt detta med flatbottnade vs. fastkölade båtar! Jag är själv inte jätteintresserad av fart, även om det så klart spelar roll, utan snarare enkelhet, vilket kanske kan förklara mitt intresse för djonkriggen (och små, tunga, långkölade båtar). Som nilsnobbing sa så är ju bermudan tveklöst utvecklad för snabbhet, medan djonkriggen inte har utvecklats särskilt mycket alls de senaste – vad vet jag – tusen åren. På senare år har däremot, som du ju också skriver, flera entusiaster börjat experimentera med buk i segelpanelerna, vilket många talar väldigt gott om. Spinnaker är ju svårt att få till utan stagning, men visst finns det folk som sätter lättvindsfock på ostagade master! Det finns några engelska båtar som fanns med djonkrigg som alternativ redan på 80-talet. Kingfisher hade nån och sen finns ju den som Roger Taylor hade, Corribee, en tvinkölad liten seglare.
  4. "så fantastisk som förespråkarna påstår, ofta ganska högljutt" Det är ju smått otroligt vilket hot man tycks utgöra för en del genom att posta ett enkelt inlägg om lite praktisk vägledning om en på våra breddgrader något okonventionell riggning, men jag ser det positivt och glädjer mig för mångfalden på detta forum... Ljungström själv var säkert en knepig stofil, men fasen vilka tuffa båtar gubben konstruerade! Bara en sån enkel idé som att vända på bordläggningen, dvs. det längsta bordet närmast bottenstocken, för att inte ha något ändträ i vattnet som suger väta. Vansinnigt okonventionellt, och fantastiskt genialiskt!
  5. toaen: det är en bra idé! Jag följer med spänning pseudonym: oj då, den var stilig. Tyvärr har jag ingen jättelust att skrubba båten de första två åren
  6. Luffarn: Precis. Jag vet en del motorseglare som har "riggat om" till djonksegel, har också tänkt att det är idealiskt. Många djonkseglare är tvåmastade båtar också.
  7. Toaen: jag skulle inte säga emot dig i mycket när det kommer till segling. Men det går otroligt fort att reva en djonkrigg. Se den här videon: Två sekunder kanske var en överdrift, men ska vi säga sju?
  8. Precis, djonkriggen är så oerhört lätt att reva, vilket tvärtom gör den till en stormbeständig rigg. Jag är oerhört lat som seglare, och gillar enkelheten i den här riggen. Inga vant, inget försegel, stor segelyta, och man revar på två sekunder. Mycket enkelt!
  9. Det har du rätt i! Här kommer den: http://sv-ulladh-log.blogspot.se/p/ul-la-junk-rig-conversion.html
  10. Toaen: Haha, då vet jag Njae, har inget behov av vridbar mast. Däremot är ju tanken att den ska vara rund, och inte fyrkantig som i exemplet jag länkade.
  11. Här är förresten en som gjort en liknande konvertering av en Havsfidra. Inte riktigt så som jag har tänkt mig, utan har snarare tänkt mig att jag drar någon sorts manschett-rör hela vägen från bottenstocken (eller vad man ska kalla det) och upp till genomföringen i däcket som masten står i, för att få jämnare belastning. Men samtidigt kanske det är bättre att ha den stående på botten i en mastfot och sen sitta i nån liten förstärkning i däcket, så att den kan flexa lite? Någon som har några funderingar? Jag har alltså ingen båt än, utan spekulerar således bara...
  12. Låter fint detta! Jo, plasta upp nåt slags stöd får jag ju räkna med... Toaen: Jag ska höra av mig, förutsatt att jag själv kommer ihåg... Men din Storfidra är alltså inte till salu då?
  13. Hej Toaen, Jag hoppades lite på att du, som är en auktoritet på Storfidra, skulle svara på frågan. Tack för bifogad ritning, det ser ju fullt möjligt ut att genomföra detta företag enligt den! Jag kommer gärna och tittar på din Storfidra. Är den kanske rent av till salu? Du får gärna PM:a mig när du är hemma från din seglats igen, så kan vi avtala något datum för besök! Jag vistas en hel del på kusten i höjd med Munkedal (Valön, närmare bestämt), så det är inte sällan jag ändå är i närheten. Vad är det man "ställer" masten på enligt din ritning? Det ser nästan ut som om det är en flat yta där.
  14. Hej där, Jag har sedan ganska många år nu varit oerhört intresserad av allt som har med lågbudgetsegling att göra och lite extra fokus har jag riktat på djonkriggen. Jag har köpt på mig, och till stor del läst, större delen av den litteratur som finns i ämnet och har följt/följer en mängd bloggar. Nu börjar det emellertid bli hög tid att ta några praktiska steg mot en djonkriggad båt. Är det någon som har erfarenheter av konvertering till djonkrigg. Jag har efter mycket funderingar kommit fram till att nog ändå Storfidran är den mest idealiska båten för mig, och skulle därför gärna få lite kvalificerad feedback om djonk-konvertering av en sådan båt. Masten behöver ju bli genomgående, samt placeras lite längre fram än originalmasten. Kanske mitt i förluckan, eller möjligen till och med framför hela överbyggnaden. Är det någon som har gjort eller känner till någon som gjort något liknande? Det vore väldigt intressant att höra om isf! Roger Taylor är ganska nyligen färdig med sin konvertering och har då använt en lyktstolpe i aluminium, jag antar att aluminium i tillräcklig godstjocklek är att föredra, även om de flesta använder trämaster... Jag har aldrig haft tillfälle att segla en djonkriggad båt, så om det är någon på västkusten som skulle vilja bjuda mig på en tur så säg gärna till! Mikael
×
×
  • Skapa nytt...