Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Getz99

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    114
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Getz99

  • Placering
    Örlogskapten
  1. Botten är ren på båten, går i insjö så det är inga stora problem med beväxning får kolla till hösten om botten är skev men jag tror inte det men jag ska kontrollera det noga när jag får upp henne på land. När jag testkörde var vi två personer i båten en vuxen och ett barn, totalt ca 110 kg och tanken ca 25% full så det borde väl räknas som lättlast, och det gjorde ingen skillnad vart barnet satt i båten samma resultat i ruffen eller längst bak i soffan. Kanske är det så att 6420 är lite trögare än 64an, är det skillnad på skrovutformningen? Ska nog försöka få låna en propeller som du tipsar om och prova om det ger någon skillnad, är ju inte fel om man kan öka prestandan och dessutom få lite bättre bränsleekonomi. Ska kolla länksystemet för säkerhets skull jar ingen YDS så jag får lämna in båten om man ska göra göra ett sådant test. Som jag skrev så spelar väl inte detta så stor roll men det skulle vara kul att veta orsaken som du skriver. Får bläddra igenom den stora 64 tråden och se om jag kan hitta något matnyttigt där. Tack för all hjälp och tips!
  2. Botten är ren på båten, går i insjö så det är inga stora problem med beväxning får kolla till hösten om botten är skev men jag tror inte det men jag ska kontrollera det noga när jag får upp henne på land. När jag testkörde var vi två personer i båten en vuxen och ett barn, totalt ca 110 kg och tanken ca 25% full så det borde väl räknas som lättlast, och det gjorde ingen skillnad vart barnet satt i båten samma resultat i ruffen eller längst bak i soffan. Kanske är det så att 6420 är lite trögare än 64an, är det skillnad på skrovutformningen? Ska nog försöka få låna en propeller som du tipsar om och prova om det ger någon skillnad, är ju inte fel om man kan öka prestandan och dessutom få lite bättre bränsleekonomi. Ska kolla länksystemet för säkerhets skull jar ingen YDS så jag får lämna in båten om man ska göra göra ett sådant test. Som jag skrev så spelar väl inte detta så stor roll men det skulle vara kul att veta orsaken som du skriver. Får bläddra igenom den stora 64 tråden och se om jag kan hitta något matnyttigt där. Tack för all hjälp och tips!
  3. Nu har det varit två fina dagar utan blåst och vågor och jag har provat att trimma motorn i olika lägen men jag kommer inte över 5600 rpm oavsett hur jag försöker, kommer upp i 39 knop enligt GPSen så det fattas 3 knop till de 42 som man kan förvänta sig om man lyssnar på andra. Vet inte om detta är ett jätteproblem men varför varvar inte min moror som den ska, propellern verkar ju vara original, kan det vara någon inställning på gasvajern, går den att korta?
  4. Va bra, då är det utrett, tack för hjälpen hittills. Hoppas det blir en helg med någorlunda väder så jag kan provköra och försöka få upp varvtalet.
  5. Var ute till båten idag och kollade propellern. Stod mycket riktigt 19-M stämplat på den, jag tog ett kort, mellan skurarna, rakt bakifrån så du kanske kan se om det är en orginal. Hade tänkt att provköra och försöka se om jag kunde få upp varvtalet lite genom att trimma motorn annorlunda. du skrev att jag kanske körde på nosen och det gör jag nog oftast, har båten i Vänern som har rätt krabb sjö och för att undvika att ligga och studsa på vågorna med en väldigt stötig gång brukar jag trycka ner fören och klyva vågen för att slippa landa på den när det är så tätt mellan vågorna. Vädret var så dåligt idag så jag får prova detta en annan dag.
  6. Tack för svar, jag ska ta en bild till helgen och lägga upp sånger vi se vad jag har för propp. Tomgången ligger på 700 varv i friläge och ca 600 varv om jag har växel i så det verkar inte som motorn har gått i felsäkert läge vilketbär skönt att veta. Jag var till återförsäljaren för Hansen Racing idag och frågade om filtret som heter Sierra. De sa att det är mycket möjligt att det är ett racorfilter men hade inga bevis för detta. Sierra var en stor eftermarknadsaktör, speciellt i USA och marknadsför sina produkter med orden lika bra som orginaldelar eller bättre men det är ju bara ord. känns inte helt säkert att prova ett sierra filter med dessa lösa grunder. skulle det visa sig vara bra grejorvså vore det toppen för de får hem grejor på en dag. Det han med säkerhet visste var att vissa av oljorna som såldes under namnet Sierra kom från Mobil.
  7. OK, tack för svar. Jag har ingen aning om vad det är för propeller på, antar att det är original, satt på då jag köpte båten för två år sedan. Båten är bottenmålad för den gick sina första år i Östersjön men jag anser inte att den är skrovlig och nu ligger båten i Vänern så det är inga större problem med beväxning. Kanske har jag någon gång kommit upp i 5500 varv men jag skall prova med olika trimvinklar nästa gång jag är ute för att se om jag kan komma upp i högre varvtal. Kör jag Max så når jag ca 39 knop så det fattas 2-3 knop för att komma upp i de maxfarter du talar om, jag brukar ligga på 39 - 4000 rpm och då ligga i ca 26 knop vilket jag tycker är en bra och behaglig fart. Står det någonstans på propellern vad det är för sort? Jag är helt novis på propellrar men har sett att du vekar ha bra koll. Jag skulle tro att det är en original propeller men man vet ju aldrig när man köpt båten begagnad.
  8. Jag har varit noga med att dränera ångseparatorn Varje höst, har bara läst att man ska göra det men inte vetat om varför så tack för att du upplyste mig. Kanske inte är någon stor grej med vattenavskiljaren men det vore kul att se om den funkar, får väl kånka en tank ner till båten nästa år, jag kör upp ca 300 l per år. En annan grej som inte hör hit men jag läste i en annan tråd om varvtalet på motorn, jag tror du skrev att den som minst skulle varva 5800 rpm annars var det skadligt, min motor varvar Max 5400. Vet du vad detta kan bero på?
  9. Ska du provtrycka skall du göra det med stumfyllt med vatten, använder du luft kommer du inte att få tillförlitligt resultat, kan till och med bli så att du får ett ökat tryck, luften expanderar vid ökad temperatur och det behövs inte mycket för att det ska ge utslag. Är du lite händig kan du löda på en cyckelventil på ett kopparrrör som du använder för att öka trycket med, jag har använt denna metod när jag provtryckt VVS system hemma. Har du lite gamla VVS grejor och en manometer så är det enkelt att fixa till en provtryckar utrustning. Försöker ladda upp några bilder på min hemmasnickrade.
  10. Ja det är säkert att jag har etanolinblandning i den soppa jag har kört på, det eventuella vatten som tagit sig in i tanken samt kondens har säkert löst sig i etanolen och passerat vattenavskiljaren. Inför nästa säsong ska jag prova att bara köra med ren soppa och se om jag får något vatten i koppen, annars får man väl bara se enheten som partickelfilter, det har ju funkat bra i tre år så varför skulle det börja krångla nu? Jag hade inte koll på vilka mackar som har etanol i sin bensin men nu vet jag, problemet är väl att de också börjar blanda i etanol utan att tala om det?
  11. Bottenskål har jag och det finns inte en gnutta vatten i den trots att jag inte har bytt filtret på 3 år, visste inte ens om att det fanns för 3 dagar sen
  12. Jag kollade ÅF för Hansen racing i Karlstad och de har en ÅF i Karlstad, ska åka dit på mmåndag och snacka med dem. Känns dumt att köpa ett filter som passar men inte är rätt kvalité och man får massa andra problem. Om man får ett pålitligt filter för ca 50 spänn mer så tvekar inte jag, finns en Yamaha försäljare i Karlstad. Kollar man Sierras hemsida så verkar det vara bra grejor men vem vet, lätt att skriva gott om sina produkter, skulle vara bra att hitta en site med omdömen men det verkar svårt.
  13. Är du ute efter en aluminiumskrov så har Yamarin ett program som heter Yamarin Cross, kan vara värt att kolla
  14. Ja kan man få dem för 300 i Sverige är det ingen idé att försöka ta dem från England, frakten verkar äta upp hela förtjänsten, har kollat på Amerikanska sidor också, billigt men frakt och tull tillkommer så det finns inget som kan konkurrera med 300 kr.
×
×
  • Skapa nytt...