Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

GunnarKV

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    8
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om GunnarKV

  • Placering
    Kadett
  1. Jag har inte kollat vad som skiljer kanalerna åt. En skillnad( om den är utrustad med DSC) är att det är olika standard för DSC i Staterna och Europa. Om den inte är klarar DSC EUs standard är den inte typgodkänd i EU. Det är visserligen bara marginella skillnader I USA förväntas att en DSC anropad station skall svara automatiskt inom 4 sekunder medan i EU skall den som blir anropad svara manuellt inom 1-2 minuter. Det betyder att anropa t.ex Stockholm Radio med ett DSC anrop inte går. I dagsläget är det knappast någon som anropar Stockholm Radio med DSC men på sikt om den manuella bevakningen upphör blir det nödvängigt att använda DSC. Ett nödanrop fungerar på alla apparater. Lite utanför ämnet är DSC ett ypperligt hjälpmedel vid kompis segling I stället för att lyssna på mobilsignalen gör ett DSC anrop till kompisens eller kompisernas båt att deras DSC larm ljuder och samtal kan påbörjas utan kostnad.
  2. Om jag skulle vara åklagare skulle jag överväga att åtala dig för brott mot lagen 2000:121 § 4 första stycket. Du har tagit i bruk en utrustning som inte uppfyller kraven på VHF standarden.
  3. Det står ordagrant i föreskriften undantag från tillståndsplikten gäller med följande villkor 155,425, 155,475, 155,525 och 155,500 MHz uteffekt 5 W. I en annan föreskrift hänvisas till de tekniska krav som skall uppfyllas för CE deklaration. Jag vet inte vad du menar med tillstånd i förekommande fall. Din jaktradio är deklarerad för dessa 4 kanaler enligt de tekniska kraven, dessa fyra kanaler får inte utökas vid sändning. Standarden för CE deklaration för VHF är mer komplex eftersom det är ett säkerhetsystem . Om du skall söka tillstånd som VHF apparat skall den vara deklared enligt VHF standarden, en kostnad som du själv måste stå för. Det är enklare att köpa en bärbar VHF!
  4. Svar från Gunnar Tillståndsvillkoren för jakt-, lantbruk- och skogsradio är reglerad i Post&telestyrelsens föreskrift PTSFS 2007:4 i kap 7 3 §. 4 kanaler får användas, 155,425 och 155,475 MHz får inte användas till sjöss. kanalerna 155,525 och 155,500 MHz är VHF kanalerna L1 och L2. En utrustning som en tillverkare provat och deklarerat och satt på ett CE märke får inte ändras genom någon form av programmering. Detta finns reglerat i EUs terminaldirektiv, som Sverige antog 2000.
  5. All användning av radiosändare regleras i lagen om elektronisk kommunikation SFS 2003:389 när det gäller straff (§14) är den glasklar. Till böter eller fängelse i högst 6 månader döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet använder radiosändare utan tillstånd där sådant tillstånd krävs enligt denna lag eller använder radiosändare i strid med ett tillståndsvillkor Om en jaktradio programmeras om är det i strid med ett ett tillståndsvillkor.
  6. Om du skall ha en VHF så ska du köpa Klass D Klass E är för kortvågsutrustade båtar, HF.
  7. Teoretiskt borde det gå, men tveksam. WEMA givaren består av ett antal magnetiska reläer i staven som kopplar in motstånden tom 0 ohm full 180 ohm. Det blir ingen jämn motståndskurva utan språngvisa förändringar. Dessutom gör magnetismen att det blir olika motståndsvärden om magnetklumpen går uppåt eller nedåt. Jag tror att WEMAS instrument har viss kompensation för detta.
  8. För VHF DSC klass D finns det i Europa en harmoniserad säkerstandard ETSI EN 301 025. I USA heter standarden RTCM SC 101 DSC. Tyvärr är dessa två standarder inte helt kompatibla med varann. Vissa importföretag är inte pålästa och sätter likhetsteckan mellan dessa två standard och deklarerar att deras produkt uppfyller EU standarden fast de säljer USA standarden. PTS Post & telestyrelsen gör många marknadskontroller och meddelar säljförbud. Enklast kontrollerar ni vilken standard som ingår genom att titta i manualen hur man gör ett individuellt DSC anrop, om motstationen förväntas svara inom 4 sek är det USA standard . I Europa förväntas ett manuellt svar inom 2-3 minuter. I Europa skall ett anrop till en kustradiostation inte innehålla förslag på svarskanal. Det finns ingen möjlighet att en anropad kustradiostation skall hinna svara på 4 sek. USA standarden tolkar detta som att stationen inte vill samarbeta not able to comply.
×
×
  • Skapa nytt...