Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Mmaarrccuuss

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    216
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Mmaarrccuuss

  • Placering
    Kommendörkapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Kul att det gick snabbare idag!! Att fören reser sig en del och att du får vänta några sekunder innan den planar är väl inget att bekymra sig över, om det nu är toppfarten som är det viktigaste. Prova ett pinnhål till du! =P Om den inte alls orkar upp i planing över huvudtaget så kan du ju sänka ett pinnhål igen. Det är förresten rätt tufft när båten stegrar sig ordentligt innan den planar - bara den planar till slut så! Om du kollar på riktigt snabba båtar så har de ofta en vattenkaskad efter sig. Det är för att de trimmat upp så mycket att propellern sprutar vatten upp i luften. (De har ju förmodligen powertrim, så att de kan trimma upp efter att båten planat.) Att köpa en massa dyra prylar för att få båten att öka nån enstaka knop (32,6 till 35) kan ju kännas lite onödigt, men du gör självklart som du vill. Om du verkligen vill att din båt ska bli ett fartmonster så är det såklart möjligt. Utöver propellerbyte så bör du ju även undersöka möjligheten att skrämma upp motorn lite. Kanske räcker en liten justering av förgasaren för att båten ska öka några knop. Lite mer/mindre soppa/luft kan ju ge några extra hästkrafter som du inte trodde fanns. Kanske ska montera speedrails under båten!? Sök runt lite på nätet och här på forumet om du inte vet vad det är. Det kan iallafall göra rätt stor skillnad på båtens gångläge i vattnet.
  2. Ta med dig en burk startgas, det kan göra susen om motorn jävlas med dig! Sen bör du ju kolla igenom så allt ser schysst ut. Soppaslangen, slangklämmor, kablar från batteriet (som är fulladdat!?) och lite allmänt så bara.. Trist om nåt enkelt fel förstör dagen. (Ett större fel som förstör hela sommaren är det ju bara att hoppas att du slipper!)
  3. höjer ja den ändå mer känns det nog som att den kommer stutsa med fören PROVA PROVA!! Blir det som du tror så är det ju bara att sänka den ett pinnhål igen. Prova alla pinnhål innan du bestämmer dig för ett! Du kan även prova att, om möjligt, ändra viktfördelningen i båten. Grundtipset är att samla vikten så långt akterut som möjligt, men alla båtar är ju olika, så prova prova...
  4. Du ska inte förändra formen på propellern själv, bara fixa det som är buckligt, hackigt, fnasigt och ojämnt. Visst kan du fila till alla kanter lite så de blir lite vassare, men med vassare propeller menade jag inte ordagrannt. Jag menade BÄTTRE propeller. Moderna snabba propellrar har inte formen av tre Musse Pigg-öron (hoppas du förstår vad jag menar), utan snarare tre (eller fler) hajfenor. Men försök inte att göra nåt sådant ingrepp på din propeller, för då pajar du din propeller helt och hållet!! Propellrar är VERKLIGEN en hel vetenskap. Det krävs många år bakom skolbänken för att kunna beräkna och konstruera en propeller. Det är en massa svår strömningsmekanik, matematik och datorberäkningar för att bestämma hur bladen ska vara formade, vridna, lutande, konvexa/konkava, breda, smala å hej å hå... Så försök bara att återställa propellern till det skick den hade som ny, så gott det nu går. Den form den hade som ny är förmodligen den absolut optimala för just din propeller. Om du försöker ändra stigning eller form själv kommer propellern förmodligen tappa greppet helt och din toppfart kommer att halveras, motorn kommer att spinna loss i vattnet och övervarva och asymmetrin kommer att slita på propelleraxel och lager. Bättre att du knackar och filar lite för lite än för mycket!
  5. Klart propellern har med farten att göra. Det är ju en rätt vital del i hela framdrivningsapparaten. Svårt att säga hur mycket bättre den skulle gå med en annan propeller, men en skadad propeller är ju inte att föredra. Försök så gott du kan att knacka ut bucklan och se om det blir någon skillnad. En stålpropeller med lite vassare form än MussePigg-öron-propellern som du har nu vore säkert inte så dumt. Men som sagt, ingen aning om hur mycket snabbare det skulle gå. Om du känner att båten är hyfsat stark, varvvillig och snabb i starten nu, så kan du ju gå upp i stigning på propellern. Då vevar den sig frammåt i vattnet en längre sträcka på varje varv, men istället blir det tyngre för motorn att snurra sin propeller. Svagare, men snabbare alltså. Se till att trimma (vinkla) ut motorn ordentligt oxå. Vet inte hur du brukar ha den ställd, men jag ser rätt ofta motorbåtar åka med fören alldeles för lågt. De tycker väl att det känns bra/ser bra ut när båten ligger platt i vattnet, men det tappar man fart på, så upp med fören!
  6. Dubbelmontage vore iofs lite skoj, men det tråkigaste alternativet är nog det rätta: En utombordare! Inombordare tar plats, väger mycket och kräver en massa fix å trix. Dubbelmontage kräver att motorerna (propellrarna) roterar åt varsitt håll. En motor som roterar åt andra hållet kan vara svår att hitta. Och, som sagt, så tappar du effekt av att ha två motorer. 25 plus 25 är inte lika med 50. Sätt på EN fet utombordare. Mixtra lite med olika hissning, noskon, bracket, speedrails, trimfena, trimplan, trimtank, propellrar o.s.v. så har du lite skoj att pyssla med!
  7. Polerna på generatorn är väl märkta med olika bokstäver och /- -tecken (finns lite olika varianter, har dem dock inte i huvudet). Koppla rätt sladd till rätt symbol bara. Om det inte finns någon minuspol till batteriet så utgör höljet minuspol, och batteriet får således minuspolen via motorblocket. Detta är inte lika bra som att ha en separat minuskabel direkt till batteriet. Koppla då en fet kabel i lämplig skruv som har kontakt med generatorns hölje direkt till batteriets minuspol. (Den skruv som generatorn sitter fast i motorblocket med borde vara ett säkert kort.) Detta och en hel del annat står på Skyllermarks hemsida. De har björnkoll på laddning (eftersom de vill sälja sina kablar och prylar). Här är länken dit!
  8. Oj, blev lite kaka på kaka nu såg jag. Daniel_B och jag skrev samtidigt, men han hann före. Typiskt. =)
  9. Kan ju finnas alla möjliga anledningar till att den är långsam.. Varvar motorn upp till sitt tillåtna maxvarv? (vilket det är vet jag inte) Den ska precis orka dit, men inte mer. Om det inte är fel i motorn (soppa, luft, tändning, osv..) så har du kanske fel/skadad/dålig propeller. Sen kan du prova att hissa motorn vertikalt, så att den inte ligger djupare i vattnet än nödvändigt (Grundinställningen är att kavitationsplattan ska vara i linje med V-skrovets djupaste del.) Och så ska motorn trimmas (vinklas) ut från akterspegeln ganska mycket för att båten ska gå så fort som möjligt. Fören lyfts då upp och båten får en mindre del av skrovet i vattnet, vilket minskar vattenmotståndet. Prova att vinkla ut motorn ett steg i taget och se om den går fortare. Den kommer i samma veva att orka varva upp mer och mer. När du tillslut har vinklat ut så mycket att propellern tappar greppet i vattnet, eller att du aldrig kommer upp i planing så har du vinklat ut för mycket. Börja med att utesluta enkla saker som beväxning på skrovet eller att skrovet är fullt med vatten eller så.. Men, som sagt: Se till så att motorn inte ligger för djupt i vattnet. Att den är utvinklad en hel del utan att tappa greppet. Håll koll på motorvarvtalet hela tiden och byt propeller till en med mer stigning om motorvarvtalet är för högt. Då används propellern till att ta dig frammåt istället för att vispa runt på samma ställe. Sen kan man ju alltid hålla på att mixtra med speedrails m.m. Men börja med att kolla så motorn går som den ska och att den sitter någorlunda rätt.
  10. Obs. Gissar lite nu: Kan det inte vara att växeln inte riktigt går i helt och hållet? Att växelspaken/armen på drevet inte förs till sitt ändläge, pga. att växelvajern arbetar för kort sträcka, så att växeln bara nästan är i och därför hoppar ur vid gaspådrag? Bara att skruva lite i reglaget och justera vajern i så fall. ...men men, propellersliret du upptäkte är säkert det som är felet. Jag bara tänkte lite.. om felet nu kvarstår efter propellerbytet..
  11. Ingen direkt båtfråga, men men.. Jag tänkte köpa en schysst verktygssats (hylsnycklar, fasta nycklar m.m.), men har lite beslutsångest. Det finns ju lite olika märken som verkar bra, till lite olika priser. Jag är ingen professionell mekaniker som mekar varje dag, men betalar gärna lite extra för att få prylar som jag kan ha under MÅNGA år framöver (hela livet), men vill ändå inte betala för mer än vad jag får. De märken jag funderar lite kring är: Bacho Kamasa TengTools Ironside (nytt för mig, men verkade schyssta) Biltemas 10-years-garantee.. osv... Kan man säga att något märke är BÄST? Vilket är mest prisvärt? Något som är överskattat? Något jag ska undvika? Är det kanske hugget som stucket? Vilka är likvärdiga? Någon som har en uppfattning, erfarenhet, känsla?
  12. Varför har båtmotorer varken katalysator eller partikelfilter?
  13. För den som vill läsa lite om: - vad man får för promillehalt vid intag av olika mängder sprit, vin, öl - hur snabbt man förbränner alkohol - olika berusningsgrader (promillehalt-symptom) - m.m. Så kan ni läsa lite här: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=2310&ref=main ...inga revolutionerande nyheter, men iallafall. ================================ Som inlägg i debatten så tycker jag att en promillegräns på 0,5 känns lagom på sjön, MEN att lagen om GOTT SJÖMANSKAP fortfarande gäller. Sen kan jag tycka att om man orsakar en olycka med 0,45 promille, så ska man straffas hårdare än om man hade varit nykter. Vi kan säga så här: 0 - 0,19 = nykter 0,2 - 0,49 = måttlig berusning, döms hårdare vid olycka/tillbud, annars OK (Obs. man SKALL fortfarande visa gott sjömanskap!) 0,5 - uppåt = sjöfylla Senast ändrad av Mmaarrccuuss | 19 januari 2008 | 01:25
  14. Svar på frågan: Kanske redan har framgått, men den ska sitta minst en HALVmeter över sidoljusen om du har en båt under 12 meter och håller dig i inre fart, vilket de flesta gör, åtminstone när det är mörkt. (Det går även bra med en vit runtlysande lanterna, istället för både topp- och akterlanterna)
  15. Vad tänkte du gör då, ombyggnadsmässigt? -nyfiken- Jag har ingen aning egentligen (varför skriver du då?, haha), men etanol är väl rätt torrt och inte alls lika gosigt som bensin med blyersättning som en gammal B20 vill ha. Hur löser man det? Och hur gör man med förgasarfunktionen? Kommer befintlig förgasare funka även med E85?
×
×
  • Skapa nytt...