Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

BobbyE

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    67
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av BobbyE

  1. Då det inte verkar bli någon uppgradering av båten tänkte jag att den istället får målas om, från gul till vit/naturvit med möjligen något mörkblått inslag. Jag tänker mig slipa lite lätt, men kommer inte lägga en hel dag på förarbetet. Vilken billig färg rekommenderas från Erlandsons/Biltema/Jula/färghandeln, gärna en produkt som är grundfärg, färg och lack i ett? Det gör inget om resultatet blir lite halvbra, men jag vill inte att färgen släpper efter ett par månader.
  2. Min Pioneer 10 har vatten mellan skroven. Jag trodde skroven var gjutna så att det inte skulle läcka in, och det finns ingen spricka eller hål i dem, men ändock. Kan det ta sig in vid skruvarna i akterspegelns motorfäste? Genom vad tömmer jag den lättast, inget rinner ju ut när båten är upp och ner?
  3. Min lilla Suzuki DF2.5 4-takt startar efter några drag, men endast utan choke och gas, och dör efter några sekunder oavsett vad jag gör. Försöker jag gasa dör den ännu snabbare. Jag vet inte hur jag ska tolka det hela, att den inte vill starta med choke tycker jag talar för att den redan får tillräckligt med bränsle utan, och att den inte tolererar gas tycker jag talar för att den får för lite bränsle då... Vad kan vara felet, smuts i förgasaren, för gammal bensin, dåligt tändstift...?
  4. Vi skulle vilja ha en segelbåt med fällköl/sänkköl som kan ligga i vår grunda hamn, som vi 2 vuxna och 2 barn kan sova i, och som kan gå för motor eftersom vi inte kan segla. Vad tror ni om Fabola Campus 650 eller MacGregor 26? Campus 650 är ungefär hälften så dyr som MacGregor 26, men mindre. Kan båtarna ligga förtöjda med kölen uppe eller är de för ostadiga då? Vilken kommer tåla en grundstötning bäst? Vilken kommer vi ha lättast att lägga till med? Vilken är lättast att masta av?
  5. Där ser man, då verkar Spectra/Katadyn PowerSurvivor 40E vara det billigaste och vettigaste köpet.
  6. Det finns samtidigt avsaltare för endast några få tusen kronor, som inte kräver många watt, varför ska jag inte köpa en billig modell som på https://www.osmiowater.co.uk/water-filters/reverse-osmosis-water-filters.html och köra med 12->220v inverter?
  7. Har ni erfarenhet av avsaltare / watermaker? Jag ska ha den i en stuga med 12 v, och vore lycklig om jag fick ihop 20-30 liter om dagen från Östersjön. Köptips?
  8. Till båda motorerna? Vilka slags båtmotorer vill ha 98 oktan?
  9. Ska man ha 95 eller 98 oktan till en Mercury 40 hk 4-takt från 2002 (med efi, elektrisk bränsleinsprutning)? När jag ändå frågar, vad ska man ha till en 25 hk 2-takt från 2003 som jag blandar olja i själv?
  10. Känner du eller någon annan till om erbjudandet från Navionics med halva priset på "små sjökort" vid inbyte mot äldre minneskort gäller även i Sverige?
  11. Hej och tack för svaret! Det är en Lowrance 7200C så den ska fungera med Navionics+ 2Gb.
  12. Tack, och kanske får man önska att du återkommer med resultat om hur det gick?
  13. Jag har ett Navionics 64 Mb kort med södra Sverige (5G601S2) och skulle vilja byta till sydöstra Sverige (5G602S2). För att uppdatera mitt kort behöver jag köpa ett Navionics Update card, men kan jag därefter välja vilket område jag vill ha på mitt nya kort? Jag aktiverar ju det nya kortet med mitt gamla, som det alltså är fel område på. Vad kan man sedan göra med det gamla kortet, kan det användas i en annan GPS eller blir det "avaktiverat"?
  14. Tack för svaret! Jag har svårt att tänka mig att jag behöver veta hur mycket djupare än 10 m det är, så det funkar nog för mig.
  15. Kort fråga, är det här ett bra köp? http://www.erlandsonsbrygga.se/Erlandsons/Sommarkampanj/(D)_RAYMARINE_DRAGONFLY_5M?id=63714
  16. Precis, skruven är så gott som i botten. Nytt försök med bilden.
  17. Denna Tohatsu 25hk 2-takt dör ibland på tomgång, men det ser inte ut som att jag kan "skruva upp" den något, eller hur?
  18. Bara för att förtydliga, solcellsladdningsregulatorn har jag kopplat in mellan generatorn och batteriet.
  19. Laddningsregulatorn kommer från Biltema http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Bil-el/12-Volt/Laddningsregulator-2000032660/och sitter alltså mellan motorns generator och batteriet. Möjligen är den onödig, men strömmen från motorns generator är nog inte så regulerad eftersom jag bara satt en likriktarbrygga på generatorn, möjligen ska det egentligen vara något mer där?
  20. I min båt går generatorn till batteriet via en laddningsregulator, och från laddningsregulatorns last/load till mina elprylar i båten. Om jag köper en solcellspanel, behöver jag då köpa en ny laddningsregulator och parallellkoppla båda regulatorerna till batteriet, eller kan jag parallellkoppla solcellspanelen med generatorn till laddningsregulatorns ingång - men då kan väl solcellspanelen och generatorn skada varandra?
  21. Jag hittar inte uppgifter om skärmarnas ljusstyrka på Lowrance Elite-7M och Garmin Echomap 50S, och antar att det beror på att de siffrorna inte är så mycket att skryta med, eller finns det någon som har dessa uppgifter? Jag vill ju jämföra med surfplattornas ljusstyrkor som inte alls är svåra att hitta uppgifter om.
  22. Nu har jag ju faktiskt en båt att montera en GPS i, men nu har det ju gått ett tag så frågan är om Lowrance Elite-7M fortfarande är ett vettigt köp för 3950:-, eller om jag bör köpa något annat som inte är så mycket dyrare?
  23. Så här långt ner i vattnet kommer min Tohatsu som jag trodde hade lång rigg eftersom den var ca 47 cm från fästet för akterspegel ned till antikavitationsplattan. När jag kör sakta går det bra, när jag försöker köra snabbare varvar motorn upp som att den går i luft vilket antagligen nästan är vad den gör så pass nära ytan. Så länge motorn har kylvatten och jag kör sakta borde det väl vara lugnt?
  24. Tipsar mig själv och därigenom andra: MV Marin 5400 Yamarin 59 HT men inte blev det så mycket billigare...
  25. Det verkar med andra ord inte finnas något solklart vettigare alternativ?
×
×
  • Skapa nytt...