Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Sejsa

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    85
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Sejsa

  • Placering
    Kapten
  1. Är det risk för självantändning även i t.ex. elementpenslar när man slabbat linolja med dem, om de blir liggande orengjorda? Eller om de blir stående i en burk med linolja?
  2. Hmm.... vegetabiliska oljor - betyder det att det finns risk för självantändning av t.ex. hushållspapper som man torkat upp matolja med?
  3. Tycker jag läst någonstans att det är div oljor m.m. som kan orsaka självantändning...?
  4. Kan tidningar, papperskassar etc nerspillda med diesel orsaka självantändning?
  5. Tack för uppmärksamheten, men jag undrar väl i egentligen främst huruvida det säljs vattentäta mobiler...
  6. Ja, nu lär NMT 450 Röd ska ha stängts ner vid årsskiftet så jag ska väl så smått börja titta efter en liten ersättare till min gamla jättemobiltelefon (5 kg?), i god tid till båtsäsongen. Jag har alltså aldrig haft en vanlig, liten mobil och frågar nu om det finns vattentäta - eller i vart fall skyddade - och utan fasta abonnemangskostnader till rimligt pris?
  7. Jag har nog tittat på alla Vrakletarna och jag instämmer i att det är synd att programmen är mindre än 30 minuter. Varför passar de inte på och gör längre och gedignare program när de ändå är ute med det där specialfartyget, dykarna och tv-team? Och tiden som ägnas åt själva undervattensbilderna på vraken tycker jag hålls bedrövligt kort. Ikväll var det väl typ mindre än 5 minuter kvar av programtiden när de äntligen hittade en ubåt och som det kändes kunde det väl röra sig om högst 2 minuter undervattensbilder på vraket. Och i den stilen tycker jag ett antal av programmen varit - massor av programtid skildrar förgäves sökande och diskussioner... och sedan fram på slutet endast några minuter konkreta resultat. Senast ändrad av Sejsa | 21 december 2007 | 00:28
  8. Jag har också sett det programmet - 1½ gång t.o.m.. Tyckte det såg mycket märkligt ut med det ålderdomliga, tydligen mycket välbevarade skeppet stående där prydligt parkerat på havsbottnen. Man kunde nästan tro det var 1:a april. Vrakletarna såg väl inte till några kanoner och kanske ställer sig bra ballastade träskutor utan en massa kanoner eller annan högt placerad tung last lätt så där prydligt på en plan, någorlunda mjuk botten. Fiskebåten de såg först stod väl också upprätt vad jag förstod. Och om lasten skulle bestå av något mer eller mindre i vattnet flytande bör väl sjunkförloppet gå rätt sakta.
  9. På http://www.ebc.uu.se/systzoo/staff/jaenson/ixodesskandinavien.html finns det en intressant artikel om och en del bra bilder av fästingar i olika stadier.
  10. Om jag inte sett en sådan där liten tidigare på dagen i ett nät, hade jag förmodligen dräpt den som kröp på handen på fläcken såsom varande en otäck fästing - nu öppnade jag istället fönstret och blåste ut den i natten. Kan det vara så att många av de påstådda fästingar folk finner krypande på sig, i själva verket är pyttesmå, helt ofarliga spindlar...?
  11. När jag satt en stund på dan ute i båten vid bryggan och filosoferade fick jag plötsligt syn på en liten krabat, typ knappnålhuvudstor, som klättrade i ett tunnt spindelnät under det utskjutande hyttaket. Och inatt när jag satt vid datorn kände jag något på handen och fick till synes se samma krabat stega omkring där. Finns det fästingar som klättrar i nät, eller spindlar som är så pyttesmå och ändå spinner nät?
  12. Tack för tipset! Sedan finns väl det lilla kruxet att Olympus visst skrivit i bruksanvisningen att man inte ska använda någon annan än orginalladdaren, så skulle något gå åt pipan så vägras man förmodligen hjälp av garantin. Annat som står i bruksanvisningen är att batteriets livslängd är: Ca 300 hela uppladdningar (beroende på användningen) Jag frågar mig om det existerar något annat än hela uppladdningar - vid de endast två uppladdningar jag har hunnit göra tycktes det ta hela den i skriften uppgivna uppladdningstiden, 300 minuter, trots att batteriet troligen var långt ifrån tömt. Undrar om man annars kan förlänga batteriets totala livslängd genom att ladda så sällan som möjligt... eller kanske tvärtom...?
  13. Jovisst kom det en batteriladdare även i kartongen med min Olympus 770 SW - en laddare som i mitt tycke ser att vara värd en femtiolapp. Men på ett ställe där det säljs en laddare som reservdel kostar den 695:-. Tyvärr finns det ingen möjlighet ansluta den medlevererade laddaren till båtens 12 volt och enligt uppgift kan inte Olympus fixa fram någon sådan. Det tycker jag är en rätt stor brist, särskilt som denna synnerligen robusta kamera rekommenderas för friluftsliv. Någon som känner till någon 12-voltsdriven laddare för litium-jon batteriet Li-42B?
  14. Jag funderar på att ikväll i någon webbutik beställa en Olympus 770 SW, men så kom jag att tänka på att jag inte ser det står att batteriladdare ingår? Är det så illa att de levereras med laddningsbart batteri men utan laddare... eller är det numer självklart och underförstått att laddare ingår?
×
×
  • Skapa nytt...