Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

wertix

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av wertix

  1. Tog mig an den gamla kranen igår med skiftnyckel och blocknyckel och lätt var det inte men det gick bra tillslut Ett tips till andra som vill försöka sig på samma övning framöver är att använda två nycklar så att man kan trycka med den ena och dra med den andra samtidigt. Upptäckte att detta var enda sättet att få tillräckligt med kraft i och med det mycket begränsade utrymmet i motorrummet. Köpte en ny kulventil i mässing (3/8") igår och ska testa att montera den nästa vecka. Någon som har tips på hur man bäst tätar den? Funderar på gängtejp eftersom det också isolerar mässingen från aluminiumdrevet..
  2. Det är därför jag tycker det är så konstigt att laddlampan har en ingång till larmboxen.
  3. Är det inte oljetrycksgivaren som larmar i det läget?
  4. Är det inte oljetrycksgivaren som larmar i det läget?
  5. Ja, det är därför jag misstänker larmboxen. I princip har jag redan konstaterat att det är den det är fel på i och med att jag även uteslutit glapp och kablar som lossnat. Min fråga rörde mer om det borde fungera att "gå runt" larmboxen genom att installera en extra summer paralellt med templampan. Gissar att larmboxen egentligen bara innehåller ett par dioder som hindrar strömmen att släppas fram "bakvägen" och lysa upp alla larmlampor om ett av larmen går . Det som gör mig lite konfunderad och får mig att tveka på att löda ihop en egen larmbox är att jag inte begriper varför laddlampan har en ingång då summern ju ändå inte ska ljuda när denna lyser om jag förstått instruktionsboken till MD5 korrekt.
  6. Ja, det får bli alternativet om inte summern från Kjell låter tillräckligt.
  7. Ja, det får bli på insidan någonstans i så fall. Tänker att den borde låta tillräckligt högt i alla fall.
  8. Som jag skrev så lyser templampan som den ska
  9. Har märkt att varningssummern inte ljuder när templampan tänds på min MD5. Själva summern verkar fungera då den låter när oljetrycket sjunker och alla kontakter ser ut att sitta fast ordentligt på baksidan av panelen. Det får mig att misstänka att larmseparatorn gett upp på en av ingångarna. Eftersom jag inte lyckats hitta någon ny sådan funderade jag över möjligheten att helt enkelt köpa en separat summer och montera den parallelt med temperaturlampan. Hade tänkt mig något sånthär: http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/elektromekanik/summrar/summer-driv-7-15vdc-p50554 Tror ni en sådan lösning skulle fungera eller är det någon som har en bättre idé?
  10. Har ett 110S-drev som sjövattenkranen kärvat igen på och jag funderar nu på att byta ut den. Är det någon här som gjort detta och har några tips på vad man ersätter den med för ventil (dimension och typ)? Går det lätt att få loss kranen från drevet med en skiftnyckel? Har inte så mycket utrymme att spela på och är det krångligt att få loss är det kanske bättre att plugga igen kranen och montera sjövattenintag någon annanstans? Tacksam för alla tips!
  11. Bumpar tråden i hopp om att någon har koll på detta..
  12. Demonterade min tvåbladiga fasta propeller från S110-drevet nu i vår för att byta anod för första gången. Har tidigare inte demonterat den sen jag köpte den (2 säsonger sedan) och det verkar inte som tidigare ägaren hade gjort det heller på ett tag för den satt som berget. Hursomhelst.. Det jag blev lite osäker på nu när jag ska montera tillbaka den är hur den förhindras att trilla av axeln då det inte verkat sitta några sprintar eller låsbrickor monterade. Propellerkonen (som i sig är gängad) + dess skruv verkar vara det enda som håller den på plats. Ser ut som på denna bilden: http://drevia.se/bilder/854045.jpg Stämmer det att det bara ska vara detta som håller propellern på plats? Ska man återmontera propellerkonen med något lim, typ Loctite?
  13. Ok, det låter bra. Åt vilket håll ska man trycka ut dom? Ska man trycka på den platta ovansidan?
  14. Har en Volvo Penta MD5 med en SEV Marchal 35A generator. Generatorn är utrustad med skiljedioder med två B+ för laddning av separerade batterier (start+förbrukning). (Den röda plattan på bilden) Nu verkar det som att en av dioderna gett sig i min diodbrygga. Endast startbatteriet laddar. Går det att byta en enskild diod själv eller är det bara till att byta ut hela bryggan? Monterade ner den för att kika men såvitt jag kunde se sitter de ingjutna i godset? Var hittar man reservdioder eller en hel brygga i Göteborgsområdet?
  15. Den är hyfsat fräsch och behöver inte bytas. Svanhalsen byttes nämligen för några år sedan. Dock verkar några år vara tillräckligt för att den ska ha hunnit sätta sig ordentligt i båda ändar.
  16. Tänkte ge mig på att byta ut avgaslimpan på min Volvo Penta MD5. Själva limpan kunde jag demontera utan större problem från motorn, men värre är att lossa avgasslangen i andra änden då den verkar sitta som berget. Även att lossa slangen från svanhalsen verkar också bli lurigt eftersom den sitter så långt in i motorrummet att det är svårt att komma åt, få bra grepp och dessutom verkar sitta lika hårt där. Så.. är det någon som har något bra tips på hur man med motorsrummets begränsning i manöverutrymme på ett någorlunda enkelt sätt kan demontera en avgasslang? Min fundering är att nästa gång jag får tillfälle försöka komma åt med en mejsel och bända försiktigt runtom mellan avgasslangen å limpan för att på så sätt försöka få den att lossna något. Någon som har en bättre idé?
  17. Kom nyligen över en begagnad Yamaha 5hp till min eka. När jag mekade med den inför säsongen upptäckte jag att det tycktes sakna luftfilter i den lilla runda plastkåpan som sitter vid förgasaren (del 37 38 i bilden på länken nedan) http://parts.yamaha-motor.com/partimage.gifx?d=26013,2,0,outboard Har googlat lite och kollat instruktionsboken men ingenstans står någonting om hur man byter luftfilter. Min fråga är därför om det inte ska sitta något filter i plastkåpan? Och om det ska det.. var får man tag i sådan i gbg-trakten?
  18. Hej! Har en Merc 500 från tidigt 70-tal som går ojämnt och stannar om man inte har stort gaspåslag. Man hör också ett tickande ljud emellanåt när motorn går dåligt, ungefär som ett sandkorn som ligger och skramlar eller ett elektriskt överslag. Har kikat runt på forumet efter tips och det verkar som man ska kolla kompressionen i cylindrarna, bränslepumpsmembranet och om det finns smuts i förgasaren. Min fråga är därför om det finns några bra sprängskisser/servicemanualer att få tag på via nätet. Hittade mercruiserparts.com men bilderna var ganska suddiga. Finns det något bättre att få tag på? Även tacksam för ytterligare tips på vad ovanstående fel kan bero på. MVH Patrik
  19. Fick svar från turistbyrån nu och tydligen finns ännu inga sådana platser.
  20. Haha, nja, det var inte riktigt så jag menade men det förstod du säkert. Ska pröva att maila kungsbacka kommun och fråga. Postar svaret här om jag får något.
  21. Såg på Länsstyrelsens hemsida att det finns några ställen man får tälta på i Kungsbackafjorden. Någon som vet var dessa ligger? Finns det något på öarna? /Patrik
  22. Hej! När jag nu sjösatt och testat båten några gånger märker jag att gasreglaget faller tillbaka något från fullgas efter några sekunder eller någon minut. Någon som vet vad det kan bero på och om det är något man kan fixa själv? Lite jobbigt att stå och hålla ner reglaget hela tiden när man drar vattenskidor /Patrik
×
×
  • Skapa nytt...