Gå till innehåll
söndag 28 april 2024

Grabowski

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Grabowski

  • Placering
    Kadett
  1. Hur gick det med båten? Vi var fem segelbåtar med storlek från 6 meter till 13 meter (den stora är en träbåt) som låg inbakad i isen under ett par tre månader i Ronneby (en jädrans lång vinter blev det). Det enda riktiga problemet tycks mig vara att isen skaver mot skrovet, min Prim Vent (primvent) är rätt så grund och lätt så den har inte haft några bekymmer, lite färgskav var det enda. Träbäten däremot som är stor och tung (16 ton, 2 meters djupgående och 13 meter lång) har lite större problem med isen som skaver. Såvitt jag vet så använder ingen av båtarna nån form av uppvärmning runtom för att hålla väck isen. Sail on! hälsningar
  2. Har du sökt på trissidan? http://www.mic.stim.se/avd/mic/test/triss.nsf/AllDocuments/AACC18B0A4C78F22C1256CFA0053763B
  3. Milo Dahlmann har skrivit en del om resbudget i sin bok Min Dröm om Havet (30000 sjömil med liten båt) - den hittar du säkert på biblioteket. En utrustningslista finns med i slutet av boken.
  4. Okej, nu var det inte riktigt det jag frågade om - jag vet att man kan slänga en oljetunna i havet och dra dit en frottéhandduk på en sopkvast och segla jorden runt 20 varv... Det intressanta är att hitta Stortrissäventyrarna - vilka resor man gjort med Stortriss. Annonsen angav 13 dygn på öppet hav - vilket kan göra en försvarligt lång resa, 4 knop i snitt på 13 dygn kan göra hela 1200 distansminuter, eller så satt denna person i stiljte i 12 dygn och seglade ett dygn.
  5. Tråden med Stortriss var intressant. Idag stötte jag på en gammal säljannons på en Stortriss MK1 med följande stycke; Längsta nonstopsegling på öppet hav med denna båt är 13 dygn! Jag vet inte om texten syftar upp just denna båt eller på någon form modellrekord. www.datia.com/svensson/stortriss.html Möjligen att nån av er äger denna båt idag. Men det vore skoj att få höra någon rövarhistoria om hur långt nån seglat med en Stortriss.
  6. Finns det intresse för en användargrupp för oss/er som mest är ensamseglande och som har mindre franska segelbåtar typ Prim Vent, Golif, Calife mfl?
  7. Grabowski

    Varning

    Kolla under Lycksele så hittar du säkert massor om Samuel Samuelsson och hans ättlingar. Han tillhörde de omtalade Örträskfinnarna ättlingar till Johan Filipsson Hilduinen. Det är tydligen en Örträskfinne vi har att göra med SvenA!
  8. Grabowski

    Varning

    Jag sökte på google och fann många Samuel Samuelssonar; kanske det kan vara denna som efterfrågas?; HEJ,här var det inte många ,men om någon vet något om en person som det enda jag vet är att han heter SAMUEL SAMUELSSON F 1683 ÖRTRÄSK,HANhade en son som hette Philip f,1721 06 24.helst om någon vet något bakåt.ser att Församlingen hette Lycksele då? HÄLSNINGAR BERT.
  9. Hör med en mack som hyr ut båtvagnar, men troligen har de väl inte till segelbåtar. Då finns en annan variant, att du hyr ett bilsläp, ifall båten är liten, lyfter upp vaggan på den och sedan ställer båten på den och sedan är det dags att sätta fast ordentligt, jäkligt ordentligt. En annan metod är att ta kontakt med en segelbåtsklubb i din närhet och fråga om de har vagn eller känner till nån som kan hyra ut en till dig för transporten.
  10. De tuffaste långeseglatserna måste ha skett på den tiden då man knappast visste hur världen såg ut - om den ens var rund... Moderna utflykter i osänkbara båtar jorden runt blir inte riktigt lika häftiga när man har tekniska hjälpmedel och livsmedel som inte ger blyförgiftning eller rakitis. När det gäller modern tid, så vete tusan, men eftersom Finland inte alltför avlägset tillhört Sverige så borde Seppo Muraja och Arto Kulmalan´s resa vara bland de värsta.
  11. Kul är det inte, jag tog en sväng ut igår em för att ta mig till Karlskrona, det blåste på och trista moln tornade upp sig igen och jag tänkte att nu struntar jag i detta och vände tillbaka. Hela natten spöregnade det :-( Tröttheten tog över så det blev friidrotts VM istället :shock:
  12. RJ 85 och sånt är väl inte särskilt vackert om man landar nära en Drake. 8-)
  13. Segelbåt med elektrisk motor som laddas med solpaneler :-) Hur stora är egentligen utsläppen från fritidsbåtarna jämfört bilismen? Förvisso är det ju så att alla bäckar små osv. Men är fritidsbåtarna ett problem? Brun bönor är ett problem.. :-D
  14. Vissa år är det nog relativt isfritt på blekingekusten, men en kall vinter så har du is. Gå med i någon lokal båtklubb som har kran så ordnar det sig. Det finns även speciella vagnar till Albin 57:an som gör det lätt om du har bil. Då kan du sköta det hela själv. Ska du ensamsegla så se till att ha flytväst, räddningslina, lina släpande efter båt, mobil i vattentät fodral. Lätt att göra misstag och hamna i vattnet. Sjökortet är ett måste eftersom det finns så mycket grund, grynnor och annat att hålla koll på.
×
×
  • Skapa nytt...